June 20, 2022

19.06.2022: ЗСУ від початку вторгнення втратили від 30 % до 50 % важкої техніки

ЗСУ від початку вторгнення втратили від 30 % до 50 % важкої техніки

  • ЗСУ від початку вторгнення втратили від 30 % до 50 % важкої техніки.
  • Верховна Рада заборонила трансляцію російської музики та імпорт книг із РФ та Білорусі.
  • На півночі Луганщини точаться жорстокі бої.

Війна

Фронт

  • У Брестській та Гомельській областях Білорусі тривають "навчання" армії РФ неподалік від кордону з Україною. Командування Волинської бригади територіальної оборони вважає за можливе завдання армією РФ ракетних ударів із території РБ, а також прориву до України диверсійних розвідувальних груп.
  • З мінометів із території РФ обстріляно прикордонне селище Середина-Буда на Сумщині. До Брянської області російське командування перекинуло дивізіон ЗРК С-300 для прикриття повітря з цього напрямку.
  • Ситуація на околицях Харкова загострюється день від дня ​​– російське командування розгорнуло в регіоні свіжі батальйонні тактичні групи для запобігання контрнаступу українських військ у напрямку великого залізничного вузла Вовчанськ, а також для наближення до обласного центру на відстань із якої можна вести обстріли. Мер Харкова Терехов закликав мешканців якнайменше перебувати поза домом та укриттями через обстріли, що посилюються.
  • На південь від Ізюма окупанти готуються до наступу й завдають бомбових та ракетних ударів із повітря по населених пунктах на правому березі Сіверського Дінця, у районі траси Харків – Довжанський та в напрямку на Барвінкове. Великі втрати в авіації змусили російське керівництво залучати "добровольців" і найманців приватних військових компаній як пілотів.
  • На Луганщині бої розгорілися з новою силою. Російське командування має намір захопити Сєвєродонецьк за будь-яку ціну й фактично рівняє місто із землею. Українські підрозділи залишили сел. Метьолкіне на південний схід від обласного центру.
  • Спроба наступу російських військ із Тошківки на Лисичанськ відбито за допомоги точних артилерійських ударів. Також невдалими були атаки на село Берестове на трасі Лисичанськ – Бахмут та з боку Світлодарського водосховища в напрямку на Бахмут.
  • Міста та селища в прифронтовій зоні зазнають безперервних ударів авіації, ракет, артилерії та РСЗВ, воєнні обладміністрації повідомляють про численні руйнування будинків та об’єктів критичної інфраструктури.
  • Українські війська ведуть контрнаступальні дії на південь від Запоріжжя та просунулися на понад 10 км у напрямку до Мелітополя.
    19.06.2022 Херсон
  • На півдні Херсонщини тривають бої місцевого значення, населені пункти переходять із рук до рук. Метою українського командування є відкидання окупаційних військ від Миколаєва, щоби знизити втрати від обстрілів обласного центру з важких РСЗВ. На півночі Херсонщини російські війська не припиняють обстріли околиць Криворізької ТЕС.
  • Підрозділи ППО збили надзвукові ракети "Онікс" у Білгород-Дністровському районі Одещини, а також поблизу обласного центру. Ракети було випущено із берегового комплексу "Бастіон" із території окупованого Криму.
  • Російська авіація завдала ракетного удару по портовій інфраструктурі Очакова, ракети потрапили й до житлових будинків.
  • Спецпредставник ЄС із прав людини Гілмор приїхав до України та відвідав Бучу та Ірпінь. Він обговорив з українськими правоохоронцями перебіг розслідування воєнних злочинів та порушень міжнародного гуманітарного права російськими військовослужбовцями, а з місцевою владою – надання допомоги особам, що постраждали від агресії.
  • За інформацією The New York Times, окупанти застосували проти населення та армії України понад 200 видів озброєнь, які заборонено міжнародними конвенціями. Застосування подібної зброї, на думку журналістів, є важливою частиною воєнної стратегії Росії.
  • Російські ЗМІ повідомили, що командирів підрозділів, які обороняли Маріуполь, вивезено з Донецької області до Москви та поміщено до СІЗО Лефортово.

Тил

  • Верховна Рада заборонила ввезення книг і видавничої продукції з РФ, Білорусі та тимчасово окупованих територій України.
    Ухвалено закон про заборону публічного відтворення російських пісень, на радіо та телебаченні тощо.
    Депутати скасували воєнний збір для військовослужбовців усіх родів військ, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби, СЗР, які беруть безпосередню участь у бойових діях під час режиму воєнного стану.
    Військовослужбовці у відставці зможуть самостійно обрати банк, через який отримуватимуть пенсію, незалежно від місця реєстрації.
    Парламент затвердив вихід України із міждержавних угод у рамках СНД – про співпрацю у сфері стільникового зв’язку; створення резерву біопрепаратів та інших засобів захисту тварин; а також про відмову від угод про фельд’єгерський зв’язок, про підтримку малого підприємництва та про науково-технічне співробітництво.
    У першому читанні проголосовано законопроєкт про будівництво мережі укриттів для захисту населення, у новобудовах тощо.
  • За оцінкою чиновників Мінагрополітики, урожай зернових та олійних культур у 2022 р. загалом становитиме приблизно 60 млн т – трохи понад половину торішнього. Водночас через руйнування елеваторів агровиробникам не вистачатиме приміщень для складування від 10 до 15 млн т зерна вже наприкінці жовтня.
  • Міністр інфраструктури Кубраков повідомив, що Україна все моторне паливо імпортує з Європи – з країн, де його можна купити. Секретар РНБО Данилов стверджує, що довоєнних цін на бензин більше не буде, оскільки ціни в ЄС сягнули €2/л, а Кабмін скасував держрегулювання.
  • Фонд держмайна перевів в електронну форму договори, що не підлягають нотаріальному посвідченню.

