July 02, 2022

01.07.2022: Верховна Рада ухвалила євроінтеграційні закони та встановила в залі прапор ЄС

Верховна Рада ухвалила євроінтеграційні закони та встановила в залі прапор ЄС

  • Верховна Рада ухвалила євроінтеграційні закони та встановила в залі прапор ЄС.
  • З 1 липня скасовано пільги на імпорт товарів до України.
  • До Туреччини прибув корабель із краденим українським зерном.

Війна

Фронт

  • Білорусь подовжила термін військових навчань до 9 липня. Військкомати й надалі вручають повістки резервістам, лікарям заборонено виїзд за межі країни. Біля кордону з Україною розміщено 7 батальйонів армії Білорусі.
  • Російські війська обстріляли через кордон населені пункти та прикордонні застави на Чернігівщині та Сумщині, а також намагаються дезорганізувати зв’язок, застосовуючи комплекси радіоелектронної боротьби.
    01.07.2022 Харків
  • На північ від Харкова підрозділи ЗСУ та територіальної оборони відбили ще одну атаку на Дементіївку, але були змушені відступити від Веселого.
  • Спроба наступу російських військ на Слов’янськ у Мазанівці та Богородичному успіху не мала.
    01.07.2022 Луганщина
  • У районі Лисичанська тривають запеклі бої. Українські війська залишили Привілля на північ від міста. Придушено спроби російських підрозділів провести розвідку боєм у напрямках на желатиновий завод у Лисичанську та на Верхньокам’янку. Російські війська контролюють кілька кілометрів траси Лисичанськ-Бахмут.
    01.07.2022 Бахмут
  • У районі Світлодарського водосховища підрозділи ЗСУ утримують Новолуганське та Вуглегірську ТЕС, попри те, що армії РФ вдалося перерізати трасу Харків – Довжанський, яка зв’язує цей район із Бахмутом.
  • Відбито ще одну контратаку російських військ на Павлівку в районі Вугледара.
  • У Запорізькій та Херсонській областях лінія фронту не змінилася. На захід від Херсона точаться бої місцевого значення.
  • Миколаїв було обстріляно 12 крилатими ракетами, низку з яких збили війська ППО. Ще одну ракету збито над Одеською областю. За словами голови Миколаївської обласної адміністрації Кіма, влада намагається евакуювати мешканців прифронтових сіл, які відмовляються залишати свої будинки, всупереч постійним обстрілам.
  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив, що після втечі зі Зміїного підрозділів армії та Чорноморського флоту РФ, російська авіація завдала удару по острову фосфорними бомбами. Представники Пентагону вважають евакуацію гарнізону острова не "жестом доброї волі", а наслідком ефективних ударів ЗСУ та ВМС України, які здійснено, зокрема, за допомогою протикорабельних ракет Harpoon.
    Росія вивела до північно-західної частини Чорного моря 3 великі десантні кораблі і тримає їх на відстані від українського берега, що не дає можливості вразити їх ракетами. У Чорному морі біля узбережжя Болгарії поряд із маршрутом руху суден виявлено та знищено російську міну.
  • В окупованому Донецьку відкрито 2 пункти видавання російських паспортів за прискореною процедурою.
  • "Енергоатом" повідомив про відновлення власними зусиллями зв’язку Запорізької АЕС із МАГАТЕ та поновлення передавання даних про параметри ядерної безпеки.
  • Російське командування провело навчання із захисту мосту через Керченську протоку, під час якого з’їзд із нього в окупованому Криму був задимлений.

