July 23, 2022

22.07.2022: У Стамбулі підписано "ініціативу" щодо відновлення транзиту українського зерна

У Стамбулі підписано "ініціативу" щодо відновлення транзиту українського зерна

  • У Стамбулі підписано "ініціативу" щодо відновлення транзиту українського зерна.
  • Fitch знизив кредитний рейтинг України до переддефолтного.
  • Бізнесмену Корбану припинено громадянство України, він не зміг повернутися до країни.

Війна

Фронт

  • Прикордонні населені пункти Сумської області було обстріляно з території РФ із мінометів. Ракета прилетіла до Шостки, що розташована за 45 км від кордону.
    22.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Російські війська обстріляли з РСЗВ та артилерії позиції ЗСУ та населені пункти на лінії фронту. У районі Богородичного, Сіверська, Соледара, Бахмута, Горлівки, Донецька, на Херсонщині російська авіація завдала ракетних та бомбових ударів.
  • Кілька ракет потрапили на територію ВНЗ у центрі Харкова. На півночі області активних бойових дій протягом доби не було.
  • Також не було зіткнень на ділянці фронту на південь від Ізюма. З РСЗВ касетними боєприпасами російська артилерія завдала удару по житлових кварталах Слов’янська.
  • Українські війська відбили атаки армії РФ та найманців ПВК у районі Сіверська – у Григорівці, Верхньокам‘янському та Івано-Дар’ївці, у Покровському на південній околиці Соледара та в районі Світлодарського водосховища – у Новолуганському та на Вуглегірській ТЕС.
  • Сталися зіткнення в районі Донецького аеропорту. Окупанти зазнали втрат і відкотилися на вихідні позиції.
  • Окупанти знову обстріляли Нікополь та околиці із систем залпового вогню з території Запорізької АЕС. Глава МАГАТЕ Россі вважає ситуацію на станції "дедалі тривожнішою" й закликає до "максимальної стриманості", задля уникнення масштабної техногенної аварії. Россі ще раз наголосив на необхідності візиту делегації Агентства на ЗАЕС.
  • Більшість ракет РСЗВ Град, випущених населеними пунктами Запорізької області по обидва береги Дніпра, впали в річку.
  • Російська армія дедалі частіше застосовує ракети зенітно-ракетних комплексів ППО С-300 для обстрілу об’єктів землі. 3 ракети потрапили до шкіл Апостолова на півдні Дніпропетровщини, 6 ракет запущено в напрямку Миколаєва. Одна з них потрапила у складське приміщення, інші впали на околицях міста.
    На Херсонщиніі ЗСУ відбивають усі спроби російських військ ліквідувати плацдарм на лівому березі річки Інгулець у районі Давидова Брода. Українські війська добивають підрозділи армії РФ, які потрапили в оточення у Високопіллі на південь від водосховища Криворізької ТЕС.
    Окупанти мінують узбережжя лиманів та Чорного моря, намагаючись запобігти висадці українського десанту.
  • Російська армія завдала потужного удару по воєнній інфраструктурі Кропивницького. З Чорного моря та з повітря запущено 18 ракет. Частина з них влучили у воєнний аеродром Канатове й об’єкт залізниці.
  • Віцепрем’єр-міністр Верещук оголосила про розроблення урядом законопроєкту про кримінальну відповідальність за отримання російських паспортів громадянами України, які залишилися на окупованій території.
  • "Влада" донбаських "республік" заблокувала на контрольованій ними території пошукову систему та сервіси Google.

