April 09, 2022

08.04.2022: Ракетний удар по вокзалу Краматорська забрав життя 52 людей

 

Ракетний удар по вокзалу Краматорська забрав життя 52 людей

  • Ракетний удар по вокзалу Краматорська забрав життя 52 людей.
  • Україна зробила ще один крок до вступу до ЄС.
  • НБУ планує послабити валютні обмеження.

Війна

Фронт

  • Генштаб повідомив про бої в Харківській, Луганській, Донецькій, Херсонській областях. Оборонці Маріуполя відбивають безперервні атаки, попри жорстокі обстріли з усіх видів артилерії та бомбардування. Українські війська відбили спроби наступу окупантів під Ізюмом. Російська армія незначно просунулась у Рубіжному та в районі траси Р-66 "Бахмутка" на півночі Луганської обл. Українські війська визволили ще один населений пункт на півночі Херсонської обл. на березі Дніпра й ведуть бої на околицях обласного центру.
    Генштаб констатує концентрацію російських військ для наступу на Донбасі та в Харківській обл. За оцінкою Пентагону, російська влада сподівається залучити приблизно  60 тис. військовослужбовців – новобранців та резервістів. Їхня підготовка, однак, є недостатньою для ефективних дій в умовах реальних боїв.
    08.04.2022
    З важкої артилерії та РСЗВ обстріляно Харків, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Гірське, Попасну, Авдіївку, Красногорівку, Мар'їнку.
    Ракетний удар завдано по об'єктах інфраструктури в Миргороді Полтавської обл. та Новоград-Волинському в Житомирській обл., а також по об'єктах на околицях Одеси та в Кіровоградській обл.
  • Росія роздала 12 тис. паспортів громадянам України, вивезеним із територій, де точаться бої. За словами чиновника Головного управління з питань міграції МВС РФ, у понад 800 пунктах тимчасового розміщення перебуває приблизно 25 тис. осіб, з них – 10,5 тис. дітей.
  • Мер Чернігова Атрощенко повідомив, що за час облоги загинуло приблизно 700 осіб – цивільних та військовослужбовців. У місті залишилося трохи понад 95 тис. осіб із 290 тис., які жили до війни, забудову знищено на 70 %.

Тил

  • За твердженням прем'єр-міністра Шмигаля, витрати на виплату зарплат держслужбовцям із початку війни скорочено на 10 %. Скорочення не торкнулося працівників бюджетних підприємств та організацій. Шмигаль також повідомив про відмову від фінансування капітального будівництва та перенаправлення цих коштів на армію та ремонт пошкоджених об'єктів.
  • Україна отримала грант €120 млн у рамках пакету фінансової допомоги ЄС – без необхідності повернення цих коштів.
  • НБУ готується пом'якшити валютні обмеження, які було запроваджено в день вторгнення, зокрема,  дозволити валютообмінні операції. Голова НБУ Шевченко заявив, що банківська система країни є ліквідною та працює стабільно.

