May 14, 2022

13.05.2022: Бригаду російських військ розгромлено на півночі Луганщини

Бригаду російських військ розгромлено на півночі Луганщини

  • Бригаду російських військ розгромлено на півночі Луганщини.
  • На думку міністра оборони та західних політиків, війна вступає в затяжну фазу.
  • Велика Британія запровадила санкції проти Кабаєвої – таємної дружини Путіна.

Війна

Фронт

  • З території РФ знову обстріляно населені пункти Сумщини.
    Російське командування поступово відводить війська з півночі Харківської області, де ЗСУ завдали армії РФ чергової поразки. Подальший наступ українських військ на схід області може припинити постачання техніки, боєприпасів та палива угрупованню, що веде наступ на Слов’янськ та Лиман, тому окупанти підірвали мости через Сіверський Донець на схід від Харкова. У небі над Білгородською областю РФ знову зафіксовано розриви від роботи ППО, про будь-які пошкодження та руйнування інформації немає.
    13.05.2022 Луганщина
    На південь від Ізюма російські війська просунулися на кілька кілометрів і наблизилися до Святогірська. Багаторазові спроби навести понтонні переправи через Сіверський Донець для оточення угруповання ЗСУ в районі Лисичанська – Сєвєродонецька, були ефективно припинені українською артилерією, а російська бригада, що захопила плацдарм біля Білогорівки, була вщент розбита та зазнала величезних втрат у живій силі та техніці. Відбито атаки на Золоте та Комишуваху. Окупантам вдалося повністю взяти під контроль Рубіжне, с. Воєводівку на околиці Сєвєродонецька та розпочати бої за обласний центр.
    Кровопролитні бої тривають у районі Авдіївки, а також у Мар’їнці та Новомихайлівці на південь та захід від Донецька.
    У Маріуполі точаться бої за кожну будівлю комбінату "Азовсталь". Українські воїни заявили, що не планують  ставати "мучениками". Президент Зеленський заявив, що в переговорах про їхнє виведення було долучено всіх можливих впливових посередників. Віцепрем’єр-міністерка Верещук попросила не перебільшувати впливу світових лідерів на переговори з російським президентом. Колишні президенти Кучма, Ющенко та Порошенко звернулися до керівників країн світу із закликом допомогти врятувати життя цивільних осіб та військовослужбовців, які перебувають на підприємстві та в Маріуполі.
    У Запорізькій та Херсонській областях активних бойових дій не було. Російські війська ведуть обстріли та завдають бомбових ударів по населених пунктах та позиціях ЗСУ всією лінією фронту в Донецькій та Луганській областях, а також обстрілюють міста та селища в Запорізькій області та на південь від Кривого Рогу.
    13.05.2022
  • Російська армія завдала ще одного ракетного удару по Кременчуцькій ТЕЦ, яка зазнала значної шкоди.
    За словами головнокомандувача ЗСУ Залужного, російське командування збільшило кількість запусків ракет через великі втрати фронтової авіації.
  • За оцінкою Пентагону, у війні в Україні беруть участь понад 100 російських батальйонних тактичних груп, більшість яких введено в бій на Донбасі. Російське командування має серйозні проблеми з комплектуванням та поповненням особовим складом підрозділів, які зазнали втрат у війні. На думку начальника Головного управління розвідки Буданова, Путін не оголошує загальну мобілізацію через економічні та соціальні чинники в країні, оскільки це може спричинити небажані для нього заворушення. У різних містах РФ відбуваються підпали військкоматів, які проводять приховану мобілізацію "бойового армійського резерву (БАРС)".
    Міністр оборони Рєзніков заявив, що війна переходить у затяжну фазу. За його словами, потрібно протриматися ще кілька тижнів, доки українські військовослужбовці не пройдуть навчання, а західна зброя скаже вирішальне слово для зміни бойової ситуації. Начальник ГУР Буданов вважає, що українська армія досягне перелому у війні лише наприкінці літа, а бойові дії триватимуть до кінця року.
  • Офіс генпрокурора розслідує понад 11 тис. воєнних злочинів армії РФ в Україні, переважна більшість з них – порушення законів та звичаїв війни.

