June 02, 2022

01.06.2022: США передадуть Україні РСЗВ HIMARS M270

США передадуть Україні РСЗВ HIMARS M270
  • США передадуть Україні РСЗВ HIMARS M270.
  • У Сєвєродонецьку точаться вуличні бої.
  • Окупанти депортували до Росії понад 234 тисячі українських дітей.
  • Торги за шостий санкційний пакет ЄС ще не завершено.

Війна

Фронт

  • Білоруська армія влаштує в із червня до липня масштабні мобілізаційні навчання в Гомельській області для відпрацювання інженерного обладнання позицій, розвідки та заходів бойової підготовки.
  • Прикордонні населені пункти Сумщини обстріляно з важкої артилерії з території Курської області РФ. На житлові квартали з безпілотників скинуто саморобні вибухові пристрої, російська авіація вночі завдала ракетного удару. У Брянській області РФ російські війська зводять укріплення за 3 км від кордону з Україною.
    01.06.2022 Харків
  • На північ від Харкова з РСЗВ та артилерії обстріляні Дергачі, Золочів та Російські Тишки, тривають перестрілки та бої місцевого значення.
    01.06.2022 Слов'янськ
  • Російські підрозділи атакували позиції українських військ уздовж траси Ізюм – Слов’янськ, зазнали втрат і відкотилися на вихідні позиції. Окупанти впритул підійшли до Святогірська й обстріляли Лавру. Після захоплення Лимана вони намагаються прорватися до мостів через Сіверський Донець на Слов’янськ та Сіверськ. З РСЗВ "Ураган" та "Смерч" по населених пунктах в околицях Слов’янська вночі завдано удару ракетами з касетними бойовими частинами.
    01.06.2022 Луганщина
    Під контроль окупантів перейшла східна частина Сєвєродонецька. За словами голови Луганської воєнної обладміністрації Гайдая, українські підрозділи контратакують, тривають вуличні бої. Атаки вздовж обох берегів Сіверського Дінця на Сєверодонецьк та Лисичанськ – відбито. У Сєвєродонецьку артобстрілами пошкоджено місткість з отруйною речовиною – метанолом, у Лисичанську зруйновано лікарню. На думку експертів американського Інституту вивчення війни, російське командування планує наступати на Лисичанськ із півдня й заходу, не форсуючи Сіверський Донець.
    01.06.2022 Сєвєродонецьк – Попасна
    Запеклі бої точаться на Попаснянському виступі, Комишуваха на дорозі на Лисичанськ переходить із рук до рук.
    01.06.2022 Запоріжжя - Донецьк
  • У Донецькій та Запорізькій областях тривають бої місцевого значення та артилерійські дуелі, атаки російських військ та "народної міліції ДНР" за підтримання РСЗВ та авіації на позиції ЗСУ в районі Авдіївки та Донецька успіху не мали.
    01.06.2022 Херсон – Миколаїв
  • На Херсонщині окупанти намагаються зупинити контрнаступ українських військ на Нову Каховку. На півночі області російські війська обстріляли із систем залпового вогню та артилерії населені пункти в районі Криворізької ТЕС та вздовж берега Дніпра.
    Окупанти знімають із тривалого зберігання важку техніку насамперед танки, та перекидають резерви з Ростовської області задля зміцнення сухопутного коридору з окупованим Кримом та блокування комунікацій України в північно-західній частині Чорного моря.
    Миколаїв знову обстріляно ракетами РСЗВ "Смерч". Порт Очакова потрапив під обстріл "Градами" з Кінбурнської коси. Оперативне командування "Південь" повідомило про знищення в Дніпро-Бузькому лимані 2 російських швидкісних десантних катерів.
  • Після того, як Чорноморському флоту вдалося підняти з дна 2 катери біля острова Зміїний, які було потоплено українськими БПЛА "Байрактар", туди знову було перекинуто комплекси ППО та системи залпового вогню. Ці засоби збільшують загрозу ракетних ударів по узбережжю Одещини та висадження десанту в гирлі Дунаю.
    До Чорного моря виведено 3 російські ракетні кораблі, десантні кораблі перебувають у бухтах Севастополя.
  • Сенатор Ради федерації РФ від окупованого Криму Цеков заявив, що "референдуми" про приєднання до Росії в "республіках" Донбасу, Херсонській та Запорізькій областях буде проведено впродовж року. На окупованій території півдня України окупанти розпочали продаж сім-карт російських операторів, з яких неможливо зателефонувати на українські номери.
  • Російські війська завдали удару крилатими ракетами по об’єктах залізничної інфраструктури Львівщини, рух 3 поїздів затримано на кілька годин.
  • За словами президента Зеленського, щодня на війні гине 60–100 українських військовослужбовців і ще до 500 – дістають поранень.
  • У День захисту дітей Зеленський підкреслив, що Росія скоїла один із найгірших злочинів – депортувала з України понад 234 тисячі неповнолітніх українських громадян, сиріт тощо. За словами уповноваженої з прав дитини при президентові Герасимчук, окрім депортації, зафіксовано численні факти вбивств, катування та насильства над українськими дітьми з боку російських окупантів.

