June 03, 2022

02.06.2022: НБУ підвищив облікову ставку у 2,5 раза – до 25% річних

НБУ підвищив облікову ставку у 2,5 раза – до 25% річних
  • НБУ підвищив облікову ставку у 2,5 раза – до 25 % річних.
  • ЄС таки оприлюднив шостий пакет санкцій проти Росії.
  • США запровадили санкції проти оточення Путіна, компаній ВПК та дослідницьких центрів РФ.
  • Меркель, нарешті, засудила російську агресію.

Війна

Фронт

  • Білорусь перекидає БРДМ, БМП, тягачі та комплекси ППО "Оса" з Гомельської області до Брестської та розміщує їх поруч з українським кордоном. За інформацією Генштабу, армія РБ мінує території, дороги та мости в районах, що межують з Україною.
  • Населені пункти Чернігівщини та Сумщини, які розташовані поблизу кордону з Росією, знову обстріляні з мінометів, РСЗВ, артилерії, російська авіація завдала удару ракетами "повітря-земля".
  • Лінія фронту протягом доби майже не змінилася.
    02.06.2022 Харків
    Російське командування стягує резерви до Бєлгородської області для можливого контрнаступу на Харків.
    02.06.2022 Донбас
    Українські війська відбили атаки в напрямку Слов’янська вздовж Сіверського Дінця; на Попаснянському виступі в напрямку на Лисичанськ, Сіверськ, Бахмут; на південь і на північ від Сєвєродонецька; на околицях Авдіївки та Донецька; а також на південь від Кривого Рогу.
    02.06.2022 Херсон
    У Сєвєродонецьку точаться безперервні тяжкі бої за кожну вулицю, ситуація змінюється безперервно. Поруч, у Лисичанську, тривають обстріли, за словами мера, місто зруйновано на 60 %. Трасу Лисичанськ – Бахмут прострілюють російські війська, проте вони так і не змогли її перерізати. Постачання боєприпасів та гуманітарної допомоги перенаправлено на другорядні шляхи. Британська розвідка вважає, що російським військам потрібна тактична пауза для перегрупування сил перед спробою форсування Сіверського Дінця.
    02.06.2022 Україна
  • Усією лінією фронту окупанти здійснюють варварські обстріли населених пунктів, авіація завдає бомбових ударів. Крилатими ракетами завдано ударів по Миколаївській області. Ракети потрапили до вже зруйнованого залізничного мосту через Південний Буг на північ від Миколаєва, а також до об’єктів у тилу українських військ та на чорноморському узбережжі.
  • За словами заступника міністра оборони Маляр, переговори про обмін оборонців Маріуполя тривають.
  • Енергоатом стверджує, що Запорізьку АЕС не може бути під'єднано до російської енергосистеми – вона працюватиме лише в енергосистемі України.

Тил

  • Нафтогаз повідомив про переведення до нього, як "постачальника останньої надії", приблизно 8,8 млн побутових споживачів, які втратили своїх основних постачальників унаслідок воєнних дій або не переуклали договори. Газ їм постачатиметься за ціною 7,94 грн/м³, без урахування вартості транспортування.
  • Пресслужба Держспецзв’язку повідомила про потужну кібератаку на українські держструктури за допомоги шкідливої ​​програми, яку злочинці відправляють електронною поштою.
  • Менеджмент компанії Укрнафта, який контролює олігарх Коломойський, має намір оскаржити арешт зрідженого газу, який було продано за заниженою ціною через незареєстровану енергобіржу.
  • Набув чинності вирок у справі про отримання хабаря колишнім заступником міністра в справах тимчасово окупованих територій Гримчаком. Його засуджено до 10 років позбавлення волі.
  • Мінфін повідомив, що бюджет травня зведено із дефіцитом 113,4 млрд грн ($3,9 млрд за офіційним курсом), а з початку року дефіцит держбюджету склав 270,8 млрд грн.
  • Глава НБУ Шевченко вважає за необхідне розпочати обговорення зі МВФ нової програми кредитування.
  • Рада НБУ підвищила облікову ставку з 10 % до 25 %, що, на думку Ради регулятора, стимулюватиме вклади в гривневі активи та знизить темпи зростання інфляції. Ставка рефінансування зросте до 27 %, ставка за депозитними сертифікатами – до 23 %. Прибутковість ОВДП зросте до рівня не менш, ніж облікова ставка, що має зробити їх привабливими для інвесторів. Чиновники Нацбанку розраховують на поступове зменшення ставки після спадання девальваційних очікувань населення.
    Окрім підвищення ставки, чиновники НБУ запропонували повернутися до оподаткування імпорту та запровадити додатковий збір на товари некритичного імпорту.
    Інтервенції регулятора на валютному ринку зросли в травні до $3,4 млрд з $2,0 млрд у квітні. Наприкінці травня критично зріс розрив між офіційним курсом гривні та курсом продажу іноземної валюти в обмінних пунктах.

