March 09, 2022

08.03.2022: Зеленський закликав британський парламент оголосити Росію терористичною державою



Зеленський закликав британський парламент оголосити Росію терористичною державою
  • Зеленський закликав британський парламент оголосити Росію терористичною державою.
  • США оголосили ембарго на російські енергоносії
  • На фронті майже без змін.
  • Польща має намір передати винищувачі Україні, США поки готові до цього.

Війна

Фронт

  • Ситуація на фронті впродовж доби практично не змінилася. На поодиноких ділянках фронту точаться жорстокі бої. Російська армія намагається перегрупувати сили та підтягнути резерви для наступу на Київ, Запоріжжя, Миколаїв.

  • Російські війська не припиняють варварські бомбардування некерованими бомбами та обстріли українських міст ракетами, артилерією та мінометами. Загинули та дістали поранення десятки мирних жителів Харкова, Ізюму, Чернігова, Житомира, Сум, Охтирки, міст та селищ на околицях Києва. Окупанти стріляють у мирних жителів та людей, які намагаються евакуюватися та розміщують техніку поряд із житловими будинками.
    Вони запропонували меру Ізюма здати місто, й у відповідь на відмову почали масовані обстріли житлового сектору. Подібну пропозицію отримав і мер Харкова Терехов. Із Сум та Ірпеня вдалося евакуювати кілька тисяч осіб. З Харкова з початку блокади потягами вдалося вивезти понад 600 тис. мешканців. Знову зірвано евакуацію цивільних осіб із Маріуполя – окупанти спробували увірватися в місто через "гуманітарний коридор".
    Завдано ракетно-бомбових ударів по військових об'єктах та житлових будинках на околицях Києва. Більшість ракет збито військами ППО, проте є жертви серед мирного населення. За підрахунками американських вояків, Росія випустила по Україні орієнтовно 670 ракет, здебільшого – з території Росії або захоплених районів, а з території Білорусі здійснено 70 запусків.
    Віцепрем'єр-міністр Верещук анонсувала на 9 березня евакуацію цивільних осіб з оточених міст та доставляння в них продуктів, медикаментів та товарів першої необхідності гуманітарними конвоями. Генеральний секретар НАТО Столтенберг закликав Росію забезпечити реальні гуманітарні коридори для вивезення людей з оточених міст. Міністр закордонних справ Кулеба звернувся до міжнародних партнерів із закликом допомогти з евакуацією мирних мешканців Маріуполя, що перебуває в облозі, які гинуть від голоду та переохолодження.
    Президент Зеленський у вечірньому відеозверненні розкритикував Міжнародний Червоний Хрест за відмову надати дозвіл на використанні його емблеми на автотранспорті, що вивозить людей. Зафіксовано неодноразові випадки використання окупантами авто- та бронетехніки зі знаком Червоного Хреста для перевезення боєприпасів до передової. Начальник російського Центру управління обороною Мізинців стверджує, що з проханням про евакуацію до РФ звернулися 2,5 млн громадян України.
    За оцінкою експертів ООН, з початку війни в Україні постраждало 1335 мирних жителів, з них загинули – 474. Кількість біженців з України перевищила 2 млн осіб. Це жінки, діти та люди похилого віку – чоловіки віком від 18 до 60 років не мають права перетинати кордон.
    У містах півдня України, захоплених російською армією, продовжуються мітинги місцевого населення на підримку України. Частина з них була розігнана Росгвардією, заарештовано понад 400 чол., яких було піддано приниженню та тортурам.
  • МАГАТЕ повідомило про втрату зв'язку із системами моніторингу Чорнобильської АЕС, яку захопили окупанти. На Запорізькій АЕС виведено в ремонт енергоблок, обладнання якого було пошкоджено 4 березня внаслідок обстрілу російськими військами. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Росію буде притягнуто до відповідальності в міжнародних судах за захоплення АЕС, що є ядерним тероризмом.
  • У Харкові лише за добу після ракетного удару по телевежі відновлено мовлення українських теле- та радіостанцій.
  • Міністерство оборони РФ заборонило розривати контракти військовослужбовцям та проводить приховану мобілізацію в Центральному та Південному федеральних округах, а також у Криму для поповнення особового складу частин, які було розтрощено в Україні. До України перекинуто бійців приватної військової компанії "Ліга" ("Вагнера"). Український Генштаб вважає, що з території невизнаної Придністровської республіки до України готові впертися орієнтовно 800 російських військовослужбовців. На думку журналіста-розслідувача групи Bellingcat Грозєва, головною проблемою російської армії є логістика – доставлення палива, боєприпасів та особового складу до передової. Він наголосив, що запаси передових частин було розраховано на 7–8 днів кампанії.
    За інформацією СБУ, осіб, яких було "мобілізовано" в донбаських "республіках", відправляють на передову без підготовки, як "гарматне м'ясо", і вони гинуть там сотнями.
    Український Генштаб спостерігає підготовку Білорусі до відкритого вступу у війну на боці Росії, попри щоденне спростування цієї інформації президентом Лукашенком. Водночас РФ використовує територію країни для концентрації військ та розміщення шпиталів, а аеродроми – для базування бойових літаків, що бомблять українські міста.
  • На думку чиновника Пентагону, в Україні з початку війни загинули від 2 до 4 тис. російських військовослужбовців. Вони очікують від Росії ескалації агресії протягом наступних тижнів, масових вбивств мирних жителів тощо. Також буде зроблено спробу оголосити маріонетковий уряд. На думку чиновників ЦРУ, Путін прорахувався в плані "швидкої переможної війни", оскільки ґрунтувався на неперевірених розвідданих та власних припущеннях.
    Українська розвідка дістала особисті дані російських військовослужбовців, які беруть участь в агресії проти України, включно з льотчиками Військово-космічних сил, а також усього командування. Цю інформацію Україна використовуватиме в процесі проти Росії в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
  • До України прибули понад 40 тис. іноземних добровольців на війну проти РФ. Перший заступник міністра оборони Єнін повідомив, що вони матимуть змогу набути українське громадянство. Добровольці перебувають у країні за виданими ним військовими квитками, що замінюють посвідку на проживання.
  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія оголосив, що Укроборонпром готовий виплатити премію в розмірі $1 млн за трофейний або викрадений військовий літак РФ й $0,5 млн – за бойовий вертоліт у робочому стані. Пілотам, які викрадуть літак, обіцяно надання громадянства України.

