April 08, 2022

07.04.2022: Генасамблея ООН тимчасово зупинила членство Росії в Раді з прав людини



Генасамблея ООН тимчасово зупинила членство Росії в Раді з прав людини

  • Генасамблея ООН тимчасово зупинила членство Росії в Раді з прав людини.
  • Шмигаль оцінив втрати від агресії РФ у понад $1 трлн.
  • ЄС опублікував 5-й пакет антиросійських санкцій.

Війна

Фронт

  • Голова Сумської обладміністрації Живицький повідомив про повне звільнення області від окупантів. За його словами, пересування областю поки є небезпечним, оскільки російські війська під час відступу щільно замінували територію та житлові масиви.
    Українські війська на Луганщині просунулися на кілька кілометрів на схід від Кремінної. В області не припиняються тяжкі бої та обстріли населених пунктів.
    Генштаб повідомив, що окупанти ставлять мінні загородження, щоби запобігти просуванню українських військ, які намагаються деблокувати Харків. Місто щодня зазнає жорстоких обстрілів із важкої артилерії та РСЗВ.
    Російське командування перекинуло основні сили на прорив української оборони в районі Ізюму та на Донецькому напрямку, а також на штурм Маріуполя. У районі на південь від Харкова залізничні війська РФ проводять роботи з відновлення колії для перекидання свіжих військ до лінії фронту. За словами міністра оборони Резнікова, Росія змінила тактику та прагне перевести конфлікт у затяжну форму.
    З 9 квітня "Нова пошта" зупиняє роботу відділень у Донецькій області. Посилки мають бути отримано чи переадресовано на інші відділення до 8 квітня.
    На Херсонщині окупанти намагаються закріпитися на правому березі Дніпра й не допустити просування українських військ до Херсона для виходу до тилу угруповання військ на півночі області, яке загрожує Кривому Рогу.
    07.04.2022
  • Укрзалізниця швидко відновила пошкодження залізничних колій у Харківській області в районі Барвінкового, що дало змогу запустити рух евакуаційних поїздів із Краматорська та Слов'янська. Окупанти завдали удару ракетою "Точка-У" по залізничному вокзалу Краматорська, звідки відправляються евакуаційні потяги – десятки людей загинули та дістали поранення.
    Ракетний удар завдано по об'єкту критичної інфраструктури на Одещині.
    Генштаб вважає цілком ймовірними ракетно-бомбові удари з території Білорусі – на волинському напрямку та по Києву.
  • Енергоатом повідомив, що захопленням Запорізької АЕС керував російський генерал Домбровський. Два тижні тому до Енергодару на заміну йому прибув командувач військами радіаційного, хімічного та біологічного захисту генерал Васильєв.
  • Окупанти заборонили виїзд чоловіків із захопленої території Запорізької області. З населених пунктів надходять повідомлення про масові зникнення людей. Російські вояки розстріляли човен, на якому 14 людей спробували втекти на контрольовану територію. Загинули 3 дорослих та 1 дитина.
    Мер Ірпеня Маркушин повідомив, що окупанти їздили в місті трупами мешканців, тому останки довелося збирати лопатами. Мер Бучі Федорук підтвердив, що 90 % жителів загинули не від уламків, а їх було вбито зі стрілецької зброї. На території міста знайдено три масові поховання. Розвідка Німеччини перехопила переговори окупантів, які обговорювали вбивства мирного населення Бучі. Президент Зеленський заявив, що окупанти забирають із собою тіла мирних громадян, щоби використати їх у пропагандистських відео. Правозахисні організації радять постраждалим громадянам обов'язково звертатися до правоохоронних органів для документування воєнних злочинів окупантів.
    Держдума РФ готує законодавчі акти, які дають змогу усиновлення вивезених з України дітей за спрощеною процедурою, що є порушенням Конвенції ООН із прав дитини. Поки чинна тимчасова схема з оформленням опікунства над українськими дітьми.
  • Міністерство оборони повідомило, що прихована мобілізація в Росії провалюється, тому можливість залучення у війну збройних сил Білорусі є досі значною.