Тил

  • Верховна Рада прийняла за основу євроінтеграційні законопроєкти: про гармонізацію із законодавством ЄС порядку правової охорони географічних назв та вказівників для маркування сільськогосподарських продуктів; про авторські та суміжні права; про посилення захисту прав інтелектуальної власності та про приведення фінансової звітності та бухгалтерського обліку у відповідність до норм ЄС.
    Перед парламентом відеозв’язком виступила голова Єврокомісії фон дер Ляєн. Вона заявила, що Україна має пройти довгий шлях для досягнення стандартів ЄС та підтвердила підтримку Європи на кожному кроці, доки Україна не переможе у війні. Фон дер Ляєн вважає, що інвестиції та відновлення країни безпосередньо пов’язані зі швидкими реформами, тому наполягає на ухваленні законів про Конституційний суд, про ЗМІ та про виключення впливу олігархів на всі сфери політики й економіки. Вона наголосила на необхідності якнайшвидшого призначення керівників антикорупційних відомств. У залі було урочисто встановлено прапор Євросоюзу. Президент Зеленський, голова Верховної Ради Стефанчук та прем’єр-міністр Шмигаль підписали спільну заяву про повноцінне членство в ЄС.
    Зеленський повідомив, що конкурс на посаду директора НАБУ має бути оголошений "найближчими днями або тижнями", а до призначення голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури він начебто не має стосунку, оскільки "рішення мусить ухвалити комісія".
    У першому читанні прийнято законопроєкти про проведення перепису населення країни щонайменше 1 раз на 10 років та про судочинство в умовах режиму надзвичайного чи воєнного стану. Документ передбачає вручення повісток учасникам судових засідань через додаток для смартфонів "Дія" а також дозволяє проведення в поодиноких випадках судових засідань у формі відеоконференції.
    Роботодавцям дозволено звільнення працівників через неможливість забезпечення умов праці внаслідок знищення чи пошкодження майна підприємств під час воєнних дій.
    На термін чинності воєнного стану вдвічі збільшено термін накладення адміністративного стягнення.
    Спрощено порядок реєстрації фактів народження та смерті в умовах війни та режиму надзвичайного стану. Заяву про реєстрацію може бути подано батьками, родичами чи представниками до будь-якого суду України, незалежно від місця проживання заявника.
    Ухвалено закон про вдосконалення надання медичної допомоги, який передбачає ранжування лікарень на загальні, "кластерні" та "надкластерні" з чітко прописаним функціоналом.
    Депутати призначили уповноваженим із прав людини представника фракції "За майбутнє" Лубенця, попри його неособисте голосування ("кнопкодавство"), а також те, що він був фігурантом кількох резонансних кримінальних справ, зокрема, про контрабанду з окупованих територій Донецької та Луганської областей та рейдерство. Його попередниця Денисова має намір оскаржити своє звільнення в суді
  • З 1 липня скасовано пільги на ввезення імпортних товарів до України. З кінця лютого без митного збору до країни завезено 237 тис. автівок.
  • З 1 липня в’їзд громадян РФ до України можливий лише за наявності візи. Глава Держприкордонслужби Дейнеко заявив, що наявність візи не гарантує їхнього потрапляння до країни. Остаточне рішення прийматимуть прикордонники в пунктах пропуску.
  • На сайті Кабміну набрала 25 тис. голосів петиція про відновлення цифрового мовлення телеканалів "Еспресо", "Прямого" та "5 каналу".
  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний обговорив із головою Об’єднаного комітету начальників штабів Міллі реалізацію стратегічних завдань української армії та її забезпечення матеріально-технічними ресурсами.
  • Суд заарештував активи та корпоративні права офшорних компаній, які є власниками Миколаївського глиноземного заводу за ухилення від сплати податків та розтрату майна в особливо великих розмірах менеджментом підприємства. Кінцевим власником заводів є російський олігарх Дерипаска, який отримав над ним контроль на початку 2000 років.
  • НБУ в червні продав на міжбанківській біржі $3,99 млрд, купив – $0,03 млрд. З початку року регулятор продав на $12,91 млрд більше валюти, ніж купив.
  • Платіжний баланс травня зведено із дефіцитом у $1,9 млрд.
  • За оцінками експертів провідних українських банків, ВВП України у 2022 р. скоротиться на понад 30 %, а інфляція в червні прискорилася з 18 % до 20 % за підсумками року.
  • З 1 липня збільшено прожитковий мінімум для працездатних осіб та 2481 до 2600 грн на міс., також зростуть мінімальні пенсії за віком, шахтарям, сім’ям військовослужбовців у разі втрати годувальника та інші соціальні виплати.
  • Прем’єр-міністра Великобританії Джонсона обрано почесним громадянином Одеси.

