July 19, 2022

18.07.2022: Європа погодила збільшення воєнної допомоги Україні ще на €500 млн

Європа погодила збільшення воєнної допомоги Україні ще на €500 млн

  • Європа погодила збільшення воєнної допомоги Україні ще на €500 млн.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради подання про звільнення Баканова та Венедиктової.
  • ЄС готується до припинення постачання російського газу.

Війна

Фронт

  • З мінометів та важкої артилерії з території РФ обстріляно прикордонні населені пункти Чернігівщини та Сумщини. Російські війська здійснюють жорстокі ракетні та артилерійські обстріли населених пунктів на лінії фронту й у ближньому тилу оборони ВСУ для деморалізації місцевого населення. Вранці завдано ракетного удару по промислових підприємствах Краматорська. Чорноморський флот РФ випустив уночі по Одещині 7 крилатих ракет "Калібр", одну з яких збили підрозділи українського ППО. Ракетами пошкоджено житлові будинки та господарські будівлі, школу та будинок культури в одному із сіл області. З чотирьох ракет, запущених російською авіацією, вдалося збити лише одну. Дві ракети потрапили у військовий об'єкт, ще одна – у міст, через Дністровський лиман, що не функціонує, який було пошкоджено ще у квітні. Секретар РНБО Данилов повідомив, що на наступному засіданні Ставки верховного головнокомандувача буде розглянуто питання боротьби із коригувальниками вогню.
    18.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • На півночі Харківської області тривають перестрілки та бої місцевого значення. Спроба окупантів влаштувати розвідку боєм в Удах провалилася.
  • На південь від Балаклії російські війська після потужного авіаудару спробували відкинути ЗСУ від Ізюма в Гусарівці, атаку відбито.
  • Російське командування не залишає спроб захопити Сіверськ та Бахмут. Ударні підрозділи армії РФ і ПВК "Вагнера" ​​намагаються наступати по правому берегу Сіверського Дінця в Григорівці та на Верхньокам'янське від Спірного. Бої тривають.
  • Не припиняються запеклі бої на південь від Бахмута та в районі Світлодарського водосховища. ЗСУ відбили атаки на Вершину, Покровське, Семигір'я та Вуглегірську ТЕС.
  • Лінія фронту в Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях із місця не зрушила.
  • З РСЗВ із території Запорізької АЕС знову обстріляно Нікополь. На батареї, яка вела обстріл, стався інцидент, унаслідок якого кілька окупантів загинули та дістали поранення.
  • Українська ракетна артилерія завдає точних ударів по складах боєприпасів та пунктів управління російських військ. У понеділок знищено склади в Херсонській області – у Бериславі та Райському в районі Нової Каховки. Це змушує російське командування влаштовувати операції прикриття, будувати хибні цілі та поширювати дезінформацію серед місцевого населення про місця розташування складів та командних пунктів.
  • Окупанти вже не розраховують на місцевих колаборантів і призначають до "місцевої влади" російських чиновників. "Головою уряду" Запорізької області призначено віцегубернатора Вологодської області РФ Кольцова, інші посади також заповнюються російськими чиновниками та функціонерами.

