February 20, 2022

19.02.2022: Зеленський виступив на Мюнхенській безпековій конференції

Зеленський виступив на Мюнхенській безпековій конференції

 Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Зеленський виступив на Мюнхенській безпековій конференції.
  • Окупанти посилили артобстріли українських позицій та населених пунктів на Донбасі.

В Україні

  • Заступник командувача силами територіальної оборони генерал Собко заявив, що для збільшення чисельності підрозділів влада має намір підвищити граничний вік резервістів до 70 років.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби протестовано на коронавірус майже 80 тис. осіб, підтверджено зараження 17,5 тис., одужали – 12 тис. хворих, померли – 0,15 тис. У світі зафіксовано 1,583 млн випадків зараження, померли 0,008 млн осіб.

Війна

  • На Донбасі ситуація загострюється щогодини. Окупанти ведуть артилерійські та мінометні обстріли позицій українських військ та населених пунктів усією лінією фронту – від узбережжя Азовського моря до Станиці Луганської. Штаб операції об'єднаних сил повідомив про понад 100 порушень режиму припинення вогню протягом доби. У Новолуганському під обстріл потрапили міністр внутрішніх справ Монастирський та група депутатів та журналістів іноземних ЗМІ. Унаслідок обстрілів загинули 2 українські військовослужбовці, ще 5 – дістали поранення та бойові травми. Також унаслідок обстрілів поранено 2 співробітники Держслужби з надзвичайних ситуацій, пошкоджено та зруйновано 11 житлових будинків. Держприкордонслужба повідомила про повсюдні провокації та блокування окупантами 5 із 7 пунктів пропуску.
    Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомило про підготовку окупантами терактів на промислових підприємствах на території "республік", що може бути використане як виправдання вторгнення російської армії до України. Об'єднане командування "Схід" повідомило про перекидання до Донецька групи найманців приватної військової компанії "Вагнера" ​​для підготовки підриву житлових будинків.
    Російська делегація відмовилася брати участь в екстреній відеоконференції тристоронньої контактної групи, яку була ініційовано Україною за фактами обстрілів підконтрольної території, чим зірвала її проведення.
    Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ закликала сторони конфлікту забезпечити безперешкодний доступ до районів, що зазнали обстрілів.