Тил

  • Приватбанк скасував "кредитні канікули" з 1 червня. З 25 травня відновлено можливість оплати частинами та придбання товарів на виплат.
  • Кабмін встановив на період з 1 червня до 31 липня порогову ціну газу в 7,42 тис. грн/1000 м³ з ПДВ без вартості транспортування. За цією ціною "Нафтогаз-трейдинг" мусить продавати газ підприємствам-постачальникам гарячої води.
  • Аптечна асоціація назвала причинами подорожчання вітчизняних препаратів імпортозалежність підприємств та зростання курсу іноземних валют.
  • Держбюро розслідувань повідомило про арешт судом зрідженого газу, який компанія "Укрнафта" під час воєнного стану продала через неліцензовану біржу за заниженою ціною, унаслідок чого основний акціонер – "Нафтогаз", власник 50 %+1 акції, зазнав збитків на суму приблизно 300 млн грн. Менеджмент "Укрнафти" контролюють через офшори міноритарні акціонери – олігархи Коломойський і Боголюбов.
  • Печерський суд Києва дозволив ДБР відкрити ще одне провадження про підбурювання до дезертирства співробітників Управління держохорони колишнім президентом Януковичем під час його втечі до РФ у лютому 2014 р.
  • СБУ викрила незаконний продаж заступником голови Чернівецької воєнної обладміністрації карет швидкої допомоги, які було отримано з Італії як гуманітарну допомогу.
  • Згідно з результатами опитування в додатку для смартфонів "Дія", понад 59 % респондентів прагнуть мати короткоствольну зброю для особистої оборони.

