May 21, 2022

20.05.2022: З "Азовсталі" вийшли останні українські бійці

  • З "Азовсталі" вийшли останні українські бійці.
  • "Велика сімка" надасть фінансову допомогу Україні в розмірі майже $20 млрд.
  • Окупанти намагаються наступати на Луганщині та Донеччині.
  • Бізнес вимагає усунути з посади депутата Гетманцева та низку міністрів.

Війна

Фронт

  • Російські війська знову обстріляли з-за кордону прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини з артилерії та мінометів.
    20.05.2022 Харків
    Попри відсунення окупантів від Харкова, досі є високим ризик обстрілів міста та прилеглих населених пунктів. У п’ятницю під ракетний обстріл потрапили ринок у Харкові, Дергачі, Мала Данилівка, Російські Тишки та Циркуни. Українські підрозділи завдали удару в східному напрямку, перейшли дамбу в Старому Салтові через Печенізьке водосховище та звільнити с. Заріччя. Російське командування швидко перекидає свіжі резерви не північ та схід області.
    20.05.2022 Луганщина
    За оцінкою Генштабу, окупанти кинули основні сили на штурм Донбасу. У районі Лиману їм просунутися не вдалося. Російське командування зосередило до 15 батальйонних тактичних груп у районі Попасної й веде наступ у напрямках "дороги життя" Лисичанськ-Бахмут та на Бахмут для того, щоби відрізати українське угруповання, яке боронить Сєвєродонецьк. Атаки на обласний центр відбито. Активні бойові дії точаться на захід від Горлівки, де російські війська та "народна міліція ДНР" намагаються наступати на Авдіївку, а також на півдні та заході від Донецька — у Новомихайлівці, Олександрівці, Мар’їнці.
  • З комбінату "Азовсталь" вийшли останні оборонці Маріуполя, командири підрозділів тощо. Зв’язок із ними втрачено. За даними російського Міністерства оборони, загалом із заводу вийшли майже 2 тис. українських військовослужбовців. Їх названо військовополоненими, Також із казематів виведено 177 цивільних осіб. Президент Зеленський заявив, що бійці та командування підрозділів "отримали сигнал" від військового керівництва про право зберегти життя. Він повідомив, що питанням їхнього порятунку обіймаються посередники — західні партнери.
    Радник мера Маріуполя Андрющенко повідомив, що окупанти розібрали завали зруйнованого бомбардуванням драмтеатру, вивезли тіла загиблих та поховали їх без ідентифікації в братській могилі в Мангуші. Упродовж доби з міста до фільтраційного табору вивезено 416 осіб, зокрема, 46 дітей.
  • У Запорізькій та Херсонській областях окупанти здійснили обстріли населених пунктів уздовж лінії фронту та зводять фортифікаційні споруди. Окупаційна влада змушує вчителів переходити на російську програму та проводить перепис пенсіонерів в обмін на разові виплати рублями. Після кількох днів затримки розблоковано виїзд евакуаційних колон на контрольовану Україною територію.
  • У Малині на Житомирщині внаслідок ракетної атаки зруйновано об’єкт залізничної інфраструктури, пошкоджено майже 100 житлових будинків. Ракетного удару було завдано й по об’єкту в Лубенському районі Полтавщини. На Одещині ракета потрапила до пляжної вбиральні. У Лозовій на Харківщині зруйновано нещодавно відреставрований Будинок культури. Одна з ракет, яку було запущено з російського стратегічного бомбардувальника, було збито на Миколаївщині. Росія перекидає стратегічну авіацію до Криму для зменшення відстані до цілей, щоб українські сили ППО не мали часу для ідентифікації запусків та знищення ракет.

