May 13, 2022

12.05.2022: Росія загрожує НАТО ядерними ударами

Росія загрожує НАТО ядерними ударами

12.05.2022 Миколаїв – Херсон

12.05.2022 Харків

12.05.2022 Загальна мапа

12.05.2022 Луганщина

12.05.2022 Донецьк - Горлівка

12.05.2022 Ізюм - Лиман

  • Росія загрожує НАТО ядерними ударами
  • Верховна Рада ухвалила закон про конфіскацію російських та білоруських активів.
  • Окупанти впритул наблизилися до Сєвєродонецька.
  • Біля острова Зміїного підбито ще один російський корабель.

Війна

Фронт

  • Українські війська й надалі ведуть наступ на півночі Харківської області та вийшли до кордону із РФ на двох ділянках. Російське командування тримає великі нові з’єднання в Білгородській області як резерв. Губернатор області повідомив про «обстріл» села яке розташовано у 20 км від кордону та звинуватив у ньому українську армію. Прессекретар російського президента Пєсков заявив про необхідність «зміцнення безпеки» регіонів, що межують з Україною.
    У районі Ізюма окупанти сконцентрували великі сили та намагаються наступати на Слов’янськ та Лиман. Українські війська залишили село Олександрівка на підходах до Святогірська.
    На Луганщині ситуація ускладнилася. Російські війська витіснили українські підрозділи з Рубіжного та наступають на Сєвєродонецьк. Спроба зайти в тил українських військ, за допомоги переправи через Сіверський Донецьк у Білогорівці, знову закінчилася для окупантів цілковитою невдачею – українська артилерія зруйнувала понтонну переправу та знищила велику кількість техніки.
    На захід від Горлівки російські війська зайняли Верхньоторецьке й наблизилися до траси Донецьк-Костянтинівка, а також штурмують Авдіївку. Атаки на Піски та Мар’їнку на околицях Донецька та на Вугледар – відбито. Російська авіація завдала ударів по Слов’янську, Краматорську, Селидовому та Покровську.
    Бійці батальйону "Азов", морські десантники та прикордонники чинять  опір на «Азовсталі» набагато більшим силам окупантів та «армії ДНР», які безперервно штурмують підприємство за підтримки з повітря та з моря. Українські воїни успішно відбивають атаки, попри велику кількість поранених, нестачу боєприпасів, їжі, води та медикаментів. Віцепрем’єр-міністр Верещук заявила про підготовку угоди з Росією про евакуацію тяжко поранених бійців з «Азовсталі» за посередництва Міжнародного Червоного хреста та ООН. Окупанти відкинули будь-яку можливість виведення українських військ із території підприємства. Президент Ердоган запропонував вивезти бійців до Туреччини в обмін на гарантії їхньої неучасті в подальших бойових діях.
  • Окупанти знову обстріляли Миколаїв із РСЗВ, зі ствольної артилерії та мінометів – населені пункти на півночі Херсонської обл. Під артобстріл потрапила евакуаційна колона в Білій Криниці.
  • Українські війська пошкодили ракетами біля о. Зміїний на південь від Одеси один із найновіших кораблів Чорноморського флоту РФ – судно тилового забезпечення "Всеволод Бобров", яке намагалося доставити туди комплекси ППО. Зміїний – стратегічна точка для контролю повітряного простору та всієї північно-східної акваторії Чорного моря.
  • Російські війська завдали удару 12 крилатими ракетами по Кременчуку Полтавської області. 4 ракети потрапили до нафтопереробного заводу, який було виведено з ладу внаслідок попередньої ракетної атаки. Решта ракет потрапили в об’єкти інфраструктури, у теплоелектроцентраль тощо. Ще одна ракета вибухнула в заповідній зоні о. Хортиця в Запоріжжі.

