August 02, 2022

25-31.07.2022: Головні події і теми тижня

Головні події і теми тижня 25 – 31 липня 2022 від Digests & Analytics Ukraine
  • Російська армія готує наступ на півдні й намагається залякати українців масовими стратами військовополонених
  • Економіка України може піти в "круте піке" вже цієї осені
  • В Україні відбулися кадрові перестановки на ключових посадах
  • Росія розхитує ситуацію в Європі

Російська армія готує наступ на півдні й намагається залякати українців масовими стратами військовополонених

Російська армія готує наступ на півдні й намагається залякати українців масовими стратами військовополонених

Росія й далі порушує норми міжнародного гуманітарного права. Так, 28 липня у виправній колонії в окупованій Оленівці Донецької області, де утримували українських полонених, зокрема, оборонців "Азовсталі", сталися сильні вибухи, внаслідок яких загинуло понад 40 українських бійців, іще 130 дістали поранення. За інформацією розвідки, вбивство скоїли найманці ПВК "Вагнера", ймовірно, підривом вибухівки, за прямою вказівкою власника формування – "кухаря Путіна" Пригожина. Російські РСЗВ "Град" здійснили обстріл позицій  ЗСУ, сподіваючись на вогонь у відповідь, який мав стати прикриттям теракту, проте ЗСУ на обстріл не відповіли. Бійців за кілька днів до теракту перевели якраз до того барака, який став об’єктом удару. Жоден з окупантів та співробітників колонії не постраждав. СБУ перехопила телефонні розмови "військовослужбовців ДНР", де окупанти зізнаються, що вибухи не були результатом обстрілу.

 

Представники Міжнародного Червоного Хреста та ООН не змогли потрапити на місце теракту. Президент Зеленський назвав загибель військовополонених в Оленівці свідомим воєнним злочином Росії та закликав світову спільноту визнати РФ спонсором тероризму. Європейська спільнота відреагувала стримано.

 

Разом із тим українське суспільство сколихнуло відео кастрації українського військовополоненого та його подальшого вбивства, яке було скоєно російськими військовослужбовцями й викладено в мережу Інтернет. Особу ката встановлено. Офіс генпрокурора відкрив провадження за фактом тортур та вбивства українського бійця. Моніторингова місія ООН була "приголомшена" відео тортур і вбивства й закликала "всі сторони" уникати порушень прав військовополонених.

 

На думку низки експертів, російське керівництво подібними діями намагається розхитати ситуацію всередині України, посіяти серед населення паніку, а українську владу – підштовхнути до відновлення мирних переговорів у момент, коли російські війська не можуть швидко відновити важкі втрати й потребують оперативного перепочинку. 


Тривають запеклі бої на плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі Давидова Брода, який українські війська утримують понад місяць. Плацдарм є зручною стартовою точкою можливого контрнаступу ЗСУ, тому російське командування намагається його ліквідувати за будь-яку ціну, проте успіху не має. 


Тривають важкі бої на Донеччині – в  районі Соледара і Бахмута, де наступ ведуть ударні частини російських військ разом із найманцями ПВК "Вагнера". Точаться весь тиждень бої в районі Донецька. 


На північ від Харкова, на території РФ, сконцентровано велике свіже угруповання, яке готове в будь-який момент розпочати наступ на Харківщину для того, щоб обійти обласний центр з півдня й розвивати наступ на Дніпро і Запоріжжя. 


Українська влада неодноразово робила заяви про підготовку до контрнаступу на Херсон. Зокрема, міністр оборони Резніков в інтерв'ю британській газеті The Times повідомив, що президент Зеленський віддав наказ деокупувати південь країни. Окупанти не мають наміру залишати підконтрольні їм території Херсонщини та Запоріжжя й планують влаштувати там "референдуми" вже цієї осені. За інформацією з окупованої території Донецької, Запорізької та Херсонської областей, упродовж останніх 2 тижнів російське командування перекинуло на південну ділянку фронту великі військові з’єднання, переважно Східного військового округу – разом із технікою. Низку з них навіть було знято з фронту на Донбасі та навколо Ізюма. Для посилення їм надано кілька бригад із донбаських "республік". Схоже, російське командування засвоїло уроки перших місяців війни й ефективно розв‘язує логістичні проблеми. 