Тил

  • Після запиту українського уряду до інвесторів та власників ВВП-варрантів про відтермінування виплат із погашення та обслуговування держзобов’язань, агентство Fitch знизило кредитний рейтинг України в іноземній валюті з "C" до "CCC" (переддефолтного). Fitch прогнозує падіння ВВП країни на 33 % за підсумками року через продовження війни та обмеження доступу до морських портів.
  • СБУ оголосила про арешт активів, що було виявлено нещодавно і які належать голові політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчуку та його дружині
  • 19 липня депутати Верховної Ради ухвалили постанову про отримання ними надбавок із бюджету, у тому числі коштом іноземних платників податків (міжнародної грантової допомоги). Кабмін 1 липня ухвалив постанову про виплату зарплат військовослужбовцям у зоні бойових дій у розмірі 100 тис. грн лише під час виконання ними бойових завдань.
  • Міністерство захисту довкілля запустило онлайн-сервіс отримання ліцензій на поводження з небезпечними відходами.
  • Мінфін повідомив про видавання протягом тижня "портфельних" кредитів на 2,3 млрд грн малим та середнім підприємствам під держгарантії. Основні позичальники – агропідприємства та заклади торгівлі.
  • НБУ дав роз’яснення, що для волонтерських закупівель товарів оборонного призначення та гуманітарної допомоги ліміт розрахунків карткою становить 400 тис. грн на особу на місяць в одному банку, а ліміту для оплати з розрахункового рахунку немає.
  • Нацбанк відкликав банківську ліцензію та ухвалив рішення про ліквідацію Мегабанку, який було оголошено неплатоспроможним 2 червня.
  • НБУ з 25 липня заборонив купувати комерційним банкам України готівкову гривню в іноземних фінансових установ.
  • Після підвищення офіційного курсу до 36,57 ₴/$ Нацбанк збільшив купівлю валюти на міжбанківському ринку. За тиждень регулятор купив $229 млн, хоча в попередні місяці купівля валюти становила приблизно $10 млн на тиждень. Продаж валюти також різко впав – з $1,0 млрд до $0,3 млрд.

