July 06, 2022

05.07.2022: Суспільство сколихнуло повідомлення про заборону пересування військовозобов’язаних


Суспільство сколихнуло повідомлення про заборону пересування військовозобов’язаних

  • Суспільство сколихнуло повідомлення про заборону переміщення військовозобов’язаних.
  • Завершилася перша донорська конференція в Лугано щодо відновлення України.
  • Апеляційний адмінсуд заборонив КПУ та партію колишнього міністра Клименка.

Війна

Фронт

  • Міністерство оборони не спостерігає зосередження ударних угруповань армії Білорусі поблизу українського кордону. Білоруська влада скасувала заборону на відвідування громадянами прикордонних з Україною районів Брестської області.
    05.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Російська армія обстріляла з РСЗВ, ствольної артилерії та мінометів прикордонні населені пункти та прикордонні застави на Чернігівщині та Сумщині. Губернатор Курської області РФ заявив про обстріл двох прикордонних сіл нібито з території України.
    Російські війська ведуть обстріли й завдають ракетно-бомбових ударів по населених пунктах та позиціях ЗСУ всією лінією фронту в Харківській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Дніпропетровській областях.
  • По кількох районах Харкова завдано ракетних ударів із території РФ. На півночі області окупанти зосередили зусилля на утриманні позицій та здійснили дистанційне мінування ближнього тилу українських військ у районі села Циркуни.
    05.07.2022 Святогірськ
  • Українські війська відбили наступ ударних підрозділів армії РФ у Долині – на кордоні Харківської та Донецької областей. Тривають бої в селах, що розташовані поруч – у Довгенькому та Мазанівці. Російські війська завдали потужного ракетного удару по ринку в Слов’янську, на якому на той момент перебували кількасот мирних жителів.
    Укрзалізниця додала вагони до евакуаційного поїзда з Покровська через збільшення кількості людей, які хочуть виїхати з прифронтової зони.
  • Після захоплення Луганської області ударні підрозділи російської армії намагаються наступати на Слов’янськ у районі Сіверська. Їхні атаки в Білогорівці, Верхньокам’янському та Григорівці успіху не мали.
    05.07.2022 Бахмут
    ЗСУ утримують позиції на схід та південь від Бахмута та на околицях Горлівки, проте вимушені були відступити з Новолуганського. Тривають запеклі бої в районі траси М-03 Харків – Довжанський.
    05.07.2022 Донецьк – Велика Новосілка
  • На південь від Донецька українські війська провели контратаки та звільнили село Солодке. Тривають бої на південь від Вугледара й в околицях Великої Новосілки.
    Російське командування перекидає війська з-під Попасної на лінію фронту до Донецької області та до Кривого Рогу.
  • На окупованій території Луганської області "влада ЛНР" посилює примусову мобілізацію чоловіків та створює комісії для проведення "референдуму" про приєднання до Росії. Російські пропагандистські ЗМІ підтверджують, що керівництво Росії вже ухвалило рішення про проведення в серпні "референдумів" у "ДНР" та "ЛНР" із подальшим приєднанням цих територій до РФ.
    05.07.2022 Херсонщина
  • На ділянці фронту на Херсонщині російські війська намагаються стримати контрнаступальні дії ЗСУ. Усі підрозділи армії РФ виведені з аеропорту Чорнобаївка після неодноразових ракетних та артилерійських ударів українських військ. Миколаїв, населені пункти між Миколаєвом та Херсоном, а також у районі Криворізької ТЕС були обстріляно російськими РСЗВ та важкою артилерією.
  • Війська ППО збили над морем усі 3 російські крилаті ракети, які прямували до Чорноморська на Одещині та Очакова – на Миколаївщині.
    3 ракети влучили в сільськогосподарські будівлі села на Хмельниччині, 1 ракету вдалося збити.
  • Російська влада посилила системи ППО та ПРО для захисту мосту через Керченську протоку.
  • За інформацією розвідки Сил спеціальних операцій, окупанти привезли на Запорізьку АЕС свій персонал через відмову співробітників станції працювати на окупантів. Росатом планує від’єднати станцію від української енергосистеми до кінця серпня.
  • У морському порту Бердянська знову пролунали вибухи в момент підйому з дна бухти великого десантного корабля "Саратов", який затонув у березні внаслідок ракетного удару ЗСУ.
  • Воєнна адміністрація Одеської області вирішила не відкривати пляжі через небезпеку російських ракетних ударів по скупченнях людей.
  • Міжнародний Червоний Хрест веде переговори з російською владою про отримання дозволу на зустріч із військовополоненими оборонцями Маріуполя, щоб отримати правдиву інформацію про їхній стан та умови утримання.

