July 08, 2022

07.07.2022: Путін погрожує воювати "до останнього українця"

Путін погрожує воювати "до останнього українця"

  • Путін погрожує воювати "до останнього українця".
  • Міжнародні резерви України стрімко тануть.
  • Загроза Польщі та Литві з боку Білорусі зросла.
  • Британський прем’єр-міністр Джонсон подав у відставку.

Війна

Фронт

  • Білорусь подовжила заборону польотів цивільної авіації над прикордонними з Україною районами до 7 жовтня. Це означає, що російські війська можуть безперешкодно вести ракетні обстріли України з цієї території упродовж усього періоду. Влада Білорусі передала армії РФ аеродром Зябрівка на Гомельщині поблизу кордону з Україною для облаштування військової бази. Український Генштаб повідомив, що російські спецслужби проводять серед військовослужбовців армії РБ "роз’яснювальну роботу" щодо участі у війні з Україною "у разі потреби". "Військові навчання" білоруської армії подовжено принаймні до 16 липня, їх координують російські офіцери. Заступник начальника білоруського Генштабу Косигін заявив, що в разі "провокацій Заходу" армія РБ завдасть ударів по інфраструктурі Польщі.
    У районі "Сувалкського коридору", який відокремлює Білорусь від Калінінградської області РФ, зустрілися президенти та міністри оборони Польщі та Литви. Тема зустрічі – протидія можливій ​​агресії з боку Білорусі та координація багатонаціональних батальйонних бойових груп НАТО в Польщі та країнах Балтії. У районі узбережжя Литви відбулися навчання авіації, які налякали місцевих мешканців.
    07.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Російські війська обстріляли з реактивної артилерії та мінометів прикордонний населений пункт на Чернігівщині, з важкої артилерії – 2 села на Сумщині. З РСЗВ обстріляно населені пункти на півночі Харківщини, а також обласний центр.
    07.07.2022 Харків
  • Російське командування зосередило великі сили поблизу українського кордону в Білгородській області, які готові відновити наступ на Харків. Батальйонні тактичні групи на північ від міста проводять активну розвідку боєм, промацуючи напрямки можливих ударів.
    07.07.2022 Північний Донбас
  • Ще одне велике з’єднання російських військ у районі Ізюма готове до наступу на Слов’янськ та Барвінкове. Поодинокі атаки на цих напрямках було відбито українськими військами.
    07.07.2022 Сіверськ
  • Британська розвідка вважає, що наступною ціллю російського наступу буде Сіверськ. Російські війська ведуть наступ у напрямку Сіверська та Краматорська, бої точаться в районі Верхньокам’янського. Тривають запеклі бої в Білогорівці та в районі автодороги Лисичанськ – Бахмут. Російська авіація завдала бомбових та ракетних ударів по Краматорську.
    07.07.2022 Бахмут
  • На південь від Бахмута російські війська штурмують Новолуганське й Вуглегірську ТЕС, а також намагаються відрізати підрозділи ЗСУ, що їх боронять, від основного угруповання в районі Зайцевого.
    07.07.2022 Запоріжжя – Донецьк
  • На околицях Донецька, Вугледару, Великої Новосілки російська авіація завдала ударів по позиціях українських військ. Під час атаки в районі Великої Новосілки окупанти накрили артилерійським вогнем власний підрозділ.
  • На Запоріжжі лінія фронту з місця не зрушила, точаться артилерійські дуелі, російська авіація атакувала Кам’янське на північ від Василівки на лівому березі Дніпра.
    07.07.2022 Херсонщина
  • У Херсонській області російське командування посилює угруповання – те, що обороняє Херсон, а також те, що веде наступальні дії в напрямку на Криворізьку ТЕС. На плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі Давидова Брода тривають тяжкі бої, проте ліквідувати його російським військам не вдалося.
  • Українська артилерія знищила склади боєприпасів в окупованих Шахтарську та Новій Каховці, які були розташовані за 60 км від лінії фронту.

Тил

  • Кабмін ухвалив рішення про заморожування на період війни всіх тарифів для населення, які перебувають під юрисдикцією уряду. Тариф на електроенергію для населення буде дотовано коштом її продажу до країн ЄС, де ціни наразі є максимальними.
    Ухвалено рішення про скасування переліку "критичного імпорту" товарів через набрання чинності законом про поновлення мит та ПДВ на імпорт.
    Завершено програму "єПідтримка", якою скористалися майже 5 млн найманих працівників та підприємців, що отримали по 6,5 тис. грн як компенсацію за втрату роботи та бізнесу в зоні бойових дій.
    Затверджено порядок забезпечення підприємств військово-промислового комплексу на умовах лізингу спецзасобами, обладнанням та іншим майном для виробництва та модернізації озброєння та боєприпасів.
  • У Переяславі місцева влада знесла монумент на честь 300-річчя возз’єднання України з Росією, який встановлено в 1961 р. На Чернігівщині готується до знесення монумент "Три сестри" на стику кордонів РФ, Білорусі та України, де щороку до 2017 р. проходив фестиваль "Слов’янська єдність".
  • НБУ випустив щомісячний монетарний та макроекономічний огляд. За червень міжнародні резерви України зменшилися на 9 % й на 1 липня становили $22,7 млрд. Темпи зростання інфляції в річному вимірі прискорилися з 18,0 % у травні до 20,1 % – у червні.

