March 08, 2022

07.03.2022: Російські війська наступають і далі попри тяжкі втрати

Російські війська наступають і далі попри тяжкі втрати

  • Російські війська зазнають тяжких втрат, але наступають і далі.
  • Третій раунд переговорів у Білорусі закінчився нічим.
  • Окупанти порушують домовленості про гуманітарні коридори.
  • Зеленський анонсував пакет допомоги бізнесу та підприємцям.

Війна

Фронт

  • На всій території України від Житомира на півночі до Миколаєва на півдні точаться важкі бої. За даними українського командування, з якими погоджуються західні експерти, російські війська втратили понад 12 тис. осіб убитими, понад 1400 танків та бронемашин, орієнтовно 130 літаків та вертольотів, понад 1 тис. автівок та вантажівок, понад 60 автоцистерн із пальним. Ці втрати можна порівняти з втратами Росії у 2 чеченських війнах. Наступ видихається, проте окупанти намагаються перегрупуватися й повільно рухаються в напрямку Києва, Чернігова, Сум, Харкова, на Донбасі, зокрема, у районі Маріуполя, а також на околицях та на північ від Миколаєва. Їм допомагає не дуже невелика відстань від кордонів та Криму, що наразі дає змогу досить швидко перекидати підкріплення. Моральний стан російських військ гіршає день від дня ​​через важкі втрати в живій силі та техніці. Понад 2 тис. російських військовослужбовців здалися або захоплено в полон, зокрема, льотчики, які скидали бомби на мирні міста.

    За оцінкою Пентагону, Росія кинула в бій практично всі боєздатні частини та техніку, які сконцентрувала на кордоні з Україною, і випустила орієнтовно 625 ракет. На думку американських військових експертів, армія РФ не змогла опанувати повітряний  простір України, українська авіація та ППО завдають суттєвих втрат противнику. За інформацією американської розвідки, Росія розпочала вербування найманців у Сирії для війни в Україні.
    За твердженням полонених, їм надано наказ стріляти в мирне населення. Окупанти вбивають місцевих мешканців, які випадково прийшли на позиції, щоби не брати їх у полон, оскільки вони можуть розкрити їхній осідок. Серед полонених – велика кількість молодих військовослужбовців строкової служби. Президент РФ Путін та вищі російські чиновники й надалі стверджують, що "строковиків" на "спеціальну операцію" не направляють.
    Оборонці Маріуполя провели успішну контратаку та захопили трофейну техніку. Місто залишається в жорсткій облозі, окупанти разом із колабораціоністами “ДНР” ведуть варварські обстріли міста. Евакуацію населення через “гуманітарний коридор” знову зірвано. Міністр у справах тимчасово окупованих територій Верещук звинуватила Міжнародний Червоний Хрест у відмові від гарантування виведення людей через "коридори" через страх перед РФ. ООН відправив до Москви своїх експертів для обговорення виведення мирних жителів з оточених міст. Російське керівництво запропонувало евакуювати українських громадян до Росії.

  • Харків, Суми, Чернігів та Житомир зазнали варварських бомбардувань та ракетних обстрілів, загинули десятки мирних жителів, багато дітей тощо. Критична ситуація сталася на південь від Харкова – в Ізюмі, який майже повністю знищено. У більшості оточених міст немає зв'язку, опалення, газу, електропостачання. У разі зниження температури це збільшує страждання людей. У Волновасі під обстрілами вдалося евакуювати з-під обстрілу 400 мешканців, з Ірпеня – приблизно 2 тис.
    В Україні створено телеграм-канал для пошуку дітей, що зникли або загубилися.
    За даними ООН, кількість українських біженців, які виїхали до Європи, уже перевищила 1,7 млн ​​осіб. Мер Львова Садовий оголосив, що до міста приїхали понад 200 тис. тимчасових переселенців, а можливості їхнього розселення практично вичерпано.
    Російський “Штаб із гуманітарного реагування” оголосив про намір провести “гуманітарну операцію” в Україні, яку може бути використано для поповнення особового складу підрозділів, а також палива та боєприпасів, як це було зроблено у 2014–2015 рр. на Донбасі.
    У Чорному морі поблизу Одеси підбито найновіший російський ракетний корвет, втрачено один з українських катерів.
    Окупанти намагаються оточити Київ, зазнають величезних втрат, але поступово просуваються на південь та захід. Зі східного флангу більшість атак на Київ вдалося відбити.
    Спроби окупантів захопити Київ із наскоку провалилися, вони зав'язнули в боях у передмістях столиці. Ракети, які випущено з території Білорусі та зі стратегічних бомбардувальників, було збито військами ППО, також поблизу столиці було знищено 2 літаки. До столиці прибули іноземні добровольці, вони приєдналися до територіальної оборони.
    Керівникам оточених міст надходять повідомлення з пропозицією про співпрацю та здавання міста.
    У Мелітополі російські війська захопили телевежу та запустили мовлення пропагандистських телеканалів та радіостанцій.
    У низці міст, зокрема, на Чорнобильській АЕС та в Енергодарі, зірвано пропагандистські заходи щодо “надання гуманітарної допомоги”.
    У захоплених окупантами містах півдня країни – Херсоні, Мелітополі, Приморську, Бердянську, Новій Каховці, Токмаку, Чаплинці, а також Луганській обл. – відбулися численні мітинги громадян під українськими прапорами. Окупанти намагалися розігнати маніфестантів, стріляли в повітря та в людей, кілька мешканців дістали поранень.
    За словами радника міністра внутрішніх справ Денисенка, Херсону загрожує екологічна катастрофа через найбільшу в Європі Чорнобаївську птахофабрику, де залишилися без корму майже 3 млн курей.
    Президент Зеленський нагородив орденами 96 військовослужбовців, які  проявили себе в обороні країни.
    Командування Збройних сил та Головне управління розвідки опублікували списки російських пілотів та їхніх командирів, які беруть участь у нальотах на українські міста.
    За даними РНБО, на захоплених територіях у Луганській області російські загарбники складають списки “неблагонадійних” громадян України, до яких планують застосувати репресії.