Україна та світ

  • Російські ЗМІ повідомили про нібито кілька випадків обстрілу території Росії в Терещенківському районі Ростовської обл., поблизу території України поруч зі Станицею Луганською. Слідчий комітет Росії відкрив провадження для розслідування "фактів обстрілу" з важкої артилерії та систем залпового вогню "Град". Головнокомандувач Збройних сил генерал Залужний назвав повідомлення про "обстріли" повторенням дезінформації, яку поширювали російські ЗМІ у 2014 р. Держдума РФ 22 лютого планує обговорити ситуацію на Донбасі та реакцію Заходу на "обстріли мирного народу Донбасу". За даними аналізу супутникових знімків, який було проведено компанією Maxar Technologies, Росія останніми днями перекинула до українського кордону поблизу Луганської області бойові вертольоти й танкові підрозділи.
    Генеральний секретар створеного Росією військового блоку ОДКБ, білоруський генерал Зась, запропонував ввести на Донбас "миротворчі сили". За його словами, для цього потрібна "добра воля України" та мандат ООН. Президенти РФ Путін та Білорусі – Лукашенко зустрілися на відкритті навчань російських стратегічних ракетних та ядерних сил.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель оголосив, що ЄС засуджує обстріли на Донбасі й не вірить у заяви "республік" та російських ЗМІ про підготовку України до силового звільнення окупованих територій Донбасу. Він закликав Росію до деескалації та відведення військ від українського кордону.
    Президент США Байден збирає в неділю Раду національної безпеки для обговорення сценаріїв розвитку ситуації навколо України.
    НАТО тимчасово закриває представництво в Києві та переводить співробітників до Львова та Брюсселя. Авіакомпанія Lufthansa зупиняє рейси до Києва та Одеси з 21 лютого. Рейси, що скасовано, здійснить компанія МАУ.
    На думку чиновників американської адміністрації, Росія вже склала списки неугодних осіб, які мають бути заарештовані чи знищені в разі вторгнення.
    Нацполіція повідомила про розкриття організації, яка планувала організувати 20 лютого кілька мітингів проти війни в центрі Києва, у тому числі – під Офісом президента. Чиновники стверджують, що йдеться про проплачені акції для створення "картинки" для російських ЗМІ.
    Підрозділи Нацгвардії взяли під охорону греблю ДніпроГЕС у Запоріжжі.
  • У Мюнхені відбулася щорічна безпекова конференція, головною темою якої стала ситуація навколо України. Перед заходом міністр закордонних справ Кулеба наголосив, що за умов загострення на Донбасі українська дипломатія працює в безперервному режимі.
    Канцлер Шольц вкотре оголосив, що Німеччина не має наміру надавати Україні летальну зброю для відбиття агресії. Прем'єр-міністр Моравецький повідомив про намір польської влади розширити військову допомогу Україні – надати додаткові партії оборонних озброєнь. До Києва прибув транспортний літак із Канади з вантажем гвинтівок, у снайперських тощо, боєприпасів, систем спостереження та приладів нічного бачення.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс не спостерігає деескалації на російсько-українському кордоні, ба більше, Росія й надалі перекидає до кордону нових підрозділів та військової техніки. Він вкотре закликав російське керівництво відвести війська, що за його словами, стане першим кроком до врегулювання. Столтенберг заявив, що НАТО готове взяти участь у розширеному діалозі з безпеки з РФ, Столтенберг звинуватив Росію в спробах створення прецеденту для виправдання вторгнення в Україну.
    Віцепрезидентка США Харріс підтвердила, що пакет жорстких антиросійських санкцій уже узгоджено й вони будуть запроваджені в разі неадекватних дій РФ. Держсекретар Блінкен вважає, що агресія проти України суперечить інтересам громадян Росії. На зустрічі з Харріс президент Зеленський заявив, що негайне запровадження санкцій може допомогти врегулювати кризу.
    Глава Єврокомісії фон дер Ляєн попередила, що в разі наступу на Україну Росію буде відрізано від ринків фінансів та високотехнологічних товарів, а вторгнення "може коштувати їй успішного майбутнього".
    Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон заявив, що Захід готовий до діалогу з російським президентом Путіним для усунення занепокоєння РФ щодо "гарантій безпеки". Міністр закордонних справ Трасс вважає, що вторгнення Росії може розпочатися вже наступного тижня. Вона звинуватила Путіна в "несерйозному ставленні до дипломатії" та пообіцяла президенту Зеленському покарати російських олігархів санкціями, якщо наступ все-таки розпочнеться. Зеленський обговорив із Джонсоном ситуацію навколо України.
    Міністр закордонних справ Китаю Ван І наполягає на проведенні поглибленої дискусії та спільної підготовки всіма країнами дорожньої мапи виконання мінських домовленостей, які, за його словами, є єдиним способом врегулювання ситуації.
    За словами голови польського уряду Моравецького, українська газотранспортна система може повністю замінити обидва російські "Північні потоки", а транзит газу Україною буде серйозним запобіжником агресивним намірам Росії. Він закликав західних союзників не довіряти Путіну, оскільки ніхто так і не зрозумів сутність російської політики.
    На конференції виступив президент Зеленський. Він заявив, що оголошення західними країнами можливих дат вторгнення російських військ не є реальною допомогою. Він закликав партнерів надати Україні реальну перспективу вступу до ЄС та НАТО на найближчому саміті Альянсу в Мадриді. Це стане відповіддю на агресію Росії, яка прагне довести, що на Україну в ЄС і НАТО ніхто не чекає. За його словами, російський народ не піде війною проти українського народу, а українські громадяни мають зберігати спокій, попри провокації, що поширюються російськими ЗМІ. Зеленський закликав до превентивного запровадження санкцій проти Росії, якщо лідери країн Заходу на 100 % упевнені, що вторгнення неминуче. Він заявив, що Україні після того, як розпочнуться бомбардування та обстріли, санкції не допоможуть, оскільки країна вже не матиме ні кордонів, ні економіки. Зеленський заявив, що Україна ні на кого нападати не планує, але не капітулює в разі вторгнення Росії. Він закликав Захід створити для України Фонд сталого розвитку й відновлення економіки. Зеленський оголосив про намір ініціювати переговори із країнами, які підписали Будапештський меморандум, про надання Україні гарантій безпеки. Інакше він погрожував виходом України з меморандуму, що може означати загрозу відновлення ядерного статусу.
    Меморандум нібито мав убезпечити Україну від можливого вторгнення в обмін на відмову від ядерного статусу та вивезення ядерних зарядів до Росії. Посол Німеччини в Україні Фельдгузен назвала Будапештський меморандум угодою, яка не накладає жодних юридичних зобов'язань на країни, що його підписали.
    Росія проігнорувала конференцію та не надіслала своїх представників.

No comments:

Post a Comment