August 03, 2022

02.08.2022: У районі Донецька українські війська ледве тримають оборону

У районі Донецька українські війська ледве тримають оборону
  • У районі Донецька українські війська ледве тримають оборону.
  • Рада НБУ залишила облікову ставку на рекордному рівні 25 %.
  • Кабмін анонсував програму доступної іпотеки під 3 % для військовослужбовців, медиків, науковців та педагогів.
  • ЗСУ отримають боєприпаси в пакеті воєнної допомоги США.

Війна

Фронт

  • Зі ствольної артилерії з російської території обстріляно українські прикордонні застави та населені пункти Чернігівщини та Сумщини.
  • На північ від Харкова російські війська невдало намагалися влаштувати в прикордонному районі атаку на Тернову та Байрак. Наступ на Дементіївку відбито, окупанти з втратами повернулися на попередні позиції. Обласний центр протягом дня й уночі зазнав ракетних обстрілів, зокрема, ракетами комплексу С-300 з Білгородської області Росії. У районі Білгорода зосереджено свіжі підрозділи російської армії, які готові будь-якої миті розпочати наступ у напрямку Харкова.
    08.02.2022 Північний Донбас
  • Ситуація на Донбасі знову загострюється. Ізюмське угруповання російських військ намагається наступати в напрямку Слов’янська. Підрозділи армії РФ безрезультатно атакували позиції ЗСУ вздовж траси М-03 Харків – Довжанський у Мазанівці та Долині.
  • Наступ окупантів на Сіверськ через Івано-Дар’ївку за підтримки танків та артилерії знову провалився, як і спроба провести розвідку боєм у Берестовому поблизу траси Лисичанськ – Бахмут.
  • На околиці Соледара – у Бахмутському та Яковлівці українські війська відбили атаку з боку Стряпівки.
    08.02.2022 Бахмут
  • На південь від Бахмута зі змінним успіхом точаться бої за Майське та Кодему.
    08.02.2022 Донецьк
  • На околицях Донецька тривають важкі бої в промзоні Авдіївки, Пісках, Красногорівці та Мар’їнці. Окупантам вдалося захопити майже всю промзону Авдіївки та частину позицій у Пісках за потужної підтримки артилерії та авіації. Через нестачу боєприпасів українська артилерія не може вести ефективний вогонь у відповідь. Підкріплення, що підійшло, дало змогу стабілізувати ситуацію.
  • У районі Великої Новосілки – у Новополі – бойове зіткнення закінчилося відходом окупантів на колишні позиції.
    Міністр оборони РФ Шойгу оголосив, що дії військ на Донеччині відбуваються строго за планом, армія послідовно захоплює населені пункти в районі Соледара, Бахмута та Світлодарського водосховища.
  • На Запоріжжі лінія фронту з місця не зрушила.
    08.02.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині тривають бої на плацдармі на лівому березі річки. Інгулець у районі Давидова Брода. Підрозділи ЗСУ завзято тримають оборону, наперекір безперервним атакам окупантів. На півночі області російське командування перевірило надійність української оборони в Трудолюбівці, мабуть, з метою підготовки наступу вздовж берега Дніпра на Нікополь. Оперативне командування "Південь" констатувало посилення ударного угруповання військ, яке націлене на Кривий Ріг.
    Українська артилерія завдала удару по російській військовій базі в районі Херсонського аеропорту в Чорнобаївці. Також завдано ударів по складах боєприпасів та шляхах постачання в Бериславському районі.
    Російська артилерія послідовно знищує Миколаїв, використовуючи в тому числі ракети ППО та заборонені Женевською конвенцією касетні боєприпаси. Черговим об’єктом нічного удару став супермаркет.
    08.02.2022 Україна: Загальна мапа бойових дій
  • Командувач оперативного командування "Південь" генерал Ковальчук повідомив, що Україна станом на початок серпня не втратила жодної системи HIMARS. Ці дані підтвердило й американське оборонне відомство.
    Міністерство оборони РФ звинуватило США в участі у війні на боці України, оскільки, як стверджує пресслужба міністерства, ЗСУ узгоджують цілі з Пентагоном.
  • Російські стратегічні бомбардувальники Ту-95 запустили цілі в Україні з повітряного простору над Каспійським морем 8 крилатих ракет. 7 із них збили підрозділи ППО, ще одна – потрапила до комплексу ППО на Львівщині. За оцінкою Генштабу, загроза ракетних ударів із території Білорусі зберігається.
  • Віцепрем’єр-міністр Верещук повідомила, що обов’язкова евакуація із Донецької області вже розпочалася. Перший поїзд із переселенцями вже прибув до Кропивницького. Миколаївська обладміністрація не планує примусової евакуації мешканців області попри постійні обстріли.
  • Верховний суд Росії визнав полк "Азов" терористичною організацією та заборонив його діяльність на території РФ. Пресслужба полку у відповідь заявила, що світ має визнати РФ державою-терористом. Нацгвардія, до складу якої входить полк, вважає, що метою Росії є фізичне усунення найбільш мотивованих оборонців України та виправдання воєнних злочинів, скоєних російськими військовослужбовцями. Колишній командир полку Жорін заявив, що викладені російським міністерством оборони списки загиблих частково підтверджені, але не повні.
    Міністр оборони РФ Шойгу оголосив про намір провести в серпні "Міжнародний антифашистський конгрес", який, за його словами, має об’єднати зусилля щодо боротьби з неонацизмом. Він заявив, що на конгрес запрошено "представників 74 дружніх країн".
    Ватажок "ДНР" Пушилін оголосив, що у в’язницях "республіки" перебувають понад 3,5 тис. українських військовополонених, щодо яких проводяться "слідчі дії". За інформацією звільнених із полону українських вояків, їх допитували співробітники слідчого комітету РФ та схиляли їх до надання свідчень проти України.