Тил

  • Президент Зеленський анонсував пакет підтримки бізнесу – відтермінування сплати податків для підприємств, які не можуть їх платити, та допомоги їхнім співробітникам. Підприємців першої та другої груп планують повністю звільнити від сплати ЄСВ, решту – від сплати за працівників, який залучено до армії та територіальної оборони. Пакет буде містити й інші заходи.
  • Міністр оборони Рєзніков повідомив про збільшення постачання військової допомоги та озброєнь в Україну з країн Заходу. За його словами, на окупантів незабаром очікує сюрприз.
  • Мобільні оператори "великої трійки" запустили внутрішній безплатний роумінг. За браку зв'язку якогось оператора вони обіцяють безперешкодний зв'язок через мережі партнерів.
  • В Україні цього року скасовано зовнішнє незалежне оцінювання.
  • Охоронці Києво-Печерської Лаври напали на журналістів, які поставили митрополиту УПЦ МП Павлу питання щодо російської агресії.
  • Президент Зеленський пообіцяв швидко поновити Україну після перемоги. Міністр інфраструктури Кубраков оцінив збитки транспортної інфраструктури в $10 млрд і вважає, що її можна відновити протягом 1 року.
  • Світовий банк затвердив пакет допомоги Україні на суму $723 млн – додаткового кредиту на $350 млн та гарантій на суму $139 млн, а також грантів у розмірі $134 млн та $100 млн паралельного фінансування. Міжнародні резерви України за підсумками лютого знизилися на 5,3 % і на 1 березня становили $27,5 млрд.
  • Кабмін дозволив укладання шлюбів із військовослужбовцями без їхньої участі.
  • МОЗ закликало фармацевтів, які виїхали до західних областей України, вийти на роботу до місцевих аптек.
  • Під час спроби перетину кордону з Польщею затримано депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Шевченка, який симпатизує Росії та білоруському президенту Лукашенку.

