August 07, 2022

06.08.2022: На Донеччині українські війська повільно відступають

На Донеччині українські війська повільно відступають
  • На Донеччині українські війська повільно відступають.
  • Росія шантажує Захід імовірною ядерною аварією на Запорізькій АЕС.
  • МЗС анулювало понад 200 диппаспортів депутатів.

Війна

Фронт

  • Головне управління розвідки міноборони повідомило про розгортання на території Білорусі ще кількох підрозділів російських ППО поблизу кордону з Україною – для прикриття аеродромів, де базуються російська авіація та ракетні комплекси "Іскандер".
  • Жодного дня не припиняються обстріли з території РФ прикордонних населених пунктів та українських прикордонних застав на Чернігівщині та Сумщині. З РСЗВ та важкої артилерії обстріляно практично всі населені пункти на лінії фронту та в ближньому тилу українських військ.
    06.08.2022 Харків
  • Харків знову потрапив під ракетний обстріл. У центрі області, у районі Балаклії, російські війська не залишають надії прорвати оборону ЗСУ в Гусарівці, проте щоденні атаки ні до чого не призводять.
  • Така сама ситуація – і на південь від Ізюма, де ударні підрозділи російських військ штурмували Богородичне та Долину, проте відійшли, зазнавши втрат.
    06.08.2022 Північний Донбас
  • Підрозділи ПВК "Вагнера" ​​та "армій республік" ведуть наступ на позиції українських військ на ділянці фронту від Сіверська до Донецька за потужної підтримки артилерії та авіації. ЗСУ відбили атаки в районі Сіверська – у Верхньокам’янському, на Соледар – з півдня та сходу, а також на Бахмут – зі сходу з Покровського.
  • На південь від Бахмута центром бойових зіткнень стало с. Зайцеве, на яке російські війська наступ атаки з боку траси M-03 Харків – Довжанський. За низкою повідомлень, українські підрозділи залишили с. Кодема, і це відкриває окупантам можливість атаки на Зайцеве ще й із півдня.
    06.08.2022 Донецьк
  • Навколо Донецька точаться запеклі бої. Окупантам вдалося трохи просунутися в Пісках та закріпитися на околиці селища, проте атаки в Авдіївці, Невельському та Мар’їнці успіху не мали. Також їм не вдалося прорватися в Павлівці та Пречистівці в районі Вугледару.
  • У Запорізькій області на лінії фронту – без змін.
    06.08.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині сталися бойові зіткнення на півдні та на плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі с. Лозове. Марганець та населені пункти Нікопольського району було обстріляно РСЗВ із лівого берега Дніпра – із району Запорізької АЕС.
    Через загрозу обстрілу українською ракетною артилерією окупанти організували рух військової техніки греблею Каховської ГЕС під прикриттям цивільного автотранспорту.
  • На окупованій території активно діють українські партизани. У Новій Каховці скоєно замах на заступника голови окупаційної "адміністрації" Гуру, яке призвело до його загибелі. Окупанти на всіх парах готуються до проведення "референдуму" про приєднання до РФ. роздають гроші пенсіонерам для збирання персональних даних та закликають випускників вступати до "нових ВНЗ". До захоплених областей із РФ завезено чиновників, пропагандистів, вчителів та лікарів.
  • Окупанти готуються до проведення "суду" над оборонцями Азовсталі – монтують залізні клітини в будівлі філармонії Маріуполя.

Тил

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про затвердження рішення РНБО від 5 серпня про запровадження секторальних та інших санкцій щодо Росії.
  • НБУ скасував ліміти розрахунків за кордоном для волонтерів, які оплачують товари воєнного призначення гривневими картками.
  • Чиновники Нацбанку підтримали запровадження податку в розмірі 10 % на купівлю валюти для оплати імпортних товарів та послуг. Вони вважають, що подібний податок сприятиме посиленню конкурентоспроможності вітчизняних виробників, водночас, інфляція, за їхньою оцінкою, зросте лише на 1 %.

