April 07, 2022

06.04.2022: Влада закликала населення Донецької та Луганської областей евакуюватися якнайшвидше

Влада закликала населення Донецької та Луганської областей евакуюватися якнайшвидше

  • Влада закликала населення Донецької та Луганської областей евакуюватися якнайшвидше.
  • Сенат США відновив програму ленд-лізу для допомоги Україні.
  • З початку вторгнення ЄС заплатив Росії за нафту та газ €35 млрд, і надав у кредит Україні €1 млрд.

Війна

Фронт

  • Українські війська відбили ще один населений пункт на півночі Херсонської області, бої тривають неподалік обласного центру.
    Найтяжчі бої точаться в Луганській та Донецькій областях, а також на півдні Харківської. Окупанти мають перевагу над українською армією в живій силі, важкій техніці та авіації й мають намір оточити та знищити українське угруповання Операції об'єднаних сил.
    З важкої артилерії та РСЗВ обстріляно Сєверодонецьк, Рубіжне, Гірське, Золоте, Попасну, Авдіївку та Мар'їнку. Також обстріляно житлові квартали Харкова, Лозову та населені пункти на околицях Херсона. Українська влада звернулася до населення Донецької та Луганської областей із закликом евакуюватися якнайшвидше, оскільки російський наступ може розпочатися найближчими днями. На думку західних чиновників, Путін, попри розгром військ на півночі України, не відмовився від планів захоплення Києва, а його головна мета у війні – знищення України та українців – не змінилася. Генштаб вважає, що російське командування планує розпочати широкомасштабний наступ на Донбасі та захопити Маріуполь, гарнізон якого відбиває атаки надпотужних сил противника вже понад місяць. Для цього до регіону перекинуто другий ешелон військ вторгнення, яке почалося ще на початку зими, а також частини, які було виведено з півночі України та доукомплектовано особовим складом.
    За інформацією Генштабу, російське командування намагається знайти додаткові резерви для поповнення втрат підрозділів, які було розгромлено під Києвом, у Чернігівській та Сумській областях.
    06.04.2022
  • Міністр енергетики Галущенко повідомив, що на території Запорізької АЕС перебувають від 300 до 500 російських вояків та 50 одиниць важкої техніки. Також, до станції прибули представники Росатому. АЕС працює на мінімальній потужності через руйнування окупантами кількох високовольтних ліній, проте видає електроенергію до української енергосистеми.
  • На захопленій території окупанти створюють свої "адміністрації", призначають "мерів" та "місцеві ради". До окупаційних органів влади входять місцеві колаборанти, здебільшого – члени партій "Опозиційна платформа – За життя", "Опозиційний блок", які брали активну участь у підривній та розвідувальній діяльності на користь ворога.
    Віцепрем'єр-міністр Верещук повідомила, що окупанти масово захоплюють мирних громадян у заручники, зокрема, представників органів місцевого самоврядування, активістів та учасників бойових дій на Донбасі. Вона стверджує, що їх не можна обміняти на полонених через вимоги міжнародного гуманітарного права.
    Повсюдно на звільнених теренах знаходять мертвих громадян, яких було піддано жорстоким тортурам. У Гостомелі виявлено тіла 11 чоловіків, яких російські снайпери використовували як мішені.
    Мер Маріуполя Бойченко повідомив, що російські війська вже вбили кілька тисяч містян. Точну кількість жертв підрахувати неможливо. Для приховування воєнних злочинів окупанти використовують мобільні крематорії, у яких спалюють тіла загиблих маріупольців.