Україна та світ

  • Держсекретар США Блінкен оголосив про виділення ще одного пакета воєнної допомоги для ЗСУ на суму $700 млн, до якого входять пускові установки РСЗВ HIMARS, а також ракети з радіусом ураження 80 км. Також до нього буде включено гелікоптери Мі-17, ПТРК Javelin та ракети до них, артилерійські снаряди, тактична автотехніка та запчастини до неї, а також радари – як для виявлення повітряних цілей, так і контрбатарейні. Блінкен заявив, що українське керівництво пообіцяло не використовувати західну зброю для атак на об’єкти на території РФ, і нагадав, що саме Росія вдерлася на територію України. Він переконаний, що війна в Україні триватиме ще багато місяців, тому воєнна підтримка США зростатиме.
    За інформацією видання Politico, прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон попросив у США надати дозвіл на постачання до України систем залпового вогню M270 HIMARS MLRS та ракет до них. Журналісти переконані, що дозвіл буде отримано протягом кількох тижнів.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що в разі постачання американських ракетних систем "ризики залучення до війни третіх країн зростатимуть". Він наголосив, що головними цілями війни російське керівництво вважає отримання повного контролю над Донецькою та Луганською областями, а решта захоплених територій мають "самі визначити власне майбутнє".
    Канцлер Німеччини Шольц оголосив про намір передати Україні сучасну систему ППО IRIS-T. Міністр закордонних справ Бербок повідомила, що ці системи України постачатиме за прямим контрактом виробник – компанія Diehl, а не Бундесвер, тому процес затягнеться на багато місяців.
    Україна підписала з урядом Польщі контракт на закупівлю ще 60 самохідних 155-мм гаубиць AHS Krab з прицільною дальністю пострілу до 40 км, на додачу до 18, які було отримано як воєнна допомога.
    Уряд Швейцарії відмовив Данії в передаванні ЗСУ 20 швейцарських бронемашин Piranha III, оскільки законодавство прямо забороняє постачання зброї країнам, що воюють. У квітні подібний запит Німеччини про передавання Україні снарядів для зенітних установок Gepard також було відхилено.
    Міністр закордонних справ Німеччини Бербок закликала країни Заходу "адаптувати" підтримку України до нової стратегії режиму Путіна, яка спрямована на затягування війни. За її словами, підтримання України має бути постійним і тривалим.
  • Президент Байден у статті для The New York Times заявив, що не планує участі американських військ у війні в Україні, а також не має наміру її затягувати. США не намагатимуться повалити режим Путіна, хоча його дії Байден вважає "обурливими". Водночас США не підтримуватимуть Україну до відбиття нею російської агресії. Байден відкинув звинувачення в тиску на українське керівництво для того, щоби Зеленський пішов на поступки Росії. Він наголосив, що США постачатимуть ЗСУ ракетні системи зі збільшеним радіусом дії, проте не заохочують і обмежать можливість завдання ударів по об’єктах поза територією України.
    Постійний представник України при ООН Кислиця відкинув будь-які компроміси з агресором коштом України. Він заявив, що міжнародна спільнота не має допустити ще однієї "угоди Гітлера з Чемберленом" щодо України. Посол переконаний, що мирна угода дасть змогу російському президентові Путіну реформувати та модернізувати армію і знову напасти на Україну.
    Заступник міністра закордонних справ Польщі Шинковський вель Сенк назвав "безглуздими" телефонні переговори лідерів Німеччини та Франції з російським президентом Путіним. За його словами, вони нічого не дають Україні, а лише допомагають Росії. Польський чиновник вважає, що Німеччина, нарешті, має зробити "щось більше" для України – "потрібні конкретні дії, а не просто слова та декларації".
    Прем’єр-міністерка Естонії Каллас повідомила, що на саміті ЄС між лідерами країн відбулися "палкі" дебати щодо необхідності дзвінків до Путіна. На її думку, попри те, що наміри канцлера Шольца та президента Макрона є позитивними, Путін не планує робити кроки назустріч Європі. Вона вважає, що президент Зеленський попросив Макрона та Шольца стати посередниками в організації його прямих переговорів із Путіним.
  • Російські ракетні війська стратегічного призначення (РВСП) почали навчання зі залученням мобільних пускових установок "Ярс" із ракетами, що мають дальність ураження до 11 тис. км і боєголовками, що розділяються та мають індивідуальне наведення. Президент США Байден повідомив, що його адміністрація поки не спостерігає підготовки Росії до ядерного удару. Він назвав риторику Кремля небезпечною та попередив, що ядерний удар призведе до непоправних наслідків.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг не очікує помсти Росії через постачання Україні важких систем залпового вогню. Він підтвердив, що Альянс уважно стежить за ядерною риторикою керівництва та ЗМІ Росії, а також за ядерними навчаннями РВСП. Столтенберг попередив, що будь-яке застосування ядерної зброї повністю змінить характер конфлікту, перетворивши його на загальносвітовий.
  • Глава кіберкомандування генерал Накасоне визнав участь США в проведенні наступальних та оборонних операцій у кіберпросторі на підтримку України.
