April 05, 2022

04.04.2022: Російські війська штурмують Маріуполь

Російські війська штурмують Маріуполь

  • Російські війська штурмують Маріуполь.
  • Канали "Прямий", "5-й" та "Еспресо" відключено від цифрового мовлення.
  • США прискорюють доставлення до України воєнної допомоги.

Війна

Фронт

  • Російські війська безперервно штурмують обложений Маріуполь, попри великі втрати. Командування армії РФ поставило черговий ультиматум та запропонувало українським воякам та полку Нацгвардії "Азов" скласти зброю. Для них обіцяно відкрити коридор на територію, що контролюється Україною 5 квітня, починаючи із 6:00, а режим "повної тиші" в регіоні, нібито, буде оголошено з 9:30. За словами президента Зеленського, російська армія спробує приховати сліди своїх злочинів у Маріуполі – знищуватиме трупи мирних мешканців, зніматиме постановчі інтерв'ю, монтуватиме відеозаписи та фото. Президент Зеленський заявив, що сподівається розв'язати гуманітарну проблему міста найближчим часом за посередництва Туреччини.
    У понеділок російські війська не дозволили представникам Міжнародного Червоного Хреста доставити до Маріуполя гуманітарну допомогу. Конвой було зупинено в Мангуші – на під'їзді до міста.
    Окупанти перегрупували сили й надалі атакують українські війська в районі Ізюму, на Донбасі, а також на півдні країни. Вони просунулися в районі Рубіжного й у напрямку Слов'янська, а також ведуть бої на околицях Херсона. Російські війська залучають населення для будівництва укріплень у Херсонській обл.
    З важкої артилерії та РСЗВ обстріляно житлові квартали Харкова, Миколаєва, Авдіївки, Рубіжного. У Миколаєві окупанти застосували касетні боєприпаси, що спричинило велику кількість жертв серед мирного населення.
    За даними розслідувачів Conflict Intelligence Team, російське командування перекидає через Білорусь на Донбас та в район Харкова війська, які було виведено з Київської, Чернігівської та Сумської областей. Розвідка США попередила про підготовку російського наступу на сході України.
    Українські війська ППО збивають більшість ракет, якими російські війська обстрілюють українські міста, проте деякі все ж таки досягають цілей – об'єктів критичної інфраструктури. На думку низки експертів, Росія прагне виснажити ресурси України, дезорганізувати логістику та скоротити запаси продовольства. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що уряду поки вдається зберігати баланс пального, попри знищення 2 нафтопереробних заводів та кількох великих сховищ палива.
  • Центр протидії дезінформації при РНБО повідомив про появу в російських ЗМІ статей про нібито використання ЗСУ на території Луганської та Херсонської областей фосфорних та хлорних боєприпасів, що може свідчити про підготовку окупантів до провокацій із застосуванням цих речовин.
  • На звільнених територіях Броварського, Вишгородського та Бучанського районів Київської обл. посилену комендантську годину подовжено до 6:00 7 квітня. Жителям заборонено перебувати на вулицях та в громадських місцях, а також пересуватися пішки та громадським транспортом. Вибухотехніки, поліція та Нацгвардія очищають місцевість від мін та боєприпасів, що не розірвалися, а також знищують поодинокі групи окупантів, які не встигли вийти до Білорусі. Мер Києва Кличко закликав мешканців столиці утриматися від повернення принаймні ще на тиждень.
    Чернігівська військова адміністрація повідомила про відновлення контролю над усією ділянкою кордону в межах області. Голова Житомирської військової адміністрації Бунечко повідомив про звільнення від окупантів усієї території області.
  • В окупованому Мелітополі російська влада розгорнула "військкомат" та розсилає "повістки" чоловікам призовного віку. Окупанти залучають населення міст області до копання окопів та будівництва фортифікаційних споруд.
  • Управління ООН із координації гуманітарних питань повідомило, що внаслідок аоєнних дій Україна наразі є однією з найбільш минно-забруднених країн світу. Якщо у 2014 р мінами було забруднено приблизно 16 тис. км², то зараз експерти оцінюють розмір території для розмінування в 80 тис. км², і вона постійно зростає.
  • Віцепрем'єр-міністр Верещук повідомила, що наразі в полон захоплено орієнтовно 600 російських військовослужбовців, яких утримують у спеціальному таборі відповідно до норм міжнародного права. Міжнародний Червоний Хрест не має доступу до українських вояків, які потрапили в полон.
  • Офіс президента повідомив про евакуацію в понеділок із зони воєнних дій приблизно 3 тис. мирних жителів, з них майже 1 тис. – з території Донецької та Луганської областей. У Маріуполі досі залишаються без їжі, води та світла майже 130 тис. жителів, які не можуть залишити місто через відмову окупантів відкрити гуманітарні коридори.
  • У Бучі виявлено вбитих мирних жителів у підвалі дитячого санаторію. Перед розстрілом їх було закатовано. Генеральний прокурор Венедиктова заявила, що в Бородянці кількість жертв серед мирного населення навіть більша, ніж у Бучі.
    За даними ООН, під час воєнних дій в Україні загинули 1430 мирних жителів, з них – 121 дитина. Українські експерти оцінюють втрати мирного населення в кілька разів більше, з урахуванням загиблих у Маріуполі та на територіях, які було щойно звільнено.
    Головне управління розвідки Міністерства оборони опублікувало списки особового складу підрозділів армії РФ, які причетні до масових убивств у Бучі.
    Центр протидії дезінформації при РНБО вважає, що мобільні крематорії, які російська армія завезла на територію України, окупанти планували використати для приховування воєнних злочинів – спалювання тіл цивільних осіб

