July 13, 2022

12.07.2022: Експорт зерна розпочався через порти на Дунаї

Експорт зерна розпочався через порти на Дунаї
  • Експорт зерна розпочався через порти на Дунаї.
  • ЄС виділив Україні €1 млрд макрофінансової допомоги та готовий надати ще €8 млрд.
  • Прем’єр Польщі Моравецький порівняв Путіна з українськими націоналістами.
  • Колишній урядовець режиму Януковича Портнов виїхав з України в середині червня.

Війна

Фронт

  • Президент Білорусі Лукашенко звільнив начальника організаційно-мобілізаційного управління армії РФ генерала Шкіренка за нездатність влаштувати швидку мобілізацію для можливої ​​участі військ країни у війні в Україні.
    12.07.2022
  • З території РФ знову обстріляно з мінометів, артилерії та РСЗВ населені пункти Чернігівщини та Сумщини.
  • Ракетами РСЗВ обстріляно Харків, під вогонь потрапили цивільні об’єкти та приватні підприємства. Обстріляно населені пункти в околицях обласного центру. У Дементіївці ЗСУ вчергове відбили атаку російських військ.
  • За багатьма ознаками, російське командування розпочинає потужний наступ на Слов’янськ. Російські ударні підрозділи щодня штурмують населені пункти в районі адмінкордону Донецької та Харківської областей. 12 липня відбито атаки в Долині, Краснопіллі, у районі Мазанівки та Іванівки, тривають бої поруч із Довгеньким.
  • У районі Сіверська українські війська припинили спробу наступу в Спірному та Івано-Дар’ївці, окупанти зазнали втрат і відкотилися на попередні позиції.
  • Лінія фронту в Донецькій та Запорізькій областях не зрушила з місця. У Херсонській області російське командування намагається стримати наступ ЗСУ на захід від обласного центру, у районі плацдарму на р. Інгулець біля Давидова Брода, а також на південь від водосховища Криворізької ТЕС.
  • Усією лінію фронту від Харкова до околиць Кривого Рогу населені пункти зазнають варварських обстрілів із важкої артилерії та РСЗВ, російська авіація завдає ракетних та бомбових ударів. Уперше з початку вторгнення обстріляно Нікополь – на протилежному від Запорізької АЕС березі Дніпра.
  • Українські артилеристи ефективно застосовують РСЗВ HIMARS. Упродовж доби знищено кілька цілей, зокрема, склад боєприпасів 128-ї особливої ​​розвідувальної бригади на північ від Херсона, базу російських військ під Мелітополем та комплекс ППО в Луганську.
  • Низка джерел та аналітиків констатують зменшення кількості та потужності обстрілів після знищення складів боєприпасів та палива російських військ і порушення шляхів підвезення на передову.
  • На лінії фронту в Запорізькій області відбувся обмін тілами загиблих військовослужбовців. На контрольовану територію повернуто тіла 30 українських бійців.
  • Підрозділ Сил спеціальних операцій під час рейду на окуповану територію Херсонської області звільнив із полону 5 українських громадян, 3 цивільних тощо.
  • "ДНР" відкрила "посольство" в Москві. Окрім Росії, донбаські "республіки" визнала Сирія. Глава ДНР Пушилін заявив, що республіка веде переговори про визнання з КНДР.

Тил

  • Кабмін ухвалив рішення про створення Служби захисту критичної інфраструктури та забезпечення національної системи стійкості. Нове відомство фінансуватиметься нібито коштом скорочення апарату інших органів центральної виконавчої влади.
    Затверджено угоду з ЄС про спільний авіапростір.
  • Президент Зеленський перенаправив до уряду петицію про заборону очного навчання дітей під час війни для опрацювання та ухвалення рішення, оскільки це питання є компетенцією органів виконавчої та місцевої влади.
  • Секретар РНБО Данилов повідомив про готовність до запуску реєстру олігархів. Рішення про включення до Реєстру ухвалюватиме Рада на засіданні на підставі матеріалів, які надано компетентними органами.
  • Нафтогаз звернувся до власників випущених ним єврооблігацій із проханням про відтермінування на 2 роки виплати купонних платежів, а також пакета на суму $325 млн, який має бути погашено у 2022 р.
  • Енергоатом повідомив про підписання контракту з компанією Westinghouse про будівництво на майданчику Хмельницької АЕС 2 енергоблоків потужністю 1 ГВт кожен.
  • Олігарх Ярославський повернувся до України. Він залишив країну безпосередньо перед вторгненням Росії, а 9 лютого скоїв резонансну ДТП, переїхавши людину.
  • Апеляційний суд відпустив на поруки колишнього депутата Хмари колишнього командира роти батальйону "Торнадо" Онищенка, якого було заарештовано у 2015 році за звинуваченням у незаконному позбавленні волі, тортурах та викраденні місцевих жителів під час воєнних дій на Донбасі. У 2017 р. суд засудив його до 11 років ув’язнення. У 2018 р. у Лук’янівському СІЗО стався бунт колишніх бійців "Торнадо" через обшук у камері.
  • Суди поновили слухання позовів, поданих колишнім власником Приватбанку олігархом Коломойським до банку. Компанії Коломойського заперечують націоналізацію банку в грудні 2016 р.
  • Голова правління Ощадбанку Наумов повідомив про зупинення процесу приватизації банку за участю ЄБРР через вторгнення Росії.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про отримання $1,7 млрд грантової допомоги від Світового банку та USAID, яку має бути витрачено на підтримку медицини в Україні.
  • Рада ЄС ухвалила рішення про виділення першого траншу макрофінансової допомоги (кредиту під низькі відсотки) у розмірі €1 млрд. За словами голови Єврокомісії фон дер Ляєн, його буде перераховано Україні наприкінці липня. Єврокомісія опрацьовує можливість виділення другого траншу допомоги на рекордну суму €8 млрд.
  • Мінфін підвищив прибутковість валютних ОВДП на 0,5 % річних: 3-місячних – до 3,5 % 6-місячних – до 4 %, 12-місячних – до 4,5 %, що дало змогу продати держзобов’язання на $330 млн. Водночас чиновники залишили прибутковість гривневих облігацій на колишньому рівні, що знову фактично зірвало аукціон – було розміщено ОВДП усього на 143 млн грн.

