May 29, 2022

28.05.2022: Колаборанти готуються до анексії Херсонської та Запорізької областей

Колаборанти готуються до анексії Херсонської та Запорізької областей

  • Колаборанти готуються до анексії Херсонської та Запорізької областей.
  • Лінія фронту на Донеччині впродовж доби не змінилася.
  • Шольц та Макрон намагалися вмовити Путіна припинити продовольчу блокаду.
  • Die Welt підтвердила саботування постачання зброї Україні урядом Шольця.

Війна

Фронт

  • Генштаб констатує, що загроза ракетних та авіаційних ударів із території Білорусі зберігається, оскільки в країні розміщено 2 дивізіони ОТРК "Іскандер". На аеродромі в Барановичах базується російська авіація, яка в четвер обстріляла ракетами Львівщину. Українська розвідка повідомила про зняття нової білоруської техніки із тривалого зберігання. Цілком імовірно, її буде передано російським військам, які зазнали великих втрат на півночі України та щодня втрачають її на Донбасі. За словами заступника міністра оборони Маляр, українське командування поки не спостерігає ознак підготовки РФ до нового наступу на Київ.
  • Прикордонні райони Сумщини знову обстріляно з території РФ із мінометів, а також ракетами з винищувачів-бомбардувальників.
  • На півночі Харківщини тривали перестрілки та артдуелі, окупанти зміцнюють позиції для недопущення звільнення районів, що межують із Білгородською областю.
    28.05.2022 Луганщина
  • Лінія фронту на Донбасі впродовж доби не змінилася. Спроба атаки російських військ уздовж траси Ізюм-Слов’янськ та берегом Сіверського Дінця на Богородичне успіху не мала, попри потужну артилерійську та авіаційну підтримку. Через постійні ракетно-артилерійські обстріли зупинено Слов’янську ТЕС.
    На околиці Лимана не стихають запеклі бої, українські війська відбили кілька атак. Українське командування фіксує концентрацію російських понтонних засобів у районі на південь від Ямполя, проте активних рухів це угруповання поки не здійснює.
    Окупанти безперервно штурмують Сєвєродонецьк. Представники воєнної адміністрації повідомили, що українські підрозділи відбивають усі атаки. Готель "Мир" на околиці міста, як і раніше, перебуває під контролем російських вояків. На думку експертів американського Інституту вивчення війни, Росія під час наступу на місто втрачає найбоєздатніші частини. І навіть захоплення міста не принесе РФ будь-якої вигоди, крім оголошення про контроль над обласним центром. Серйозних втрат зазнають і українські війська.
    У районі попаснянського виступу окупанти спробували знову вести наступ у 2 напрямках – на Сіверськ та на Бахмут. Атаки були відбито, вони відійшли на вихідні позиції. Така сама ситуація – у районі Світлодарська. На околицях Авдіївки, Донецька та Великої Новосілки тривають бої місцевого значення. Усією лінією фронту окупанти завдають важких артилерійських та бомбових ударів по позиціях українських військ та населених пунктах.
    Командувач силами оборони генерал-лейтенант Наєв назвав ситуацію на Донбасі складною, проте цілком контрольованою.
  • На Херсонщині українські війська, які в п’ятницю форсували Інгулець, повільно просуваються в напрямку Нової Каховки.
  • Знову обстріляно житлові квартали Харкова та Миколаєва. По Кривому Розі завдано ракетного удару, повністю зруйновано цементний завод у південній частині міста. На думку низки аналітиків, метою атаки було припинення виробництва бетонних конструкцій для будівництва укріплень.
  • На захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей нові "влади" запровадили телефонні коди РФ +7, уже видають російські паспорти за спрощеною процедурою та відмовилися від переходу на зимовий час. Наступного року РФ має намір повністю анексувати ці території, для чого колаборанти планують провести на них "референдум". Виїзд на контрольовану Україною територію повністю припинено.

Тил

  • За попередніми результатами опитування в додатку для смартфонів "Дія", 62 % громадян підтримують володіння короткоствольною зброєю для особистого захисту, ще майже 20 % – "для спеціальних потреб".
  • За словами заступника голови Офісу президента Тимошенка, ціни на газ для населення на період війни не змінюватимуться.
  • "Нафтогаз" планує створення мережі АЗС, паливо на яких продаватиметься за регульованими цінами. За словами голови компанії Вітренка, це перешкоджатиме недобросовісній конкуренції та змовам інших операторів.