Окупанти навели понтонну переправу через Дніпро на південь від Нової Каховки та швидко перекидають війська на правий берег. Також відновлено рух мостом у Дар’ївці на північ від Херсона. 


Угруповання російських військ у Білгородській області й на Донбасі не дають змоги українському командуванню перекинути підрозділи на Запоріжжя й південну ділянку фронту. Низка чинників вказують на те, що незабаром на півдні розгорнеться основна битва.


Економіка України може піти в "круте піке" вже цієї осені

Економіка України може піти в "круте піке" вже цієї осені

Українська економіка продовжує "сипатися" на тлі війни з Росією. Нафтогаз не погасив  в останній день пільгового періоду єврооблігації 2022 р та відсотки за облігаціями 2024 р. Це спричинило дефолт за зобов’язаннями та позбавлення компанії доступу до світових фінансових ринків. Пресслужба Нафтогазу звинуватила в дефолті уряд, який заборонив ці виплати. Водночас дефолт не означає припинення діяльності компанії, Кабмін оголосив про намір і далі проводити консультації з кредиторами. 


За словами першої заступниці голови НБУ Рожкової, Нацбанк провів емісію додаткових 15 млрд гривень шляхом викупу державних облігацій. З 24 лютого регулятор “надрукував” 240 млрд гривень, а до кінця року чиновники планують довести цю суму до 400 млрд грн. Така політика призвела до швидкого падіння курсу національної валюти. Готівковий курс гривні вже сягнув понад 40 ₴/$. Нацбанк посилив вимоги до обмінних пунктів та небанківських установ, фактично звинувативши їх у зростанні готівкового курсу іноземних валют. Було запроваджено заборону на оприлюднення курсу валют на табло. Тепер цю інформацію населення має отримувати "у стандартизованому форматі" й лише біля каси. 

 

За  оцінкою The Financial Times, економіка України може піти в "круте піке" вже восени цього року. Українські експерти переконані, що будь-яке підвищення податків спричинить банкрутство величезної кількості підприємств та поглибить економічну та гуманітарну кризу в країні. НБУ в інфляційному звіті за липень спрогнозував зменшення реальних зарплат українців на 27 % без надії на їхнє відновлення протягом 2 років. За оцінкою чиновників регулятора, ВВП України у 2022 р. скоротиться на понад третину, що є найглибшим падінням за всю історію України. Водночас вони прогнозують лише повільне відновлення – ВВП зростатиме на 5–6 % на рік. У звіті констатовано зростання безробіття в країні до 35 %.

 

Агентства Standard & Poor's і Moody's знизили довгостроковий суверенний рейтинг України в іноземній валюті до рівня переддефолтного стану із негативним прогнозом. Зниження рейтингу пов’язано з наміром уряду реструктуризувати держборг, а також відтермінувати платежі за єврооблігаціями найбільших держкомпаній – Нафтогазу, Укравтодору, Укренерго.

 

Перше судно з українським експортним зерном залишило порт Одеси, та оскільки збіжжя належить агрохолдингам, держбюджет навряд чи отримає суттєві надходження від його експорту. Разом із тим так звана стамбульська угода вирішила одну з проблем Росії – відкрила шлях для експорту російського зерна та добрив, який був утруднений через санкції.

 

В Україні відбулися кадрові перестановки на ключових посадах

В Україні відбулися кадрові перестановки на ключових посадах

Президент Зеленський здійснив деякі кадрові перестановки на ключових посадах у країні. Так, він звільнив одіозного політика часів Януковича Демченка з посад першого заступника секретаря РНБО та заступника голови свого Офісу – начальника Комітету з розвідки. Прессекретар президента Никифоров стверджує, що Демченка звільнено "за станом здоров’я, оскільки він потребує серйозного лікування". При цьому будь-які звинувачення на адресу чиновника ОП відкидає.