Тил

  • Міністр агрополітики Сольський повідомив, що через воєнні дії неможливо розпочати посівну на 3,5 млн га.
  • Заступник голови Офісу президента Смирнов повідомив, що судова система цілком працездатна, суди з окупованих територій переведено на контрольовану. Скандальний Окружний адмінсуд Києва не функціонує. Саме цей суд розглядає позови до органів влади.
  • Телеканали "Прямий", "5-й" та "Еспресо" повідомили про їхнє відключення Концерном РРТ від мовлення в цифровому форматі. Керівництво каналів, парламентська опозиція та низка відомих журналістів заявили про тиск на свободу слова та переслідування командою президента політичних опонентів, які підтримують незалежність України.
  • Кабмін дозволив перетин кордону на період дії воєнного стану чоловікам з інвалідністю віком від 18 до 60 років.

Україна та світ

  • Президент Зеленський закликав Росію прискорити переговори щодо припинення вогню, оскільки ситуація на фронті для російських військ ускладнюється щодня. Міністр закордонних справ РФ Лавров несподівано побачив "реалізм" у пропозиціях української делегації та вважає, що угоду може бути підписано за умови відмови України від вступу до НАТО. Він підтвердив, що делегації інтенсивно спілкуються в режимі відеоконференції.
  • Прем'єр-міністр Польщі Моравецький закликав ЄС запровадити санкції проти всіх 2 млн членів партії "Єдина Росія", а також конфіскувати майно всіх російських олігархів. Наприкінці тижня ЄС має намір ухвалити новий пакет санкцій проти РФ. Фінський міністр економіки Лінтіля прогнозує, що він буде містити ембарго на імпорт російської нафти та вугілля. Однак не всі країни ЄС готові відразу ж відмовитися від такого імпорту, тому Єврокомісія розглядає варіант запровадження загороджувального мита, яке змусить країни шукати альтернативу постачанням із РФ.
    Уряд Австрії виступив із засудженням звірств російської армії в Бучі, проте не планує відмовитись від імпорту російського газу. За словами прем'єр-міністра Польщі Моравецького, головною перешкодою для посилення санкцій є Німеччина, хоча навіть Угорщина та Італія їх підтримують.
    Російський Газпром спробував переписати свої дочірні компанії в Німеччині на підставних осіб, проте влада країни не дала змогу це зробити. Gazprom Germania, який керує декількома великими підземними сховищами, буде передано в управління Федеральному мережевому агентству ФРН до 30 вересня. Водночас уряд шукає покупця на ці активи та пропонує кредитну підтримку інвесторам.
    Після запровадження повного чи часткового ембарго країнами ЄС у Росії неодмінно виникне надлишок газу. Родовища треба буде консервувати, що дорого, або продавати до третіх країн із великою знижкою. Покупцями вже готові виступити китайські компанії, які використовують посередників для обходу санкцій.
    Радник американського президента з нацбезпеки Салліван повідомив про оголошення наприкінці тижня додаткових санкцій проти РФ та Білорусі у відповідь на війну в Україні. Держсекретар Блінкен заявив, що Росія не досягла жодної із трьох цілей, які було поставлено Путіним перед російськими військами. Блінкен підтвердив, що антиросійські санкції не буде скасовано до закінчення війни.
    Компанія Exxon-Mobil заморозила будівництво одного з найбільших у світі терміналу зрідженого газу в порту Де-Кастрі в Хабаровському краї вартістю $4,2 млрд.
    Європейський банк реконструкції та розвитку призупинив доступ Росії та Білорусі до фінансування та експертних послуг.
    Сервіс оренди житла Airbnb заборонив бронювання громадянам Росії та Білорусі та не працює в цих країнах.
    Міністр цифрової трансформації Федоров заявив, що російським ученим незабаром буде перекрито доступ до баз даних наукових текстів та інформації, а також статей у наукових та науково-популярних часописах.
    Міністерство інфраструктури звернулося до урядів країн Балтії та Польщі із закликом перекрити автомобільне сполучення з РФ та Білоруссю. Рішення про транспортну блокаду може бути ухвалено протягом кількох діб. Разом із відмовою найбільших морських контейнерних перевізників доставляти вантажі до Росії та з неї, ця блокада розірве найважливіші логістичні ланцюжки.
    Німецький виробник побутової хімії та косметики Henkel оголосив, що й надалі працюватиме в Росії.
    Головне управління розвідки Міністерства оборони стверджує, що Росія налагоджує через Грузію канал контрабанди підсанкційних товарів, зокрема, військового та подвійного призначення. Через країни Східної Азії до Росії постачаються запчастини для військової техніки, електроніка та оптика.