Україна та світ

  • Голова Єврокомісії фон дер Ляєн та єврокомісар із закордонних справ Боррель приїхали до України. Разом із президентом Зеленським вони відвідали Бучу. Під час візиту українському уряду було передано опитувальний лист для підготовки до вступу країни до ЄС. Зеленський заявив, що на нього буде надано відповіді протягом тижня. За оцінкою експертів, Україна може набути статусу кандидата на початку літа.
    Зеленський також наголосив на необхідності запровадження ембарго на нафту та газ, якими Путін шантажує Європу й це дає йому відчуття безкарності. Він запропонував обмежити потік коштів, які отримує Росія за енергоносії, за допомоги  акумулювання їх на спеціальних рахунках із виплатою після оголошення миру. Фон дер Ляєн заявила про підготовку ще одного – уже шостого – пакету санкцій проти РФ. Вона підтвердила, що підтримує рух України до європейського майбутнього. Боррель оголосив про поновлення роботи представництва ЄС у Києві.
  • Унаслідок обстрілу Краматорського залізничного вокзалу загинули 52 мирні жителі, ще 109 – поранено. Російське ЗМІ "РІА Новини" опублікувало інформацію про ракетний удар перед тим, як він стався. За словами президента Зеленського, російські пропагандисти так поспішали перекласти відповідальність за теракт на ЗСУ, що засвітили власну провину. Запуск ракет здійснено із Шахтарська – з території "ДНР" – це підтвердили місцеві жителі та розвідка Пентагону.
    Президент Європарламенту Метсола назвала обстріл міжнародним воєнним злочином. Вона заявила, що Європа недостатньо швидко надає Україні допомогу – фінансову, воєнну та матеріально-технічну. Метсола наголосила, що політики ЄС мусять узяти на себе відповідальність за те, що не спромоглися запобігти війні.
    Глава Європейської Ради Мішень після трагедії в Краматорську заявив про необхідність збільшення постачання зброї Україні та посилення санкцій проти РФ. Президент Німеччини Штайнмаєр підтримав ідею міжнародного трибуналу над Росією, зокрема, над президентом Путіним та міністром закордонних справ Лавровим. Президент Франції Макрон оголосив, що співробітники жандармерії та спецслужб допомагають Україні в збиранні інформації про воєнні злочини РФ.
    Міністр закордонних справ Кулеба запропонував виключити Росію із Ради ОБСЄ, оскільки вона руйнує своїми діями засади європейської системи безпеки.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров наполягає на включенні до списку "гарантів безпеки" України, крім Росії, ще й Білорусі.
  • МВФ відкриває спецрахунок для збирання допомоги Україні від країн-донорів.
  • Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон після обговорення ситуації в Україні з канцлером Німеччини Шольцем оголосив про виділення Україні ще одного пакета воєнної допомоги на суму £100 млн. До нього буде включено партію зенітних ракет Starstreak та протитанкові комплекси.
    За інформацією видання Politico, Шольц гальмує передачу Україні важкої техніки, мотивуючи це необхідністю погодження позиції із союзниками.
    Словаччина, окрім уже переданих ЗРК С-300, готова поставити Україні ще 16 найновіших самохідних гаубиць Zuzana калібру 155 мм (стандарт НАТО), які стріляють на відстань до 35 км.
    Прессекретар угорського прем'єр-міністра заявив, що Угорщина "не має наміру втручатися у війну за допомоги постачання зброї Україні".
  • Мін'юст РФ скасував реєстрацію 15 представництв міжнародних організацій, зокрема, Amnesty International, Human Rights Watch та Фонду Карнегі.
    46 країн відмовилися від участі в засіданні Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Казані та не братимуть участі в його роботі. Комітет очолює РФ, яка систематично порушує міжнародне гуманітарне право.
    Слідом за США, Великобританією, Канадою та країнами ЄС до заборони постачання Росії високотехнологічних товарів приєдналися Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн.
    Великобританія, за США, запровадила санкції проти дочок президента Путіна.
    Країни ЄС заморозили активи російських та білоруських олігархів на €29,5 млрд, а також заблокували транзакції на €196 млрд. Про блокування російських активів на десятки мільярдів доларів повідомили Швейцарія та офшорні британські юрисдикції.
    Компанія Bosch поки не планує повного згортання діяльності у РФ. Одна із найбільших європейських компаній Shell й надалі  купуватиме російську нафту під прикриттям її змішування з іншими сортами.
    Держави-партнери України оголосили персонами нон грата та вислали 413 російських дипломатів, які вели шпигунську діяльність.

Київ

  • Командувач силами Територіальної оборони бригадний генерал Галушкін оголосив про скорочення кількості блокпостів у столиці вже незабаром. За його словами, підрозділи ТрО не буде розформовано й вони готуються до виконання завдань усією територією країни, разом зі ЗСУ та підрозділами інших відомств.

Тренди

  • Згідно з опитуванням 1200 громадян, яке провела група "Рейтинг", приблизно 30 % вимушених переселенців хочуть повернутися додому вже незабаром, а 40 % – після закінчення війни. За оцінками соціологів, змінити місце проживання довелося 20 % жителів країни, а в східних регіонах – 46 %. Наразі працюють 58 % робітників від довоєнної кількості, приблизно половина – віддалено. У березні працювали лише 46 % респондентів. Заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату підтримали понад половина респондентів.

No comments:

Post a Comment