Тил

  • Генштаб оголосив, що весняного призову в країні не буде, оскільки оголошено загальну мобілізацію.
  • За оцінкою прем'єр-міністра Шмигаля, бюджет у квітні одержить лише половину запланованих надходжень. Міністр фінансів Марченко повідомив, що прогнозований обсяг міжнародної допомоги становитиме €7 млрд, з яких €3 млрд уже отримано урядом. Шмигаль заявив, що загальна сума прямих та непрямих втрат від російської агресії вже перевищила $1 трлн.
  • Завод "Арселор Міттал-Кривий Ріг" відновив роботу.
  • У Львові облаштовано перше містечко для 850 переселенців зі збірних контейнерів, наданих США. Санвузли та їдальня – спільні для всього поселення.
  • Нацполіція оголосила про арешт активів дружини кума російського президента, голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука.

Україна та світ

  • Президент Зеленський стверджує, що гарантії безпеки та переговори з Путіним є паралельними процесами. Він наполягає на наданні гарантій – Росією тощо. Основними питаннями переговорів із Путіним він назвав припинення війни, "окупований Крим та Донбас".
    Радник глави президентського Офісу Подоляк заявив, що міністр закордонних справ РФ Лавров намагається тиснути на українську делегацію. Лавров стверджує, що Україна в запропонованому проєкті угоди відійшла від уже погоджених положень, які було обговорено на переговорах у Стамбулі 29 березня. За словами міністра закордонних справ Кулеби, кожен крок Лаврова має метою зривання переговорів, проте, попри це, міністр готовий до зустрічі з ним.
    Директор Служби зовнішньої розвідки РФ Наришкін звинуватив США в затягуванні війни в Україні, щоби перетворити її для Росії на "новітній Афганістан".
    Президент Білорусі Лукашенко заявив, що мирні переговори між Путіним та Зеленським не мають відбуватися без його участі.
    Глава МЗС Туреччини Чавушоглу підтвердив готовність надати майданчик та умови для нових переговорів Росії та України, попри те, що воєнні злочини російської армії "кинули тінь на переговорний процес".
    Президент Макрон оголосив, що Франція готова стати гарантом безпеки України після завершення війни із Росією. Він також заявив, що й надалі телефонуватиме Путіну "незалежно від результатів цих бесід". У Франції триває президентська передвиборча кампанія, й, на думку низки експертів, дії Макрона спрямовані на підвищення його рейтингу. За словами глави МЗС Кулеби, жодна з країн, які було названо "гарантами безпеки", не представили свого бачення процесу.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін не вважає розширення НАТО Фінляндією та Швецією, а також західні санкції "екзистенційною загрозою", яка потребує застосування ядерної зброї, але "зробить західний фланг більш витонченим для забезпечення безпеки". Міністр закордонних справ Фінляндії Хаавісто заявив, що країна зробить певні кроки в напрямі вступу до Альянсу протягом кількох тижнів.
  • Генеральна Асамблея ООН проголосувала за тимчасове зупинення членства Росії в Раді з прав людини. Російська делегація оголосила, що вона припиняє свої повноваження в Раді власним рішенням. ЗМІ виявили факти загроз із боку РФ іншим делегаціям, зокрема, за відмову від голосування. Президент США Байден за результатами голосування заявив, що війна перетворила Росію на країну-ізгоя. Президент Зеленський заявив, що Росія вже давно не має жодного стосунку до міжнародної концепції прав людини.
  • Мінфін США запровадив санкції проти найбільшої російської компанії, яка видобуває алмази – "Алроса". Усі фінансові операції із нею мають бути завершено до 9 травня. Санкції також запроваджено проти Об'єднаної суднобудівної корпорації, яка будує та ремонтує кораблі для військово-морських сил РФ. Санкційний список фізосіб розширено – до нього включено чиновників уряду й керівництво "Алроси" та ОСК.
    Нижня палата Конгресу проголосувала за повне ембарго на імпорт російської нафти та газу, а також за зупинення торговельних відносин із РФ та Білоруссю.
