February 24, 2022

23.02.2022: У країні запроваджено режим надзвичайного стану терміном 30 діб

У країні запроваджено режим надзвичайного стану терміном 30 діб

  • У країні запроваджено режим надзвичайного стану терміном 30 діб.
  • Розвідка США попередила про вторгнення російських військ "найближчим часом".
  • Байден запровадив санкції проти керівної компанії газогону "Північний потік-2".

В Україні

  • Відбулося засідання РНБО, на якому було ухвалено рішення щодо запровадження режиму надзвичайного стану на всій території України терміном 30 діб із можливістю пролонгування. За твердженням секретаря Ради Данилова, у Донецькій та Луганській областях цей режим уже чинний. Він назвав причиною запровадження надзвичайного стану протидію внутрішній дестабілізації країни, яка може стати причиною захоплення території російськими військами.
    Прем’єр-міністр Шмигаль вважає, що запровадження надзвичайного стану не вплине на бізнесову діяльність та звичайне життя людей.
    Пресслужба СБУ вважає це рішення необхідним та виваженим, і не вбачає підстав для нагнітання ситуації. Служба зафіксувала поширення фейків у соціальних мережах щодо мобілізації студентів у Києві, а також евакуації населення та лікарень.
    Спецпідрозділи СБУ посилили контрдиверсійний захист стратегічних об’єктів країни. Нацполіція взяла під охорону понад 100 об’єктів критичної інфраструктури, об’єкти енергетики тощо.
    Мери Києва та Харкова поки не планують запроваджувати в містах комендантську годину, проте попередили про обов’язкове носіння громадянами паспортів.
  • На зустрічі Зеленського та його чиновників з олігархами та власниками великих підприємств в Офісі президента керівники силових структур – міністри внутрішніх справ, оборони та голова СБУ заявили, що вважають вторгнення малоймовірним. Перед нарадою з’ясувалося, що до України повернулися олігархи Пінчук та Ахметов. ЗМІ повідомили, що під час наради Офісу президента вдалося досягти політичного перемир’я з Порошенком та Ахметовим, які контролюють низку депутатів парламенту.
  • В усій країні з 10 лютого відбуваються командно-штабні навчання "Завірюха-2022", під час яких підрозділи ЗСУ, ВМС та територіальної оборони здійснюють злагодження та стрільби в умовах, що наближені до бойових.
  • 22 лютого президент Зеленський підписав наказ про призов 36 тис. військовослужбовців запасу у віці 18–60 років з оперативного резерву терміном до 365 днів. Ще по 5 тис. резервістів буде залучено до Держприкордонслужби та Національної гвардії. На час призову за ними зберігається робоче місце та середня заробітна плата. На пресконференції після переговорів із президентами Польщі та Литви Зеленський заявив, про всі нюанси оборони країни знатимуть лише він та військове командування.
  • Верховна Рада після кількох поправок, які внесли фракції, пізно ввечері ухвалила запровадження в країні режиму надзвичайного стану терміном 30 діб із можливістю подовження. Уряду надано повноваження оголошення, у разі потреби, комендантської години. Закон також надає право президентові обмежувати права та свободи громадян, що є ознакою режиму воєнного стану. Голосування було затримано хибним повідомленням про мінування будівлі парламенту.
    Внесено зміни до регламенту парламенту на час чинності режиму надзвичайного чи воєнного стану. Сесійні засідання скликатимуться за рішенням погоджувальної ради, а комітети працюватимуть за згодою більшості їхніх членів.
    До Бюджетного кодексу внесено зміни, що дають змогу перерозподілити видатки бюджету на потреби оборони та нацбезпеки без ухвалення певних законів. Витрати на закупівлю, модернізацію та ремонт військової техніки збільшено на 9,1 млрд грн – до 37,5 млрд грн.
    Бюджетний комітет рекомендував ухвалити законопроєкт про збільшення фінансування видатків на оборону та сферу безпеки ще на 23,4 млрд грн, а також виділити 3,1 млрд грн на обслуговування держборгу.
    Голосування депутатів підтвердили, що оборонна коаліція, до створення якої закликав президент Зеленський на нараді у своєму Офісі 22 лютого, фактично існує та голосує солідарно.
    Депутати прийняли за основу законопроєкт про обіг вогнепальної зброї та створення єдиного реєстру такої зброї. Документ не передбачає володіння громадянами короткоствольною зброєю.