Тил

  • Президент Зеленський влаштував нараду із міністрами уряду. Головні теми – виконання державного бюджету та поновлення роботи підприємств.
  • До Верховної Ради внесено законопроєкт про визнання воєнних злочинів Росії геноцидом українського народу. Зеленський наклав вето на закон про колаборантів та повернув його до парламенту зі своїми правками.
  • Кабмін дозволив застосування підрозділами територіальної оборони, крім легкої стрілецької зброї, ще й важкого озброєння – ракетних систем та артилерії тощо.
  • За інформацією НБУ, міжнародні резерви країни протягом березня зросли на 2 % й на 1 квітня становили $28,1 млрд.
  • Бюро економічної безпеки розпочало процес реквізиції понад 1,5 тис. залізничних вагонів, що належать російським та білоруським компаніям.
  • Комбінат "Запоріжсталь", що належить олігархам Ахметову та Новинському, частково відновлює роботу.

Україна та світ

  • Президент Зеленський заявив в інтерв'ю турецькому телеканалу Habertürk, що змушений бути "досить прагматичним", тому вважає за необхідне й надалі вести переговори з президентом РФ Путіним, навіть після звірств російської армії в Бучі.
    Прем'єр-міністр Угорщини Орбан заявив, що російський президент Путін нібито дав згоду на зустріч у Будапешті в "нормандському" форматі" для обговорення негайного припинення вогню "за виконання певних умов". Радник глави Офісу президента Подоляк назвав цю заяву "медійним хайпом", оскільки, за його словами, спілкування з РФ відбувається офіційними каналами переговорних груп.
  • ЄС, США та інші країни "великої сімки" (G7) запровадили санкції проти двох найбільших російських банків – Ощадбанку та Альфа-банку, а також проти дочок президента Путіна, дочки та дружини міністра закордонних справ Лаврова та членів Ради безпеки РФ, зокрема, колишнього президента Медведєва та прем'єр-міністра Мішустіна. Запроваджено обмеження проти великих російських державних підприємств критичної сфери. Також заборонено інвестування коштів у російську економіку.
    Мінфін США заборонив Росії виплати за боргами заарештованими коштами під юрисдикцією США. Це призвело до того, що Мінфін РФ був змушений виплатити рублями купонний дохід у сумі майже $650 млн за єврооблігаціями з терміном погашення у 2022 та 2042 роках. Це означає дефолт за зобов'язаннями. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Захід створив дефолт штучно, а оплата рублями є вимушеним кроком.
  • ЄС включить до списку санкцій олігархів Дерипаску, Керімова, Ротенберга, Шульгіна та голову Ощадбанку Грефа.
    Уряд Канади включив до списку санкцій двох найбагатших російських олігархів – Потаніна та Михельсона. Їх досі немає в жодному санкційному західному списку. Крім того, під канадські санкції потрапили ще 4 російські олігархи.
    Тайвань посилив обмеження на експорт до Росії високотехнологічної продукції, чіпів та компонент систем зв'язку згідно з міжнародними санкціями.
  • Міністр фінансів США Йеллен попередила конгресменів, що ембарго на російську нафту спричинить різке зростання цін на неї в усьому світі. Насамперед ембарго вдарить по американських громадянах. Адміністрація Байдена готується до проміжних виборів до Конгресу, а питання ціни на пальне в країні – одне з найболючіших, і може спричинити програш Демократичної партії.
    Прем'єр-міністр Угорщини Орбан виступив категорично проти запровадження ембарго на імпорт російських енергоносіїв.
    Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що російська влада обов'язково понесе відповідальність за воєнні злочини в Україні. За її словами, російські війська окупували територію України, хоча пропагандисти називають ці дії "визволенням". Глава Європейської Ради Мішель вважає, що ембарго проти російської нафти та газу буде запроваджено – "раніше чи пізніше". Він повідомив про початок роботи трастового фонду солідарності з Україною, який дасть змогу підтримати країну та забезпечити доступ до фінансування, а надалі – надасть можливість залучити інвестиції для відновлення економіки. Єврокомісар із закордонних справ Боррель повідомив, що з моменту початку вторгнення в Україну країни ЄС заплатили Росії за енергоносії €35 млрд, а допомога Україні склала всього €1 млрд. Левова частина цієї допомоги – кредити під низькі відсотки.