Тил

  • Заступник міністра внутрішніх справ Акопян вважає, що для розмінування території країни потрібно 5–7 років. На сьогодні в Київській області завершено розмінування доріг, проте в населених пунктах усе ще залишаються боєприпаси, бомби та міни, що не розірвалися.
  • Кабмін поширив пільги та гарантії ветеранів війни на добровольців та членів сімей загиблих захисників та захисниць України.
    Затверджено склад делегації України на переговорах із ЄС щодо лібералізації вантажних перевезень.
    Припинено дію угоди з РФ про взаємне медичне страхування громадян.
    До Верховної Ради внесено законопроєкт про позбавлення громадянства військовозобов’язаних осіб за виїзд з України в період чинності режиму воєнного стану. Депутат Гетманцев прогнозує, що потрібної кількості голосів за його ухвалення не знайдеться.
  • МОЗ повідомило, що під час воєнного стану скасовано зонування областей за рівнем епідемічної небезпеки, носіння масок є рекомендацією, а не вимогою, не потрібно пред’являти сертифікати для відвідування закладів громадського харчування та культури, а також для поїздок між регіонами, тимчасово скасовано усунення від роботи невакцинованого персоналу. За повідомленнями з регіонів та Києва, "ковідні" відділення в лікарнях розформовано. Проте керівники низки медустанов "добровільно-примусово" вимагють від працівників вакцинації бустерною дозою.
  • Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) має намір надати Нафтогазу кредит у розмірі €300 млн на закупівлю газу для наступного опалювального сезону. Також виділено по €100 млн на кредитування агробізнесу, харчового рітейлу, фармацевтичних компаній.
  • Нацбанк із 21 травня скасував курсові обмеження на продаж та купівлю валюти банками. На думку чиновників, це дасть змогу згладити ситуацію на готівковому валютному ринку. Також скасовано обмеження валютного курсу, за яким банки списують кошти з гривневих карток клієнтів за закордонні платежі. Водночас офіційний курс НБУ, як і раніше, зафіксовано на рівні 24 лютого — 29,25 ₴/$. Депутат від президентської партії Желєзняк стверджує, що внаслідок емісії гривні реальний курс долара незабаром сягне 40 грн, що спричинить суттєве зростання інфляції. Споживчі ціни підвищаться також через руйнування паливної інфраструктури та зростання витрат на логістику у зв’язку з жорстким дефіцитом палива та скасуванням держрегулювання.
    Єврокомісія перерахувала Україні другий транш у сумі €0,6 млрд з €1,2 млрд "макрофінансової допомоги" (кредиту під низькі відсотки), рішення про надання якої було ухвалено ще в січні.
    Уряд Канади виділяє Україні додаткову позику на суму понад $195 млн.
    За підсумками зустрічі міністрів фінансів і центробанків країн "Великої сімки" (G7) було прийнято рішення про надання Україні фінансової допомоги в розмірі $19,8 млрд. Незабаром $9,5 млрд із цієї суми буде перераховано на покриття бюджетного дефіциту.
    Агентство Moody's погіршило суверенний рейтинг України до рівня Caa3 з негативним прогнозом через війну, що триває. Рейтинг означає значний ризик дефолту за зобов’язаннями країни.
    Президент Зеленський запропонував міжнародним партнерам створити фонд для компенсації втрат від російської агресії та наповнити його активами РФ, які перебувають під арештом. За його словами, Росія мусить зазнати матеріальної відповідальності за свої злочини в Україні.

