May 18, 2022

17.05.2022: Кабмін скасував держрегулювання цін на пальне

Кабмін скасував держрегулювання цін на пальне

  • Кабмін скасував держрегулювання цін на пальне.
  • У Росії вимагають стратити оборонців Маріуполя.
  • Переговори з Росією зупинено.

Війна

Фронт

  • Прикордонні населені пункти Сумської області були двічі обстріляні з артилерії та мінометів, по Охтирці завдано ракетного удару. Прикордонники зафіксували 7 випадків обстрілів на Сумщині та 2 – на Чернігівщині.
    На Харківщині точаться бої місцевого значення, окупанти намагаються утримати позиції.
    У районі Лиману російські війська безрезультатно атакували с. Довгеньке. У Луганській області відбито атаки на Сєвєродонецьк.
    17.05.2022 Попасна
    Окупантам вдалося захопити населені пункти Новозванівка, Оріхове та Тошківка в районі траси Р-66 та Попасної. У Донецькій області російська авіація завдала бомбових ударів по підприємству Кнауф-Україна в Соледарі, Бахмуту та населених пунктах району, а також по школі в Костянтинівці. Під Новомихайлівкою в районі Донецька тривають важкі бої.
    На решті ділянок фронту змін не відбулося. На півдні окупанти ведуть обстріл Миколаєва з РСЗВ, а також імітують бойову активність на південь від Кривого Рогу.
    За інформацією Пентагону, у війні проти України беруть участь 106 російських батальйонних тактичних груп, частина з них перебуває на території РФ у резерві.
    17.05.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Попри успішні дії військ ППО, російська армія й надалі веде ракетні обстріли території України. Вкотре обстріляно Дніпро, пошкоджено об’єкт залізничної інфраструктури.
  • Кореспонденти агентства Reuters повідомили, що окупанти вивезли оборонців "Азовсталі" до виправної колонії в Оленівці – на трасі Донецьк-Маріуполь. За інформацією українського Генштабу, на підприємстві в облозі досі залишаються українські підрозділи. Російське міністерство оборони повідомило, що з підприємства вийшли майже 1 тис. військовослужбовців, ці дані українська влада не підтверджує.
    Слідчий комітет Росії має намір допитати українських вояків у процесі розслідування "злочинів українського режиму проти мирного населення Донбасу". Держдума РФ планує в середу розглянути ухвалу про заборону обміну "нацистських злочинців", а Верховний суд 26 травня розгляне визнання полку "Азов" терористичною організацією. Голова фракції ЛДПР Держдуми Слуцький та терорист Гіркін (Стрєлков) зажадали для українських бійців смертної кари.
    Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що російське керівництво могло погодитися на евакуацію оборонців "Азовсталі" для набуття повного контролю над Маріуполем.
    У соцмережах поширюється інформація про те, що українське керівництво фактично здало підрозділи, надавши їм наказ здатися в полон без жодних гарантій. Віцепрем’єр-міністерка Верещук заявила, що гуманітарну операцію порятунку українських бійців ще не закінчено. За словами заступниці міністра оборони Маляр, операція порятунку триватиме до повернення всіх бійців на контрольовану територію. Засновник полку "Азов", лідер партії "Національний корпус" Білецький повідомив, що перебуває на постійному зв’язку з бійцями та попросив не коментувати хід евакуації до моменту їхнього виведення на контрольовану територію.
  • Віцепрем’єр-міністр РФ Хуснуллін приїхав до окупованої Херсонської області, де заявив, що вона посяде "гідне місце в російській родині". Міністр оборони Рєзніков вбачає ознаки підготовки Росії до тривалої війни. Російські війська накопичують ресурси та будують фортифікаційні споруди. За словами міністра, війна руйнує українську економіку, затягування воєнних дій веде до глобальних криз – продовольчої та міграційної. Тому українське керівництво має намір звільнити території якнайшвидше й не дати Росії можливості затягування війни.
    Запорізька воєнна обладміністрація повідомила про завершення будівництва на лінії фронту двох ліній фортифікаційних споруд.
  • За інформацією уповноваженої Верховної Ради з прав людини Денисової, "влада ЛНР" на нещодавно захопленій території Луганської області здійснює примусову "мобілізацію" чоловіків під загрозою розстрілу. Женевська конвенція кваліфікує подібні дії, як воєнний злочин.
  • Делегація МАГАТЕ найближчими тижнями має намір відвідати Чорнобильську та Запорізьку АЕС для оцінювання безпеки ядерних об’єктів.

