July 12, 2022

11.07.2022: Ахметов оголосив про передавання державі ліцензій на мовлення своїх каналів

Ахметов оголосив про передавання державі ліцензій на мовлення своїх каналів

  • Ахметов оголосив про передавання державі ліцензій на мовлення своїх каналів.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про особливі права громадян Польщі.
  • США, ЄС та Німеччина підтримали виключення із санкцій турбін Siemens для "Північного потоку".
  • В українських портах на Дунаї перші 8 іноземних суден стали під завантаження зерном.

Війна

Фронт

  • У небі Білорусі всю ніч відбувалися тренування російських винищувачів, разом із літаком далекого радіолокаційного наведення та виявлення А-50.
    11.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини знову обстріляно з артилерії. Держприкордонслужба не фіксує формування ударних груп російських військ у Білорусі, Курській та Брянській областях РФ. Проте в цих районах розміщено кілька батальйонних тактичних груп, які не дають можливості перекинути на інші напрямки українські війська, що прикривають північ країни.
  • Окупанти ведуть потужні обстріли з важкої артилерії, РСЗВ, авіація завдала ракетних та бомбових ударів по населених пунктах на лінії фронту та в ближньому тилу української оборони.
  • На північ від Харкова ЗСУ запобігли прориву російської диверсійної групи в Дементіївці.
  • Українські війська відбили російські атаки на адмінкордоні Харківської та Донецької областей у Мазанівці, Долині та Краснопіллі. На південь та захід від Ізюма російське командування сконцентрувало не менш ніж 30 батальйонних тактичних груп для удару на Слов’янськ.
  • На лінії фронту на адмінкордоні Донецької та Луганської областей, а також у районі Бахмута та Світлодарського водосховища протягом доби бойових зіткнень не відбувалося.
  • Лінія фронту в Донецькій та Запорізькій областях не зрушила з місця. Відбито атаку російських військ та "народної міліції ДНР" у Мар’їнці на околиці Донецька.
    11.07.2022 Херсонщина
  • ЗСУ звільнили село Іванівка на південь від водосховища Криворізької ТЕС.
  • Російські війська завдали потужних ракетних ударів по Харкову та Миколаєву. Ще один ракетний удар завдано по Одесі. Триває розбір завалів будинку в Часовому Яру, у який влучили 4 ракети "Іскандер" – кількість жертв серед мирних жителів зросла до 35.
  • Упродовж доби ракетами РСЗВ HIMARS знищено бази російських військ, склади озброєння та палива, а також батареї ППО – на півночі Херсоншини, у Херсоні, Чорнобаївці, Олешках, Новій Каховці, Пологах, Шахтарську, Луганську та Алчевську.
  • Окупаційна влада Херсонської області захопила заповідник Асканія-Нова та відомий тваринницький інститут на його території.
  • За офіційними даними, з початку воєнних дій зниклими безвісти визнано понад 7 тис. українських військовослужбовців.
  • Міністр внутрішніх справ Монастирський повідомив, що на військовий облік не за місцем проживання стали понад 3 млн громадян України.

Тил

  • Петиція на сайті президента про проведення обов’язкового іспиту на набуття українського громадянства набрала понад 25 тис. голосів. Зеленський доручив прем’єр-міністрові Шмигалю "комплексно опрацювати" питання щодо його законодавчого врегулювання.
  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про особливі права громадян Польщі в Україні як дзеркальний до закону Польщі про допомогу громадянам України у зв’язку з воєнним конфліктом. Документ передбачає можливість безвізового перебування поляків в Україні протягом 18 місяців, працевлаштування, провадження господарської діяльності, отримання медичних послуг, освіти та соціальних виплат, аналогічних тим, що отримують громадяни України.
  • Посли країн "Великої сімки" наголосили на критичній важливості негайного призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, оскільки конкурс уже завершено. Переможця вже визначено, проте члени конкурсної комісії навмисно затягують оголошення результату.
  • Олігарх Ахметов оголосив про виведення інвестицій зі свого медійного бізнесу, передавання державі всіх ліцензій на теле- та радіомовлення, а також на друковані ЗМІ. Оголошено про припинення роботи сайтів "Медіагрупи Україна" (МГУ), що належить йому. Причиною названо набрання чинності законом про олігархів, до яких Ахметов себе не відносить. Водночас самі медіа Ахметов державі не передає, а його медіагрупу вже перереєстровано в Польщі, де вона отримала ліцензію на мовлення.
  • МОЗ оголосило, що із серпня антибіотики в аптеках можна буде купити лише за електронним рецептом, який видано будь-яким лікарем, незалежно від того, підписав пацієнт декларацію із сімейним лікарем чи ні. Якщо лікарню не включено до ЄСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.
  • Кабмін зобов’язав компанії, що експортують електроенергію до країн ЄС, перераховувати 80 % доходу від експорту (різницю в ціні з ринком "на добу вперед") компанії "Гарантований покупець" для забезпечення низької ціни для побутових споживачів.
  • За даними OpenDataBot, надходження на спецрахунок ЗСУ в Нацбанку падають із кожним місяцем. За останній місяць на нього громадяни відправили всього 0,5 млрд грн, тоді як за 6 останніх днів лютого – 6 млрд грн. Загальна сума надходжень за 5 місяців склала 19,6 млрд грн. Експерти пояснюють ситуацію загальним погіршенням фінансового становища громадян та перенаправленням ними коштів на волонтерські проєкти.
  • Голова комітету Верховної Ради з податкової, митної та фінансової політики Гетманцев заявив, що українська влада сподівається завершити до кінця цього року всі процедури щодо приєднання до системи єдиної транзитної декларації та гарантій для переміщення товарів усередині ЄС ("митний безвіз").
  • Російський "Альфа-Банк", щодо якого запроваджено західні санкції, перейменовує свій дочірній український банк на "Сенс-банк". Банк і надалі без перешкод працюватиме в Україні після зміни довіреного представника від власників.