Тил

  • Президент Зеленський у відповідь на петицію про легалізацію одностатевих шлюбів відповів, що Конституція визначає сім’ю як союз чоловіка та жінки, а в умовах воєнного стану Основний закон не може бути змінено. Зеленський перенаправив прохання про легалізацію таких шлюбів на розгляд уряду.
  • На офіційному сайті президента набрала 25 тис. голосів ще одна, уже третя, петиція про дозвіл на виїзд чоловіків із країни. Автор петиції вважає, що право виїзду мають здобути чоловіки без бойового досвіду, а також обмежено придатні до військової служби. Держприкордонслужба роз’яснила, такі чоловіки не мають права залишати країну у воєнний час, згідно із законом про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.
  • Прем’єр-міністри Шмигаль оголосив про запуск із 1 жовтня програми доступної іпотеки з фінансуванням через держпідприємство "Укрфінжитло". Умови купівлі житла – під 3 % річних, строком до 20 років із початковим внеском у розмірі 20 % вартості житла. На першому етапі в програмі братимуть участь військовослужбовці на контракті, співробітники сектору безпеки та оборони, медики, вчителі та педагогічні працівники, а також науковці. З 2023 року уряд має намір започаткувати подібну програму для всіх громадян, але зі ставкою 7 % річних.
  • Уряд погодив умови реструктуризації боргу Нафтогазу з огляду на політику відтермінування виплат України з погашення та обслуговування держборгу.
  • Кабмін погодив призначення головою Херсонської обладміністрації чиновника режиму Януковича – Янушевича, який у 2013 р. очолював держпідприємство "Документ" у складі Міграційної служби, а під час президентства Порошенка – керував "Укрчастотнаглядом".
  • МВС частково відновило роботу електронного кабінету водія. Власники зможуть застрахувати свої транспортні засоби, а також перевірити автівку за VIN-кодом та персональними даними власника.
  • Міністерство економіки повідомило, що понад половину "доступних кредитів під 5–7–9 %" надано агропідприємствам. Загальна сума кредитування – понад 133 млрд грн, різницю із комерційною відсотковою ставкою банків погашено коштом бюджету.
  • За твердженням заступника голови комітету Верховної Ради з фінансів, митної та податкової політики Железняка, надходження від розмитнення автомобілів у липні сягнули понад 1,7 млрд грн, і це є другим за обсягом джерелом наповнення бюджету, після нафтопродуктів.
  • Єврокомісія перерахувала українському уряду другу половину траншу макрофінансової допомоги. Загальна сума траншу – €1 млрд. За словами прем’єр-міністра Шмигаля, у липні до бюджету надійшло приблизно 170 млрд грн, з них 90 млрд грн – від податків та мита, а 80 млрд грн – це грантова допомога від міжнародних партнерів. Критично важливим завданням уряду є посилення економічної стійкості.
    Заступник голови Офісу президента Жовква стверджує, що Німеччина та ще низка країн блокують надання другого пакету фінансової допомоги Україні в розмірі €8 млрд, який був погоджено всіма лідерами країн ЄС.
  • Комітет із монетарної політики НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25 %.
  • Чиновники Мінфіну відмовилися підіймати дохідність воєнних ОВДП, тому надходження від їхнього продажу скоротилися до 3,11 млрд грн, проти 3,68 млрд грн минулого тижня. Практично всі облігації, що було розміщено – із погашенням за півтора року та прибутковістю 16 % річних.