Україна та світ

  • Президент Путін у відповідь на заяви західних лідерів про перемогу України над РФ на полі бою пригрозив Заходу, що російська армія воюватиме "до останнього українця", що стане "трагедією для українського народу". Путін заявив, що російська влада "навсправжки поки нічого не починала". За його словами, чим довше триватиме "конфлікт", тим складніше буде домовитися з російським керівництвом про умови миру. На думку більшості експертів, Путін переконаний, що воює з НАТО, а не з армією України, тому незабаром не виключено провокацій проти країн Альянсу, ймовірно, за участі військовослужбовців Білорусі. За твердженням Путіна, Захід програв у протистоянні з Росією від початку "спеціальної воєнної операції", оскільки "її початок означає й початок кардинального зламу світопорядку по-американськи, початок переходу від ліберально-глобалістського американського егоцентризму до дійсно багатополярного світу".
  • Подав у відставку прем’єр-міністр Великобританії Джонсон через скандал з однопартійцем, якого він прикривав. Джонсон збереже посаду до виборів нового лідера Консервативної партії, які відбудуться у вересні. Найімовірнішим кандидатом на цю посаду британські ЗМІ називають міністра оборони Уоллеса.
    Президент Байден заявив, що США та Великобританія є найближчими партнерами та союзниками та збережуть єдиний підхід у наданні допомоги Україні. Джонсон пообіцяв, що британський уряд підтримуватиме Україну й після його відставки.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що влада РФ і Джонсон відчувають взаємну нелюбов один до одного.
  • Міністерка оборони Канади Ананд оголосила про постачання до України "цього літа" 39 бронемашин вогневої підтримки LAV 6.
  • На місяць раніше за термін завершено будівництво ділянки залізниці між молдавським містом Джурджулешти та румунським портом Галац на Дунаї, яку буде використано для українського експорту без перевантаження на кордоні.
  • Прем’єр-міністр Румунії Чуке заявив про введення в експлуатацію трубопроводу – інтерконектора на кордоні з Болгарією, що дає можливість постачати газ до Молдови та України.
  • В Індонезії відкрився саміт міністрів закордонних справ "Великої двадцятки" за участю Росії. Його учасники відмовилися від спільного фото через присутність глави МЗС РФ Лаврова. Саміт спішно залишила міністр закордонних справ Великої Британії Трасс через відставку прем’єр-міністра Джонсона.
  • Українська влада звернулася до уряду Канади з проханням не повертати відремонтовані турбіни Siemens для встановлення на "Північний потік-1". Чиновники Міненерго наголошують, що подібний крок став би порушенням санкцій двома країнами "Великої сімки" – Німеччиною та Канадою. Газпром під приводом ремонту скоротив постачання газу до ЄС.
  • Норвегія все-таки доставила російські санкційні товари на Шпіцберген, де розташована російська шахта, але власним судном.
  • Турецька влада звільнила балкер Zhibek Zholy під прапором РФ із краденим українським зерном. МЗС України викликало турецького посла в Києві для надання пояснень.
  • Європарламент затвердив виділення Україні першого траншу нового пакету макрофінансової допомоги в розмірі €1,0 млрд, на додаток до €1,2 млрд, які вже перераховано українському уряду у квітні та травні. Головними умовами кредитування є дотримання владою країни демократичних принципів, посилення боротьби з корупцією та підвищення прозорості витрачання коштів. Українське Бюро економічної безпеки разом із МВС готує зміни до Кримінального кодексу щодо запровадження кримінальної відповідальності за незаконні дії із коштами Євросоюзу. Голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури так і не призначено, попри те, що переможця конкурсу було визначено ще в грудні 2021 р.
  • МЗС України попередило, що цього року країна через загрозу ракетних обстрілів не зможе прийняти паломників з Ізраїлю, які щороку святкують єврейський новий рік в Умані. Єдиною причиною названо війну, яку розв’язала Росія проти України.
  • Глава МЗС Кулеба повідомив, що протягом тижня громадянами РФ не було подано жодної заяви про отримання візи.
  • Прем’єр-міністр Нової Зеландії Адерн розкритикувала нездатність ООН до запобігання війні в Україні. Вона вкотре закликала до реформи Ради Безпеки та позбавлення Росії права вето.

 

No comments:

Post a Comment