Україна та світ

  • Енергоатом заявив про витік водню та зростання загрози пожежі на енергоблоках Запорізької АЕС унаслідок обстрілів у суботу азотно-кисневої станції та об’єднаного допоміжного корпусу. Пресслужба компанії заявила, що обстріл було здійснено російськими військами для повного знеструмлення півдня України й шантажу керівництва країни ймовірною ядерною аварією. Співробітники Росатому беруть участь у заходах щодо відключення АЕС від енергосистеми України. Головне управління розвідки повідомило, що російські окупанти завезли зброю та вибухівку на територію станції та замінували комунікації напередодні ймовірного наступу ЗСУ.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель вимагає від Росії надати доступ до АЕС експертам МАГАТЕ. Голова організації Гроссі висловив стурбованість ситуацією на станції, закликав "сторони конфлікту" виявляти максимальну стриманість поблизу ядерного об’єкта та забезпечити безпеку персоналу. Він звернувся до російського керівництва із закликом дозволити інспекцію АЕС.
    Американський Інститут вивчення війни вважає, що російський президент Путін терактом на ЗАЕС грає на страху Заходу перед ядерною катастрофою.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш на заходах із нагоди 77-х роковин ядерного бомбардування Хіросіми заявив, що навіть натяки на застосування ядерної зброї в сучасному світі є неприйнятними. За його словами, подібні кризи швидко поширюються світом – від Близького Сходу до Північної Кореї, а також через вторгнення Росії в Україну.
  • Британське видання The Times проаналізувало звіт "правозахисної організації" Amnesty International, визнало його російською пропагандою й запропонувало AI "піти зі сцени" (самоліквідуватися). Президент Зеленський зазначив, що організація не звертає уваги на ядерний терор, який влаштувала російська армія.
  • Грузинська опозиція розкритикувала заяву партії влади "Грузинська мрія", яка висунула звинувачення в розпалюванні "ганебної ксенофобсько-шовіністичної кампанії" російських громадян. Представники опозиції наголошують, що влада використовує риторику російських пропагандистів напередодні вторгнення до Грузії та України. Вони зажадали запровадження візового режиму для громадян Білорусі та Росії.
  • Влада Тайваню заявила, що китайська військова авіація та кораблі пропрацювали атаку під час навчань, які відбуваються в "територіальних водах" острова. Колишній спецпредставник Держдепартаменту США з урегулювання на Донбасі Волкер заявив, що перемога України у війні проти Росії стане сигналом для Китаю не чіпати Тайвань. З його слів, китайське керівництво уважно стежить за реакцією Заходу на війну в Україні.
  • МЗС Болгарії оголосило, що не припинило видавання віз громадянам РФ, проте процес їх оформлення сповільнився через скорочення персоналу посольства та консульств. Чиновники МЗС наголосили, що візи надаватимуться в "надзвичайних та гуманітарних випадках".
  • Президент Ердоган після повернення з переговорів у Сочі з президентом Путіним заявив, що 5 найбільших турецьких банків приєднаються до російської платіжної системи "МИР". Це дасть змогу власникам таких карток безперешкодно розраховуватися ними на території країни і стане "полегшенням – як для російських туристів, так і для Туреччини". Ердоган заявив, що домовленість про розблокування транзиту українського зерна створює передумови для початку переговорів щодо мирного врегулювання між президентами Путіним та Зеленським, які він запропонував провести в Стамбулі.
  • Посол у Ватикані Юраш запросив Папу Римського Франциска відвідати Україну.
  • Американська телекомпанія CBS випустила документальний фільм, у якому висловила сумнів, що вся західна зброя, що передано Україні, доходить до передової, оскільки контроль за нею втрачається на кордоні. Журналісти наполягають на запровадженні ефективного контролю за постачанням, як варіант, цивільними представниками країн-донорів.

Тренди

  • Видання "Українська правда" повідомило, що президент Зеленський був вкрай роздратований закордонними подорожами депутатів Верховної Ради й зажадав відібрати в них дипломатичні паспорти. МЗС України анулювало понад 200 паспортів депутатів, від президентської фракції "Слуга народу" тощо. Пресслужба МЗС пояснила ці дії тим, що депутати мали здати документ на зберігання впродовж 10 днів по закінченні відрядження, проте ігнорували нагадування.

 

No comments:

Post a Comment