Тил

  • У першому читанні ухвалено закон про розширення переліку осіб, які не підлягають мобілізації. До нього включено громадян, чиї близькі родичі загинули на війні з Росією, під час АТО та Операції об'єднаних сил. Також відтермінування від мобілізації матимуть наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники, яких працевлаштовано за основним місцем роботи на понад 3/4 ставки, зокрема, ті, що не мають наукових звань та ступенів.
    За основу прийнято законопроєкт про заборону на період до моменту скасування режиму воєнного стану на стягнення боргів за комунальні послуги з підприємств військово-промислового комплексу, органів воєнного управління, військових ВНЗ та інших організацій, що входять до складу ЗСУ.
    Прийнято закон про збільшення одноразової виплати військовослужбовцям, військовозобов'язаним та резервістам, які дістали інвалідності, поранення та втратили працездатність у разі подальшого встановлення гірших наслідків для здоров'я.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про національний реєстр викидів. Влада України зобов'язалася створити подібний реєстр у 2016 р., після ратифікування Київського протоколу Орхуської конвенції.
    За основу прийнято законопроєкт про заборону продажу ліків без рецепта та посилення контролю за обігом лікарських препаратів.
    Ухвалено закон про регулювання діяльності фрилансерів, який запроваджує нову форму трудового договору – з нефіксованим робочим часом, без гарантії постійної зайнятості – з виплатою зарплати за фактично відпрацьований час. Фрилансери мають право виконувати роботи для кількох працедавців одночасно.
    Україна вийшла з угоди СНД про співпрацю в митній сфері.
    Зареєстровано постанову про створення тимчасової слідчої комісії щодо контролю використання західної допомоги та зброї під час чинності режиму воєнного стану.
    Ратифіковано угоду з Європейським інвестиційним банком щодо надання Україні гранту в розмірі €5 млн на термомодернізацію громадських будівель.
    Депутати підтримали відставку міністра соцполітики Лазебної. Кабмін вніс до парламенту подання про призначення міністром керівника департаменту соцполітики Офісу президента Жолнович.
  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради подання про звільнення голови СБУ Баканова. Президент анонсував серйозні кадрові зміни та звільнення 28 співробітників вищої ланки Служби через незадовільні результати роботи.
  • Зеленський також вніс до парламенту подання про звільнення генпрокурорки Венедиктової. Венедиктова вважає указ президента про своє усунення незаконним. Вона відмовляється залишати робоче місце та заявила, що процедуру звільнення генпрокурора чітко прописано в законі. Венедиктова не вбачає проблем зі звільненням після винесення питання на голосування Верховної Ради та звіту про роботу перед депутатами.
  • Минулого тижня НБУ продав із резервів $0,58 млрд, хоча протягом кількох попередніх тижнів продажі коливалися на рівні $1,0 млрд.
  • З початку вторгнення російських військ виплати з погашення та обслуговування держоблігацій на 21,9 млрд грн перевищили надходження від їхнього розміщення (продажу).