Тил

  • Кабмін припинив держрегулювання цін на пальне. Бездіяльність уряду, який не розосередив запаси з великих баз, зруйнування російськими військами єдиного в Україні нафтопереробного заводу, а також бездумні заяви чиновників та голови парламентського комітету з податкової, митної та фінансової політики Гетманцева спричинили колапс на ринку палива. Черги на деяких АЗС сягають кількох кілометрів, практично всі заправки запровадили квоту на відпущення пального. Бравурні заяви міністрів про те, що постачання із Європи врегулюють ситуацію на ринку, залишилися просто словами. Реальні ціни на бензин і надалі зростають. На думку чиновників Мінекономіки, скасування регулювання дасть змогу операторам встановити "справедливі" ціни та наповнити ринок. Чиновники прогнозують, що ціна на дизпаливо не перевищить 58 грн/л, на бензин – 52 грн/л. Низка експертів вважають, що мережі АЗС уклали картельну змову задля отримання надприбутків і називають олігарха Коломойського одним з основних вигодонабувачів.
  • Держбюро розслідувань відкрило кримінальні провадження проти громадян РФ, які контролюють українські підприємства. Йдеться про власників великого енергохолдингу VS Energy – Бабакова, Гинера та Воєводина з "Лужніківського" злочинного угруповання, яке тісно пов’язане з російськими спецслужбами. Вони також контролюють завод "Дніпроспецсталь" у Запоріжжі.
  • Кабмін погодив залучення кредиту від уряду Німеччини на суму €150 млн на фінансування соцвитрат та відновлення інфраструктури.