Тил

  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд активно готується до опалювального сезону. Через руйнування теплоцентралей та об’єктів теплопостачальної інфраструктури центральна влада закуповує модульні котельні, електрогенератори та очищувачі питної води.
  • Укренерго із 7 липня розпочинає експорт електроенергії до Словаччини. Це вже друга країна ЄС, яка отримає електроенергію з України після її приєднання до європейської енергосистеми ENTSO-E.
  • СБУ затримала за підозрою в держзраді помічника депутата Верховної Ради від президентської партії, члена комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки Здебського. Зрадник передавав російським кураторам інформацію про воєнні дії на Донбасі, зміцнення кордону з РФ та про міжнародне співробітництво України.
  • Суд за матеріалами розслідування СБУ заарештував активи алкогольного дистриб’ютора "Руст" та банку "Форвард", які належать російському мільярдеру Таріко – власнику банку "Руський стандарт".
  • Апеляційний адмінсуд Львова заборонив Комуністичну партію України, а також партію "Щаслива Україна", яку очолював колишній міністр податків і зборів режиму Януковича Клименко, що втік до Росії у 2014 р.
  • Приватбанк та Монобанк підняли до ринкового рівня курс зарахування іноземної валюти на картки клієнтів. На дуже низький курс скаржилися працівники галузі IT, яким невигідно отримувати на свої рахунки валюту з-за кордону за офіційним курсом.
  • Мінфін розмістив "воєнні" ОВДП лише на 128 млн грн. Подібні обсяги продажів пов’язані з низькою прибутковістю облігацій (9,5–11 %), водночас як ставка рефінансування НБУ становить 25 %.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон повідомив про виділення £100 млн від урядів Уельсу та Шотландії на воєнну допомогу Україні. Ці регіони також прихистили 9 тис. українських біженців. Джонсон під час розмови з президентом Зеленським висловив упевненість у звільненні Україною окупованих Росією територій та пообіцяв збільшити воєнну допомогу. Він анонсував постачання для ЗСУ барражуючих боєприпасів (дронів-камікадзе) та ще 10 самохідних гаубиць. Міністр оборони Уоллес повідомив про прибуття до країни українських військовослужбовців для навчання.
    Уряд Латвії відправить до України ліки та медичні товари на суму €1,6 млн.
  • Російський міністр оборони Шойгу заявив, що "спеціальна воєнна операція" в Україні триватиме до виконання всіх завдань, які поставив президент Путін. Президент Зеленський на круглому столі, який влаштувало британське видання The Economist, заявив, що Путін розглядає Україну як плацдарм для захоплення країн Європи. За його словами, Росія вже спровокувала кризи – продовольчу, енергетичну та міграційну й, без сумніву, планує інші методи впливу на Захід. Зеленський підкреслив, що Україна потребує гарантій безпеки, які можуть бути дієвими, навіть, без набуття членства в НАТО.
  • Представники всіх країн НАТО підписали протоколи про приєднання Швеції та Фінляндії до Альянсу. Генеральний секретар Столтенберг оголосив про запуск процесу ратифікації угоди всіма учасниками. Він вважає, що необхідні процедури буде завершено протягом кількох місяців.
    Оперативне командування НАТО очолив американський генерал Каволі.
    Заступник генерального секретаря Джоані повідомив, що керівництво НАТО не планує розміщення воєнних баз Альянсу на території Швеції та Фінляндії.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що міністерство оборони РФ має план забезпечення безпеки країни в разі розширення НАТО. Фінська телекомпанія Yle повідомила про відведення половини підрозділу російських військ разом із технікою з Мурманської області неподалік від кордону. Імовірно, підрозділ перекинуто до зони бойових дій в Україні.
  • Австралія скасувала мита на імпорт української продукції терміном на 1 рік із можливістю подовження як частину пакета воєнно-гуманітарної підтримки України.
    Уряд Нідерландів надав Україні кредит через МВФ у сумі €200 млн для підтримання ліквідності.
    Європарламент 7 липня планує затвердити надання першого траншу макрофінансової допомоги (кредиту під малі відсотки) Україні в розмірі €1 млрд.
  • Донорська конференція з відновлення України в Лугано ухвалила підсумкову декларацію. За словами прем’єр-міністра Шмигаля, учасники визнали український план відновлення та розвитку основним рамковим документом, який регулює процес.