Тил

  • Президент Зеленський ветував закон про заборону російської неонацистської символіки та повернув його до Верховної Ради зі своїми поправками, які розширюють тлумачення.
  • Мінагрополітики повідомило про завершення посівної кампанії на 90 % від запланованих площ.
  • Ситуація на ринку моторного палива поки гіршає, попри запевнення чиновників про великі партії бензину та дизпалива, що вже отримано з Європи. Антимонопольний комітет має намір з’ясувати наявність змови в діях мереж АЗС, які обмежили заправку 10–20 літрами на автівку. Міністерство інфраструктури має намір повністю перелаштувати один із пунктів пропуску на західному кордоні на постачання пального, щоби розвантажити решту.

Україна та світ

  • Радник турецького президента Калин заявив, що президент РФ Путін нібито готовий сісти за стіл переговорів з Україною та Заходом для укладання "великої угоди", якщо США та Європа "займуть конструктивну позицію".
    Президент Зеленський висловив готовність до переговорів із Путіним, хоча перспективи на їхнє проведення гіршають щодня. Він наголосив, що переговори мають бути прямими – без посередників, і відбуватися на базі діалогу, а не ультиматумів. Підставою для сильної позиції України на переговорах він, разом із західними лідерами, вважає перемоги української армії.
    З ініціативи канцлера Німеччини Шольца відбулася його телефонна розмова з Путіним. За словами російського президента, "процес на переговорах щодо припинення конфлікту" був заблокований Києвом. Переговори було фактично перервано після несподіваного візиту до Києва прем’єр-міністра Великої Британії Джонсона. Він безапеляційно заявив Зеленському, що Росія має зазнати нищівної поразки у війні з Україною й Велика Британія докладе для цього всіх можливих зусиль.
    Радник колишнього німецького канцлера Меркель генерал Вад, як і торік, вважає за неможливе звільнення Донбасу в силовий спосіб і застеріг від недооцінювання можливостей російської армії.
    Український президент в інтерв’ю італійському телеканалу RAI 1 повідомив, що президент Франції Макрон запропонував йому піти на поступки Путіну, щоби дати можливість "зберегти обличчя". Зеленський заявив, що "зберегти обличчя" Путіну все одно не вдасться, а головним його завданням стане збереження Росії як єдиної держави. На думку Зеленського, Макрон даремно займається умиротворенням Путіна. Ба більше, Україна не має шукати вихід для Росії і йти на будь-які поступки на шкоду своєму суверенітету. Він нагадав Європі ситуацію з Гітлером, якому фактично дали нагоду переділити світ, що насамкінець призвело до Другої світової війни.
    Зеленський наголосив, що українці не сприйняли ідею Папи Римського про спільне несення хреста етнічними українкою та росіянкою, який мав би стати закликом до миру.
  • Ізраїль дозволив Естонії передати Україні протикорабельний ракетний комплекс Blue Spear 5G, який забезпечує враження цілей на відстані до 290 км. Рада безпеки Німеччини вже кілька тижнів не може ухвалити рішення про постачання комплексів ППО наземного базування IRIS-T SLM.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель анонсував надання Єврокомісією Україні ще одного траншу воєнної допомоги на суму €500 млн, які будуть витрачені на закупівлю важкого озброєння.
    Глава МЗС Кулеба заявив, що на нинішньому етапі війни Україні потрібні системи залпового вогню та авіація.
  • За інформацією німецького видання Spiegel, країни "Великої сімки" мають намір надати Україні фінансову допомогу в розмірі орієнтовно €30 млрд як позики та гранти.
  • Міністр закордонних справ Кулеба назвав "безглуздою" ситуацію, коли економіка Росії страждає від санкцій набагато менше, ніж українська – від війни. За його словами, санкції вплинуть на РФ лише в середньотерміновій перспективі, а наразі основні доходи вона отримує від експорту нафти та газу.