    Посли країн ЄС затвердили 5-й пакет санкцій проти РФ. До нього увійшли ембарго на російське вугілля – із середини серпня, заборона на постачання зброї, заборона входження до європейських портів суден під російським прапором, заморожування рахунків кількох російських банків, заборона експорту низки товарів – високотехнологічних та подвійного призначення, а також заборона на діяльність транспортних компаній у Росії та Білорусі. До списку санкцій також внесено співробітників оборонних підприємств, чиновників, бізнесменів та військовослужбовців РФ, які пов'язані з війною в Україні. Заборона імпорту російської нафти до пакета не включено.
    Європарламент більшістю голосів ухвалив резолюцію із закликом повної заборони імпорту російських енергоносіїв – нафти, вугілля, ядерного палива та газу. Резолюція засуджує воєнні злочини російських вояків і вимагає створення міжнародного трибуналу ООН для їхнього розслідування. Документ містить заклик до країн ЄС збільшити воєнну допомогу Україні.
    Президент Польщі Дуда закликав демонтувати російський газогін "Північний потік-2", який Путін використовує для енергетичного шантажу Європи. Він також закликав до суттєвого посилення санкційного режиму.
    За інформацією агентства Bloomberg, китайські компанії оплачують постачання російської нафти та вугілля юанями.
    Президент Зеленський наголошує на необхідності запровадження "ще сміливіших" санкцій. Він підкреслив, що якби санкції були ефективні на всі 100 %, не довелося б роз'яснювати лідерам різних країн необхідність їхнього посилення.
  • США нададуть Україні 12 тис. протитанкових систем, 1,4 тис. ПЗРК "Stinger" та сотні безпілотників-камікадзе понад пакетом вартістю $100 млн, який було затверджено тиждень тому. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що не вбачає різниці між "оборонними" та "наступальними" озброєннями, які передаються Україні. Країна реалізує своє право на самооборону, закріплене статутом ООН, отже – уся допомога є оборонною. На думку Столтенберга, війна в Україні може розтягнутися на місяці й навіть роки, і це підвищує ризики для Європи.
    Глава МЗС Кулеба повідомив, що зброю Україні постачатиме не НАТО, а "певні союзники" через складність затвердження подібних постачань консенсусом.
    Президент Європейської Ради Мішель оголосив про намір виділити пряму воєнну допомогу Україні ще на €0,5 млрд, на додаток до наданої раніше – на суму €1,0 млрд.
  • У Києві відновили роботу посольства Литви та Словенії. Президент Зеленський закликав решту послів повернутися до Києва.
  • Російські хакери зламали український портал держпослуг та виклали в Інтернет персональні дані 7 млн ​​українських громадян.
  • Президент Білорусі Лукашенко заявив про проведення "успішної спецоперації" на території України зі звільнення водіїв конфіскованих фур.
  • Компанія "Російські залізниці" (РЖД) уже вдруге не змогла погасити випуск єврооблігацій через брак валютних коштів.
    Компанія Shell вирішила списати активи у РФ оцінною вартістю понад $5 млрд.
    Російський рубль після падіння наприкінці лютого знову зміцнився до довоєнного рівня через рекордні обсяги валютного виторгу від продажу енергоносіїв.
    Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто оголосив про отримання першої партії російського ядерного палива для АЕС "Пакш" авіатранспортом. 2 блоки АЕС  1,2 ГВт кожен збудовано "Росатомом". Він також підтвердив згоду уряду країни на оплату російського газу рублями. Українське МЗС вважає такі кроки недружньою позицією, а запрошення на переговори до Будапешта – "цинічним".
  • Глава Європарламенту Метсола прогнозує стислі терміни розгляду заяви України на вступ до ЄС одразу ж після того, як будуть надані відповіді на опитувальник.

Київ

  • В Ірпені оголошено комендантську годину до 9:00 11 квітня, у Гостомелі – до 6:00 14 квітня.
    Громадянам на період терміну воєнного стану заборонено відвідування лісів – пішки та на автотранспорті, зокрема, для запобігання підпалам.
  • Відкрито рух "червоною" гілкою метро від "Академмістечка" до "Театральної".

No comments:

Post a Comment