    У Берліні відбулася акція на підтримку ембарго на російські енергоносії. Тисячі людей лягли на землю перед будівлею Бундестагу на згадку про українців, яких по-звірячому було вбито російськими вояками.
  • Ринок морського страхування Лондона оголосив усі територіальні води Росії "зоною війни". Це означає, що судна, які заходять до всіх російських портів, мусять вносити додаткову плату та підписувати спеціальні угоди зі страховиками. Подібні заходи було введено 24 лютого щодо вод Чорного та Азовського морів.
  • Сенат США схвалив законопроєкт про відновлення ленд-лізу – постачання зброї та гуманітарних вантажів країні, що веде війну, без зайвих формальностей. Для набуття чинності закон має бути затверджено нижньою палатою Конгресу. Закон відкриває можливість постачання будь-яких видів новітніх озброєнь, крім ядерних.
    Депутат Європарламенту, колишній міністр оборони Естонії Міксер вважає, що Захід мусить якнайшвидше передати Україні важке озброєння, ракетні системи та ППО середнього та далекого радіусу дії тощо, з огляду на ведення воєнних дій у степовій місцевості на сході країни.
    Уряд Великобританії планує відправити до України бронетранспортери Mastiff та бронеавтомобілі Jackal.
    Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що Путін вважає "дозволом наступати на Донбасі" недостатньо жорсткі санкції та відмову Заходу постачати зброю. Він порадив низці західних політиків "позичити рішучості" та запровадити ембарго на постачання нафти до ЄС. Міністр закордонних справ Кулеба закликав країни Заходу посилити підтримку України антиросійськими санкціями та постачанням зброї, щоб у майбутньому не перевіряти чинність 5 статті договору про НАТО.
  • Президент Зеленський виступив перед парламентом Ірландії. Він заявив, що"дефіцит принциповості" певних європейських лідерів стримує посилення санкцій. Вони все ще вважають, війну та воєнні злочини не настільки важкими і страшними, ніж фінансові збитки. За його словами, російська армія знищує сільгосптехніку та запаси продовольства в Україні, щоби спричинити голод у всьому світі та скористатися ним як зброєю. Прем'єр-міністр Мартін повідомив, що Ірландія підтримала заяву України на вступ до ЄС.
  • Президент Польщі Дуда назвав воєнні злочини російської армії геноцидом українського народу. Він наголосив, що метою Путіна є знищення української нації. Папа Римський Франциск назвав звірства російських солдатів у "місті мучеників" Бучі "різаниною". Під час проповіді він тримав у руках український прапор.
    Нижня палата парламенту Чехії визнала Голодомор актом геноциду українського народу та засудила воєнні злочини російської армії в Україні.
  • Президент Франції Макрон назвав критику його переговорів із російським президентом Путіним із боку голови польського уряду Моравецького "втручанням у президентську виборчу кампанію".
  • Поблизу північно-західного узбережжя Туреччини виявлено ще одну морську міну – одну з тих, що встановив Чорноморський флот РФ у день початку вторгнення для блокування судноплавства з українських портів.
  • США передали Закарпатській області перші 18 модульних будинків, які можна змонтувати протягом кількох годин та використати для проживання сімей внутрішніх переселенців. Такі будинки активно використовувалися американською владою для розміщення людей, які постраждали від стихійного лиха.
  • Греція ухвалила рішення про висилку 12 російських шпигунів, які працювали під дипломатичним прикриттям. Норвегія надсилає трьох російських дипломатів. Усього за 3 тижні, що минули, персонами нон грата оголошено 318 працівників російських диппредставництв у країнах ЄС.
  • Депутати Ради Федерації Росії погрожує Фінляндії "заходами у відповідь" у разі її вступу до НАТО.
  • Білоруське КДБ затримало трьох партизанів, які виводили з ладу обладнання залізниці, щоби перешкодити переміщенню російської військової техніки.

Київ

  • У Баришівській, Великодимерській та Калитянській територіальних громадах Київської обл. комендантську годину подовжена до 10 квітня для зачищення території, розмінування тощо.

No comments:

Post a Comment