Україна та світ

  • У Міжнародному суді ООН у Гаазі розпочалися слухання в справі проти Росії, яку звинувачено в геноциді в Україні. РФ відмовилася від участі в цьому суді. МЗС України підтримало створення міжнародного трибуналу над Росією, подібного до Нюрнберзького трибуналу над нацизмом.
  • У Білорусі в Біловезькій пущі відбувся третій раунд переговорів між Росією та Україною. Член української делегації Подоляк заявив, що всі претензії Росії щодо роззброєння української армії та капітуляції відкинуто, йшлося лише про створення гуманітарних коридорів для виведення населення з-під бомбардувань та обстрілів – у Сумах, Чернігові, Харкові, Волновасі. Російська делегація назвала переговори безрезультатними, але висловила готовність їх подовжити.
    Перед зустріччю російське керівництво вкотре оголосило, що цілі РФ залишаються незмінними: роззброєння України, її нейтральний статус, визнання незалежності донбаських "республік", а також Криму – частиною Росії. Водночас вони запропонували Зеленському передати владу колишньому президенту Януковичу, якого нібито було повалено внаслідок перевороту. Сам Янукович написав звернення до українського народу. Він закликав керівництво країни виконати російські вимоги, а українську армію скласти зброю. За кілька годин до переговорів його літак прилетів до Мінська, але повернувся до Москви відразу ж після їхнього завершення.
    10 березня в Анталії (Туреччина) заплановано переговори міністрів закордонних справ Росії Лаврова та України – Кулеби за участю турецького глави МЗС Чавушоглу.
    Лавров домовився до того, що Росія напала на Україну нібито для того, “щоби не допустити війну”. Кулеба заявив про готовність президента Зеленського до прямих переговорів із президентом РФ Путіним.
  • Міністр енергетики Глущенко звернувся до МАГАТЕ з вимогою забезпечити відведення російських військ від Запорізької та Чорнобильської АЕС на відстань до 30 км для їхнього безпечного функціонування.
  • Президент Зеленський видав указ про відкликання українських миротворчих підрозділів, які беруть участь у місіях ООН.
  • Російське інформагентство РІА-Новости повідомило, що Слідчий комітет отримав завдання перевірити інформацію щодо постачання іноземних озброєнь до України.
  • З Росії поступово виходять практично всі найбільші світові компанії та бренди, зокрема, виробники ігор, відеосервіс Netflix, автомобільна компанія Nissan закриває завод у Санкт-Петербурзі Аудиторські компанії "великої четвірки" припинили обслуговування російських корпорацій, без їхніх звітів акції перетворюються на "сміттєві" без можливості продажу поза межами РФ. Котирування на ринку Forex перевалили за 150 /$, в обмінних пунктах курс сягає 190 /$. Партія "Єдина Росія" запропонувала націоналізувати майно та активи підприємств, які припиняють діяльність та йдуть із РФ. Adidas зупинив виробництво, але повністю не пішов із ринку, як зробили багато великих брендів. Відмовився піти з російського ринку й великий ритейлер METRO.
    Провідні благодійні та наукові організації тимчасово або взагалі припиняють співпрацю з РФ.
  • Лідери Великої Британії, Канади та Нідерландів записали відео на підтримку України. Вони оголосили, що санкції проти режиму Путіна буде посилено, але суттєво позначаться на житті простих громадян РФ лише за певний час. Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте визнав, що санкції не в змозі зупинити російську агресію, але в довготерміновій перспективі суттєво скоротять можливості її фінансування. За словами прем'єр-міністра Великої Британії Джонсона, єдиним чинником, який зупиняє РФ, є сміливість українського народу.
    Новий пакет санкцій ЄС передбачає заходи проти російських суден та портів, а також обмеження постачання товарів подвійного призначення. Крім того, ЄС вважає президента Лукашенка та Білорусь співучасниками російської агресії в Україні. Санкції проти Путіна, чиновників його режиму та найбільших російських підприємств та банків запровадила Японія. Латвія заборонила трансляцію російських телеканалів Росія підготувала власний список санкцій проти держав – членів міжнародного санкційного тиску.
    Джонсон також заявив, що зупинення постачання газу та нафти до Європи в складі санкцій поки що неможлива через суттєву залежність від них низки країн, насамперед – Німеччини, Угорщини, Болгарії. Лідери ЄС на саміті, який відбудеться найближчими днями, планують домовитися про поетапну відмову від російських енергоносіїв, які Путін використовує як зброю. Ціни на газ у ЄС уже перевищили 3600 $/1000 м³, ціни на нафту у світі наблизилися до $200/барель. Два найбільші австралійські імпортери відмовилися від постачання російської нафти. На тлі енергетичної кризи в Європі Газпром погрожує зупиненням постачання газу газогоном “Північний потік-1”, а віцепрем'єр-міністр Новак пророкує зростання цін на нафту до понад $300/барель. У Санкт-Петербурзі знайдено мертвим ще одного топменеджера "Газпрому".
  • Міністр закордонних справ Кулеба сподівається на суттєві зрушення в розгляді заявки України про вступ до ЄС уже незабаром.
  • Російський мільярдер Дерипаска, статки якого зменшилися в кілька разів, заявив про необхідність досягнення "якнайшвидшого миру" в Україні.
  • Прем'єр-міністр Японії Кісіда наголосив, що південна частина Курильських островів є японською територією, яку Росія захопила після Другої світової війни. Японія з 1945 р. перебуває в стані війни з РФ.
  • Латвія має намір постійно розмістити на своїй території війська США. Сили НАТО буде розміщено й в Угорщині. Міністр оборони США Остін направив до Європи ще 500 американських військовослужбовців.
  • Президент Зеленський звернувся до євреїв, які живуть у США, із проханням про підтримку. Він порівняв дії російських окупантів зі злочинами нацистів під час Другої світової війни.
  • Члени Конгресу США тиснуть на адміністрацію президента Байдена для того, щоби він сприяв передаванню країнами Східної Європи винищувачів радянського виробництва Україні, а також запровадив ембарго на імпорт російської нафти та мазуту. Для пом'якшення енергетичної кризи в країні американські дипломати відновили переговори з Венесуелою про можливе послаблення санкцій та ведуть переговори про відновлення угоди з Іраном щодо його відмови від ядерної програми в обмін на розблокування нафтового експорту.

No comments:

Post a Comment