  • Литва закриває російське консульство в Клайпеді та висилає посла РФ із країни. Німеччина оголосила персонами нон грата 40 співробітників посольства Росії, Польща – 45. Франція –30. Країни ЄС депортували вже майже 200 російських "дипломатів", які вели шпигунську діяльність під дипломатичним прикриттям. Заступник секретаря російської Ради безпеки Медведєв погрожує "симетричною та руйнівною для двосторонніх відносин" відповіддю державам, які ухвалили рішення про висилання. Президент Путін підписав указ про запровадження візового режиму з "недружніми країнами" – ЄС, Норвегією, Данією, Ісландією, Швейцарією та князівством Ліхтенштейн.
  • Спікер Пентагону Кірбі повідомив, що протягом останніх днів до України переправлено військову допомогу на суму $800 млн – протитанкові та протиповітряні комплекси, а також ударні безпілотники. Також, найближчими днями США закупить у партнерів та передасть ЗСУ додатковий пакет озброєнь на суму $300 млн.
    Пентагон схвалив продаж Болгарії 8 винищувачів F-16. На базу до польського міста Ласк перекинуто новітні винищувачі-бомбардувальники F-18, а також літаки-паливозаправники.
  • За даними Управління верховного комісара ООН із прав біженців, з початку воєнних дій з України виїхали понад 4,2 млн осіб. ЄС спрямовує €17 млрд Фонду підтримки знедолених на допомогу українським біженцям.
  • США планують ініціювати усунення Росії із Ради ООН із прав людини. Це питання буде винесено на розгляд Генеральної Асамблеї. За рішення мають проголосувати 2/3 зі 193 членів організації.
    5 квітня відбудеться засідання Ради Безпеки ООН, яке оцінюватиме наслідки різанини в Бучі. На якому в режимі відеоконференції виступить президент Зеленський. На супутникових знімках перші вбиті на вулицях Бучі з'явилися 11 березня – уже після захоплення міста російськими військами. За словами Міністра внутрішніх справ Монастирського, слідчі зафіксували на території Київської області вже 1,2 тис. воєнних злочинів. Він заявив, що відповідальність за вбивства понесуть не лише самі вояки, а і їхні командири, які віддавали накази.
    Міністр закордонних справ Кулеба запросив глав МЗС країн "великої сімки" та ЄС відвідати Бучу, щоби відкинути сумніви щодо необхідності введення санкцій проти РФ.
    Президент США Байден після побаченого в Бучі назвав Путіна "варваром". Він закликав зібрати докази злочинів для притягнення Росії до відповідальності. Єврокомісар Борель від імені всіх країн ЄС засудив звірства російських вояків та назвав їх воєнним злочином. Європейська рада внесе масові розстріли в Бучі та інших містах до переліку злочинів проти людяності, скоєних у Європі.
    Російська пропаганда і далі стверджує, що воєнні злочини скоїли українські військовослужбовці. Проте українські та закордонні експерти підтвердили, що масові вбивства скоїла саме російська армія. Зеленський заявив, що Росія запустила "нову-стару" пропаганду, яка стверджує, що "націоналісти" самі вбивають мирне населення. Він попередив російських "журналістів", які виправдовують звірства російської армії, що вони закінчать життя, у найкращому випадку, у в'язниці. Статтю державного агентства "РІА Новини" щодо планів геноциду українців він назвав одним із доказів для міжнародного трибуналу.
  • Міністр закордонних справ Ван І заявив главі МЗС Кулебі, що Китай зацікавлений у завершенні війни в Україні. За словами Вана, це "відповідає інтересам миру, продовольчої безпеки та міжнародної торгівлі".
  • Після масштабної критики в німецьких ЗМІ президент Штайнмаєр уперше визнав свої помилки щодо Росії, зокрема, зусиль із реалізації проєкту "Північний потік-2". Він також заявив, що відповідальність за війну в Україні несе особисто президент Путін. Колишня канцлерка Німеччини Меркель вважає правильним своє рішення щодо фактичної заборони вступу України до НАТО у 2008 році.
  • Президент Зеленський виступив перед парламентом Румунії та закликав компанії країни приєднатися до відновлення України після перемоги над окупантами.
  • Віцепрем'єр-міністр Стефанишина повідомила, що до кінця цього тижня Єврокомісія передасть Україні опитувальний лист, який є етапом набуття країною статусу кандидата в члени ЄС. За її словами, уряд готував відповіді на це опитування впродовж двох останніх тижнів. Стефанишина сподівається, що до кінця квітня Єврокомісія закінчить внутрішні процедури та надасть Україні статусу кандидата.
  • Посол Литви в Україні повертається до Києва.

No comments:

Post a Comment