Тил

  • Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про примусове вилучення українських "дочок" двох найбільших російських банків – "ВЕБ.РФ" (Промінвестбанк) та "Сбербанку" (Міжнародний резервний банк). Верховна Рада переважною більшістю голосів затвердила закон про конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб РФ та Білорусі, який Зеленський ветував та повернув до парламенту зі своїми правками.
  • Міністр фінансів Марченко заявив, що Україна з моменту широкомасштабного вторгнення РФ витратила на воєнні потреби 245 млрд грн. ($8,3 млрд). На ці цілі перенаправлено низку коштів усіх незахищених статей бюджету. Марченко наполягає на виконанні Україною всіх зобов’язань щодо погашення та обслуговування держборгу, попри гарячу фазу війни. Великі виплати за боргом (понад $1 млрд) заплановано на вересень. Низка економістів вважають, що влада країни має поставити перед кредиторами питання про списання частини або всіх боргів через війну.
  • У Сеньківці Чернігівської області розпочався демонтаж монумента "Три сестри" на стику кордонів РФ, Білорусі та України, який було встановлено в 1975 р. З 1975 до 2015 р. біля пам’ятника відбувався фестиваль "Слов’янська єдність".

Україна та світ

  • Заступник постійного представника РФ при ООН Полянський заявив, що позиція російської влади щодо вступу України до ЄС зазнала змін проти початку березня, коли відбулися переговори в Стамбулі. Російське керівництво тепер виступає проти вступу України – як до НАТО, так і до ЄС.
    Полянський оголосив про скликання 13 травня Ради Безпеки, де Росія надасть "докази" про реалізацію в Україні "біологічних програм американських лабораторій".
    Він знову погрожував світові застосуванням ядерної зброї, оскільки, за його словами, Захід прямо «загрожує ядерній державі». Заступник голови Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв заявив, що накачування України зброєю країнами НАТО підвищує ймовірність прямого воєнного конфлікту з Альянсом із перетіканням його в повноцінну ядерну війну. У відповідь на цю заяву російські ЗМІ повідомили, що Держдепартамент США не планує постачання ядерної зброї до України за жодних умов.
    За інформацією видання The Washington Post, адміністрація президента США обмежила доступ України до розвідданих, які могли б допомогти в ліквідації вищого російського командування або використані для атак об’єктів за межами території України, територіальних вод тощо. Причиною названо побоювання, що Росія визнає США стороною конфлікту.
  • Міністр оборони Великої Британії Уоллес заявив, що представники його міністерства та воєнні аташе шукають в усьому світі запаси радянської зброї та скуповують її для передавання Україні. Міністр закордонних справ Трас закликала партнерів посилити та розширити санкції проти Росії задля примушення її до виведення військ з України.
    Українська влада звернулася до західних партнерів із проханням налагодити навчання українських військовослужбовців поводженню з новітньою воєнною технікою НАТО, яка поки не надходить до України. Йдеться, зокрема, і про навчання льотчиків.
  • Ухвалення білля про виділення $40 млрд на допомогу Україні заблокував сенатор-республіканець Пол, попри підтримку обох владних партій. Експерти планують затвердження цієї суми Сенатом США наступного тижня.
  • Спікер Газпрому Купріянов оголосив про зупинення транзиту газу в ЄС газогоном Ямал-Західна Європа через запровадження санкцій проти компанії-власника польської ділянки труби EuroPol GAZ.
    За інформацією агентства Bloomberg, приблизно 20 покупців російського газу з країн ЄС уже відкрили рахунки в рублях у Газпромбанку. Єврокомісія наполягає, що оплата рублями порушує санкційний режим. Газпром стверджує, що споживачі сплачуватимуть постачання у євро, а Газпромбанк самотужки конвертує ці кошти в рублі, оскільки ЄС наклав санкції на Центробанк РФ. За твердженням української розвідки, Роскосмос обходить санкції, проводячи платежі саме через Газпромбанк. Цим самим каналом користуються й інші російські монополісти, які потрапили під західні санкції.