    Парламент звернувся до РНБО із пропозицією про запровадження санкцій терміном на 10 років проти депутатів Держдуми РФ, а також російських чиновників та політиків, які причетні до визнання донбаських "республік".
  • Кабмін максимально спростив повернення громадян до України. Наразі їм не потрібно пред’являти на кордоні документи про вакцинацію та тести, а також проходити самоізоляцію.
    Ухвалено рішення про запровадження трудового обліку найманих працівників в електронному вигляді, з поступовим скасуванням паперових трудових книжок. Дата запровадження електронного трудового обліку – 10 червня, перехідний період триватиме до 5 років.
    Збільшено граничну ціну реалізації пального. Ціна бензину марки А-92 не мусить перевищувати 37,39 грн/л, дизпалива – 37,39 грн/л. Проти попередньої декади ціна бензину зросла на 0,64 грн/л, дизпалива – на 0,26 грн/л. Водночас Кабмін знизив надбавки до середньої роздрібної ціни палива – для бензину – з 5,00 до 4,55 грн/л, а для дизпалива – із 7 до 5 грн/л.
    Затверджено проєкт указу президента про національну програму співпраці Україна-НАТО на 2022 рік.
    Уряд схвалив стратегію розвитку вищої освіти на 2022–2032 роки та план її реалізації на наступні 3 роки.
  • 23 лютого розпочалася підготовка до відключення України від енергосистем РФ та Білорусі. З 24 до 26 лютого українську енергосистему буде під’єднано до європейської енергосистеми ENTSO-E.
  • Компанія "Оператор ГТС України" повідомила про збільшення обсягів прокачування російського газу. Проте транзит упродовж доби все ще на 44 % менший, ніж нормативний, який закладено до контракту. За умовами договору, Газпром сплачує за весь законтрактований обсяг прокачування, навіть, у разі зупинення транзиту.
  • Віцепрем’єр-міністр Федоров повідомив про погодження 77 зі 100 поданих IT-компаніями заявок на участь у програмі спеціального режиму оподаткування "Дія-City".
  • На сайти українських міністерств та відомств знову здійснено потужні DDoS-атаки. Деякі сайти були недоступні, інші – встояли, оскільки їх було перенесено до хмарних сервісів, проте працювали з перебоями.
  • Нацполіція розпочала розслідування за фактом надання переможницею відбіркового конкурсу Євробачення співачкою Паш підроблених документів про перетин адмінкордону з окупованим Кримом. Держприкордонслужба стверджує, що не видавала співачці цієї довідки.
  • В Україні більшість населення вже багато років не святкує "День радянської армії", який у РФ названо "Днем захисника Вітчизни". 14 жовтня українці святкують "День захисників та захисниць України", який є вихідним днем.
  • Геополітична напруженість і далі тисне на валютний курс, який зростав усю сесію, попри інтервенції НБУ. На 24 лютого офіційний курс встановлено на позначці 29,25 ₴/$ (+0,27 грн), 33,17 ₴/€ (+0,27 грн), 3,64 ₴/10 руб (-0,02 грн). Обсяг продажів валюти впродовж сесії склав $435 млн. Середній курс продажу в обмінних пунктах перестрибнув позначку 30 ₴/$. Пресслужба Нацбанку стверджує, що запровадження надзвичайного стану не вплине на банківську систему.
    Голова НБУ Шевченко розраховує розпочати у квітні переговори зі МВФ щодо нової програми кредитування, оскільки поточна програма stand by спливає в червні. Він наголосив, що регулятор і надалі дотримуватиметься політики гнучкого курсу гривні.
    Нерезиденти вивели з ОВДП упродовж доби 1 млрд грн. Вартість українських боргових зобов’язань та євробондів обвалилася до абсолютного історичного мінімуму, відповідно, злетіла їхня прибутковість. Для короткотермінових єврооблігацій вона становила майже 42 % річних. ВВП-варанти котирувалися лише за 49,5 % від номіналу.
    Чиновники Нацбанку констатують збільшення темпів зняття громадянами коштів із рахунків у банках, проте стверджують, що контролюють ситуацію.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж доби в Україні протестовано 104 тис. осіб підтверджено зараження 26 тис. людей, одужали 35 тис. хворих, померли – 0,3 тис. Вакциновано 66 тис. осіб. У світі зареєстровано 1,860 млн випадків зараження, померли 0,010 млн хворих.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі загострюється щогодини. З початку доби було зафіксовано 54 випадки обстрілів із важкого озброєння, зокрема, із систем залпового вогню "Град", артилерії, протитанкових ракетних комплексів. Перестрілки та вогневі контакти сталися в районі Маріуполя; на схід від траси Донецьк–Маріуполь – у Гранітному та Богданівці; на околицях Донецька – у Мар’їнці, Пісках, Авдіївці; у Південному в районі Горлівки; у Світлодарську на березі водосховища. У Луганській області обстріляно Попасну, Новотошківське, Золоте, Щастя та Станицю Луганську. Унаслідок обстрілу загинув український боєць, ще один – дістав бойову травму. Під артилерійські обстріли потрапили населені пункти Миколаївка Волноваського району та Зеленопілля Бахмутського району. Унаслідок влучення снаряда в будинок поранено жінку.