Україна та світ

  • Комітет послів країн ЄС, нарешті, оголосив про затвердження шостого пакета санкцій проти Росії. Для його погодження Євросоюзу знадобився майже місяць. На вимогу Угорщини з пакета виключено заборону постачання нафти трубопроводами, а також персональні санкції проти патріарха РПЦ Кирила. Кіпр наполіг на відмові від заборони купівлі європейської нерухомості громадянами РФ.
    Санкції запроваджено проти одного з найбільших російських банків – Ощадбанку, а також Россільгоспбанку та Москредитбанку – їм буде відключено доступ до системи міжнародних розрахунків SWIFT. Протягом 6 місяців країни ЄС мають відмовитися від закупівлі російської нафти з постачанням танкерами та протягом 8 місяців – від закупівлі нафтопродуктів.
    За інформацією агентства Bloomberg, обговорення шостого пакета санкцій спричинило розкол серед країн ЄС, причому наступний пакет навряд чи буде запропоновано найближчим часом. Ба більше, він однозначно не міститиме ембарго на імпорт російського газу. Експерти "групи Єрмака-Макфола" вважають, що затягування прийняття шостого пакета санкцій знизило ефективність обмежень, що вже було запроваджено, і дало змогу Росії адаптуватися до економічної ситуації, що змінилася.
    На думку глави МЗС Німеччини Бербок, ЄС перед новою хвилею розширення потребує реформування насамперед  відмовитися від принципу консенсусу (одноголосного ухвалення політичних рішень) через внутрішні суперечності, що яскраво проявилися.
    Президент США Байден запропонував країнам, які заперечували санкції на імпорт нафти з РФ, купувати її й надалі, але торгуватися з Росією про суттєве зниження ціни.
    Країни ОПЕК+ домовилися збільшити видобуток на 0,65 млн барелів на добу в липні та ще на 0,65 млн – у серпні, щоби компенсувати падіння видобутку в Росії.
  • Ексканцлер Німеччини Меркель за три з гаком місяці, нарешті, засудила вторгнення РФ до України. Вона повідомила, що не планує йти з політики та підтримала дії канцлера Шольца.
  • Турецьке інформагентство Anadolu повідомило про підготовку певної "дорожньої карти" транзиту українського зерна Чорним морем за участю Туреччини, України, Росії та ООН – із координаційним центром у Стамбулі. Президент Зеленський попередив учасників конференції з безпеки GLOBSEC 2022, що блокування українських портів призведе до різкого загострення продовольчої кризи, і надалі –  до масових протестів у Європі та Африці.
    Глава МЗС РФ Лавров оголосив про відкриття "гуманітарного коридору" для транспортування зерна. Українське МЗС у відповідь заявило, що Росія має відвести флот і гарантувати ненапад на цивільні судна та конвої. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що зі супутника чудово видно, як російський флот блокує українські порти.
  • Туреччина вирішила безплатно передати Литві безпілотник Bayraktar, кошти на купівлю якого зібрали литовці. Зі зібраної суми на €1,5 млн буде закуплено боєприпаси, решту коштів – €4,4 млн – буде передано міністерству оборони, яке самостійно обере потрібне озброєння для відправлення ЗСУ як допомоги.
    Посол США в Україні Брінк заявила, що українські вояки самостійно визначатимуть дальність ураження РСЗВ HIMARS, які Україна отримає незабаром. За інформацією американських ЗМІ, РСЗВ уже доставлено до Європи, українські військовослужбовці проходять тритижневий курс навчання.
    Заступник секретаря Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв пригрозив, що Росія, у разі застосування цих РСЗВ проти російських військ, завдасть ракетних ударів в українські "центри прийняття рішень", які розташовані не тільки в Києві.
    Глава МЗС Великобританії Трас та держсекретар США Блінкен обговорили надання допомоги Україні – постачання важких озброєнь та розблокування морських портів.
    Швеція надає Україні вже 4 пакет воєнної допомоги на суму €95 млн, до якого включено протикорабельні ракети, протитанкові засоби, гвинтівки та боєприпаси.
    Міністр закордонних справ Кулеба попросив у країн-учасниць конференції глобальної безпеки GLOBSEC 2022 надати Україні більше озброєнь стандарту НАТО, насамперед – 155 мм артилерію та боєприпаси до неї. За його словами, єдиним шляхом до миру із РФ є перемога на полі бою.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг після переговорів з американською адміністрацією заявив, що прогнозувати розвиток війни наразі дуже складно. Захід має бути готовим до тривалого протистояння та підтримки України, оскільки Росія влаштувала війну на виснаження. Він переконаний, що війну, зрештою, буде закінчено за столом переговорів.