  • Під час обговорення шостого пакета санкцій представники Угорщини висунули додаткові вимоги: виключити зі списку патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва) та "прояснити технічні питання" процесу запровадження ембарго на імпорт російської нафти. Терміни оголошення санкційного пакета поки не зрозумілі, посли ЄС і далі обговорюватимуть санкції в четвер.
    За інформацією журналістів The New York Times, до США постачаються нафтопродукти, які виготовлено в Індії з російської нафти. Формально це не є порушенням санкцій, як і змішування російської сировини з іншими сортами під час транспортування.
    Експерти агентства Bloomberg підрахували, що доходи РФ від експорту нафти й газу у 2022 р становитимуть $285 млрд, що разом із постачанням іншої продукції компенсує втрату $300 млрд валютних резервів Центробанку, які було заморожено внаслідок санкцій.
    Саудівська Аравія готова збільшити видобуток та постачання нафти на світові ринки в разі падіння видобутку у РФ через санкції.
  • Німецькі концерни Uniper і RWE таки заплатили Газпрому за постачання газу рублями на рахунки в Росії. На думку журналістів агентства Reuters, ці оплати продемонстрували "тріщини" в санкціях Європи проти РФ.
    За словами глави українського МЗС Кулеби, до наступного санкційного пакета обмеження на постачання до ЄС російського газу включено не буде.
  • Папа Римський Франциск засудив використання Росією продовольства як зброї. Проте він так і не назвав Росію винуватцем блокади українських портів. Глава представництва ЄС в Україні Маасікас назвав кричущою брехнею РФ її заяви про намір уникнути продовольчої кризи, оскільки саме Чорноморський флот РФ блокує українські порти та перешкоджає експорту зерна. Глава МЗС Італії ді Майо запропонував допомогу в розмінуванні портів і підтримав пропозицію про провідну роль ООН та Туреччини як гарантів та координаторів транзиту українського продовольства.
    Міністр закордонних справ Кулеба переконаний, що Україні не варто заплющувати очі на погрози та розміновувати порти задля відновлення експорту. Він упевнений, що Росії довіряти не можна, і вона неодмінно скористається відкритими проходами до портів для висадження морського десанту.
  • Міністерство молоді та спорту разом із відомими спортсменами записало відеозвернення до Європейської Ради із закликом надати Україні статусу кандидата в члени ЄС. Основний лейтмотив відео – з приєднанням до ЄС України Європа стане сильнішою.
  • Росії так і не вдалося перерахувати інвесторам страховий платіж за несвоєчасну виплату купонного доходу в сумі лише $1,9 млн через санкції, які запроваджено Мінфіном США щодо активів Центробанку РФ. Ця сума набагато нижча за порогову в $75 млн, після якої настає технічний дефолт, проте він може статися під час наступного платежу наприкінці червня.
  • Польща та Україна домовилися про подальші кроки щодо спрощення перетину кордону. На контрольному пункті Краковець – Корчева буде збільшено кількість спільних прикордонних постів, готується до підписання угода про посилену співпрацю та спільний контроль на всіх пунктах пропуску. Україна відмовилася від запровадження будь-яких обмежувальних заходів щодо імпорту з Польщі, а також погодилася на скасування чинних обмежень. Глава українського МЗС Кулеба заявив, що обидві країни сподіваються запровадити режим перетину кордону, який буде "практично невидимим", водночас умов в’їзду до Шенгенської зони буде дотримано.
    Міністерства енергетики двох країн домовилися про відновлення інтерконектора – лінії електропередач 400 кВ між країнами, що дасть Україні змогу експортувати до Польщі до 1 ГВт потужності. Уряд Молдови має намір підписати контракт з Енергоатомом на постачання електроенергії, який задовольнить 30 % потреб країни.
  • Президент Туреччини Ердоган оголосив про вторгнення до північної Сирії задля створення "зони безпеки" та зачистки двох районів від бійців Робочої партії Курдистану та її бойового крила – YPG. Він стверджує, що США та Росія не виконали взятих на себе зобов’язань щодо створення цієї зони. Влада Сирії оголосила дії Туреччини незаконними та спрямованими на спонсорування та озброєння терористичних організацій етнічних туркменів.
    За словами Ердогана, він так і не отримав пропозицій від Фінляндії та Швеції для відкликання турецьких претензій та розблокування їхніх заяв на членство в НАТО.
  • Посол України в Білорусі Кізім заявив, що "спецоперація" КДБ РБ, про яку повідомив президент Лукашенко, була лише обміном водіїв-далекобійників, які опинилися на території сусідньої країни після початку російської агресії. Він наголосив, що Україна й не збиралася утримувати білоруських водіїв.

Київ

  • З 2 червня в магазинах столиці дозволено продаж алкоголю з 11:00 до 19:00,

Тренди

  • 23 травня відбувся конкурс Кабміну на організацію телемарафону FreeDOM на базі платформи державного іноземного мовлення UATV. Переможцями названо медіагрупи олігархів Пінчука, Фірташа, Коломойського та Ахметова – "StarLightMedia", "Інтер", "1+1 медіа" та "Україна". Міністерство культури та інформполітики не конкретизувало, на що саме витрачено 165 млн грн, які було виділено на фінансування проєкту, а також критерії визначення переможців конкурсу.

No comments:

Post a Comment