July 07, 2022

06.07.2022: Над островом Зміїний знову замайорів український прапор

Над островом Зміїний знову замайорів український прапор
  • Над островом Зміїний знову замайорів український прапор.
  • Генштаб скасував порядок прив’язки військовозобов’язаних до місця реєстрації.
  • На донорській конференції на відновлення України вдалося залучити лише $1,9 млрд.
  • Виключеному з фракції "Слуги народу" депутату Ковальову оголошено підозру в держзраді.

Війна

Фронт

  • Російські війська не припиняють обстріли зі свого боку кордону територій Чернігівщини та Сумщини з мінометів, важкої артилерії та РСЗВ, на позиції українських прикордонників знову скинуто вибухові пристрої з безпілотника.
  • Атака російських військ на півночі Харківщини від Козачої Лопані успіху не мала.
  • На південь від Ізюма армія РФ захопила Мазанівку й намагалася розвинути наступ на Довгеньке. Атаку була відбито, окупанти відступили, зазнавши тяжких утрат.
    06.07.2022 Сіверськ
  • На кордоні Донецької та Луганської області точаться жорстокі бої, окупанти здійснюють тотальні обстріли території з РСЗВ та важкої артилерії, щоби знекровити українські підрозділи. На тільки-но захоплених територіях окупаційна влада розгорнула мобілізацію чоловіків. Прихована мобілізація відбувається й у Росії. Військовослужбовців набирають на службу за контрактом через державний портал служби зайнятості. Приватні воєнні компанії вербують найманців у місцях позбавлення волі, обіцяючи скасування вироків.
  • Відбито атаки армії РФ на Луганське в районі Світлодарського водосховища – з боку Новолуганського та Миронівки.
  • У Донецьку українською артилерією зруйновано велику нафтобазу. Російська авіація завдала ударів по позиціях українських військ у районі Мар’їнки на околиці Донецька. 3 ракетами атаковано Торецьк.
  • Українські війська зруйнували залізничний міст в околицях окупованого Мелітополя, яким окупанти користувалися для підвезення боєприпасів та техніки до лінії фронту в Токмаку.
  • На півночі Херсонської області тривають тяжкі бої в районі річки Інгулець і у районі водосховища Криворізької ТЕС. На південь від станції ЗСУ запобігли прориву диверсійної групи. Найближчі населені пункти знову обстріляно російською артилерією. За інформацією з лінії фронту, українські війська готують контрнаступ та поступово просуваються до Херсона та Дніпра.
  • Президент Зеленський заявив, що успішних ударів української артилерії по складах боєприпасів та палива, а також по важливих військових об’єктах завдано західною артилерією. Він підтвердив, що українські війська ведуть наступ у Херсонській та Запорізькій областях.
  • Українські військовослужбовці встановили державний прапор на острові Зміїному.
  • Війська ППО збили над Чорним морем надзвукову ракету Х-31. Вночі знищено дві крилаті ракети "Калібр", які було випущено з підводного човна та націлено на Миколаївську область. 2 ракети потрапили до причалу острова Зміїний, ще 2 – зруйнували сільгоспангари на Одещині. За інформацією оперативного командування "Південь", російське командування вивело в море 5 ракетних кораблів і 2 підводні човни, які несуть на борту 48 ракет "Калібр".
  • Видання The Wall Street Journal повідомило, що окупанти перетворили Запорізьку АЕС на військову базу – замінували берегову лінію Каховського водосховища, розмістили на території станції батальйонну тактичну групу, а також РСЗВ "Смерч" та "Град", танки та бронетранспортери. Подібні дії можуть спричинити найбільшу в історії людства ядерну аварію, оскільки на станції працюють 6 ядерних енергоблоків.

Тил

  • Президент Зеленський віддав розпорядження Генштабу скасувати заборону на переміщення військовозобов’язаних осіб країною та доопрацювати його без зменшення обороноздатності країни. Залужний заявив, що наказ не враховує сьогоднішніх реалій і не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.Зеленський стверджує, що між ним, Генштабом та Залужним непорозумінь немає.
  • Держбюро розслідувань повідомило підозру в держзраді та пособництві агресору депутату Ковальову, обраному за списком президентської партії "Слуга народу". ДБР ініціювало усунення з посади заступника голови Харківської облради Мальованого, через наявність у нього російського громадянства.
  • Верховний суд визнав незаконним анулювання ліцензії телеканалу "Прямий" Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення. Представники каналу також сподіваються відновити цифрове ефірне мовлення, яке було вимкнено без пояснення причин.
  • Олігарх Новинський оголосив про складання повноважень депутата Верховної Ради, щоби "зосередитися на гуманітарних проєктах, бізнесі, служінні УПЦ (МП) та відновленні зруйнованих храмів". Новинського було обрано в мажоритарному окрузі в Маріуполі.
  • Директор компанії "Оператор ГТС України" Макогон заявив, що українська газотранспортна система потребує суттєвої оптимізації у зв’язку зі скороченням Газпромом постачань до Європи та можливим їх повним припиненням. Чиновник вбачає одним із напрямів розвитку підприємства закачування в систему біогазу, обсяги виробництва якого зростатимуть із кожним роком.
  • Глава НБУ Шевченко повідомив, що в травні регулятор продав стільки ж валюти з резервів, скільки "надрукував" гривні для її покриття. У квітні співвідношення проданої валюти та емітованої гривні становило 2:3. Шевченко наголосив, що виснаження міжнародних резервів призводить до посилення інфляційних очікувань та підвищує внутрішній попит на валюту.