Україна та світ

  • Верховна Рада ухвалила звернення до країн ЄС із закликом підтримати надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу. Канцлер Німеччини Шольц закликав Євросоюз до кардинальних реформ, для полегшення прийняття нових членів. Йдеться про відмову від консенсусу – одноголосного ухвалення рішень. Окрім України, Молдови та Грузії, статус кандидата сподіваються отримати країни Західних Балкан – вони очікують на це вже майже 20 років.
    Міністр економіки Свириденко вважає, що доступ до ринку країн ЄС дасть українським підприємствам можливість компенсувати втрати через війну та блокаду портів – за нульових мит на українську продукцію. Вона висловила надію, що мита не буде відновлено й надалі.
  • Командувач логістики Сухопутних військ генерал Карпенко в інтерв’ю виданню "National Defence" повідомив, що втрати важкої техніки склали від 30 % до 50 % з моменту початку вторгнення. За його словами, ЗСУ втратили орієнтовно 1300 БМП, 400 танків, 700 артилерійських систем. Карпенко вважає, що наявне постачання від західних партнерів задовольняє лише 10–15 % потреб армії. ЗСУ гостро потребують артилерійських снарядів, бойових машин піхоти, броньованих машин, танків, систем ППО та залпового вогню.
    Австралія вже передала Україні 4 БТР M113, загалом ЗСУ отримає 14 одиниць техніки.
    Посол США Брінк підтвердила, що адміністрація президента Байдена не допустить поразки України у війні з Росією, тому підтримка триватиме "стільки, скільки потрібно".
    Генерал Сандерс, який очолив Генштаб Великої Британії, оголосив, що війська мають готуватися до війни з Росією на території материкової Європи.
    Президент Австрії ван дер Беллен заявив, що Європа на порозі війни об’єдналася та готова зробити все можливе для припинення агресії та відновлення миру.
    Польща готується до відбиття можливого вторгнення, закуповує новітні озброєння та влаштовує навчання військ у кооперації з підрозділами інших країн НАТО.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що на саміті в Мадриді Росію буде визнано загрозою безпеці. Попри агресію проти України з початку 2014 р., РФ досі є партнером Альянсу. Столтенберг вкотре наголосив, що підтримка України триватиме й далі – попри те, що війна може тривати роками.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто повідомив, що керівництво Газпрому пообіцяло йому виконати всі контрактні зобов’язання щодо постачання газу. За його словами, угорський монополіст MVM Group платить за газ рублями – "як і багато інших західноєвропейських компаній".
    З 1 липня весь газ до Болгарії постачатиме Азербайджан, після того, як Газпром припинив постачання в травні через відмовою платити за нього рублями.
    Віцеканцлер Німеччини Хабек повідомив, що уряд готується запровадити додаткові заходи економії газу через скорочення його постачання з Росії, а також виділити не менш ніж €15 млрд на закупівлю газу для зимового сезону та закачування його до сховищ.
    Уряд Австрії переводить резервні електростанції на вугілля, оскільки країна повністю залежить від постачання газу з РФ.
    Через скорочення постачання нафти до Європи, Росія нарощує експорт до Китаю, У травні китайські компанії купили 8,4 млн т російської нафти, що на 25 % більше, ніж у квітні. Росія стала найбільшим постачальником енергоносіїв до Китаю завдяки величезній знижці. Проте, навіть з урахуванням знижки, РФ отримує мільярди доларів для фінансування агресії через стабільно високі ціни на нафту у світі.
  • Голова Мюнхенської конференції з безпеки Хойсген заявив, що колишній президент, заступник голови російської Ради безпеки Медведєв грає роль "клоуна", і слухати його не варто.
  • Єврокомісар із юстиції Віганд повідомила, що Євросоюз заморозив активи російських олігархів на суму понад €12,5 млрд. У квітні оцінка активів під санкціями сягала €6,7 млрд.
    Казахстан заблокував транзит російського вугілля своєю територією після запровадження європейських санкцій. У відповідь Росія припинила відвантаження казахської нафти з порту Новоросійськ, нібито через проведенням робіт зі знешкодження мін та торпед часів Другої світової війни, що не розірвалися.
    Компанія Microsoft вимкнула можливість завантаження російськими користувачами з офіційного сайту операційних систем Windows 10 та 11, проте їх усе ще можна завантажити з використанням сервісів VPN.
    Через припинення виробництва напоїв компанією Coca-Cola бізнес-омбудсмен Титов запропонував завозити її продукцію "паралельним імпортом", тобто, без дозволу правовласника.
    Патріарх РПЦ Кирило (Гундяєв), який є фігурантом санкцій Великої Британії, заявив, що російські окупанти нібито "захищають Росію на полі бою",
  • У Молдові ухвалено закон про боротьбу з дезінформацією та пропагандою. Він заборонив трансляцію російських новин, "інформаційно-аналітичних" програм та "воєнних" фільмів.

Київ

  • З понеділка, 20 червня, відновлено автомобільне сполучення між правим та лівим берегами Дніпра всіма 5 мостами.

No comments:

Post a Comment