May 31, 2022

30.05.2022: Лідери ЄС погодили шостий пакет санкцій проти РФ із частковим нафтовим ембарго

 

Лідери ЄС погодили шостий пакет санкцій проти РФ із частковим нафтовим ембарго
  • Лідери ЄС погодили шостий пакет санкцій проти РФ із частковим нафтовим ембарго.
  • У Сєвєродонецьку точаться жорстокі вуличні бої.
  • США не готові надати Україні РСЗВ із максимальною дальністю враження.

Війна

Фронт

  • Білоруська влада оголосила про проведення "мобілізаційних навчань" у Гомельській області, що межує з Київщиною та Чернігівщиною.
  • З артилерії, мінометів та РСЗВ знову обстріляно прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини. У Шосткинському районі російські війська здійснили обстріл житлових кварталів боєприпасами з флешетами – дрібними осколковими частинами спеціальної конструкції з великим радіусом розльоту, які завдають надтяжких поранень людям. Подібні боєприпаси російська армія вже застосовувала в Бучі та Ірпені.
    30.05.2022 Харків
  • Українські війська ведуть бої місцевого значення на півночі Харкіщини для відтіснення окупантів від обласного центру, який у понеділок знову було обстріляно з важкої артилерії.
    30.05.2022 Донбас
  • На півдні області українські війська відбили атаки на села Довгеньке та Курулька в напрямку Слов’янська. По житлових кварталах Слов’янська завдано жорстокого ракетного удару.
    Російські війська повністю контролюють Лиман і прориваються до мосту через Сіверський Донець, що веде до Сіверська.
    Російська авіація практично цілодобово завдає ударів усією лінією фронту на Донбасі. У Сєвєродонецьку точаться важкі бої, окупантам вдалося ціною великих втрат захопити частину міста. Лисичанськ зазнає безперервних обстрілів з усіх видів озброєнь. Українські війська залишили Тошківку, запеклі бої тривають у районі Золотого.
    Українські підрозділи контролюють трасу Лисичанськ-Бахмут, проте вона перебуває в зоні враження російської артилерії. Під час виїзду з Лисичанська внаслідок влучення снаряда в автівку загинув французький журналіст. Глава МЗС Франції вимагає провести прозоре розслідування його загибелі.
    30.05.2022 Луганщина
    Українські війська відбили атаки з попаснянського виступу в напрямку на Сіверськ та Бахмут, а також спробу наступу з боку Світлодарська. Обстрілами пошкоджено аміакопровід "Тольятті-Одеса", отруйна хмара прямувала в напрямку Бахмута.
  • Унаслідок обстрілів сталися обриви на мережах електропередач. У Торецьку шахтарів 2 шахт було евакуйовано з-під землі лише за добу – після включення резервних дизель-генераторів.
    У районі Авдіївки та Донецька точаться бої місцевого значення, по позиціях українських військ безперервно завдаються артилерійські та авіаційні удари. На північ від Авдіївки та в Мар’їнці наступ російських військ зупинено.
    30.05.2022 Донецьк - Запоріжжя
  • На сході Запорізької області спроби російського наступу припинено, окупанти відступили на вихідні позиції та обстрілюють населені пункти з артилерії та РСЗВ.
    30.05.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині українські війська закріпилися на плацдармі на лівому березі річки Інгулець і надалі наступають у напрямку Нової Каховки.
    30.05.2022 Херсон
    З РСЗВ та важкої артилерії обстріляно Миколаїв та населені пункти на південь від Кривого Рогу – у районі Криворізької ТЕС.
  • Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Міллі очікує на різку ескалацію воєнних дій протягом наступних кількох тижнів і вважає, що вони визначатимуть подальший перебіг війни.
  • Командування російського Чорноморського флоту перекинуло до району о. Зміїний десантні та протидиверсійні катери.
  • Сапери знищили ще одну морську міну, яку море винесло на узбережжя Одещини. На думку експертів, очищення акваторії Чорного моря від російських мін буде важким завданням, а небезпека підриву на мінах цивільних судів триватиме дуже довго після закінчення війни.
  • У Херсонській та Запорізькій областях окупанти викрадають активістів, учасників воєнних дій на Донбасі, чиновників та депутатів місцевих органів влади. Тільки в Мелітополі, за словами мера Федорова, викрадено понад 500 осіб. На Херсонщині окупанти відключили український мобільний зв’язок та планують запустити обладнання російських операторів. Перервано обмін даних місцевих провайдерів Інтернет із точкою обміну українським трафіком. Провайдерів під‘єднано до каналів зв’язку до Криму.
  • Заступник міністра оборони Маляр повідомила, що Міністерство має повну інформацію про оборонців Маріуполя, яка є поки засекреченою. Вона відмовилася відповідати на запитання щодо проведення верифікації українських військовополонених та про поточний стан переговорного процесу. За інформацією Міноборони РФ, на "Азовсталі" в полон здалися 2439 українських військовослужбовців. Їхні родичі на пресконференції заявили, що вважають брехнею чутки про їхній вивіз на територію Чечні.
    Віцепрем’єр-міністерка Верещук повідомила, що надалі не обійматиметься обміном полоненими та передає свої повноваження до СБУ та Головного управління розвідки. Ще одна учасниця переговорів – уповноважена Верховна Рада з прав людини Денисова – попередила про намір депутатів зняти її з посади.
  • Радник мера Маріуполя Андрющенко повідомив про створення російською владою фільтраційних таборів для українських громадян на кордоні з Естонією, умови утримання в яких жорстокіші, ніж навіть у таборі в Безіменному Новоазовського району Донеччини. Андрющенко порадив біженцям діставатися України через Білорусь і Грузію.