Україна та світ

  • Президент Франції Макрон та канцлер Німеччини Шольц зв’язалися з російським президентом Путіним для обговорення "урегулювання продовольчої кризи" та ситуації в Україні. Макрон і Шольц закликали Путіна до негайного припинення вогню, виведення військ з України та звільнення оборонців Маріуполя. Путін звинуватив Захід у накачуванні України новітньою зброєю та попередив, що ці дії лише дестабілізують ситуацію та загострюють гуманітарну кризу. Він заявив, що труднощі з постачанням продовольства пов’язані з "помилковою економічною та фінансовою політикою західних країн", а також запровадженими ними санкціями. За його словами, Росія готова поновити експорт українського зерна в обмін на скасування санкцій, що також дасть змогу наростити експорт російської сільгосппродукції та добрив. Путін звинуватив керівництво України в "заморожуванні мирного процесу". Макрон, Шольц та Путін домовилися про подальше спілкування.
  • Російська федерація оголосила про відкриття "гуманітарних коридорів" для цивільного судноплавства. Пресслужба ВМС України назвала цю заяву маніпуляцією, оскільки РФ із першого дня вторгнення атакує цивільні судна, іноземні тощо. В акваторії Чорного моря перебувають кораблі російського флоту із 16 ракетами "Калібр" на борту. Воєнні експерти наголошують, що для розблокування судноплавства, ВМС України мають розмінувати підходи до портів, що суттєво збільшить небезпеку висадки морського десанту.
  • Президент Зеленський обговорив із прем’єр-міністром Великобританії Джонсоном постачання важкої воєнної техніки та пального, гарантії безпеки, а також розблокування портів.
    Міністр оборони Рєзніков повідомив про отримання ЗСУ самохідних артилерійських установок M109. Зростають постачання 155-мм боєприпасів до західних гаубиць та САУ, водночас радянські боєприпаси в армії закінчуються. Отже, Україна швидко переходить на стандарти озброєння НАТО. Зеленський наступного тижня очікує від західних партнерів "хороших новин" щодо постачання нових озброєнь.
    Громадяни Литви за 3,5 доби зібрали €5 млн для купівлі безпілотного комплексу "Bayraktar" з подальшим передаванням його ЗСУ.
    За даними німецького видання Die Welt, уряд країни за 2 місяці практично не надав Україні ні важкого, ні, навіть, легкого озброєння, ба більше, мінімізував воєнну підтримку. Віцеканцлер Хабек заявив, що Німеччина не в змозі виконати всі побажання України щодо постачання озброєнь., проте, нібито, "надає активну допомогу". Конкретних прикладів допомоги не навів, окрім навчання українських екіпажів володінню САУ Panzerhaubitze 2000.
    Молдова відправила до України ще один вантаж гуманітарної допомоги – спальні мішки, намети, протигази, харчові продукти, корм для тварин, одяг та засоби гігієни.
  • У відповідь на намір Фінляндії та Швеції вступити до НАТО, Північний флот РФ провів навчання в акваторії Баренцевого моря із запуском гіперзвукової ракети "Циркон". Фінляндія для протидії Північному флоту РФ розмістить на аеродромі за Полярним колом новітні винищувачі F-35.
  • Президент Зеленський в інтерв’ю нідерландському виданню Nieuwsuur повідомив, що під час візиту прем’єр-міністра Рютте зажадав прямої відповіді на запитання, чи є Україні місце в ЄС. Зеленський заявив, що українське керівництво чудово розуміє необхідність проведення реформ і не розраховує на швидке членство, проте прагне отримати від ЄС потужний сигнал – надання статусу кандидата.
    В інтерв’ю виданню NOS він заявив, що вважатиме перемогою повне звільнення територій України, а планом мінімум для нього буде повернення військ на позиції до 24 лютого. За його словами, повної перемоги навряд чи вдасться здобути на полі бою. Йдеться про звільнення Криму, яке, за його словами, може коштувати сотні тисяч життів. Він готовий вести переговори про мир особисто з Путіним, оскільки ніхто інший у Росії нічого не вирішує.
  • Міністр фінансів Марченко закликав країни-учасники, а також спостерігачів Групи з розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням грошей (FATF) виключити Росію з організації, а також внести її до чорного списку. Підставами для цих дій він вбачає недотримання стандартів та зловживання становищем члена організації, ухилення від санкцій та порушення принципів міжнародної безпеки.
  • Уряд Болгарії з 31 травня виселяє українських біженців із чорноморських готелів через настання туристичного сезону, та переселяє їх до гуртожитків і волонтерських центрів. Українським громадянам, що залишаться в готелях, буде надано пільгові умови оплати. У країні після повернення частини біженців усе ще залишається понад 93 тис. українців.
  • Міністри енергетики країн "Великої сімки" (G7) закликали членів Організації експортерів нафти (ОПЕК) збільшити видобуток та наростити постачання, оскільки різке зростання цін на енергоносії призвело до стрибка загальносвітової інфляції.
  • Президент Байден підписав білль про скасування 25 % мита на імпорт української сталі.
  • Посол США в Україні Брінк отримала візу й розпочне роботу в Києві вже незабаром.

Київ

  • Житомирською трасою в районі Стоянки відновлено рух, великовантажного автотранспорту тощо. Поки відбудовано лише один проліт мосту, ремонт іншого має бути завершено до осені.

No comments:

Post a Comment