February 22, 2022

21.02.2022: Путін підписав указ про визнання "ДНР" та "ЛНР"

 

Путін підписав указ про визнання "ДНР" та "ЛНР"

  • Путін підписав указ про визнання "ДНР" та "ЛНР".
  • На територію ОРДЛО увійшли колони російських танків та техніки.

В Україні

  • Міністр цифрової трансформації Федоров анонсував запуск пілотного проєкту електронної гривні наприкінці року.
  • Поліція оточила будинок голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука, кума президента Путіна через інформацію про спробу його втечі. Медведчуку пред'явлено підозру в державній зраді, він перебуває під домашнім арештом.
  • Торги валютою в понеділок йшли дуже активно на тлі ситуації, на Донбасі та навколо України, що гіршає, попри закриття угод у вівторок у зв'язку з вихідним днем ​​у США. Обсяг торгів за сесію сягнув $260 млн. НБУ намагався стримати зростання котирувань, продаючи долари в режимі вибору найкращого курсу. Наприкінці сесії котирування впритул наблизилися до 28,7 ₴/$ на тлі попиту, що постійно зростав. На вівторок курс встановлено на позначці 28,48 ₴/$ (+0,14 грн), 32,29 ₴/€ (+0,09 грн), 3,63 ₴/10 руб (-0,11 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано на коронавірус майже 97 тис. осіб, підтверджено зараження 24,4 тис., одужали – 33,2 тис. хворих, померли – 0,29 тис. Вакциновано 57 тис. осіб, з них третьою дозою – 15 тис. У світі зафіксовано 1,258 млн випадків інфікування, померло 0,006 млн хворих.

Війна

  • Окупанти посилили обстріли на Донбасі, повсюдно застосовують важку артилерію та міномети. Штаб операції об'єднаних сил повідомив про десятки порушень режиму припинення вогню. Унаслідок обстрілів загинули 2 українські військовослужбовці, ще 18 – дістали поранення та бойові травми. У Новолуганському внаслідок обстрілу вбито місцевого мешканця.
    Луганську ТЕС у Щасті було зупинено через влучення снаряда, знеструмлено значну частину області. Унаслідок обстрілу постраждав пункт підготовки газу поблизу села Лобачевого на лівому березі Сіверського Дінця на півночі Луганської обл.
    "ЗМІ ЛНР" повідомили про вибух в окупованому Луганську, унаслідок якого постраждав "представник республіки в СЦКК" та його водій.
    Після оголошення президентом РФ Путіним про визнання "республік" до Донецька увійшла колона російських танків. "Глава ДНР" Пушилін видав "указ" про поголовний призов до лав "народної міліції" всіх громадян віком до 55 років. У містах "республік" чоловіків примусово мобілізують до війська.