Україна та світ

  • Єврокомісія готова ухвалити політичний документ про відмову від російських енергоносіїв уже цього тижня. На думку видання Politico, це рішення може суперечити кліматичній програмі, оскільки замість розвитку виробництва "зеленої" електроенергії ЄС інвестуватиме кошти в нову газову та нафтову інфраструктуру.
    Італійська газова компанія Eni таки відкрила рахунок у рублях у Газпромбанку для оплати постачання російського газу. Єврокомісія однозначно наголосила, що вважатиме такі дії порушенням санкційного режиму. Фінська компанія Gasum оголосила, що не планує платити за газ рублями та має намір подати позов на Газпром до арбітражу.
    Ізраїль висловлює занепокоєння швидкими темпами реалізації іранської ядерної програми через відновлення "ядерної угоди" із Заходом. Ізраїльський міністр оборони Ганц заявив, що Іран уже майже побудував нові центрифуги для збагачення урану та плутонію. США та ЄС готові розблокувати постачання нафти з Ірану, через остаточну відмову від російських енергоносіїв. Після виведення російських військ із Сирії на Близькому сході може спалахнути арабо-ізраїльська війна, у якій Іран, ймовірно, візьме активну участь.
  • Глава МЗС Кулеба обговорив збільшення постачання зброї з віцепрем’єр-міністром Нідерландів Хукстрою. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що Євросоюз не залишить Україну без зброї, оскільки настав критичний етап війни. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про швидке переведення української армії на стандарти НАТО.
    Президент Зеленський обговорив із французьким президентом Макроном можливість збільшення постачання зброї, гуманітарної допомоги та моторного палива, а також гарантії безпеки як частину можливої ​​всеосяжної міжнародної угоди про мир. Зеленський поінформував Макрона про евакуацію оборонців Маріуполя. Макрон повідомив, що заявку України на набуття статусу кандидата в члени ЄС буде розглянуто в червні.
    Зеленський також зателефонував канцлеру Німеччини Шольцю. Темами бесіди були ситуація на фронті, посилення санкцій проти Росії та ситуація із заявкою України на вступ до ЄС.
  • Президент Зеленський підписав указ про заснування національного бренду "United 24" для об’єднання міжнародних зусиль на підтримку України, а також її повоєнного відновлення.
    Міністерка фінансів США Єллен закликала партнерів та союзників збільшити фінансову допомогу Україні, яка гостро потребує коштів для покриття короткострокових потреб, зокрема, виплат військовослужбовцям та пенсіонерам.
    Єврокомісія готує план повоєнного відновлення України на суму "сотні мільярдів" євро в обмін на боротьбу української влади з корупцією та проведення реформ для вступу до Євросоюзу.
  • Телекомпанія CNN повідомила про опрацювання США та країн ЄС низки маршрутів експорту української пшениці та кукурудзи. Німецький залізничний оператор Deutsche Bahn оголосив про початок перевезень українського зерна до портів Північного та Адріатичного морів. Президент Зеленський обговорив із президентом Макроном шляхи розблокування зернового експорту.
  • Міністерка торгівлі США Раймондо повідомила, що експорт китайських технологій до Росії суттєво знизився, починаючи з березня, після запровадження західних санкцій. Йдеться насамперед про телекомунікаційні технології. Вона вважає це наслідком обережності китайського керівництва, яке не хоче потрапити під санкції разом із РФ.
    За інформацією агентства Bloomberg, Мінфін США має намір заблокувати виплати за російським держборгом із 25 травня, що поставить Росію на межу дефолту.
    Держдепартамент США не вбачає підстав для переговорів держсекретаря Блінкена із російським міністром закордонних справ Лавровим. Остання їхня розмова відбулася напередодні вторгнення російських до України.
    МЗС Росії підготувало пропозиції щодо виходу країни зі складу Світової організації торгівлі (СОТ) та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).
  • Адміністрація президента Байдена започаткувала програму збору доказів воєнних та інших злочинів, які вчинено Росією в Україні, для притягнення до відповідальності виконавців та керівників агресії.
  • На думку експертів агентства Bloomberg, президент Туреччини Ердоган може змінити позицію та підтримати вступ до НАТО Фінляндії та Швеції. Він поставив умовою згоди поновлення участі Туреччини в програмі створення винищувачів F-35, яка була зупинена після закупівлі Туреччиною російських комплексів ППО С-400. Він також зажадав визнання іншими країнами занепокоєння турецької влади щодо курдських екстремістів і засудження курдських організацій – як у самих країнах, так і на міжнародній арені. Пресслужба Білого Дому висловила впевненість у досягненні компромісу між трьома країнами. Держсекретар США Блінкен зустрінеться із главою МЗС Туреччини Чавушоглу для погодження спірних питань.
    Туреччина готується до візиту російського президента Путіна, який заплановано на найближчі дні.
    Країни Балтії та Польща на тлі вторгнення Росії в Україну просять керівництво НАТО посилити воєнну присутність на їхніх територіях, зокрема, протиповітряну оборону. За інформацією The Washington Post, Франція та Італія скептично налаштовані щодо нападу Росії на країни Альянсу.
  • Заступник міністра закордонних справ Росії Руденко оголосив, що переговори з Україною не відбуваються, оскільки "Київ фактично вийшов із переговорного процесу". Однією з російських вимог була відмова України від обговорення статусу Криму та "республік" в обмін на "гарантії безпеки" з боку РФ. Радник глави Офісу президента Подоляк підтвердив зупинення переговорів із Росією через позицію її керівництва та небажання йти на поступки.
    Заступник голови Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв заявив, що Росія не допустить розв’язання третьої світової війни, а ядерну зброю може бути застосовано лише в разі "відбиття агресії".
  • Уряд Чехії має намір подовжити режим надзвичайного стану до кінця червня через велику кількість мігрантів з України. Посвідку на проживання в країні отримали 345 тис. українських громадян, проте низка з них уже повернулися на батьківщину.

No comments:

Post a Comment