March 16, 2022

15.03.2022: ПАРЄ виключила Росію із Ради Європи

ПАРЄ виключила Росію із Ради Європи

  • ПАРЄ виключила Росію із Ради Європи.
  • Українська армія перейшла до активних дій та завдає контрударів.
  • З обложеного Маріуполя вдалося евакуювати приблизно 20 тис. осіб.
  • Сенат США визнав Путіна воєнним злочинцем.

Війна

Фронт

  • Українські війська зупинили окупантів і на низці напрямків перейшли в контрнаступ. Жорстокі бої точаться на околицях Києва, на півночі Луганської обл. та на околицях Маріуполя. Місто було обстріляно з моря. Окупанти зазнають тяжких утрат. За даними українського Генштабу, їхні втрати живої сили сягнули понад 13,8 тис. осіб. убитими, сотні танків та іншої техніки, частину яких було захоплено українськими вояками як трофеї. Росія втратила до 40 % складу боєздатних підрозділів. Українські ППО успішно борються з авіацією – збивають найновіші російські винищувачі. Українські армія, авіація та ППО знищили 84 літаки та 108 вертольотів. В Україні випущено понад 950 ракет, зокрема, з території Білорусі. Білоруські аеродроми використовуються для базування російської авіації, яка бомбардує українські міста.

  • Командування РФ спрямовує до України солдатів-строковиків і готується екстрено випустити курсантів військових училищ для поповнення втрат молодшого офіцерського складу. Від російських матерів приховують, що їхніх синів – солдатів строкової служби – відправляють на війну.
    ЗСУ вибили підрозділи чеченського ОМОНу ("кадировців") із Бучі на півночі Києва, окупанти кинули бойову техніку. Перед відходом вони захопили співробітників мерії та волонтерів. Російські військові стріляють у беззбройних мирних жителів і мародерствують у захоплених ними населених пунктах.
    Глава Енергоатому Котін повідомив, що російські війська використовують територію Запорізької та Чорнобильської АЕС як військові бази.
    Усією Україною ввечері та вночі постійно лунають сигнали повітряної тривоги. У Вінниці ракетами пошкоджено телевежу, припинено ефірне мовлення українських каналів. Кілька ракет прилетіли до Києва, пошкоджено житлові будинки. Повністю зруйновано злітно-посадкову смугу аеропорту "Дніпро", пошкоджено вокзал Запоріжжя-2.
  • У зоні бойових дій загинув журналіст американського каналу Fox News та його колега-редакторка з України, ще одного журналіста – тяжко поранено.
  • Віцепрем'єр-міністр Верещук повідомила, що впродовж доби гуманітарними коридорами вдалося евакуювати майже 29 тис. мирних громадян, з них майже 20 тис. – виїхали з Маріуполя. Водночас окупанти не дали доставити гуманітарні вантажі до Маріуполя, що в облозі, а на Сумщині – затримали евакуаційну колону. За межі України виїхали майже 3 млн біженців, переважно – жінок та дітей, з них до Польщі – майже 1,8 млн. Про готовність прийняти українських біженців оголосили Великобританія та США.
  • Президент Зеленський призначив командувачем Операції об'єднаних сил генерала Москальова. генерала Павлюка, який раніше обіймав цю посаду, призначено головою Київської обласної військово-цивільної адміністрації.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закони про заборону пропаганди дій Росії, а також про кримінальне переслідування за колабораціонізм.
  • Верховна Рада ухвалила закон про підвищення ставки ренти на видобуток газу, залежно від біржової ціни. Також ухвалено закон про визнання бійців тероборони учасниками бойових дій із наданням їм гарантій соціального захисту. Знижено до 0 % акциз на бензин та дизпаливо, а ставку ПДВ на них зменшено з 20 % до 7 %.
  • МВС скоротило кількість блокпостів на дорогах України до 1,5 тис. Зайві блокпости перешкоджали швидкому доставленню стратегічно важливих вантажів, озброєнь та гуманітарної допомоги.
  • Кабмін ліквідував дві нерентабельні державні шахти в Луганській та Львівській областях
  • Прем'єр-міністр Шмигаль оцінив втрати України від вторгнення Росії у $565 млрд.
  • Унаслідок вторгнення РФ Україна повністю втратила весь імпорт пального, що становив до 80 % внутрішнього споживання. Трейдери поступово переорієнтуються на постачання бензину та дизпалива з ЄС.

Україна та світ

  • Парламентська асамблея Ради Європи практично одноголосно ухвалила рішення про виключення Росії. За кілька годин до того російська влада оголосила про вихід із Ради Європи.
  • Відбувся ще один раунд переговорів української та російської делегацій у режимі відеоконференції. Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що переговори були "дуже важкими та в'язкими", з принциповими суперечностями між сторонами, проте "є простір для компромісу". За словами президента Зеленського, "позиції на переговорах звучать уже оптимістичніше".
  • До Києва приїхали прем'єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії, а також голова польської консервативної партії "Право і справедливість" Качинський. На зустрічі з президентом Зеленським вони заявили, що Україна бореться, зокрема, і за свободу їхніх країн. Качинський вважає, що НАТО має надіслати в Україну миротворчу місію. Зеленський звернувся до українців усього світу із закликом тиснути на уряди країн, де вони мешкають, для припинення торгівлі з Росією.
    Президент також виступив перед парламентом Канади та закликав допомогти Україні в боротьбі проти російських загарбників.
  • Сенат США одноголосно ухвалив резолюцію з вимогою розслідування щодо президента РФ Путіна, якого названо воєнним злочинцем. Держсекретар Блінкен підтвердив главі українського МЗС Кулебі готовність притягти Путіна до відповідальності.
  • США оголосили санкції проти президента Лукашенка та його дружини, а також проти 11 ключових осіб із російської оборонної галузі. ЄС запровадив санкції проти 15 громадян РФ та 9 юридичних осіб, найбільших російських нафтових компаній тощо. Водночас закупівля російської нафти продовжиться із поступовим заміщенням її постачанням з інших країн.
    Росія запровадила санкції проти президента Байдена, держсекретаря Блінкена, міністра оборони Остіна та ще кількох чиновників та політиків. До списку потрапив батько президента Байдена, що давно помер, якого російські урядники сплутали із сином.
  • Члени обох палат Конгресу США тиснуть на президента Байдена задля розблокування постачання Україні засобів ППО та літаків. За словами лідера республіканської фракції в Сенаті Макконнелла, можливість постачання літаків ще не відкинуто та обговорюється. Держсекретар США Блінкен оголосив про виділення адміністрацією $186 млн на підтримання українських біженців та внутрішньо переміщених осіб.
  • Французька преса опублікувала дані про постачання до Росії французькими компаніями протягом 2015–2020 рр. військових компонентів та технологій, які було використано в техніці армії вторгнення.
  • Хакери Anonymous зламали сайт Росатому і злили звідти базу даних. Також було зламано сайт російської судової адміністрації, на ньому розміщено заклик до виведення російських військ та звільнення політв'язнів.
  • За інформацією російських ЗМІ, із державних телеканалів масово звільняються пропагандисти. Російське керівництво доручило губернаторам суб'єктів федерації організувати акції на підтримку війни в Україні. У школах РФ проводяться уроки "патріотичного виховання" для зомбування дітей.
  • Голова Львівської облдержадміністрації Козицький звернувся до уряду Польщі з проханням про відкриття ще 2 пунктів пропуску на кордоні, які ще не введено в експлуатацію.

No comments:

Post a Comment