Тил

  • Кабмін передав Нафтогазу в управління обл- та міськгази, які належали олігарху Фірташу та працювали під спільною вивіскою "Регіональної газової компанії".
  • Харківська ТЕЦ-5 зупинила роботу та консервує обладнання через підвищення Нафтогазом ціни на газ із 7,9 тис. грн до 29,4 тис. грн за 1000 м³.
  • За інформацією компанії "А-95" після скасування держрегулювання цін на пальне, обсяги постачання в Україну зросли вдвічі, а ринок поступово заспокоюється.
  • Головний санлікар Кузін повідомив, що вакцинація від коронавірусу триває "у безпечних регіонах". За його твердженням, для її припинення немає жодних нормативних, юридичних чи організаційних підстав.
  • Голова НБУ Шевченка очікує на інфляцію в травні в річному обчисленні в розмірі 17,0 %, після того, як у квітні вона склала 16,4 %. За підсумками року він прогнозує зростання споживчих цін на понад 20 %.
  • Попередньому президенту Порошенку таки дозволено виїзд за кордон для участі в конференції Європейської народної партії.

Україна та світ

  • Президент Європейської Ради Мішель оголосив про виділення Єврокомісією та країнами G7 €7 млрд на відновлення України.
    Лідери ЄС пообіцяли розглянути заяву на вступ України на саміті в червні. Прем’єр-міністр Латвії Кариньш заявив, що статус кандидата Україні можна надати протягом одного дня й Це буде серйозним сигналом підтримки України, яка, на його переконання, має вибороти перемогу у війні проти Росії. Президент Зеленський у зверненні до учасників саміту ЄС відкинув спроби надати Україні будь-якої альтернативи членству в ЄС та наполягав на наданні країні статусу кандидата вже на наступному саміті. Зеленський підкреслив, що Україна має намір вступити до спільного митного, платіжного та роумінгового простору Євросоюзу й закликав уникнути дискримінації понад 5 мільйонів українських біженців. Він наголосив на необхідності постійної воєнної та фінансової підтримки України з боку ЄС і заявив, що спільна свобода Європи залежатиме від успіхів України на полі бою. Він закликав глав країн ЄС припинити чвари й ухвалити шостий пакет санкцій проти Росії, ембарго на імпорт нафти тощо. За його твердженням, Європі раніше чи пізніше доведеться відмовитися від російської нафти та нафтопродуктів.
  • За підсумками саміту глава Європейської Ради Мішель оголосив про досягнення домовленості про запровадження шостого пакета санкцій проти РФ, який буде містити ембарго на імпорт нафти танкерами, відключення найбільшого російського банку – Ощадбанку від системи міжнародних розрахунків SWIFT, а також санкції проти трьох найбільших російських мовників. Вимогу Угорщини про подовження постачання російської нафти нафтогоном "Дружба" задоволено. Отже, заборону запроваджено щодо приблизно 2/3 обсягів російської нафти. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що наприкінці року Європа скоротить споживання російської нафти на 90 % проти рівня до початку вторгнення. За оцінкою експертів агентства Bloomberg, ембарго призведе до втрати Росією $22 млрд, а перенаправити потоки до Азії їй не вдасться. І, навіть у разі, якщо це частково вийде, споживачі вимагатимуть величезних знижок. Така ситуація неминуче спричинить згортання видобутку нафти й консервації свердловин. Низку свердловин відновити неможливо, оскільки з російського ринку пішли всі найбільші нафтосервісні компанії.
    Після оголошення про запровадження санкцій ціни на світових біржах негайно підвищилися, Ф’ючерси на марку Brent перевищили $122/барель.
    Європейське видання Politico у відповідь на затягування введення нафтового ембарго констатувало, для багатьох лідерів ЄС інфляція є страшнішою за російську агресію. Дипломати країн ЄС вважають, що дебати щодо ембарго на імпорт російського газу будуть ще запеклішими. Лідери ЄС поки не мають наміру обговорювати встановлення порогових цін на газ для зменшення інфляції у єврозоні, яка побила всі рекорди.
  • Данська компанія Ørsted і нідерландська – Gasterra відмовилися платити за російський газ рублями й очікують на припинення постачання з 1 червня. Попри те, що Газпром приймає платежі на спецрахунок дочірнього банку в Європі й надалі самотужки конвертує кошти в рублі, низка європейських споживачів вважають це порушенням режиму санкцій і вимагають від Газпрому виконання умов контрактів.