    Заступник голови Офісу президента Тимошенко повідомив, що уряд на конференції представив план оперативного відновлення соціальної інфраструктури України з потрібним фінансуванням у розмірі $17,5 млрд. Українська влада оцінила відновлення та реновацію інфраструктури країни у $750 млрд.
    До плану включено будівництво залізничної гілки європейського стандарту від Києва до Варшави вартістю $1,2 млрд.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш заявив, що відновлення України має розпочатися вже зараз, оскільки війна забрала тисячі життів, а мільйони українців втратили засоби існування.
    Американська делегація повідомила, що адміністрація президента Байдена готує план фінансування проєктів відновлення в Україні на суму $6,2 млрд. Кошти буде виділено протягом найближчих місяців.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль подав від імені України заявку на вступ до Організації економічного співробітництва та розвитку. В ОЕСР беруть участь 38 країн, загальний обсяг ВВП яких становить 62 % світового.
  • Туреччина запропонувала відновити переговори щодо морського транзиту українського зерна з чорноморських портів. Офіс генпрокурора звернувся до влади Туреччини з проханням перевірити наявність краденого українського зерна на 3 російських балкерах, які вийшли із Севастополя. На рейді порту завантажується краденим зерном ще кілька суден. Усі вони належать російській "Об’єднаній суднобудівній корпорації", проти якої запроваджено західні санкції.
    Президент Білорусі Лукашенко оголосив про початок транзиту українського зерна. Пресслужба Міністерства інфраструктури спростувала слова Лукашенка та повідомила, що Україна жодних стосунків із владою Білорусі не підтримує.
  • На тлі зростання цін на газ на європейських хабах через скорочення постачання з Росії, ціни на електроенергію в Європі зросли до історичного максимуму – до €0,33–0,37/кВт•год на гурті. Аналітики американської інвесткомпанії Goldman Sachs вважають, що постачання газу до Німеччини після ремонту обладнання "Північного потоку" може поновитися не в повному обсязі або взагалі припинитися. За їхньою оцінкою, ціни на газ у Європі зростатимуть і далі.
  • Європарламент схвалив започаткування обігу євро в Хорватії з 1 січня 2023 р. Курс європейської валюти впав до 20-річного мінімуму щодо долара – до 1,02 €/$. За оцінкою експертів, курси можуть зрівнятися до кінця року.
  • Росія посилює енергетичну кризу у Європі. Російський суд закрив нафтовий термінал у Новоросійську, через який казахська компанія "Каспійський трубопровідний консорціум" відвантажує нафту до ЄС.
  • Українська делегація ініціювала усунення Росії від засідань Парламентської асамблеї ОБСЄ. Статут організації не передбачає виключення із неї членів.
  • Роскосмос опублікував фотографії, на яких російські космонавти розгорнули на Міжнародній космічній станції прапори донбаських псевдореспублік. МЗС України вимагає виключити Росію з усіх міжнародних космічних програм.
  • Японський уряд запровадив нові санкції проти фізичних та юридичних осіб Росії та Білорусі, а також заборонив імпорт російського золота. Санкції запроваджено і проти українських колаборантів із Херсонської області. Секретар Ради безпеки РФ Патрушев заявив про появу "реваншистських прагнень" Японії щодо островів Курильської гряди, які вона вважає своїми. Японія та Росія досі перебувають у стані війни, територіальну суперечку не врегульовано.
  • Держсекретар США Блінкен проведе переговори з міністром закордонних справ Китаю щодо позиції країни на саміті в Індонезії, який присвячено наслідкам російського вторгнення до України.
  • Уряд Польщі схвалив поправки до закону про санкції, які дадуть змогу призначати тимчасові органи управління в компаніях, які потрапили до цього списку, й, за потреби, продавати їх.
  • Уряд Швейцарії виступив проти конфіскації заморожених активів російських олігархів та держави та їхнього використання для фінансування відновлення України.
  • Американська корпорація Yum!Brands оголосила про продаж у Росії своїх ресторанів під торговими марками KFC й Pizza Hut та повний вихід із країни.
  • Уряд Білорусі заблокував частки іноземних інвесторів у пакетах акцій 190 великих компаній як відповідь на західні санкції проти підприємств та чиновників країни.
  • Уряд Італії повідомив про швидке зростання заражень на коронавірус – упродовж доби підтверджено тестами 132 тис. випадків. Ще один сплеск заражень зафіксовано в Південній Кореї.
  • Українська професорка математики В’язівська здобула престижну премію Філдса, яку вручають раз на 4 роки.