Тил

  • За даними Держприкордонслужби, до України з початку війни повернулося 167 тис. громадян. 80 % із яких – чоловіки. Більшість із них мають намір узяти участь в обороні країни від агресії.
  • На другому аукціоні з розміщення військових облігацій до бюджету було залучено 6,7 млрд грн. Це 1-річні ОВДП із дохідністю 11 %. Крім того, розміщено 2-місячні облігації на суму 0,13 млрд під 10 % річних.
  • Міненерго очікує на остаточне приєднання енергосистеми України до європейської ENTSO-E протягом тижня.
  • Уряд спростив імпорт гуманітарної допомоги. 3 тис. вантажівок із допомогою вже в'їхали до України.
  • Наймані працівники та підприємці в областях, де ведуться активні дії, уже можуть отримати 6,5 тис. грн за програмою є-Підтримка. Соціальні виплати громадянам буде подовжено без звернення до органів соцзахисту.
  • Приватбанк оголосив, що випущені ним картки працюють за кордоном без обмежень, з них можна знімати готівку в еквіваленті до 30 тис. грн на день.

Україна та світ

  • Президент США Байден звернувся до американського народу. За його словами, уже всім стало очевидним, що війна в Україні не стане перемогою для російського президента Путіна. Байден оголосив про повну заборону імпорту енергоносіїв (нафти, мазуту та зрідженого газу) із Росії. Це вже призвело до підвищення цін на паливо на заправках. За словами Байдена, нація до цього готова – відкрито продаж нафти зі стратегічного резерву. Також різко зріс внутрішній видобуток. Запроваджено заборону інвестування коштів громадянами до енергетичного сектору Росії. За опитуваннями громадської думки, рішення щодо ембарго підтримують 80 % громадян США.
    Уряд Великобританії слідом за США ухвалив рішення про поетапну відмову від імпорту російської нафти.
    Заступник держсекретаря США Нуланд назвала російський газопровід "Північний потік-2" "мертвим шматком металу на дні моря".
    Єврокомісія має намір до кінця поточного року замінити до 70 % російського газу імпортом з інших країн, зокрема, постачанням зрідженого газу.
    Група американських сенаторів внесла законопроєкт щодо блокування використання Росією міжнародних резервів у золотих зливках, які можуть продаватися для покриття дефіциту бюджету та фінансування агресії.
    Директор ЦРУ Бернс не вважає Путіна божевільним, водночас зазначає його маніакальний намір за будь-яку ціну захопити Україну. За словами директора національної розвідки Хейнса, Путін засмучений результатами наступу й готовий до подальшої ескалації.
    Віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс вважає, що в разі поразки України у війні, наступною метою Путіна стануть країни Балтії, попри їхню участь у НАТО.
  • Президент Зеленський у зверненні до британського парламенту описав те, що сталося в Україні з моменту російського вторгнення та наголосив, що українська армія боронить весь світ. Він закликав парламентарів визнати Росію терористичною державою та закрити небо над країною для недопущення масових жертв серед мирного населення.
    В інтерв'ю каналу ABC Зеленський заявив, що російський президент Путін може зупинити війну в Україні будь-якої миті. Зеленський вважає, що треба сідати за стіл переговорів із РФ і закінчувати війну, для збереження життів українських громадян. Він наголосив, що готовий до діалогу, але не до капітуляції, яку запропонував йому Путін.
    Президентська партія "Слуга народу" пропонує замінити в Конституції намір вступу до НАТО укладанням договору з країнами-сусідами, США, Туреччиною та Росією щодо гарантій безпеки. Договір нібито має забезпечити реальні зобов'язання учасників, на відміну від Будапештського меморандуму.
  • МЗС Польщі оголосило, що країна готова передати США винищувачі МіГ-29, які просила Україна та перекинути їх на базу Рамштайн у Німеччині. Натомість Польща просить США надати винищувачі F-16. Складність у тому, що ці винищувачі адміністрація президента Байдена вже пообіцяла Тайваню. Прессекретар Пентагону Кірбі заявив, що рішення Польщі не було попередньо узгоджено, хоча ще день тому Білий дім назвав питання "практично розв'язаним". Міністр оборони Великої Британії Уоллес заявив про підтримку Польщі в цьому рішенні, оскільки його країна не може надати Україні літаки, якими змогли б управляти українські пілоти.
