July 18, 2022

17.07.2022: Зеленський усунув із посад Баканова та Венедиктову

Зеленський усунув із посад Баканова та Венедиктову

  • Зеленський усунув із посад Баканова та Венедиктову.
  • Канада таки повернула Німеччині відремонтовану турбіну "Північного потоку".
  • Медведєв загрожує Україні "судним днем" за удари по Криму

Війна

Фронт

  • Не припиняється обстріли прикордонних районів Чернігівщини та Сумщини із території Росії. Російські війська ведуть інтенсивну авіарозвідку.
    17.07.2022 Харків
  • На ділянці фронту в районі Харкова знову сталося бойове зіткнення в Дементіївці. Окупанти завдали ракетного удару по Харкову, населеним пунктам на околицях обласного центру й на Печенізькому водосховищі.
    17.07.2022 Північний Донбас
    17.07.2022 Святогірськ
  • На південь від Ізюма протягом доби бої трохи сповільнилися, російські війська намагаються завдати чутливих артилерійських та ракетних ударів по українській обороні.
    17.07.2022 Сіверськ
  • За інформацією Генштабу, російське командування зосереджує угруповання для захоплення Сіверська та Бахмута. У боях у Луганській області та на південь від Бахмута серйозні втрати зазнала ПВК "Вагнера", тому їй знадобиться певний час на відновлення. У районі Сіверська тривали бої в Григорівці на березі Сіверського Дінця. Атаки російських військ відбито.
  • ЗСУ успішно тримають оборону в районі траси Лисичанськ – Бахмут. У Берестовому окупанти намагалися провести розвідку боєм, але відступили, зазнавши втрат.
    17.07.2022 Бахмут
  • На південь від Бахмута йдуть безперервні бої в районі Новолуганського та Вуглегірської ТЕС. Російська армія так і не змогла захопити станцію та населені пункти в районі Світлодарського водосховища, тому намагається оточити українське угруповання, наступаючи на Зайцеве та Вершину через трасу М-03 Харків – Довжанський.
    17.07.2022 Донецьк
  • У районі Донецька ЗСУ відбили атаки на Кам'янку на околицях Авдіївки, на Новомихайлівку на південь від Донецька й на Павлівку в районі Вугледару.
  • Через обстріли зайнялися поля в Запорізькій області. Українське командування та воєнні обладміністрації наголошують, що удари по полях мають системний характер і мають метою знищення врожаю.
  • На ділянці фронту на Херсонщині окупанти зміцнюють оборону на всіх напрямках для запобігання наступу українських військ. Знову з РСЗВ "Ураган" обстріляно Миколаїв, ракети потрапили в автосалон та салон із продажу сільгосптехніки. Житлові квартали Нікополя обстріляно з РСЗВ із території Запорізької АЕС. Українська ракетна артилерія завдала удару по потягу з боєприпасами в Новій Каховці.
  • Російська авіація завдала ще одного ракетно-бомбового удару по острову Зміїний, знищивши залишки техніки, яку залишив російський гарнізон під час евакуації.
  • BBC повідомила, що в катівнях "ДНР" перебуває ще один громадянин Великобританії – парамедик полку "Азов" Гардінг, який потрапив у полон разом з іншими оборонцями "Азовсталі". За інформацією видання, йому загрожує страта.

Тил

  • Президент Зеленський усунув із посад генпрокурора Венедиктову та голову СБУ Баканова на підставі закону, ухваленого Верховною Радою в травні 2022 р. Конституція не передбачає можливості усунення президентом цих чиновників.
    Обов'язки генпрокурора виконуватиме заступник Венедиктової Симоненко, голови СБУ – перший заступник Баканова Малюк. ЗМІ наголошують, що обидва призначенці близько пов'язані з головою Офісу президента Єрмаком та його заступником – одіозним чиновником режиму Януковича Татаровим. Малюк брав участь у репресіях проти активістів Майдану, Симоненка помічено в корупційних зв'язках, обидва особисто залежать від Татарова. Саме Симоненко фактично розвалив розслідування НАБУ проти Татарова.
    Зеленський пояснив усунення наявністю величезної кількості кримінальних проваджень про державну зраду співробітників обох відомств, що ставить серйозні питання до їхніх керівників. Заступник голови Офісу президента Смирнов стверджує, що керівників відомств усунуто лише тимчасово – "на час проведення службових перевірок", за результатами яких Зеленський, за потреби, внесе подання до парламенту.
  • Зеленський закликав комісію з виборів голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури якнайшвидше легалізувати рішення, відповідно до результатів конкурсу. Він наполягає на активізації конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро.
  • Міністр юстиції Малюська повідомив, що "Опозиційний блок – За життя" та ще кілька проросійських партій оскаржили у Верховному суді рішення Львівського апеляційного адмінсуду про закриття.