Тренди

  • Українське суспільство сколихнуло повідомлення головнокомандувача ЗСУ Залужного, який нагадав норму закону від 1992 року про заборону переміщення військовозобов’язаних країною без отримання дозволу від центру комплектування (колишнього військкомату), до якого його приписано. За словами Залужного, воєнні адміністрації найближчим часом не перевірятимуть виконання цього припису. Напругу в суспільстві ще більше загострили "роз’яснення" офіційних осіб Генштабу, що лише заплутали ситуацію.
    Повідомлення негайно "розігнали" провладні ЗМІ, блогери та телеграм-канали.
    Після вкрай різкої реакції з боку представників усіх верств суспільства президент Зеленський "зажадав роз’яснень" від Генштабу й попросив не ухвалювати без нього подібних рішень, виставивши Залужного крайнім у цій історії. Експерти звернули увагу на вибір моменту "вкидання" – після відступу українських військ із Луганської області. Слід зазначити, що про цю норму закону влада не згадувала з моменту початку воєнних дій у 2014 р.
    До Верховної Ради внесено законопроєкт про вільне пересування військовозобов’язаних територією України.
    На думку низки експертів, влада намагається "промацати" реакцію суспільства на "закручування гайок" та обмеження прав і свобод під приводом воєнного стану. Норма закону збільшує корупцію серед керівництва центрів комплектування, які можуть брати хабарі за "позачергове" видавання дозволів. Попередніми кроками стали оголошення про взяття на військовий облік жінок та вручення повісток у нічних клубах, на пляжах та на блокпостах як покарання за порушення режиму. Користувачі соцмереж вважають, що подібні дії можуть спричинити зниження патріотичних настроїв у суспільстві.
    Президент Зеленський так і не оголосив, що Україна перебуває в стані війни з Росією, попри пряму вимогу закону про оборону. Його попередник Порошенко також проігнорував цю вимогу закону.

 

No comments:

Post a Comment