June 15, 2022

14.06.2022: Газпром скоротив постачання газу до Європи


14.06.2022 Луганщина

  • Газпром скоротив постачання газу до Європи.
  • Зеленський доручив Залужному перевірити інформацію про нестачу амуніції для бійців на передовій.
  • Конституційний суд не зміг обрати нового главу.
  • Гетманцев не вбачає можливості підвищити податки та прагне скоротити соціальні витрати.

Війна

Фронт

  • З території РФ знову обстріляно прикордонні райони Сумщини. Російські війська здійснили обстріли з артилерії та РСЗВ прифронтових населених пунктів усією лінією фронту. Російська авіація завдала ударів ракетами "повітря-земля" по кількох містах у ближньому тилу.
  • Тривають бойові дії на північний схід від Харкова. Окупанти атакують українські війська в районі Тернової та Рубіжного для недопущення контрнаступу на великий залізничний вузол Вовчанськ, через який здійснюється постачання ізюмського угруповання.
  • ЗСУ намагаються прорватися із заходу до Ізюма, щоби перерізати ключову трасу Харків – Довжанський. На південь від Ізюма ударні підрозділи армії РФ ведуть наступ у напрямку залізничного вузла Барвінкове, а також вздовж траси на Слов’янськ і по правому берегу Сіверського Дінця. За інформацією з лінії фронту, їм удалося захопити Богородичне.
  • У Сєвєродонецьку тривають запеклі бої, російські війська вже понад місяць не в змозі захопити обласний центр, який планомірно знищують артилерією та авіацією – будинок за будинком.
  • Наступ на Лисичанськ триває із трьох сторін. У Тошківці, Золотому та Врубівці підрозділи Операції об’єднаних сил відбили всі атаки. Також не мали успіху спроби наступу армії РФ на Бахмут та Соледар.
  • На півдні Херсонщини ЗСУ поступово просуваються до обласного центру. Попри запеклі контратаки, українські війська впевнено утримують плацдарм на лівому березі річки Інгулець, який загрожує тилам російського угруповання, що націлене на Кривий Ріг. З РСЗВ "Ураган" обстріляно місто Апостолове на південний схід від Кривого Рогу. У Новій Каховці знищено російський залізничний склад із боєприпасами.
  • Українські підрозділи ППО збили у Львівській, Тернопільській та Хмельницькій областях 3 російські крилаті ракети, які було запущено з акваторії Чорного моря. Представники ВПС заявляють, що війська забезпечують лише протиповітряну, а не протиракетну оборону, тож не спроможні збити всі ракети.
  • Російська влада побоюється хвилювань серед населення в разі оголошення загальної мобілізації, тому проводить лише прихований набір добровольців на контрактну службу. Голова комітету Ради федерації з оборони Бондарєв заявив, що додатковий призов до армії поки не потрібен.
  • На Запоріжжі відбувся ще один обмін тілами загиблих. На контрольовану територію повернуто тіла 64 оборонців Маріуполя.

Тил

  • Президент Зеленський, нарешті, відреагував на повідомлення ЗМІ та соцмереж про серйозну нестачу на передовій засобів захисту – бронежилетів, касок, розвантажень. Він доручив головнокомандувачу ЗСУ Залужному провести перевірку цих фактів. Низка журналістів наголошують, що більшість підрозділів екіпірують волонтери, а Міністерство оборони, яке мусить забезпечувати постачання амуніції, фактично провалило цю роботу.
  • Конституційний суд не зміг обрати нового главу. Термін повноважень звільненого президентом Зеленським голови КС Тупицького сплив 15 травня. Тупицький утік з України, Держдепартамент США запровадив санкції проти нього та його дружини за корупційні дії.
  • Кабмін розробив єдину цифрову форму для фіксації пошкоджень житла, які скоєно окупантами. Кожен заявник має одержати цифровий документ, який підтверджуватиме збитки. Уряд має намір створити комісії у всіх територіальних громадах для складання актів обстеження ушкоджень.
    До Верховної Ради внесено законопроєкт про списання кредитів за майно, яке було знищено внаслідок воєнних дій.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що програма "Доступні кредити під 5–7–9 %" триває й далі, попри підвищення Нацбанком облікової ставки з 10 % до 25 %. Шмигаль заявив, що уряд працює над спрощенням умов отримання таких кредитів.
  • Кабмін погодив угоду про лібералізацію автомобільних перевезень із ЄС ("транспортний безвіз") і планує її підписати наприкінці червня.
    МВС оголосило про доведення українського посвідчення водія до стандарту ЄС. Обміняти водійські права на нові можна в сервісних центрах МВС, пред’явивши паспорт, ідентифікаційний код та чинне посвідчення.
  • Апеляційний адміністративний суд Львова заборонив партію колаборанта Сальдо, якого окупанти призначили "головою" Херсонської області. Загалом, на пропозицію РНБО, в Україні заборонено діяльність уже 6 проросійських партій.
  • Попри ухвалення закону про конфіскацію російських активів, уже понад місяць не вилучено майно російських дочірніх "Промінвестбанку" (власник – банк ВЕБ) та МР Банку (колишній Сбербанк). Їхні активи оцінено у 25,6 млрд грн. Затримка пов’язана з тим, що Національний фонд інвестицій, який очолює колишній міністр економіки Милованов, так і не відкрив рахунок для перерахування цих коштів.
  • Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає Нафтогазу кредит у сумі €300 млн для закупівлі газу для опалювального сезону.
  • НБУ зобов’язав банки, платіжні установи та їхні філії, а також операторів поштового зв’язку та електронних грошей повідомляти судових виконавців про відкриття боржниками додаткових рахунків.
  • Мінфін так і не підвищив прибутковість держзобов’язань, тому на аукціоні у вівторок було продано "воєнні" ОВДП лише на 3,8 млрд грн та €54,6 млн. Практично весь обсяг продажу – 3,45 млрд грн – припав на надкороткі 2-місячні облігації із прибутковістю 9,5 % річних.
  • Китайський маркетплейс AliExpress відновлює доставлення замовлень до 14 областей України "Укрпоштою".