Україна та світ

  • У Києві відбулися переговори прем’єр-міністра Ірландії Мартіна із президентом Зеленським. Мартин висловив готовність підтримати вступ України до Євросоюзу. Зеленський заявив, що Україна вкрай потребує потужних систем ППО для захисту неба.
    Литва передала Україні безпілотник Bayraktar TB2, на купівлю якого зібрали кошти громадяни країни. Турецька компанія-виробник Baykar Makina просто подарувала його, проте продала додаткові боєприпаси.
    Фракція Бундестагу від правого блоку ХДС/ХСС вимагає від уряду країни негайного передавання Україні 200 колісних бронетранспортерів TPz 1 Fuchs. Канцлер Шольц заявив про готовність надати Україні якісь "гарантії безпеки", проте про надання воєнної допомоги в разі нападу агресора не йдеться.
    Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто заявив, що уряд відмовився поставляти зброю Україні, щоби не наражати на небезпеку обстрілів етнічних угорців, які мешкають на Закарпатті.
    Польща отримала та поставила на бойове чергування британський комплекс ППО Sky Sabre. До країни прибуває танковий підрозділ військ Великобританії на зміцнення східного флангу НАТО.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Бербок вважає, що лідери країн "Великої двадцятки" (G20) мусять не дати можливість російському президенту Путіну використати саміт в Індонезії як трибуну. Президент США Байден наполягає на виключенні Росії з G20, проте проти цього заперечують Китай, ПАР та Бразилія, які є членами політичного союзу БРІКС (разом з Індією та РФ).
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила про необхідність розроблення екстреного плану на випадок припинення постачання російського газу. Вона наголосила, що Росія й далі використовує газ як зброю. Уряд Австрії розпочав процес виключення "Газпрому" з переліку експлуатантів найбільшого підземного сховища в Зальцбурзі через невиконання ним плану закачування газу. Міністерка енергетики Гевесслер має намір передати потужності, що звільнилися, іншим компаніям, які готові закачувати газ до ПСГ. Голова комітету із захисту клімату та енергетики німецького Бундестагу Ернст, якого обрано від партії "Лівих", вимагає скасування санкцій проти РФ та поновлення переговорів про введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2" "на обмежений термін" для забезпечення країни газом.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що на донорській конференції в Лугано було досягнуто домовленостей щодо підтримки України на загальну суму $1,9 млрд. Кошти буде спрямовано на фінансову допомогу, сприяння в логістиці та зберіганні зерна, а також на проведення цифрової трансформації.
  • Ціни на нафту на світових ринках обвалилися. Ціна бареля марки Brent впала нижче за $100, хоча ще вранці вона перевищувала $114. Глава МВФ Георгієва констатувала погіршення стану та перспектив світової економіки, і не виключає настання глобальної рецесії наступного року. Причиною того, що відбувається, вона назвала російську агресію та зростання загрози світового воєнного конфлікту.
  • Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала резолюцію щодо розроблення механізму позбавлення повноважень делегації РФ за порушення суверенітету та територіальної цілісності України. Асамблея засудила вторгнення до України та закликала Росію до негайного зупинення вогню та виведення військ з окупованих територій.
  • Для організації експорту українського зерна уряд Польщі планує побудувати зерновий термінал у Гданську та забезпечити можливість доставлення до нього продукції в українських вагонах за допомоги заміни на кордоні колісних візків без перезавантаження зі швидкою перевіркою ветеринарною службою. Як додатковий захід розглядається будівництво тимчасових сховищ зерна на прикордонній території Польщі. Україна вже розпочала відвантаження врожаю нового маркетингового року. За оцінкою Мінагрополітики, цього року буде зібрано орієнтовно 50 млн т зернових.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила про розроблення законодавчих актів, які сприятимуть конфіскації заморожених активів РФ та російських олігархів і подальшого спрямування коштів на відновлення України.
  • Найбільший британський банк HSBC веде переговори про продаж своєї російської "доньки" Експобанку.
    Французька нафтогазова компанія Total Energies передає свою частку в проєкті розроблення великого Харьягінського родовища нафти російській державній компанії "Зарубіжнафта". Обсяг запасів родовища – приблизно 100 млн т.
  • Спікер російської Держдуми Володін заявив, що США мусять пам’ятати про те, що Аляска колись була територією Росії, яку може бути "повернено". Віцеспікер Толстой запропонував провести на Алясці "референдум" про приєднання до РФ.
  • Низка країн ЄС посилюють карантинні заходи. Влада Кіпру запровадила обов’язкове носіння масок у приміщеннях через різке зростання кількості заражень. Міністр охорони здоров’я Ляшко повідомив, що кількість зафіксованих випадків коронавірусної інфекції за останні 2 тижні зросла на 12 %.
    Глава Держдуми Володін зажадав від США компенсації збитків країнам, які постраждали від пандемії, оскільки, за його словами, американська влада нібито причетна до поширення коронавірусу.
  • У Великій Британії розгорілася урядова криза. Понад 50 міністрів та урядовців подали у відставку, вимагаючи звільнення Джонсона з посади прем’єр-міністра. На думку політичних експертів країни, відставка прем’єр-міністра є цілком можливою.
    Джонсон відмовив уряду Шотландії в проведенні референдуму про визнання незалежності, оскільки, за його словами, Велика Британія "стикнулася з безпрецедентними проблемами вдома та за кордоном".
  • Президент США Байден повідомив Конгрес про намір позбавити Афганістан статусу основного союзника поза НАТО. Статус дає змогу надавати фінансову та воєнну допомогу, розміщувати в країні американське озброєння, а також отримувати підряди на техобслуговування та ремонт військової техніки США.

No comments:

Post a Comment