    Секретар РНБО Данилов звернувся до країн Заходу з проханням щодо постачання засобів ППО та літаків, якщо вони не готові закрити небо над Україною. Президент Зеленський попередив США та інших партнерів, що відмова в закритті неба, зрештою, призведе до зростання загрози для них самих. США перекидають до Польщі 2 батареї зенітно-ракетних комплексів ППО "Patriot" середнього радіуса дії. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс відповідає за те, щоби війна не вийшла за межі України.
  • Японія безоплатно передала Україні військове спорядження. Міністр оборони Рєзніков закликав політиків та журналістів не обговорювати питання постачання озброєнь та запевнив, що в цьому напрямі йде дуже інтенсивна робота. Чиновники Міноборони просять населення не викладати в мережу фотографії та інформацію про зброю, яку отримує армія, розташування частин, а також місця влучення ракет і снарядів.
  • Про запровадження жорстких санкцій щодо найбільших російських компаній, чиновників та олігархів оголосив уряд Японії, До Росії заборонено експорт технологій та обладнання для видобутку та перероблення нафти.
  • Росія починає відчувати вплив санкцій – відбувається швидкий розвал економіки. Про вихід із країни оголосила компанія Pepsico. Великий інвестор у сфері комерційної нерухомості CBRE згортає свою діяльність. McDonalds та KFC зачиняють усі ресторани. Universal Music зупиняє всі роботи з російськими виконавцями та припиняє продажі. Федерації футболу FIFA та UEFA виключили Росію з усіх змагань у 2022 р. З Росії пішли практично всі бренди косметики та одягу, а також один із лідерів у виготовленні товарів побутової хімії Unilever, онлайн-магазини ASOS та Boohoo. Зупиняють роботу з Росією найбільші виробники програмного забезпечення, зокрема, хмарних сервісів та відбиття кібератак. Компанія Shell повністю відмовляється від купівлі російських енергоресурсів та закриває власну мережу АЗС. Найбільший російський виробник вантажівок, для армії тощо, – КАМАЗ зіштовхнувся з нестачею імпортних компонентів та намагається замінити їх місцевою продукцією.
    Один із найбільших у світі хімічний концерн BASF й надалі працюватиме країні, але заморожує нові бізнес-проєкти.
    Центральний банк РФ заборонив продаж валюти, громадяни можуть зняти з рахунку не більш ніж $10 тис. незалежно від валюти рахунку, усе інше можна зняти тільки рублями. Рейтингове агентство Fitch, услід за Moody's, обвалило кредитний рейтинг країни до рівня С (переддефолтний стан). Це вже друге зниження рейтингу протягом тижня. На початку війни він був на рівні ВВВ (інвестиційно перспективний). Агентство Standard & Poor's знизило до дефолтного рівня С та ССС- рейтинги найбільших російських компаній – "Газпрому", "Роснафти", "РЖД", "МТС", "АлРоса" та X5 Group, а країни загалом – до ССС-.
    За даними агентства Bloomberg, Китай розглядає можливість купівлі суттєвої частки в російських енергетичних та сировинних компаніях, поки їхня вартість на мінімумі.
  • Зламано сайти російських державних структур, зокрема, ФСБ, Росстату, Роскомнагляду, Федеральної служби виконання покарань. На них розміщено заклики до російських жінок не відправляти своїх синів та чоловіків на вірну смерть у війні з Україною.
  • ЗМІ опублікували рекомендацію секретаріату ООН для своїх співробітників не називати війну в Україні "війною" або "вторгненням", а використати натомість слова "конфлікт" або "воєнна операція". Після різкої реакції міністра закордонних справ Кулеби, чиновники ООН стверджували, що не давали подібної вказівки.
  • Українські вчені стверджують, що Україна не готова до створення ядерної зброї, а жодних робіт у цьому напрямі не ведеться. Росія звинувачує Україну в роботі над власною ядерною програмою.
  • Глава Китаю Сі Цзіньпін на переговорах із канцлером Німеччини Шольцем та президентом Франції Макроном заявив, що підтримає всі зусилля щодо дипломатичного врегулювання російсько-української війни.
  • МВФ планує виділити допомогу Україні в розмірі $1,6 млрд, змінивши програму із "підтримання реформ" на "кризове управління".
  • Армія Тайваню посилено вивчає досвід українських військ щодо відбиття російської агресії для протидії можливому вторгненню армії Китаю.

No comments:

Post a Comment