    За інформацією агентства Reuters, інфляція у РФ у квітні сягнула 17,8 % у річному вимірі й це є найгіршим показником із 2002 р. Журналісти агентства з посиланням на європейських високопосадовців повідомили, що Євросоюз все-таки запровадить ембарго на імпорт нафти з РФ наприкінці травня. Єврокомісар Боррель також впевнений в успіху переговорів між главами держав ЄС щодо оголошення шостого пакета санкцій, які заплановано на 16 травня. Міністр закордонних справ Угорщини Сійярто має намір отримати за це рішення компенсацію в розмірі €700–750 млн.
    Велика Британія оголосила санкції проти колишньої дружини президента Путіна, його двоюрідних братів, а також проти колишньої олімпійської чемпіонки з художньої гімнастки Кабаєвої, яку ЗМІ називають його нинішньою таємною дружиною.
    Італія назавжди заборонила в’їзд російському пропагандисту Соловйову та позбавила його посвідки на проживання в країні.
    Латвія заборонила на невизначений термін в’їзд до країни 102 російським культурним діячам. Ризька дума ухвалила рішення про знесення радянського пам’ятника в Парку перемоги.
    Японія заборонила експорт до РФ критично важливих для російської воєнної промисловості високотехнологічних товарів. Серед них – 3D-принтери та полімери, обладнання для виробництва світлодіодів та електронних схем, вакуумні помпи, технологічні модулі для верстатів із ЧПК, квантові комп’ютери та низку інших позицій.
    Російська компанія "Інтер РАТ" припинила постачання електроенергії до Фінляндії з 14 травня, нібито через несплату за попередні постачання. Фінляндія імпортувала із РФ до 10 % електроенергії.
  • Торговий представник України Качка не виключає, що одним із каналів експорту зерна міг би стати "гуманітарний коридор" Білоруссю до портів країн Балтії. Водночас чиновник вважає цей варіант  політично, навіть, менш прийнятним, ніж розблокування українських портів за угодою з РФ. На саміті Продовольчої організації ООН міністр сільського господарства Німеччини Оздемір назвав крадіжку та вивезення українського зерна Росією "огидною формою війни". За інформацією розвідки, у порту Севастополя сирійські судна завантажуються українським зерном.
  • Депутат російської Держдуми Морозов запропонував "денацифікувати" Польщу відразу ж після "денацифікації" України. У відповідь прем’єр-міністр Польщі Моравецький назвав президента Путіна небезпечнішим за Гітлера і Сталіна, і закликав провести "депутинізацію" Росії.
  • Пентагон здійснює ротацію військового контингенту у Європі. На заміну буде відправлено 10,5 тис. військовослужбовців.
    З ініціативи глави Пентагону Остіна відбулася його телефонна розмова з міністром оборони РФ Шойгу. Темами переговорів були ситуація в Україні та "актуальні питання міжнародної безпеки". Остін закликав РФ до негайного припинення вогню в Україні.
    Президент Путін обговорив із членами Ради Безпеки РФ ситуацію на фронті в Україні, а також потенційні "загрози безпеці" після вступу Фінляндії та Швеції до НАТО. Фінляндія має намір подати заявку про членство найближчими днями, Швеція – упродовж 2–3 тижнів. Рішення про прискорене приймання може бути ухвалено найближчим самітом Альянсу. Президент Фінляндії Нііністьо та прем’єр-міністр Швеції Андерссон обговорили перспективи вступу до НАТО з президентом США Байденом.
    Президент Туреччини Ердоган пригрозив накласти вето на прийняття Фінляндії та Швеції до Альянсу. За його словами, вони "стали гостьовим будинком для терористичних організацій". Йдеться про Курдську робітничу партію, яка турецька влада визнала терористичною організацією. Міністри закордонних справ Швеції та Фінляндії заявили, що керівництво Туреччини досі висловлювалося за їхнє приєднання до Альянсу, тому вони сподіваються, що всі проблеми вдасться врегулювати переговорами.

Київ

  • Голова Асоціації перевізників Києва та Київської області заявив, що ціни в маршрутках можуть зрости до 15 грн уже до початку червня через різке зростання цін на пальне. Перевізники вже скоротили кількість одиниць транспорту, що виходять на лінію.

No comments:

Post a Comment