June 19, 2022

18.06.2022: Росія посилює ракетні атаки

Росія посилює ракетні атаки

  • Росія посилює ракетні атаки.
  • Україна та Молдова набувають статусу кандидатів у члени ЄС авансом.
  • Газпром зупиняє прокачування газу "Турецьким потоком".

Війна

Фронт

  • Лінія фронту впродовж доби майже не змінилася. Окупанти здійснюють жорсткі обстріли прифронтових населених пунктів та позицій українських військ важкою артилерію та РСЗВ, завдають бомбових та ракетних ударів. Під обстріли потрапив прикордонний населений пункт на півночі Сумщини. З важкої артилерії та ракетами "Іскандер" обстріляно Харків. Ракетний удар завдано по Кривому Розі, зруйновано об’єкти інфраструктури та промислове підприємство. 3 крилаті ракети зруйнували нафтобазу в Новомосковському районі Дніпропетровщини. Вночі 5 ракетами "Калібр" із території Криму було завдано удару по Миколаєву, 2 ракети було збито над Одещиною. Вранці 19 червня російські війська атакували Київ ракетами з півночі, їх знищено підрозділами ППО та авіацією.
  • На північ від Харкова – у Рубіжному російські війська спробували здійснити розвідку боєм, зазнали втрат і відійшли.
  • Російські війська штурмують Сєвєродонецьк майже безперервно. На схід від міста їм вдалося захопити селище Метьолкіне, атаку на Сиротине в південній частині обласного центру – відбито. Тяжкі бої тривають на південь від Лисичанська, на попаснянському виступі та в районі траси Лисичанськ – Бахмут.
  • Україна повернула обміном 5 цивільних осіб, яких було захоплено російською армією в березні під Києвом.
  • Окупанти вивезли з України до РФ "для проведення слідчих дій" командирів українських підрозділів, які боронили Маріуполь. Командир полка "Азов" Прокопенко, що перебуває в російському полоні, передав повноваження своєму заступникові Надточію, якого було евакуйовано з "Азовсталі" наприкінці березня після поранення.

Тил

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції щодо запобігання домашньому та гендерному насильству. Україна підписала Конвенцію ще у 2011 р., проте її не було затверджено через протидію церков, оскільки в її тексті було наявне слово "гендер". На думку низки ЗМІ, ратифікація стане ще одним свідченням прихильності України європейським цінностям, і послужить прискоренню процесу вступу до ЄС.
  • Міністр інфраструктури Кубраков оцінив збитки українським об’єктам інфраструктури внаслідок російської агресії майже у $104 млрд. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що в липні уряд оприлюднить план відновлення країни "United24". У ньому буде передбачено кураторство країн-партнерів над відновленням регіонів та галузей.
  • Виконком Миколаївської міської ради ухвалив рішення щодо заборони викладання в школах міста російською мовою, на факультативних заняттях тощо.
  • Кабмін зафіксував ціну, за якою Нафтогаз мусить постачати газ операторам газорозподільних систем на воєнного стану та 6 місяців після його скасування. Уряд передав в управління Нафтогазу 6 ТЕЦ для ефективної підготовки їх до зими.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль запропонував РНБО запровадити санкції проти російської державної холдингової компанії "Роснефтегаз" та її українських дочірніх підприємств, зокрема, "Татойл".