  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний подякував американському народові за воєнну та технічну допомогу й висловив співчуття за загиблими американськими військовослужбовцями в День пам’яті, який є національним святом США.
    У Києві розпочала роботу посол США Брінк. На зустрічі із президентом Зеленським вона підтвердила, що пріоритетом адміністрації Байдена й надалі буде оборонна допомога України.
    Президент США Байден оголосив про постачання Україні нових партій важких озброєнь. За його словами, до них не буде включено РСЗВ, ракети яких можуть дістатися території Росії.
    Глава МЗС Франції Колонна оголосила про постачання Україні ще однієї партії самохідних артилерійських установок CAESAR. 6 французьких САУ вже залучено до бойових дій.
  • На засіданні парламентської асамблеї НАТО віцепрем’єр-міністерка Стефанишина закликала країни-учасниці визнати Росію державою – спонсором тероризму.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг категорично не згоден із закликами низки західних політиків та ЗМІ "зберегти обличчя" російському президентові Путіну. Він переконаний, що Путін може закінчити війну "хоч завтра", проте відмовився відповідати на запитання, яким бачить її закінчення. Столтенберг заявив, що війни здебільшого закінчуються за столом переговорів, однак, за його словами, умови миру має диктувати Україна. Водночас він наголосив на необхідності забезпечення ЗСУ сучасною зброєю задля перемоги на полі бою.
  • Президент Туреччини Ердоган зателефонував президентам Путіну та Зеленському. Він пропонує влаштувати переговори між Росією та Україною за участю ООН у Стамбулі для досягнення мирної угоди, "у разі згоди обох сторін конфлікту". У розмові із Зеленським він наголосив, що Туреччина надає особливого значення поновленню транзиту української агропродукції морем, для чого запропонував створити в Стамбулі якийсь "моніторинговий центр" за участю України, РФ та ООН.
  • Президент Польщі Дуда висловив готовність країни стати гарантом безпеки України.
  • У вечірньому відеозверненні Зеленський заявив, що Росія вкрала в України вже 0,5 млн т українського зерна й шукає способи його продажу. За його інформацією, на складах в Україні зберігається приблизно 22 млн т зернових для експорту на зовнішні ринки.
    Глава невизнаної "республіки Південна Осетія" Гаглоєв скасував референдум про приєднання її до РФ, хоча й "підтримує бажання громадян". "Республіку" фактично анексовано Росією під час вторгнення до Грузії у 2008 р.
    Посол ЄС у Грузії Хартцель заявив про стурбованість Європи поточним курсом грузинської влади, який може завадити наданню країні статусу кандидата в члени Євросоюзу.
  • Російський олігарх Абрамович таки продав клуб "Челсі" американському консорціуму за £4,24 млрд, проте грошей не отримає, оскільки є фігурантом списку санкцій. Кошти від продажу буде зараховано на спеціальний рахунок для подальшого фінансування благодійних організацій, що візьмуть участь у відновленні України.
    Уряд Данії припиняє видавання громадянам РФ короткотермінових віз та посвідок на проживання.
  • Організатори Євробачення передадуть новий кубок переможцеві конкурсу 2022 р – групі Kalush Orchestra замість "кришталевого мікрофона", який було продано на аукціоні за $900 тис. Цим коштом закуплено комплекс безпілотників для ЗСУ.
  • Президент РФ Путін підписав указ про спрощення надання російського громадянства українським дітям-сиротам та недієздатним особам.
  • Туреччина вимагає від урядів Фінляндії та Швеції для згоди на їхній вступ до НАТО "конкретних кроків" проти "терористичних організацій" курдів, що діють на їхній території.

Тренди

  • Кабмін разом із депутатами президентської фракції розробив законопроєкт про скасування митних пільг на ввезення вживаних автівок із Європи, а також товарів, що ввозять платники єдиного податку 1, 2 та 3 груп, що було запроваджено на початку російського вторгнення. Як "цукерку" депутати пропонують звільнити від сплати збору на обов’язкове пенсійне страхування автомобілі з електричними двигунами.
    Підприємці ще раз звернулися до президента Зеленського та голови партії "Слуга народу" Шуляк із вимогою лібералізації податкової політики в умовах війни та звільнення одіозного депутата Гетманцева з усіх посад, зокрема, посади керівника парламентського комітету з податкової, митної та фінансової політики.

No comments:

Post a Comment