 

Демченко мав потрапити під люстрацію, проте під час його призначення Зеленським інформація про заборону обіймати державні посади зникла із сайту Мін’юсту. Він був одним з авторів та головних лобістів "Харківських угод" про подовження терміну оренди Севастополя Чорноморським флотом РФ в обмін на знижку на ціну газу, які підписали президенти Медведєв та Янукович у 2010 р.

 

Посаду керівника Комітету з розвідки замість Демченка обійняв начальник Головного управління розвідки Буданов. Журналісти програми "Слідство.Інфо" з’ясували, що в особняку, який "орендує" Буданов, також мешкає скандальний колишній заступник міністра внутрішніх справ Гогілашвілі. Гогілашвілі було звільнено з МВС після інциденту на блокпосту на Донеччині, де він погрожував застосувати зброю проти бійців Нацгвардії та співробітників Нацполіції.

 

Тим часом Верховна Рада призначила генпрокурором замість звільненої тижнем раніше Венедиктової депутата президентської фракції Костіна. На голосуванні був присутній президент Зеленський, що є ознакою того, наскільки важливим для нього саме це призначення. Костіна було знято з конкурсу на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури через сумнів громадської ради в його доброчесності. У 2019 році Костін із сім’єю їздив до окупованого Криму – нібито на консультацію до лікаря. Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що Зеленський обрав кандидатуру Костіна через його "бездоганну репутацію". Більшість експертів називають Костіна ставлеником глави Офісу президента Єрмака, який неодноразово наголошував, що Костін є його близьким другом. Саме Єрмак лобіював включення Костіна до виборчого списку партії "Слуга народу" на парламентських виборах.

 

Після того, як президент Зеленський затвердив призначення Костіна генпрокурором, той одразу ж призначив переможця конкурсу на голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Клименка керівником відомства. Вимоги ЄС і США нарешті виконано, після пів року навмисного затягування процесу.

 

Росія розхитує ситуацію в Європі 

Росія розхитує ситуацію в Європі

Росія намагається дестабілізувати не тільки Україну, а й усю Європу. Так, Газпром припинив постачання газу до Латвії "через порушення умов відбирання". До 20 % від замовлення скорочено постачання великій італійській енергокомпанії Eni й низці інших споживачів.  Разом із тим прем’єр-міністр Угорщини Орбан сподівається на підписання до кінця літа ще однієї угоди з Газпромом про збільшення обсягу постачання ще на 0,7 млрд м³. Більшість експертів вважають, що її буде підписано, щоби продемонструвати іншим країнам Європи переваги лояльної позиції щодо Росії.


Водночас назріває збройний конфлікт між Сербією та частково визнаною республікою Косово. Влада Косова з 1 серпня не визнає сербські автомобільні номери та документи, якими користуються серби, що там мешкають. Президент Сербії Вучич повідомив, що командувач миротворчого контингенту KFOR спробує переговорити із представниками сербської меншини в Косові для відновлення діалогу. Вучич висловив сподівання, що конфлікт можна врегулювати в мирний спосіб, водночас наголосив, що про здавання інтересів не йдеться, а Сербія здобуде перемогу. Один із лідерів владної партії – Джуканович, заявив, Сербія буде змушена розпочати "денацифікацію Балкан". Міністерство оборони стверджує, що сербські військовослужбовці не заходили на територію Косова. На автодорозі поблизу адмінкордону пролунали автоматні черги, місцеві серби будують барикади. Через загострення конфлікту влада Косова відтермінувала на місяць перехід на власні номери та документи.

 

Міжнародні сили KFOR під головуванням НАТО висловили готовність втрутитися в конфлікт і застосувати зброю на підставі резолюції ООН від 1999 р. Командування KFOR закликало до діалогу між Сербією та владою Косова.

 

Низка експертів вважають, що позиція Європи щодо визнання Косова могла стати приводом для Росії здійснити анексію Криму, а також визнати Південну Осетію, Абхазію та "республіки" на Донбасі. Україна Косова не визнала.

 

Тим часом у Болгарії на заводі компанії EMCO стався вибух на складі боєприпасів. Власник компанії Гебрев визнав, що подібні боєприпаси підірвали російські агенти в Чехії у 2014 році. У 2015 році російські спецслужби двічі намагалися отруїти його речовиною "Новачок".

No comments:

Post a Comment