  • У "республіках" з 19 лютого триває масова "мобілізація" чоловіків. "Мобілізованих" бійців вивели в поля та дали суху пайку на кілька діб. Чоловіків молодших за 55 років не випускають до Ростовської області. Часто-густо чоловіків "мобілізують" прямо на вулицях міст. МНС РФ повідомило, що після оголошення евакуації з Донбасу до Росії виїхали вже 96 тис. жителів "республік".
  • Мешканці Краматорська та Маріуполя вийшли на мітинги за мир в Україні. Учасники акцій заявили, що не бажають їхнього "звільнення" Росією.
  • Глави донбаських "республік" звернулися до президента Путіна з проханням про підтримку у війні проти України. За даними американської розвідки, на Донбасі перетнули кордон та вирушили до лінії фронту 1–2 батальйонних тактичних груп російської армії.
  • За інформацією телеканалу CNN, американська адміністрація попередила українську владу про можливе вторгнення російських військ на всю територію України "найближчим часом". За даними журналістів компанії, 80 % російських підрозділів виведено на передові позиції до кордону з Україною.
    На супутникових світлинах території Білорусі, які 23 лютого зробила компанія Maxar, зафіксовано сотні одиниць військової техніки, які розміщено практично на кордоні з Україною. Начальник управління СБУ в Харківській обл. Дудін повідомив про збільшення скупчення російських військ та техніки на кордоні з областю й заявив, що угруповання перебуває в постійному русі. За його словами, немає жодних ознак відведення військ від кордону. Він додав, що 30 % одиниць техніки в російських підрозділах – несправні. За інформацією Дудіна, російські війська закупили 45 тис. пластикових пакетів для перевезення трупів.
    Центр оборонних стратегій повідомив, що Росія зосередила в Чорному морі 46 бойових кораблів усіх флотів – найбільшу кількість із часів розпаду СРСР, Зведена флотилія включає 2 ракетні крейсери та 7 ракетних кораблів різних типів, 2 підводні човни тощо, що озброєні крилатими ракетами. Російське командування здійснило фактичну блокаду чорноморського узбережжя України в період з 13 до 19 лютого, що за резолюцією ООН є актом агресії. У морі немає кораблів країн НАТО із регіонів, крім чорноморського. Реакцій на дії Росії від міжнародних партнерів України не було.
    За твердженням журналістів CNN, Росія вдарить вночі всією протяжністю кордону, а також із території Білорусі. Розвідка США попередила, що диверсійні групи ФСБ РФ уже активно діють на території України.
  • Держприкордонслужба запровадила додаткові режимні обмеження в районах поблизу кордонів із Білоруссю, РФ та окупованим Кримом, а також на морському узбережжі.
    У Донецькій області на КПВВ через посилення обстрілів розгорнуто пункти надання допомоги населенню.
  • Міністр закордонних справ Кулеба повідомив про евакуацію працівників підприємства "Титан" в Армянську на території окупованого Криму, яке розташовано поряд з адмінкордоном. Українська розвідка попередила, що на Перекопському перешийку та в Армянську окупанти можуть влаштувати провокації. Окупанти пропускають до Криму через адмінкордон лише громадян Росії, виїзд заблоковано для всіх.
  • Центр протидії дезінформації РНБО продемонстрував відеоролики, які було нібито знято на території Білорусі й може бути використано як виправдання воєнних провокацій.
    Українська розвідка не підтверджує підготовку російської армії до вторгнення. 16 лютого адміністрація Байдена вже робила подібне попередження, проте воно не виправдалося.
  • Міжнародні аеропорти Дніпра, Запоріжжя та Харкова тимчасово зачинено з 20:30 23 лютого щонайменше до 07:00 24 лютого. Їхні злітно-посадкові смуги заблоковані тягачами для запобігання посадці російських військово-транспортних літаків із десантом.

