June 13, 2022

12.06.2022: Німеччина ніяк не передасть Україні бронетранспортери Marder

Німеччина ніяк не передасть Україні бронетранспортери Marder

  • Німеччина ніяк не передасть Україні бронетранспортери Marder.
  • На Луганщині точаться запеклі бої.

Війна

Фронт

  • Два села Сумщини знову обстріляно з території РФ із важкою артилерією, із мінометів та гранатометів. Із систем залпового вогню обстріляно Харків. Російські війська влаштовують варварські обстріли міст Донбасу та Запорізької області на лінії фронту та в ближньому тилу.
    12.06.2022 Ізюм
  • ВСУ провели контратаку на захід від Ізюма та відбили села Співаківка та Заводи. На південь від Ізюма окупанти ведуть наступ на Слов’янськ та Богородичне.
    12.06.2022 Сєвєродонецьк
  • У Сєвєродонецьку тривають вуличні бої, артилерійським ударом зруйновано вже другий міст із трьох через Сіверський Донець. Атаки в районі Врубівки та на Золоте відбиті. Російські війська за підтримки авіації та артилерії рвуться до траси Лисичанськ – Бахмут і в напрямку Соледара, вкидаючи в бій свіжі резерви.
  • На околицях Світлодарська точаться запеклі бої за Вуглегірську ТЕС, на якій спалахнула величезна пожежа.
  • Лінія фронту в Донецькій та Запорізькій  областях не зрушила. Російська авіація завдала бомбового удару по Кам’янському на південь від Запоріжжя, з артилерії та РСЗВ обстріляно Миколаїв та населені пункти в районі Криворізької ТЕС.
  • За інформацією британської розвідки, російське командування швидко веде приховану мобілізацію – комплектує призовниками та контрактниками резервні батальйони ударних частин.
  • Колишній командир полку спецпризначення "Азов" Жорін стверджує, що на батьківщину через обмін повернуто лише половину загиблих оборонців Маріуполя.
  • Правозахисна організація Amnesty International підтвердила застосування російською армією заборонених Женевською конвенцією касетних боєприпасів для обстрілів житлових кварталів Харкова.
  • Міністерство освіти РФ оголосило, що школи на окупованій території Запорізької області з 1 вересня здійснюватимуть навчання за російською програмою.

Тил

  • Асоціація "Укрметалургпром" повідомила про скорочення виробництва сталі в країні протягом 5 місяців поточного року на 47 %, проти аналогічного періоду торік. Кілька великих підприємств залишилися на окупованій території і їх зруйновано, інші працюють не на повну потужність. Росія краде й вивозить готовий метал із Маріуполя своїми кораблями до Таганрогу, звідки має намір налагодити його експорт.

Україна та світ

  • Заступник міністра закордонних справ Сеник повідомив, що Україна домовилася про два маршрути експорту зерна – Польщею та Румунією. На контрольованій території агрохолдинги зберігають приблизно 30 млн т зернових. Уряд Німеччини має намір фінансувати перевезення українського продовольства залізницею до німецьких портів, для чого на кордоні України з ЄС планується зведення терміналів для перевалки зерна з українських вагонів до європейських – для вузької колії.
    Росія вагонами та зерновозами вивозить українське зерно з окупованих територій. Російська влада може використати його для внутрішнього споживання, відправляючи на експорт власне, щоб уникнути звинувачення в продажу краденого зерна. Саме тому українське зерно окупанти вивозять до Краснодарського краю, Воронезької та Ростовської областей зерновозами та залізницею.
    Турецький президент Ердоган наполегливо прагне грати роль посередника на можливих переговорах України з РФ щодо розблокування зернового експорту. Для цього він має намір протягом кількох днів зателефонувати президентам Зеленському та Путіну. Він не приховує бажання поповнити запаси зерна в країні постачанням з України. Міністр сільського господарства Німеччини Оздемір заявив на переговорах у Києві, що покладатися на заяви Путіна щодо розблокування портів є самогубством для України.
  • Німецький концерн Rheinmetall оголосив, що певну кількість обіцяних Україні канцлером Шольцем бронетранспортерів Marder вже модернізовано і їх можна відвантажити негайно, решта ще в ремонті. На складі концерн зберігає застарілі танки Leopard 1 і Leopard 2, які також можна досить швидко довести до робочого стану.
    Видання Spiegel стверджує, що уряд Німеччини не надав дозвіл Іспанії на передавання Україні танків Leopard 2A4 німецького виробництва. Посол України в Німеччині Мельник поцікавився в канцлера Шольца, чому бронетранспортери досі не в Україні. Мельник висловив сподівання, що Шольц виконає обіцянки щодо постачання гаубиць Panzerhaubitze 2000, бронетранспортерів Marder та зенітних танків Gepard під час візиту до Києва.
    Міністр оборони Рєзніков нарікає західним політикам на втрату інтересу до України, попри те, що ЗСУ ведуть кровопролитну війну з російськими агресорами задля безпеки Європи. Він вимагає від партнерів збільшити постачання воєнної допомоги.
    Британська компанія QinetiQ має намір передати Держслужбі з надзвичайних ситуацій 10 роботів TALON для виявлення та знешкодження вибухових пристроїв.
    Міністр закордонних справ Чехії Липавський нагадав французькому президентові Макрону, що Путіну байдуже, як його сприймають західні лідери. Він наголосив, що постачання зброї до України зміцнює безпеку Чехії.
  • Прессекретар російського президента Пєсков пообіцяв "сприятливі умови в майбутньому" іноземним компаніям, які не пішли з російського ринку.
  • Депутат Європарламенту від Польщі Сікорський запропонував Росії повернути Україні ядерну зброю, оскільки вона порушила умови Будапештського меморандуму. У відповідь речниця російського МЗС Захарова заявила, що заклики до порушення принципу нерозповсюдження ядерної зброї ставлять під удар польський народ і втягують його в ядерний перерозподіл світу.
  • США та Німеччина скасували всі коронавірусні обмеження на в’їзд іноземців, крім громадян Китаю, але попередили, що можуть їх повернути в разі зростання захворюваності.

 

No comments:

Post a Comment