Україна та світ

  • За даними групи журналістів-розслідувачів CIT, Росія закінчила перекидання до українського кордону військових підрозділів, сформувала батальйонні тактичні групи та розпочала підготовку до наступу. Військовослужбовці перебувають у важких умовах, тримати іх у подібному стані протягом тривалого часу неможливо – треба або наступати, або відводити в місця основного базування.
    Президент Зеленський у розмові з прем'єр-міністром Словаччини Хегером заявив, що будь-яких ознак деескалації на кордоні немає.
    Президент РФ Путін зібрав засідання Ради безпеки щодо визнання донбаських "республік". Більшість російських чиновників, що виступили на ньому, закликали його видати указ про визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР". Заст. голови Ради Медведєв заявив, що на Донбасі мешкає 800 тис. нових "російських громадян". Він підкреслив, що Захід після вторгнення до Грузії "швидко заспокоївся", те ж саме відбудеться й цього разу. Міністр внутрішніх справ Колокольцев наполягає на визнанні "ЛНР" та "ДНР" в адміністративних межах областей. Заст. голови адміністрації Козак стверджує, що Донбас Україні не потрібний. Глава ФСБ Бортніков оголосив про "прорив диверсійної групи" з Луганської обл, під час якого було знищено дві бойові машини та захоплено в полон українського військовослужбовця. Він також заявив, що ще одна диверсійна група нібито намагалася прорватися до Росії з Маріуполя. Експерти та соцмережі звернули увагу, що "пряма трансляція" відбувалося в записі. Мабуть, перенесення трансляції було пов'язане з тим, що "лідери ДНР та ЛНР" не встигли зробити свої заяви із закликом до Путіна. Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження за фактами закликів до зміни кордонів України членами Ради безпеки РФ.
    Міністр закордонних справ Кулеба назвав звинувачення в прориві диверсійних груп до Росії дезінформацією для виправдання російської агресії. Він заявив, що Україна не надсилала диверсантів на російську територію, не веде обстрілів території РФ і не планує подібних дій.
    Пізно ввечері Путін виступив із заздалегідь записаним зверненням до громадян країни, у якому спробував обґрунтувати рішення про визнання "республік". Він зробив екскурс до історії – за його словами, Україну створив Ленін, вона не є самостійною державою, і перебуває під зовнішнім керуванням. Путін пригрозив "навчити Україну декомунізації", назвав події на Майдані "військовим переворотом" та всіляко наголошував, що за ситуацію в країні відповідальні олігархи та корумпована влада, а Росія не є ворогом. За його словами, він уже не спроможний не реагувати на загрозу поновлення ядерного статусу України. Путін дав однозначно зрозуміти, що інтереси РФ сягають на всю Україну.
    Путін підписав укази про визнання "республік", а слідом за ним – "глави ДНР і ЛНР" Пушилін та Пасічник. Путін закликав Держдуму визнати "незалежність" "республік" і доручив підписати та ратифікувати з ними угоди про дружбу та співпрацю. Заст. голови комітету Ради федерації РФ Клімов оголосив, що Путін визнав "республіки" в чинних "кордонах" і заявив, що договори буде ратифіковано вже у вівторок. Одним із пунктів договорів є право РФ тримати в ОРДЛО свої військові бази.
    Введення російських військ у "республіки" почалося до моменту початку промови Путіна. Танкові та моторизовані колони увійшли до Донецька та Луганська й вирушили до лінії фронту.
    Перед підписанням указу Путін переговорив із канцлером Німеччини Шольцем та президентом Франції Макроном, і поінформував їх про рішення. Шольц заявив, що визнання "республік" стане одностороннім порушенням мінських домовленостей та закінченням "мінського" переговорного процесу. Водночас він закликав до дотримання режиму припинення вогню на Донеччині. Про результати розмови з Путіним Макрон та Шольц повідомили президента Зеленського, який негайно скликав засідання РНБО. Перед засіданням Зеленський обговорив із президентом США Байденом та прем'єр-міністром Великобританії Джонсоном рішення Путіна. Байден негайно зібрав ще одну екстрену нараду Ради безпеки щодо ситуації навколо України.
    Зеленський пізно вночі після засідання РНБО зробив заяву для громадян України. Він геть нічого не сказав про можливе запровадження воєнного стану через новий акт агресії та відкрите введення російських військ на територію "республік" і закликав українців до спокою, а також повідомив, що ініціював проведення екстрених засідань Ради Безпеки ООН та ради ОБСЄ.
    Захід мляво відреагував на дії Путіна. Міністр закордонних справ Кулеба закликав партнерів не зволікати із санкціями, оскільки від цього залежатимуть подальші дії Росії. Байден підписав указ про запровадження санкцій проти фізичних осіб "республік". Єврокомісар із закордонних справ Боррель пригрозив Росії жорсткими санкціями за визнання "ДНР" та "ЛНР". Канцлер Австрії Нехаммер оголосив, що "Північний потік-2" включений до списку санкцій і не буде запущений у разі вторгнення. Президент Європейської Ради Мішель та генеральний секретар НАТО заявили, що визнанням "республік" Росія грубо порушила мінські домовленості та міжнародне право. британська міністерка закордонних справ Трас стверджує. що дії Путіна означають, що він обрав шлях конфронтації та поховав "мінський" переговорний процес. Міністерка закордонних справ Німеччини Бербок закликала Путіна скасувати укази та повернутися на шлях політичного врегулювання.
    Відбулося екстрене засідання Ради Безпеки ООН. На ньому виступила заступниця держсекретаря США Дікарло, яка заявила, що ризик повномасштабного конфлікту є цілком реальним і його треба запобігти за будь-яку ціну. Представниця США Томас-Грінфілд оцінила виступ Путіна як "хибні обурливі заяви, які спрямовано на створення приводу для війни". Вона назвала "нісенітницею" пропозиції Росії про введення її "миротворців" на територію "республік", оскільки "усі знають, ким вони є насправді". Томас-Грінфілд наголосила, що Путін своїм указом "розірвав мінські домовленості на шматки", а наслідки його дій будуть жахливими для України та Європи. Український представник Кислиця кваліфікував дії Росії як порушення суверенітету та територіальної цілісності країни.
    Представниця США в ООН Крокер повідомила верховному комісару ООН із прав людини, що американська розвідка отримала перевірену інформацію про списки українських громадян, яких буде вбито чи репресовано в разі вторгнення.
    Заст. глави президентського Офісу Шурма оцінив у $2–3 млрд щомісячні втрати України від ескалації російської агресії через зупинення інвестицій, скорочення авіаперевезень та туризму, а також додаткову інфляцію.
    Після оголошення Путіна про визнання "республік", американські дипломати виїхали з України до Польщі. Держсекретар США Блінкен заявив, що ситуація в країні є непередбачуваною та може погіршитися без попередження.
    ЄС включив до списку санкцій ще 5 осіб за організацію проведення виборів в окупованому Криму.
    На тлі різкого загострення ситуації в Україні ф'ючерси на нафту на світових ринках подорожчали до майже $100/барель. Котирування акцій найбільших російських компаній обвалилися на 10 і більше відсотків, також подешевшав рубль щодо світових валют. Котирування єврооблігацій України впали, й, відповідно, їхня прибутковість знову різко зросла.
    Міністр закордонних справ Кулеба повідомив про надсилання запиту щодо проведення консультацій країнам, які підписали Будапештський меморандум.
    Рада ЄС остаточно погодила виділення Україні кредиту під низькі відсотки ("макрофінансової допомоги") у розмірі €1,2 млрд. Кредит буде надано двома рівними траншами. Перший Україна отримає незабаром без будь-яких умов.


No comments:

Post a Comment