Україна та світ

  • Міністр оборони Туреччини Акар повідомив, що 13 липня в Стамбулі відбудеться зустріч делегацій Росії, України, Туреччини та ООН для обговорення розблокування українського зернового експорту через Чорне море. За словами речника Українського МЗС Ніколенка, Україна виступає за розв’язання питання під егідою ООН.
    У румунських портах на Дунаї під навантаження українським зерном стали 16 балкерів. У Чорному морі перед каналом із Дунаю зібралося ще приблизно 130 суден, які чекають на завантаження. Міністерство інфраструктури вважає, що "корка" має розсмоктатися протягом тижня.
    За червень обсяг експорту залізницею зріс із 0,42 до 0,81 млн т.
  • Литовський президент Науседа закликав лідерів західних країн наслідувати приклад Литви й розірвати економічні зв’язки з РФ. За його словами, політика без ілюзій щодо Росії спрацювала набагато краще, ніж "реальна політика" деяких глав держав.
  • Світовий конгрес українців подав позов проти уряду Канади задля запобігання передаванню Газпрому відремонтованої турбіни SIemens для встановлення на газогін "Північний потік". Організація вважає аморальним постачання терористичної держави інструментів, якими вона заробляє на фінансування вбивства десятків тисяч мирних людей. Замість того, щоби піддаватися шантажу Росії, можна було б змусити її прокачувати газ Україною. За словами лідера організації Глода, Путін ефективно використовує будь-які коливання країн Заходу щодо санкцій проти РФ.
    Газпром через зупинення "Північного потоку" лише трохи збільшив прокачування газу через українську газотранспортну систему – з 39,4 до 41,3 млн м³.
    Канцлер Німеччини Шольц скликає екстрену нараду за участю глав федеральних земель щодо можливих проблем з енергопостачанням. Міністр енергетики Іспанії Рібера закликала іспанські компанії скоротити імпорт скрапленого газу з РФ. Вона заявила, що уряд диверсифікує постачання – на випадок їхнього припинення взимку.
  • Німеччина оприлюднила перелік озброєнь, які має намір передати Україні. Серед них – 7 САУ Panzerhaubitze 2000, 30 зенітних танків Gepard, ПЗРК "Стріла" та Stinger, гранатомети, протитанкові міни, патрони та снаряди.
    Президент Зеленський після зустрічі з міністром оборони Польщі Блащаком повідомив про передачу ЗСУ черговій партії САУ AHS Krab.
    Представник зовнішньополітичної служби Єврокомісії Санніно анонсував збільшення воєнної допомоги Україні на €0,5 млрд, на додаток до вже затверджених пакетів на суму $2,0 млрд.
  • Українське Міністерство оборони повідомило про прийняття країни до багатосторонньої програми взаємосумісності НАТО, що дає змогу брати участь у розробленні та внесенні змін до ключових стандартів Альянсу.
  • Глава Роскосмосу Рогозін оголосив про готовність до серійного виробництва міжконтинентальних балістичних ядерних ракет "Сармат". Європейське космічне агентство припинило співпрацю із Роскосмосом за програмою ExoMars.
  • Прем’єр-міністр Польщі Моравецький назвав російського президента Путіна "спадкоємцем українських націоналістичних організацій та УПА", які влаштували "Волинську різанину". У Польщі щорічно відзначається Національний день вшанування пам’яті жертв геноциду, який влаштували українські націоналісти проти поляків. Президент Дуда у виступі з нагоди Дня пам’яті запропонував "зробити ставку на правду" задля зміцнення відносин між поляками та українцями.
  • Курси євро та долара знову зрівнялися через ризики рецесії в єврозоні та підвищення ключової ставки Федеральним резервом США, Рада ЄС ухвалила рішення про запровадження обігу євро Хорватії з 1 січня 2023 р.

Тренди

  • Голова парламентського комітету з фінансів, митної та податкової політики Гетманцев стверджує, що пільгове розмитнення імпорту, яке було запроваджено на початку вторгнення, призвело до недоотримання бюджетом 42,6 млрд грн, зокрема, на від ввезення автомобілів – 26,1 млрд грн.
  • Гетманцев повідомив про плани створення Національного банку розвитку на базі одного з наявних банків для реалізації плану, який було запропоновано очолюваною ним Нацрадою з відновлення.
  • Журналісти програми "Схеми: Корупція в деталях" повідомили, що проросійський політик Портнов, колишній заступник голови Адміністрації президента Януковича, залишив Україну в середині червня через контрольний пункт на Закарпатті, попри на заборону виїзду чоловіків призовного віку. Держприкордонслужба відмовилася коментувати цей факт. Речник служби Демченко заявив, що прикордонники щодня не випускають за кордон понад 100 осіб.

No comments:

Post a Comment