    Віцеканцлер Хабек заявив, що Німеччина поки не може відмовитися від російського газу. Підземні сховища країни заповнено на 40 %, цього достатньо для споживання влітку.
    Фінляндія очікує на припинення постачання газу з РФ у відповідь на приєднання до НАТО. Росія загрожує Фінляндії "воєнними кроками" та "спецоперацією" в разі вступу до Альянсу.
    Канцлер Австрії Нехаммер попередив Газпром, що в разі відмови від заповнення газом одного з найбільших у Європі підземного сховища в Зальцбурзі воно буде передано в управління іншим операторам. Наразі газу в сховищі немає. Росія спровокувала різке зростання цін у Європі, обмеживши постачання та спустошивши сховища перед попереднім опалювальним сезоном.
    За інформацією європейських ЗМІ, низка країн Євросоюзу допускають відтермінування нафтового ембарго для якнайшвидшого запровадження решти санкцій шостого пакета, на випадок, якщо не вдасться переконати Угорщину відмовитися від своїх вимог або пом’якшити їх.
  • Глава Всесвітньої продовольчої програми Бізлі звернувся до російського президента Путіна із закликом відкрити для судноплавства українські порти, оскільки без експорту українського зерна голод може спіткати мільйони людей в ​​усьому світі. Росія сподівається використати нестачу продовольства як ще один важіль тиску на світову спільноту для пом’якшення або скасування санкцій, а також для підвищення цін на зерно, врожай якого у РФ цього року може стати рекордним за всю історію.
    Міністр закордонних справ Кулеба попередив про відповідальність покупців украденого російськими окупантами українського зерна.
  • Єврокомісія перерахує Україні другий транш макрофінансової допомоги (кредиту під низькі відсотки) до 20 травня.
  • За інформацією Агентства ООН у справах біженців, унаслідок війни з України виїхали понад 6 млн осіб, що стало найбільшою міграційною кризою в Європі з часів Другої світової війни. Міжнародна організація з міграції (MOM) повідомила, що ще понад 8 млн українців залишили місце проживання, але залишаються в Україні, причому не всі вони набули статус внутрішньо переміщених осіб.
  • Уряд Латвії заблокує з наступного тижня російські соцмережі "ВКонтакте", "Однокласники" та "Мій Світ" на виконання санкцій ЄС.
    Персональні санкції починають боляче бити по кишенях російських олігархів та чиновників. Фінансова поліція Іспанії виявила яхти, нерухомість та інші активи 15 громадян РФ. У Німеччині заарештовано суперяхту Luna російського олігарха Ахмедова, яку він купив у олігарха Абрамовича.
    Компанія Siemens оголосила про повний вихід із Росії. Вона припинила контракт із "РЖД" на сервісне обслуговування швидкісних потягів.
    Компанія Shell продає власну мережу АЗС та завод мастильних матеріалів російській компанії Лукойл.
    Японія заморозила активи двох найбільших російських банків – "Сбербанку" та "Альфа-банку", а також заборонила японським компаніям інвестувати в активи у РФ з отриманням частки в капіталі понад 10 %.

Київ

  • У Києві та у всій північній Україні вирував ураган, який валив дерева, зривав дахи з будинків та рвав дроти електромереж. Унаслідок негоди було знеструмлено кілька районів столиці та населені пункти області.
  • Заступник голови Офісу президента Тимошенко анонсував відкриття з 29 травня руху мостом у Стоянці на околиці Києва, який було підірвано в перші дні вторгнення. На мосту завершуються відновлювальні роботи.

Тренди

  • Синод УПЦ Московського патріархату звинуватив попереднього президента Порошенка в розпалюванні релігійної ворожнечі. На думку промосковських ієрархів, заснування єдиної помісної церкви – ПЦУ  та отримання нею томосу про автокефалію послужили одним із приводів вторгнення Росії в Україну.

 

No comments:

Post a Comment