    На думку прем’єр-міністра Словаччини Хегера, президент Зеленський прагне домовитися про мир та зберегти територіальну цілісність України, проте президент Путін не готовий до реальних переговорів і не відмовився від головних цілей – окупації України та зміни її керівництва. Хегер наголосив, що демократичні країни мусять допомогти Україні перемогти у війні.
    Посол США при ОБСЄ Карпентер заявив, що Росія в Україні воює середньовічними методами. Російська армія влаштувала тактику "випаленої землі" – масово вбиває цивільних осіб, відправляє їх до фільтраційних таборів, грабує та знищує житло та об’єкти інфраструктури, що свідчить про намір позбутися населення окупованих районів та анексувати ці території.
    Сенат (верхня палата парламенту) Ірландії визнав геноцидом воєнні злочини російської армії в Україні.
  • Президент Зеленський виступив перед парламентом Люксембургу та закликав депутатів підтримати надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. Прем’єр-міністр країни Беттель пообіцяв підтримати Україну в разі ствердного висновку Єврокомісії щодо опитувальника кандидата.
    Зеленський заявив лідерам Євросоюзу, що статус кандидата в члени ЄС стане для українських військовослужбовців додатковою мотивацією захисту європейських цінностей. Він наголосив, що єдність країн Європи є суттєвою допомогою Україні. За його словами, Росія мобілізувала всі резерви задля зривання євроатлантичного курсу України.
  • Прессекретар російського президента Пєсков стверджує, що референдуми щодо приєднання донбаських "республік" наразі влаштувати неможливо – аж до моменту набуття армією РФ повного контролю над територіями Донецької та Луганської областей. На думку експертів американського Інституту вивчення війни, російське керівництво поки не вирішило, як інтегрувати захоплені території. Окупаційні адміністрації створено лише на папері й вони не в змозі виконувати завдання, що поставлено перед ними, зокрема, забезпечити запровадження обігу рубля. Місцеві жителі всіляко протидіють намірам окупантів та ведуть партизанську війну.
  • 2/3 виборців Данії на референдумі проголосували за приєднання до спільної оборонної політики ЄС.
  • Мінфін США оголосив санкції проти осіб із найближчого оточення президента РФ Путіна, а також олігарха Мордашова та прессекретаря російського МЗС Захарової. Під санкції потрапили кілька яхт, літаків та вертольотів російської еліти, зокрема,особисто Путіна, а також компанії, що їх обслуговують. До списку включено 71 підприємство та дослідницькі центри РФ та Білорусі, які пов’язані з виробництвом озброєнь, а також Воронезький авіазавод.
    Низка економістів та журналістів-розслідувачів наголошують, що низка бізнесменів із санкційного списку передають повністю або частково акції своїх компаній партнерам та підлеглим, що дає змогу уникати санкцій.
    Міністерство економіки Тайваню заборонило експорт сучасних чіпів та технології їхнього виробництва до Росії та Білорусі.
    Одна з найбільших фріланс-бірж – Upwork – закрила профілі користувачів Білорусі та РФ. Ринки залишає корпоративний дивізіон компанії Hewlett Packard. Доступ до великого фотобанку Pixabay для російських користувачів припинено.
    Виробництво легкових автівок у РФ скоротився на 85 % за браком компонент на заводах та падіння попиту.
    Міністр економіки Німеччини Хабек стверджує, що санкції суттєво впливають на російську воєнну промисловість і руйнують економіку РФ.
    На думку видання The Washington Post, керівництво Китаю готове допомогти Росії, проте побоюється західних санкцій, що завдаватимуть суттєвого удару економіці, яка й без того постраждала від коронавірусних обмежень та карантину.
    Заступник міністра оборони Маляр стверджує, що влада Росії готується до затяжної війни та впроваджує посилений режим роботи підприємств ВПК.
  • Уряд Польщі з 1 липня припиняє виплату біженцям допомоги в розмірі 40 zł на день, щоби стимулювати їх до пошуку роботи. За інформацією Європейського прикордонного агентства Frontex, після початку російського вторгнення з України виїхали 5,3 млн біженців, з яких 2,3 млн осіб – уже повернулися на батьківщину.
 

No comments:

Post a Comment