Україна та світ

  • Глава Ради ЄС Мішель повідомив про погодження 5 траншу воєнної допомоги Україні на суму €0,5 млрд. З його урахуванням, обсяг допомоги через Європейський фонд забезпечення миру (EPF) становитиме €2,5 млрд. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що країни Євросоюзу зобов'язані невтомно допомагати Україні відбивати російське вторгнення. За його словами, російський президент Путін розраховує на "демократичну втому" громадян країн ЄС від інфляції та зростання цін.
  • Уряд Швейцарії у відповідь на запит координаційного центру реагування на стихійні лиха НАТО відмовився приймати на лікування поранених українських військовослужбовців, посилаючись на нейтралітет країни.
  • Виконавчий директор турецької фірми Baykar Makina Байрактар ​​заявив про повну підтримку визвольної війни України та наголосив, що компанія не продаватиме безпілотники Росії.
  • До Польщі прибув транспортний корабель зі США, який доставив танки Abrams замість Т-72 радянського виробництва, які було передано Україні як воєнну допомогу.
  • Спікер Держдепартаменту Прайс повідомив, що США уважно стежать за кадровими ротаціями в українській владі, але на обмін інформацією, розвідувальною тощо, це не вплине.
  • За інформацією агентства Reuters, Газпром повідомив контрагентам, які отримують газ через "Північний потік", про настання з 14 червня форс-мажорних обставин, "із причин, що не залежать від нього".
    Президент Єврокомісії фон дер Ляєн підписала в Баку з президентом Алієвим меморандум про стратегічне партнерство в галузі постачання газу. Азербайджан зобов'язався розширити обсяги постачання до ЄС південним газовим коридором до 20 млрд м³ на рік, починаючи з 2023 до 2027 р. У 2022 р. постачання зростуть із 8,1 млрд м³ до 12,0 м³. Газ постачатиметься Трансанатолійським газогоном, через Грецію й Болгарію й далі в Європу.
    Глава Міжнародного енергетичного агентства Біроль вважає, що країни ЄС напередодні скорочення постачання з Росії мають негайно скоротити споживання газу, зберігши його на опалювальний сезон.
    Через зростання цін на енергоносії борги європейських енергетичних компаній зросли до €1,7 трлн, багато хто з них звернувся по допомогу до своїх урядів.
  • До моменту набрання чинності санкціями щодо імпорту російського нафтового імпорту, європейські компанії-власники танкерів різко активізували перевезення нафти. За різними оцінками, Росія досить успішно перенаправляє експортні потоки з ЄС та США до країн Азії. Для уникнення санкцій російське керівництво вимагає від покупців оплати в дирхамах ОАЕ, китайських юанях та індійських рупіях.
  • Міністр оборони Туреччини Акар повідомив, що другий етап переговорів щодо транзиту українського зерна Чорним морем відбудеться цього тижня. Він висловив сподівання, що Росія та Україна під егідою ООН здатні домовитися про механізм транзиту та підписати угоду. Глава українського МЗС Кулеба підтвердив, що до підписання документа залишився "лише один крок". Він наголосив, що українська делегація не погодиться на будь-які кроки, які створять можливість атаки на українські порти з висадкою в них десанту. За словами Кулеби, згода Путіна на розблокування українських портів підірве зусилля Росії щодо знищення української економіки. Міністр вважає, що до такого рішення Путіна може підштовхнути прагнення показати країнам Азії та Африки, які ще не визначилися зі ставленням до війни в Україні, що саме він урятував їх від голоду. Президент Зеленський і генеральний секретар ООН Гутерреш обговорили результати перемовин щодо зернового транзиту в Стамбулі. Росія в обмін на розблокування експорту зерна вимагає скасування низки санкцій, а також надання права перевірки суден, які беруть участь у транспортуванні.
    У Запорізькій області російські окупанти створили "Державну зернову компанію", якій передано 20 елеваторів із зерном, власники яких відмовилися від співпраці з "новою владою".
    Президент однієї з найбільших компаній із виробництва добрив Yara Холсетер лякає світ "ураганом голоду" в разі заборони постачання азотних та калійних добрив із РФ та Білорусі. Компанії належить майже половина акцій російського виробника добрив "Акрон", заступником генерального директора Yara обрано голову ради директорів російської компанії "Уралхім", проти якої введено санкції США та ЄС.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Україна розірве дипломатичні відносини з Білоруссю лише в разі перетину її військами українського кордону. Міністр проігнорував факт, що Росія використовує територію Білорусі як плацдарм для вторгнення та завдання ракетних та авіаційних ударів по Україні.
  • Україна передала Раді Європи документи про ратифікацію Стамбульської конвенції щодо запобігання насильству проти жінок та домашнього насильства.
  • Прессекретар російського президента Пєсков повідомив про вихід на завершальний етап підписання з Іраном договору про стратегічне співробітництво. Експерти вважають, що одним із напрямів такої співпраці буде постачання до РФ бойових безпілотників. У відповідь Росія може допомогти Ірану у сфері ядерних технологій. США пригрозили Ірану посиленням санкцій у разі постачання безпілотників РФ. МЗС Ірану відповіло на загрозу, що співпрацює з Росією вже давно й поки нічого конкретного в цій сфері ще не сталося. Офіційний представник уряду Ірану повідомив телеканалу Al Jazeera, що країна має всі технічні можливості для створення ядерної зброї.
  • Президент Путін заявив, що Росія не опустить руки через санкції, а шукатиме нові рішення та використовуватиме власні розробки для імпортозаміщення закордонних високотехнологічних продуктів.
  • Агентство Fitch знизило суверенний рейтинг Білорусі з "C" до "RD" (обмежений дефолт) через виплату купонного доходу інвесторам за єврооблігаціями білоруськими рублями замість доларів. Білстат констатував падіння ВВП країни на 4,2 % за перше півріччя, проти аналогічного періоду торік.
  • Рада ЄС ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу з Албанією та Північною Македонією.
  • Єврокомісар з охорони здоров'я Кіріакідес закликала населення та уряди країн ЄС готуватися до нової хвилі коронавірусної епідемії.
  • Єврокомісар із юстиції Рейндерс вважає, що замість конфіскації заморожених російських активів їх треба тримати в "резерві", як гарантію участі РФ у відновленні України. За його словами, ЄС спостерігає безліч проблем із конфіскацією майна, оскільки для правової чистоти рішення спочатку необхідно довести пряму причетність активів до кримінального злочину – воєнного чи корупційного.


 

No comments:

Post a Comment