Україна та світ

  • У Стамбулі відбулося підписання "ініціативи" щодо транзиту українського зерна. Від імені України документ підписав міністр інфраструктури Кубраков, від імені РФ – Міністр оборони Шойгу. "Ініціатива" є двома окремими "угодами", що підписано представниками Туреччини, України та генеральним секретарем ООН, а також – Туреччиною, Росією та ООН. Водночас ООН не взяла на себе жодних зобов’язань. Також немає гарантій того, що Росія не атакуватиме порти та судна, що перевозять зерно. За словами Кубракова, "угода" буде чинною протягом 120 днів для вивезення зерна з портів Одеса, Чорноморськ та Південний і передбачає спільні інспекції суден для запобігання появі "троянських коней". Порти та узбережжя розміновано не буде, кораблі йтимуть у супроводі лоцманів за заздалегідь визначеними маршрутами.
    Заступник міністра інфраструктури Найєм заявив, що деблокування портів дасть змогу Україні отримати $1 млрд експортного виторгу на місяць. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що відновлення експорту є питанням для України вартістю в "мільярди доларів". Глава Головного розвідувального управління Буданов стверджує, що угода не містить неприйнятних для України умов, які хотіла нав’язати Росія.
    Заступник держсекретаря США Нуланд вважає, що підписати угоду Росію міг змусити тиск світової спільноти та потреба відновити власний експорт. Вона наголосила, що США скасували ембарго на імпорт російського продовольства та добрив. Генеральний секретар ООН Гутерреш назвав угоду щодо зерна з Росією "маяком надії, можливості та полегшення" для бідних країн.
    Шойгу заявив, що "ініціатива" складається з двох частин, одна з яких визначає алгоритм транзиту, а друга передбачає підключення ООН до скасування обмежень на експорт російської сільгосппродукції та добрив на світові ринки.
    В Одесі, яку визначено портом для вивезення зерна, підрозділи ППО збили російський безпілотник, який здійснював розвідку портової інфраструктури.
    Глава воєнної адміністрації Луганщини Гайдай стверджує, що окупанти вкрали у фермерів 70 тис. т зерна нового врожаю й передали його сільгосппідприємству на Кубані.
  • Президент США Байден розпорядився виділити Україні ще один пакет воєнної допомоги на суму $175 млн. Він міститиме 4 одиниці РСЗВ HIMARS, боєприпаси до них, командно-штабні автівки, снаряди, протитанкові гармати, запчастини та 580 безпілотних комплексів (боєприпасів, що баражують) "Phoenix Ghost". Пакет також передбачає оплату послуг Пентагону та навчання українських військовослужбовців.
    Радник президента з нацбезпеки Салліван заявив, що США поки не готові передати Україні ракети ATACMS з дальністю враження до 300 км, оскільки не хочуть спровокувати третю світову війну. За інформацією видання The Wall Street Journal, адміністрація Байдена поки утримується від передавання Україні бойових безпілотників великої дальності MQ-1C Grey Eagle через те, що технології можуть потрапити до рук Росії.
    Голова комітету з оборони німецького Бундестагу Штрак-Циммерман виступає за безпосереднє постачання важких озброєнь Україні замість передавання їх третім країнам, які в обмін постачають до України застарілу техніку. Уряд Німеччини запропонував надати ЗСУ 20 танків Leopard 2, починаючи з квітня 2023 р. по 1 танку на місяць, а з жовтня – по 3 одиниці на місяць.
    Президент Зеленський в інтерв’ю The Wall Street Journal заявив, що Заходу дешевше було б надати Україні сучасні системи ППО, ніж щомісячно підтримувати її економіку.
    Польща серйозно готується до можливих бойових дій. Уряд придбав сучасні танки та винищувачі в Південної Кореї.
  • Представники Європолу так і не спромоглися підтвердити інформацію про контрабанду зброї з України. За їхніми словами, йшлося лише про "потенційну загрозу". Пресслужба Європолу заявила про "повну довіру" до влади України. Секретар РНБО Данилов заявив, що має намір обговорити це питання з чиновниками організації, які зобов’язані підтвердити подібні факти. За його словами, українська влада зацікавлена ​​у швидкому обміні інформацією про нелегальний трафік зброї й миттєво реагуватиме на подібні інциденти.
  • Литва відновила на підставі вказівок Єврокомісії транзит до Калінінграда залізницею товарів, які включено до списку санкцій ЄС. Документ дозволяє переміщення товарів у "звичайних" обсягах, крім виробів воєнного та подвійного призначення.
  • Глава Головного управління розвідки Міноборони Буданов заявив, що Україна підтримує бажання Молдови позбутися російських окупантів і готова допомогти це зробити. 21 липня "глава МЗС ПМР" Ігнатьєв оголосив про намір "влади республіки" приєднатися до Росії за результатами референдуму, який було проведено у 2006 р. Член комітету з міжнародних справ Держдуми Бєлік заявив, що бажання невизнаної республіки приєднатися до Росії треба серйозно взяти до уваги. Прессекретар російського президента Пєсков нібито не знає, із чим пов’язана поява в ЗМІ інформації про приєднання "ПМР" до РФ.
  • Єврокомісар із міжнародних справ Боррель засудив рішення Росії щодо розширення списку "недружніх країн" 5 державами-членами ЄС. Він закликав російську владу дотримуватися Віденської конвенції 1961 р про дипломатичні відносини.
  • Канцлер Німеччини Шольц заявив, що останні події підтвердили ненадійність Росії як постачальника газу. Уряд країни ухвалив рішення все-таки викупити 30 % акції однієї з найбільших енергокомпаній – Uniper, отримавши право блокувального голосу.
  • Уряд Польщі видаватиме українським біженцям електронні документи, що підтверджують їхній статус і надають право пересування територією ЄС, а також перетин зовнішніх кордонів.

Тренди

  • Під час в’їзду до України голови тероборони Дніпра бізнесмена Корбана прикордонники вилучили в нього український закордонний паспорт. Вони заявили, що його громадянство "припинено", але не пред’явили будь-яких документів, що підтверджують цей факт. Конституція та чинне законодавство не передбачає "зупинення" громадянства, а 25-та стаття Основного закону прямо забороняє позбавляти громадянства. Корбан через соцмережу Facebook запропонував президентові Зеленському "розв’язати це непорозуміння".
    Олігарха Коломойського, якому, за інформацією депутатів Верховної Ради та ЗМІ, також "зупинено" громадянство, указ Зеленського, схоже, не хвилює. Медіа, що йому належать, і надалі розкручують президента та його партію, позитивно висловлюючись про них.


No comments:

Post a Comment