Україна та світ

  • Президент Байден оголосив санкції проти оператора російського газопроводу "Північний потік-2" – компанії Nord Stream 2 AG як перший крок у відповідь на визнання Росією "незалежності" донбаських "республік" та розгортання військ на українському кордоні. Прессекретар Білого Дому Саакі повідомила, що президент Байден не має наміру запроваджувати весь санкційний пакет, оскільки розраховує, що наявні санкції вплинуть на Росію. За її твердженням, Байден також не планує зустріч із президентом Путіним найближчим часом.
    Міжнародний бізнес та низка американських політиків вважають санкції недостатніми й нездатними запобігти можливому вторгненню Росії до України. Представник ФБР Рінг вважає, що після оголошення санкцій на компанії та держустанови США можуть бути скоєні кібератаки, за допомоги програм-вимагачів тощо.
    Віцеканцлер Німеччини Хабек вважає, що для Росії найрозумнішим рішенням було б взагалі не будувати "Північний потік-2". За його словами, у Німеччині надто довго панували ілюзії, що газопровід є виключно економічним проєктом. Проте поточні реалії підтвердили, що постачання енергоносіїв тісно пов’язане з безпекою країни та має оцінюватись із погляду геополітики. Він також наголосив, що сертифікацію "Північного потоку-2" лише призупинено, а газогін може бути введено в експлуатацію – раніше чи пізніше.
    Рада ЄС затвердила низку санкцій проти офіційних осіб РФ, причетних до порушення суверенітету України через визнання незалежності маріонеткових донбаських "республік". До списку санкцій включено 351 депутат Держдуми, члени уряду РФ, міністр оборони Шойгу тощо, чиновники та пропагандисти. Під санкції потрапили держбанки, які фінансують агресію, зокрема, банки "ВЕБ" та "Росія". Обмежено доступ РФ та її уряду до фінансових ринків та послуг ЄС. Низку санкцій запроваджено щодо невизнаних "республік" та їхніх "чиновників".
    Усім особам зі списку санкцій заборонено в’їзд на територію ЄС, а їхні активи – заморожено.
    Прем’єр-міністр Канади Трюдо оголосив про запровадження пакету санкцій щодо депутатів Держдуми РФ та проти двох великих російських банків. Також припинено операції із суверенним боргом Росії.
    Уряд Швейцарії засудив визнання "республік" Росією та повідомив, що перешкоджатиме РФ для ухилення від західних санкцій, проте сама країна санкцій проти Росії поки не оголошуватиме.
    Президент Туреччини Ердоган вважає за необхідне зберегти добрі відносини – як з Україною, так і з РФ, тому санкцій запроваджувати не планує. Під час телефонної розмови з Путіним Ердоган наголосив, що Туреччина не визнає порушення територіальної цілісності України.
    Пресслужба МЗС РФ у відповідь на кроки адміністрації США попередила, що Росія має намір оголосити контрсанкції – які будуть "вивіреними та чутливими для американської сторони", і підкреслила, що санкційний пресинг не здатний вплинути на рішучість РФ твердо обстоювати свої інтереси.
  • Президент Зеленський зустрівся в Києві з президентами Польщі – Дудою та Литви – Науседою. На підсумковій пресконференції він заявив, що Україні потрібні гарантії безпеки, від Росії тощо. Зеленський наголосив, що архітектура безпеки в Європі потребує реновації.
    Дуда заявив, що підтримає будь-які санкції, які допоможуть запобігти вторгненню. Такими заходами він вважає обмеження проїзду російських громадян Польщею до Калінінградської області, яка є анклавом, тобто, не має кордону з материковою Росією. Президент Зеленський не виключає запровадження візового режиму для російських громадян як один із варіантів реакції на посилення тиску з боку РФ.
    Дуда та Науседа висловили переконання в необхідності надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.
  • На думку міністра закордонних справ Кулеби, західні партнери мають не чекати на відкрите вторгнення, а превентивно запровадити санкції, які спроможні зупинити агресора, – проти економіки РФ та партнерів президента Путіна.
    МЗС назвало "актом збройної агресії" рішення Ради федерації РФ про застосування російських військовослужбовців за кордоном під приводом захисту російського населення "ДНР" та "ЛНР". Пресслужба Міністерства наголосила, що суверенітет та територіальну цілісність України забезпечено та гарантовано міжнародним правом – Статутом ООН, Гельсінським прикінцевим актом Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1974 р, Будапештським меморандумом та численними двосторонніми угодами з РФ. МЗС закликало світову спільноту вжити термінових жорстких заходів проти агресора, і підкреслило, що їхнє незастосування розв’яже руки Росії.
    Секретар РНБО Данилов наголосив, що президент Зеленський у зверненні до країн, які підписали Будапештський меморандум, не говорив про розроблення Україною власної ядерної зброї.