Україна та світ

  • Газпром повідомив про скорочення постачання газу до ЄС газогоном "Північний потік-1" зі 167 млн ​​м³ до 100 млн м³ на добу, через "невчасне виконання ремонтних зобов’язань компанією Siemens".
    Американський актор і політик Шварценеггер закликав лідерів європейських країн відмовитися від купівлі російських енергоносіїв. Він наголосив, що впродовж перших двох місяців вторгнення Росія випустила по цілях в Україні 1300 ракет, які коштують майже €8 млрд, водночас за нафту та газ Європа заплатила РФ €44 млрд. За його словами, "на наших руках кров, тому що ми фінансуємо війну та сплачуємо агресію".
    Прем’єр-міністр Італії Драгі відвідав Ізраїль, де обговорив із главою уряду Беннеттом можливість постачання до Європи газу із шельфу східного Середземномор’я газогоном "EastMed", який має зв’язати Ізраїль, Кіпр та Грецію.
  • Міністр оборони Литви Анушаускас повідомив, що уряд країни закупив у Туреччині та передає Україні боєприпаси для безпілотників Bayraktar TB2.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що на наступній зустрічі у форматі "Рамштайн+" у Брюсселі має бути ухвалено рішення про збільшення постачання важкого озброєння Україні.
    Міністр оборони Німеччини Ламбрехт повідомила, що українські військовослужбовці закінчують навчання застосуванню самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000. 7 таких САУ буде поставлено до України "вже незабаром". Канцлер Шольц заявив, що Німеччина збільшить свій військовий контингент на східному фланзі НАТО, зокрема, в країнах Балтії, і планує надати Україні протибатарейні радари та сучасну систему ППО.
    Посол США при НАТО Сміт підтримала регіональну оборонну ініціативу за участю Великої Британії, Польщі, країн Балтії та України. Вона вважає, що подібний союз посилить опір російської експансії.
  • Президент Зеленський в інтерв’ю данським ЗМІ заявив, що надання Україні статусу кандидата в члени ЄС стане одним із важливих чинників згуртування українського народу. Він спробував спростувати звинувачення європейських політиків та ЗМІ в тотальній корупції в країні та стверджував, що антикорупційна інфраструктура України є кращою за багатьох європейських країн. Віцепрезидент Єврокомісії Тіммерманс заявив, що єврочиновники просто не можуть сказати "ні" у відповідь на заявку України, яка боронить європейські цінності. Прессекретар Єврокомісії заявив, що рішення поки не прийнято. Прем’єр-міністр Португалії Кошта вважає, що статус кандидата не розв’яже нагальних проблем України, а лише "породить хибні очікування".
    Зеленський наголосив, що українські бійці – не терористи, тому не будуть обстрілювати житлові квартали на території РФ, а зброя Україні потрібна лише для звільнення власної території. Він висловив готовність до переговорів із російським президентом Путіним – із посередниками або без них – про закінчення війни та виведення армії РФ із території України.
  • Країни ЄС розглядають можливість надання своїх елеваторів для тимчасового складування українського врожаю через брак приміщень для зберігання на контрольованій території. Президент США Байден пообіцяв допомогу в будівництві тимчасових сховищ зерна на кордоні з Польщею, щоби полегшити процес перевантаження до європейських вузькоколійних вагонів.
  • Єврокомісія зобов’язала найбільші IT-компанії, насамперед – Facebook та Google,– видаляти фальшиві профілі користувачів, неправдиву та згенеровану інформацію (відеоролики від імені політиків та публічних осіб). За невиконання цих вимог на компанії може бути накладено великі штрафи.
  • Громадяни РФ масово відкривають картки основних платіжних систем у білоруських банках, які не потрапили під санкції.

Київ

  • Київводоканал спростував інформацію про наявність холерного вібріона у водопровідній воді, що подається споживачам столиці. Чиновники КМДА наголошують, що ця "новина" поширювалася через соцмережі для провокування паніки та дестабілізації політичної ситуації.

Тренди

  • Голова парламентського комітету з податкової, митної та фінансової політики одіозний депутат від "Слуги народу" Гетманцев заявив, що в країні вже немає потенціалу підвищення податків, тому доведеться скорочувати державні витрати. За його словами, це вдарить насамперед по незахищених верствах населення. Глава Нацагентства з питань держслужби Алюшина заявила, що фонд зарплати державних службовців скорочено на 10–15 %. Водночас за повідомленнями ЗМІ та соцмереж, зарплати чиновників вищої ланки, суддів, прокурорів та депутатів – суттєво зросли.

No comments:

Post a Comment