Україна та світ

  • Колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен розкритикував дії уряду Німеччини, який виявляє "обережність" щодо Росії та притримує постачання важкого озброєння Україні. Першу партію з 15 зенітних танків Gepard буде передано ЗСУ лише в липні.
    Представник посольства США в Києві заявив, що американська зброя поставляється в Україну іноді "упродовж кількох годин" після рішення про її передавання ЗСУ. За інформацією видання The Washington Post, схвалений Сенатом пакет допомоги в розмірі $40 млрд міститиме ЗРК "Patriot" середнього радіуса дії, застосування яких може повністю змінити ситуацію в небі.
    Представники понад 40 держав, які беруть участь у підтримці України після наради на базі Рамштайн у Німеччині, зберуться в понеділок для обговорення збільшення постачання зброї для ЗСУ. Центр координації воєної допомоги створено та вже працює в Штутгарті.
    Міністерка закордонних справ Великої Британії Трасс розпочала переговори з партнерами щодо можливості переозброєння армії Молдови за стандартами НАТО.
  • Литва відмовилася від закупівлі російської електроенергії з 22 травня. З березня вона не купує газ, який наразі отримує через регазифікацію з власного термінала ЗПГ. З неділі всі країни Балтії припиняють імпорт російської електроенергії. Енергобіржа Nord Pool зупинила торги електрикою російської компанії "Інтер РАТ" через вимогу оплати в рублях.
    Уряди Німеччини та Італії після консультацій із Єврокомісією дозволили компаніям своїх країн відкривати рублеві рахунки в Газпромбанку для оплати постачання газу. Це нібито не порушує санкційний режим, хоча Єврокомісія у вівторок підтвердила, що оплата рублями за газ буде порушенням санкцій.
    Бундесрат — генеральне представництво земель Німеччини, затвердило можливість екстреної націоналізації енергокомпаній у разі виникнення загрози енергетичній безпеці країни.
    Аналітики Citigroup прогнозують, що 2022 р. Газпром отримає від продажу газу в ЄС понад $100 млрд, що вдвічі більше, ніж торік.
    Уряд Німеччини підписав із Катаром угоду про імпорт зрідженого газу, починаючи з 2024 року.
    20 травня Газпром припинив постачання газу фінському концерну Gasum, який відмовився платити за нього карбованцями. Концерн заявив, що подає на Газпром в арбітраж і має намір орендувати плавучий термінал для регазифікації зрідженого газу.
    Італія збільшила в травні закупівлю російської нафти до 450 тис. барелів на добу.
    Здебільшого її переробляє завод російського "Лукойлу", а решта поставляється через порт Трієст Трансальпійським нафтогоном на 2 НПЗ у Німеччині, співвласником яких є "Роснефть".
  • Уряд Канади поповнив список санкцій 14 громадянами РФ — олігархами, членами їхніх сімей та особами з оточення президента Путіна. Також запроваджено заборону на експорт до Росії товарів подвійного призначення та заборонено торгівлю предметами розкоші.
    Сербія, яка планує вступити до Євросоюзу, приєдналася до запроваджених у квітні санкцій ЄС проти білоруських чиновників та підприємств.
    Прем’єр-міністр Білорусі Головченко заявив, що армія країни не братиме участі у війні з Україною.
    Після схвалення Європарламентом резолюції про можливе запровадження санкцій, колишній канцлер Німеччини Шредер заявив про намір залишити посаду голови ради директорів "Роснефти".
  • Генеральна секретарка Ради Європи Пейчинович-Буріч наголосила на правильності виключення Росії, армія якої вчиняє звірячі злочини в Україні. Вона назвала абсолютним пріоритетом підтримку України. Йдеться, зокрема, про розслідування Офісом генпрокурора воєнних та гуманітарних злочинів РФ.
  • Глава Головного управління розвідки Буданов стверджує, що російський президент Путін загнав себе в глухий кут. Він підтвердив, що метою військового керівництва є вигнання російських військ з усієї території країни. За інформацією агентства CNN, американська розвідка вважає, що невдачі у війні не стануть причиною усунення Путіна від влади, оскільки він повністю контролює громадську думку через пропагандистські ЗМІ.
    У редакційній статті видання The New York Times йдеться про необхідність територіальних поступок, на які має піти Україна для припинення війни. Колишній італійський президент Берлусконі прямо заявив, що українське керівництво мусить домовлятися з Путіним.
    Член російської делегації Слуцький не відкидає відновлення переговорів у разі, якщо Київ піде на поступки.
    Президент Зеленський вважає, що війна завершиться дипломатичними переговорами в "гібридному форматі" після перемоги України на полі бою. Він повідомив про приєднання 42 країн до українського позову до РФ, який розглядає Міжнародний суд ООН.

Тренди

  • Понад 14 тис. підприємців підписали відкритий лист до президента Зеленського з вимогою про усунення з посад одіозного депутата Гетманцева, чиновників та міністрів, дії яких лише погіршують економічну ситуацію в країні. Зеленський запросив представників бізнесу для обговорення цього питання до свого Офісу. За інформацією одного з учасників, з більшості питань було досягнуто взаєморозуміння, зокрема, про подальші дії. Сторони домовилися створити робочу групу для розроблення економічної політики за участю представників бізнесу, економічного блоку уряду та Офісу президента. Бізнес запропонував залучити до роботи Національної ради відновлення України міжнародних донорів, представників бізнесу, громадськості та експертів. Депутата Гетьманця з посад не відсторонено.
    Президент Зеленський заявив, що вже позбавився деяких членів своєї команди, з якими має різні цінності. Йдеться практично про всіх соратників, які забезпечили йому перемогу на президентських виборах.

No comments:

Post a Comment