  • Росія розпочала евакуацію персоналу посольств та всіх консульств з України. Добу тому свідки повідомили про дим, який підіймався з труб будівлі, що може свідчити про спалювання документів.
    МЗС України закликало громадян країни негайно залишити територію РФ, а також утриматися від поїздок туди. Держприкордонслужба оголосила, що громадяни можуть повернутися до країни цілодобово через будь-який із пунктів пропуску.
    Фінляндія перевезла співробітників свого посольства із Києва до Львова. Іспанія рекомендувала своїм громадянам негайно залишити Україну через погіршення безпекової ситуації.
    Президент Зеленський у нічному відео звернувся до громадян Росії російською з риторичним питанням: "Чи прагнуть росіяни війни?". Він підкреслив, що український народ прагне миру, а власну історію – створювати власноруч.
  • Міністр закордонних справ Кулеба виступив на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Він закликав держави-учасниці використати всі наявні засоби для захисту України та стримування Росії. Він наголосив, що світова спільнота не має визнавати зміни статусу "окремих районів Донецької та Луганської областей", а також утриматися від дій, які можуть спричинити легалізацію цього статусу. Кулеба заявив, що Україна прагне миру, але готова до різних сценаріїв реалізації права на самооборону, зокрема, до захисту території та населення в разі збройного нападу російських військ. Міністр нагадав, що Україна запропонувала розмістити в країні миротворчу місію ООН, але Рада Безпеки так і не спромоглася ухвалити подібне рішення. За його словами, повномасштабна агресія Росії стане кінцем світового порядку, який був досі. Кулеба констатував, що Путін відверто заперечує право України на існування і створив найбільшу безпекову кризу в Європі з часів Другої світової війни. Він зазначив, що Україна ніколи нікому не загрожувала та ні на кого не нападала, а також не планує подібних дій, на Донбасі тощо. Водночас Росія зібрала на кордонах України величезну армію й відверто загрожує вторгненням. Учасники засідання зустріли промову Кулеби бурхливими оплесками.
    Україна ініціювала термінове засідання Ради безпеки ООН через звернення "республік" до президента Путіна щодо надання їм воєнної підтримки.
  • Глава Європейської Ради Мішель скликає 24 лютого саміт глав держав та урядів країн ЄС через визнання Росією "ДНР" та "ЛНР", а також загострення ситуації на Донбасі. За його словами, РФ порушує міжнародне право, територіальну цілісність та суверенітет України та підриває європейську безпеку.
  • Угорщина розгорнула на кордоні з Україною підрозділи своїх військ. Генеральний консул в Україні Бочкаї назвав це заходами підготовки до приймання біженців у разі ескалації конфлікту. Прем’єр-міністр Орбан заявив, що Угорщині "слід триматися осторонь" від воєнного російсько-українського конфлікту, а також відмовився постачати Україні зброю та відправляти війська до країни.
  • Глава МЗС Великобританії Трас оголосила про надання Україні фінансових гарантій на $500 млн для підтримання фінансової стабільності та протистояння агресивним крокам РФ.
  • Посли ЄС подовжили санкції проти колишнього президента Януковича, його сина та 5 чиновників його режиму. Термін санкцій – 6 місяців, а не 12, як було торік. У списку ЄС залишилося лише 7 осіб із 18, проти яких було запроваджено санкції у 2014 р за злочини на Майдані. Українська прокуратура так і не надала Європі переконливих доказів їхніх злочинів, попри те, що розслідування тривало майже 8 років.
  • В Україну прибув літак із воєнною допомогою з Латвії – з переносними ракетними комплексами ППО Stinger тощо.
  • Світові агротрейдери очікують на зростання цін на продовольство через загрозу російського вторгнення до України.
  • Слідчий комітет РФ опублікував список українських громадян та політичних діячів, які нібито причетні до "вбивств російськомовних людей Донбасу". Серед них – військовослужбовці та командири, зокрема, командувачі родами військ, колишній міністр внутрішніх справ Аваков та його заступник Геращенко, колишні міністр оборони Гелетей та начальник Генштабу Муженко, колишній секретар РНБО Турчинов та олігарх Коломойський, а також усі члени "Правого сектору" та бійці полку "Азов".
    Окупаційна влада Криму підготувала позов до України за "водну блокаду" на суму понад 150 млрд руб (понад $1,9 млрд).

Тренди

  • Згідно з результатами опитування 4800 осіб, яке провела група "Рейтинг", президент Зеленський має найбільший рівень довіри серед українських громадян. Йому довіряють 41 % респондентів, не довіряють – 57 %. Наступні за співвідношенням довіра-недовіра – колишній прем’єр-міністр Гройсман, мер Києва Кличко, та колишній спікер Верховної Ради Разумков. Найбільший рівень недовіри – у Порошенка, Тимошенко та Яценюка.

 

No comments:

Post a Comment