Україна та світ

  • У новому пакеті воєнної допомоги, про який оголосив президент США Байден, ЗСУ отримають 2 системи ППО NASAMS, боєприпаси для РСЗВ HIMARS та гаубиць M-777, а також 4 контрбатарейні радари. Загальний обсяг наданої США допомоги з початку вторгнення сягне $6,9 млрд.
  • Прем’єр-міністр Угорщини Орбан заявив, що країна має прискорити програму розвитку оборони. Він також наголосив на зацікавленості у якнайшвидшому припиненні війни в Україні. Міністерство оборони Естонії має намір переглянути план оборони у відповідь на зміну Росією військової тактики та стратегії.
    Прем’єр-міністр Латвії Каріньш застеріг керівників країн Європи від "втоми від війни" та спроби нав’язати Україні "мир за будь-яку ціну", оскільки цією ціною є відмова від частини території. Каріньш додав, що НАТО не має перейматися тим, що його дії провокують Путіна на агресію, оскільки російський президент виконує власний план.
  • Путін заявив, що санкції Заходу підштовхують РФ та Білорусь до прискореної інтеграції. За його твердженням, зміцнення економічних зв’язків усередині "Союзної держави" дасть можливість нівелювати санкційний тиск.
  • Президент Єврокомісії фон дер Ляєн анонсувала надання Україні першого траншу нового пакету макрофінансової допомоги (кредиту під низькі відсотки) у розмірі €1 млрд для покриття дефіциту бюджету. Кошти надійдуть після схвалення Радою ЄС.
    Мінфін повідомив про надходження гранту в розмірі €1 млрд від уряду Німеччини через донорський рахунок, який було відкрито МВФ для допомоги Україні.
    Прем’єр-міністр Норвегії Стере відвідав Україну. Він пообіцяв збільшити обсяг допомоги до $1 млрд. Кошти буде використано для гуманітарної підтримки населення, відновлення зруйнованої інфраструктури, постачання озброєнь та підтримки системи держуправління. Він також повідомив, що під час візиту обговорювалися плани постачання норвезького газу до України.
  • Агентство Bloomberg повідомило про початок розроблення нового пакету санкцій ЄС проти РФ. До його складу можуть увійти ембарго на імпорт російського золота, а також протидія ухиленню від санкцій, які було запроваджено раніше.
  • Російські авіакомпанії вирішили обійти санкції, повернувши лізингодавцям авіалайнери, а потім перереєструвати їх на нові юрособи в Об’єднаних Арабських Еміратах. Це дало б змогу й далі експлуатувати літаки. Однак у цих авіаперевізників виникли проблеми через законодавчу заборону повернення літаків, яку було запроваджено Держдумою в березні.
  • Глава МЗС Кулеба повідомив про подання до Міжнародного суду ООН позову до Росії щодо порушення нею Конвенції про геноцид.
  • Європейський суд із прав людини зобов’язав Росію поважати права військовополонених та забезпечити їм доступ до медичної допомоги. Після виключення з Ради Європи керівництво РФ відмовилося від виконання рішень ЄСПЛ.
  • Президент Туреччини Ердоган заявив про намір влаштувати телефонні переговори з президентами Зеленським та Путіним для розблокування експорту українського зерна Чорним морем. За його словами, до транзиту може бути залучено 20 турецьких кораблів. У турецький порт Карасу з Бердянська прибуло судно Zhibek Zholy із краденим українським зерном. Український посол вимагає від влади країни припинити порушення українського суверенітету.
    Окупанти розпочали розчищення входу до порту Маріуполь для полегшення вивезення українського металу та зерна.
    Рада Безпеки ООН у липні планує проведення спеціального засідання для обговорення продовольчої кризи.
  • Газпром із 11 до 21 липня повністю зупиняє "на час ремонту" прокачування газу "Північним потоком-1". Німецький уряд не виключає, що постачання газу може не відновитися.
  • Молдова в липні покриє 30 % споживання електроенергії купівлею її в Енергоатому.
  • ОБСЄ закриває офіс проєктного координатора в Україні, оскільки Росія не дозволила подовжити його мандат.
  • Український борщ внесено до переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Тренди

  • Через припинення виробництва будматеріалів та збільшення вартості доставлення та логістики, а також через зростання валютного курсу, собівартість будівництва вже зросла на 15–20 %, а до кінця року зростання може сягнути 30 %. Поки будівельні компанії використовують матеріали зі складів та будівельних супермаркетів, які було завезено до широкомасштабного вторгнення російських військ.
  • Опитування 2500 осіб, яке влаштував Київський міжнародний інститут соціології, показало, що 2/3 респондентів вважають неприйнятним закінчення війни після звільнення території в межах станом на 24 лютого. 97 % довіряють Збройним силам України, 85 % – президенту Зеленському, 56 % – уряду, 40 % – Верховній Раді. 78 % пожертвували гроші на підтримку армії, 56 % – надали гуманітарну допомогу. Респонденти отримують основну інформацію з месенджерів та соцмереж, на другому місці – телебачення, на третьому – вебсайти.

No comments:

Post a Comment