Україна та світ

  • МЗС України викликало тимчасового повіреного в справах Канади через рішення про повернення Газпрому відремонтованої турбіни Siemens для газогону "Північний потік". Представники МЗС закликали уряд Канади переглянути рішення. Спікер Держдепартаменту Прайс заявив, що американська влада підтримує повернення турбіни, оскільки вона дасть змогу забезпечити постачання газу Німеччині для зміцнення її енергетичної безпеки перед зимою. Представник уряду Німеччини заявив, що турбіна не підпадає під санкції, оскільки нібито не пов’язана з постачанням газу і її буде передано німецькій фірмі Nord Stream AG. Таку саму позицію зайняла і Єврокомісія. Президент Зеленський назвав порушення санкцій "небезпечним прецедентом", який є підтвердженням ефективності силового тиску на Захід із боку Росії.
    Газпром скоротив постачання газу до Італії ще на третину через ремонт обладнання "Північного потоку". На цьому тлі країни Північної Африки, які постачають газ до Європи, різко підняли ціни.
  • Президент Бразилії Болсонару оголосив про початок постачання дизпалива з Росії протягом 60 днів.
  • Координатор гуманітарної допомоги ООН Гріфітс заявив, що відновлення експорту каналом Дунай – Чорне море є важливим, проте недостатнім для запобігання світовому голоду. Він наголосив, що для подолання голоду в бідних країнах необхідно розблокувати всі українські чорноморські порти. 8 іноземних суден зайшли до українських портів на Дунаї і стали під завантаження зерном. До забезпечення перевезень залучено кораблі ВМС України.
    Однією з головних тем телефонних переговорів президента Туреччини Ердогана з президентом Зеленським було створення безпечних морських коридорів для експорту зерна згідно з планом, який запропоновано ООН. Ердоган наголосив, що війна з РФ має завершитися переговорами, а Туреччина готова виступити на них посередником. Перед розмовою із Зеленським Ердоган обговорив ці теми з російським президентом Путіним.
  • Президент РФ Путін підписав указ про спрощення набуття російського громадянства всіма громадянами України, незалежно від місця проживання. МЗС України назвало документ "нікчемним" і таким, що не має правових наслідків для України. Пресслужба МЗС констатувала, що указ Путіна вчергове порушив український суверенітет.
  • Путін обговорив із білоруським президентом Лукашенком війну в Україні, транзит російських підсанкційних вантажів до Калінінграда, а також спільну воєнну взаємодію та оборону. Лукашенко підтвердив Путіну дозвіл на використання повітряного простору країни російською військовою авіацією.
  • Міністр оборони США Остін оголосив, що 4-та зустріч донорів постачання озброєнь Україні "Рамштайн+" відбудеться 20 липня в онлайн-форматі.
    Прем’єр-міністр Нідерландів Рютте вважає, що війна в Україні може тривати довше, ніж очікував Захід, проте підтримку країни, зокрема, важкими озброєннями, припинено не буде.
  • Радник президента США з нацбезпеки Салліван повідомив про можливу швидку передачу Іраном бойових дронів Росії. Також буде проведено навчання російських військовослужбовців поводженню з ними. Західні ЗМІ повідомляли, що Росія отримує з Ірану боєприпаси та воєнну техніку, через контрабандні канали в обхід офіційного постачання, що може спричинити накладення додаткових санкцій на Іран.
  • З РФ офіційно йдуть шведська компанія Electrolux Professional та французька мережа косметики Sephora. Бізнеси буде продано російському менеджменту.
  • Морський арбітраж ООН підтвердив свою юрисдикцію в розгляді позову України щодо захоплення в листопаді 2018 р. Береговою охороною ФСБ РФ українських військових катерів та їхніх екіпажів поблизу Керченської протоки.

Тренди

  • Конгресвумен Спартц пояснила свій лист до президента Байдена необхідністю контролю допомоги Україні, яка здійснюється коштом американських платників податків. Вона зажадала від президента Зеленського відправлення у відставку голови свого Офісу Єрмака через серйозні побоювання про його ймовірні зв’язки з Росією. Спартц наголосила, що Єрмак розпочав проти неї кампанію наклепів.

 

No comments:

Post a Comment