Україна та світ

  • У рекомендаціях Єврокомісії щодо надання Україні та Молдові статусу кандидатів міститься положення про те, його може бути скасовано через невиконання рекомендацій. Отже, статус надано "авансом". Канцлер Німеччини Шольц висловив сподівання, що лідери всіх країн Союзу одноголосно підтримають наступного тижня рекомендацію Єврокомісії.
    Парламенти Румунії та Молдови провели спільне засідання. У підсумковій декларації вони схвалили надання Молдові європейської перспективи та засудили агресію Росії в Україні. Низка експертів наголошують, що в через євроінтеграцію України та Молдови на порядок денний стане питання про існування квазідержавного утворення – "Придніпровської молдавської республіки", яка тримається на плаву лише через розташування на цій території підрозділів армії РФ.
  • На фронт надійшли польські 155 мм САУ AHS Krab. За інформацією видання Politico, американська адміністрація розглядає можливість передавання Україні ще 4 РСЗВ HIMARS як частину поточного пакета допомоги, проте рішення ще не ухвалено.
    Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон заявив, що світ "може втомитися від України", тож треба підтримувати її й далі. На його думку, план підтримки мусить містити 4 напрями: постачання ЗСУ важкої техніки та боєприпасів, а також навчання військовослужбовців; фінансову допомогу задля збереження стабільності державного управління; побудову логістики для експорту Україною продовольства суходолом; негайне розблокування українських портів та допомогу у вивезенні зерна задля уникнення голоду в найбідніших країнах. Джонсон наполягає, що перемога Путіна в Україні лише розпалить його апетит, тому метою Заходу має бути зміцнення України для закінчення війни на її умовах.
    Колишній глава Бюро національної безпеки Польщі Козей вважає за можливе влаштувати протиракетну оборону над територією заходу України, щоби мати можливість збивати російські ракети великої дальності на певній відстані від кордону. Козей запропонував союзникам окреслити власні "червоні лінії" для Путіна, а не рефлексувати на погрози з його боку.
  • Глава фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що переговори з РФ можуть відновитися наприкінці серпня, після "зміцнення позицій на фронті" внаслідок контрнаступу українських військ. Заступник голови Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв єхидно заперечив, що переговори можуть відновитися, "якщо буде з ким говорити".
  • Президент Зеленський заявив, що Україна робитиме все можливе для врегулювання продовольчої кризи, щойно вдасться забезпечити безпеку експортних постачань зерна за допомоги міжнародних партнерів. На нараді в Одесі він повідомив, що в порту заблоковано 39 суден під прапорами 14 країн.
  • Газпром тимчасово зупиняє прокачування газу обома нитками газогону "Турецький потік" із 21 до 28 червня. За твердженням пресслужби компанії, зупинення прокачування було заздалегідь погоджено зі споживачами. Разом зі скороченням постачання "Північним потоком-1", це створює загрозу розбалансуванню газової системи ЄС. На думку журналістів видання The Financial Times, побоювання країн Євросоюзу щодо скорочення Росією постачання газу стали реальністю. РФ спирається лише на підводні газогони, попри те, що може скоритстатися альтернативними маршрутами постачання українською ГТС та Польщею.
    Колишня канцлерка Німеччини Меркель вважає правильним свій дозвіл на будівництво газогону "Північний потік-2" й заперечує, що це призвело до більшої вразливості України, оскільки він так і не запрацював.
  • Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон вважає, що пісенний конкурс Євробачення у 2023 р. має відбутися в Україні й не виключає, що на момент його проведення воєнні дії вже закінчаться.

Тренди

  • Останнім часом помітно активізувався секретар РНБО Данилов, який виставляє себе одним із центрів прийняття рішень. За його словами, радники голови Офісу президента Єрмака та глава президентської фракції Арахамія не володіють інформацією про ситуацію на фронті, а лише "жонглюють" цифрами й фактами. Йдеться про втрати серед військовослужбовців ЗСУ та потреби армії в техніці Він наголосив, що війська надійно тримають оборону, а втрати серед українських військовослужбовців "набагато менші" за втрати противника. Данилов заявив, що постачання техніки за програмою ленд-лізу до України можуть розпочатися лише в липні-вересні. Чиновник стверджує, що припинення бойових дій на фронті мають підтримати українці, інакше суспільство вестиме війну самотужки – без участі влади. Він наголосив, що вбачає кінцем війни повернення всіх окупованих територій. Данилов повідомив, що наприкінці лютого – на початку березня на президента Зеленського було скоєно 5 спроб замаху, які вдалося запобігти.
  • Керівник Київського управління Держспоживслужби Рубан повідомив, що в столиці щодоби реєструється 5–10 скарг громадян на якість палива. Він вимагає негайно відновити перевірки автозаправок, які, за його словами, торгують розбавленим бензином.


No comments:

Post a Comment