Україна та світ

  • Канада таки відправила до Німеччини відремонтовану турбіну помпи "Північного потоку". Звідти поромом її буде переправлено до Росії. Віцепрем'єр-міністр Фріланд вважає рішення "складним, проте правильним", оскільки, за твердженням німецьких чиновників, постачання є "критично важливим" для енергетичної безпеки країни й від цього залежатиме здатність країни й надалі надавати підтримку України. Фріланд наголосила, що це рішення підтримала й адміністрація США. Комітет із закордонних справ канадського парламенту назвав такі дії "ляпасом українцям" і зажадав від уряду пояснень щодо передавання турбіни. Депутати висловили стурбованість прецедентом відступу від режиму санкцій під тиском Росії, яка застосовує газ як зброю. Президент Зеленський заявив прем'єр-міністрові країни Трюдо, що українці ніколи не підтримають це рішення, яке ухвалено з порушенням санкційного режиму. Зеленський наголосив, що з урахуванням посилення ракетних ударів, які завдають російські війська по мирному населенню, санкції проти РФ треба посилювати, а не послаблювати.
  • Німеччина відновлює роботу 16 ТЕС на вугіллі та мазуті й надалі експлуатуватиме ще 11 станцій.
  • Канцлер Шольц заявив, що ЄС уже не може дозволити вето від будь-якої країни Союзу під час ухвалення важливих зовнішньополітичних рішень та кроків щодо посилення безпеки. Він наголосив, що агресія Росії поставила на порядок денний питання про єдність Європи, тому необхідно покласти край "егоїстичній блокаді" рішень певними державами-членами ЄС.
  • Єврокомісар із міжнародних справ Боррель стверджує, що санкції проти Росії працюють. За його словами, для того, щоби РФ відчула їх повною мірою, потрібно багато часу. Боррель закликав європейців до "стратегічного терпіння" на тлі зростання цін та інфляції.
  • Голова комітету з оборони німецького Бундестагу Штрак-Циммерман наполягає на проведенні канцлером Шольцем конференції з питань надання воєнної допомоги Україні та координації подальших зусиль уряду, депутатів та підприємств оборонно-промислового комплексу.
  • Заступник голови Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв погрожує Україні "судним днем" у разі завдання ракетного удару по Криму, зокрема, по мосту через Керченську протоку. Президент Зеленський назвав заяву Медведєва "не зовсім тверезою".
  • Зеленський заявив у річницю знищення малазійського авіалайнера MH17, який було збито в небі над Донбасом у липні 2014 р., що Росія й далі несе горе Україні, проте висловив упевненість, що всі злочинці зазнають покарання. МЗС України закликало міжнародну спільноту якнайшвидше притягнути винних до відповідальності.
  • У Греції розбився транспортний літак Ан-12 української компанії Meridian із 8 членами екіпажу на борту, який перевозив 12 т "небезпечного вантажу" (ймовірно, боєприпасів) із Сербії до Бангладешу.
  • Командувач ВПС Великобританії Вігстон заявив, що британські льотчики готові до війни з Росією, якщо вона створить загрозу країні чи союзникам.
  • Міністр закордонних справ Китаю Ван заявив, що "українська криза" вплинула не лише на Європу, а й поширилася всім світом. Ван підкреслив, що Китай не є стороною конфлікту, не "підливатиме олії у вогонь" і виступає за мирні переговори.
  • Помічник президента РФ з економіки Орешкін заявив, що влада країни працює над самостійним відключенням банків від системи міжнародних розрахунків SWIFT. За словами чиновника, у цьому Росії допоможуть партнери з Туреччини та Китаю.
  • Президент Туреччини Ердоган здійснить поїздку до Ірану, де зустрінеться з президентом РФ Путіним. Офіційними цілями тристороннього саміту в Ірані є обговорення ситуації в Сирії, боротьба з терористичними організаціями та продовольча криза.
  • Посол в Ізраїлі Корнійчук заявив, що Росія фінансує антиукраїнські демонстрації в країні – у Хайфі, Нетанії та в Тель-Авіві, перед посольством України.
  • Грузія припиняє програму надання житла українським біженцям із 1 серпня. У рамках цієї програми в готелях проживає 2,3 тис. осіб.

 

No comments:

Post a Comment