Україна та світ

  • Перший зерновоз з українською кукурудзою прибув до Туреччини. Мінагрополітики оголосило, що в портах завантажено зерном уже 15 суден, які готові до проходу безпечним коридором. Турецька влада очікує відправлення приблизно 1 судна із зерном на добу. Міністр інфраструктури Кубраков заявив, що Україна постачанням зерна допомагає світові запобігти голодній кризі.
    За словами прем’єр-міністра Шмигаля, агровиробники зібрали вже майже 12 млн т нового врожаю.
  • Міністр оборони Іспанії Роблес оголосила, що танки Leopard 2A4 Україні надано не буде через їхній незадовільний стан.
    Президент Зеленський зателефонував до генерального секретаря НАТО й попросив у країн Альянсу більше важкого озброєння для відбиття агресії Росії та контрнаступу ЗСУ.
    Польський президент Дуда в інтерв’ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine заявив, що Україна наразі захищає не лише себе, а це й Німеччину та всю Європу, а в разі її поразки у війні проти Росії під прямою загрозою опиняться Польща та країни Балтії. Канцлер Німеччини Шольц відкинув звинувачення в затягуванні військових постачань Україні.
  • Кабмін України припинив дію угоди з Білоруссю від 2001 р. про кооперацію та співпрацю оборонних підприємств.
  • Федеральна служба держфінансів Бельгії повідомила, що з 2014 р. заморожено активи юридичних та фізичних осіб РФ загальною вартістю €50,5 млрд.
  • Спікер нижньої палати Конгресу США Пелосі прибула на Тайвань, попри погрози Китаю застосувати зброю у відповідь на цей візит. Китай привів армію в бойову готовність і влаштував навчання з бойовою стріляниною в Південнокитайському морі в шести локаціях навколо острова. Збройні сили країни оголосили про намір провести "точкову воєнну операцію" через цей візит. Посла США викликано до МЗС для надання пояснень.
    МЗС РФ назвало візит Пелосі на Тайвань "відвертою провокацією" й заявило, що Китай має право вжити адекватних заходів для захисту суверенітету.
    США перекинули до регіону дві авіаносні групи, ракетний есмінець та крейсер, а також десантний корабель. Пелосі заявила, що США підтримує демократію "острова стійкості", що розвивається, а її візит не суперечить політиці країни, яка визнає Тайвань автономною частиною єдиного Китаю. Президент Байден відмовився коментувати візит, проте заявив, що поважає рішення Пелосі. Угодою від 1979 р. проголошено "стратегічну двозначність". Відносини Тайваню та США є офіційними, але не дипломатичними.
  • Держсекретар США Блінкен повідомив про заборону в’їзду до країни 893 політикам, чиновникам та військовослужбовцям РФ, які підтримали або брали участь у війні проти України. До списку додано сенаторів Ради федерації Росії, а також 31 представника іноземних урядів, які підтримали окупацію Криму та порушення суверенітету України. Мінфін США оголосив про запровадження санкцій проти можливої ​​дружини російського президента – Кабаєвої, кількох олігархів та колаборантів – "глав адміністрацій" окупованих російською армією областей півдня України.
  • Прессекретар російського МЗС Захарова пригрозила США повним розриванням дипломатичних відносин у разі визнання РФ державою – спонсором тероризму.
  • Колишній президент РФ, заступник секретаря Ради безпеки Медведєв, опублікував у російській соцмережі ВКонтакті й відразу ж видалив повідомлення про те, що Грузія має бути повністю окупована, оскільки "раніше її не було". Також він написав, що "Русь стане єдиною після звільнення Києва та всієї території Малоросії від банд націоналістів, які проповідують придумане ними українство". Помічник Медведєва заявив, що повідомлення з’явилося, нібито, внаслідок злому облікового запису.
  • МЗС Швеції викликало посла РФ після повідомлення на сторінці посольства в соцмережі Facebook із загрозою на адресу шведських громадян, які воюють в Україні в складі ЗСУ проти російських окупантів.
  • Канцлер Німеччини Шольц назвав правильним рішення уряду Канади щодо повернення Газпрому через Німеччину турбіни помпи Північного потоку. Він підкреслив, що Росія навіть не намагається переправити турбіну на станцію, що перекачує, і це доводить, що скорочення постачання газу до Європи є свідомим кроком.
  • У Болгарії не припиняється урядова криза. Президент Радєв на церемонії представлення нового уряду заявив, що його головним завданням буде не дасть втягнути країну у воєнний конфлікт, а також стримати зростання цін на енергоносії та інфляцію.
  • Голова керівної партії Бельгії "Реформаторський рух" Буше вважає недоречним "цькування" міністра закордонних справ Лябіб. Вона відвідала окупований Крим як журналістка в обхід України коштом російського фонду. Лябіб написала листа міністру закордонних справ Кулебі та запевнила його в підтримці територіальної цілісності України.
  • Єврокомісар із внутрішніх справ Йоханссон під час візиту до Києва заявила, що українські біженці можуть повернутися до ЄС у будь-який час після поїздки на батьківщину. Їм дозволено вільно пересуватися територією Євросоюзу, вони мають право на отримання медичних та освітніх послуг, а також житла. За інформацією агентства DPA, у разі повернення до ЄС вони мусять зареєструватися ще раз.

Тренди

  • СБУ повідомила про розкриття великої "ботоферми" "однієї з політичних партій", яка працювала на дискредитацію влади. За твердженням пресслужби відомства, керував проєктом громадянин РФ, що мешкає в Києві й позиціює себе політичним експертом. ЗМІ з’ясували, що замовником послуг була партія попереднього президента Порошенка "Європейська солідарність". Фахівці в галузі комп’ютерної безпеки та користувачі соцмереж звернули увагу на явні нестикування в описі технічних засобів "ферми". Представники партії спростовують причетність до кампанії та заявляють, що СБУ на замовлення влади своїм повідомленням втягує ЗМІ в політичну провокацію.

 

No comments:

Post a Comment