February 18, 2022

17.02.2022: Окупанти обстріляли українські війська та населені пункти всією лінією фронту

Окупанти обстріляли українські війська та населені пункти всією лінією фронту

  • Окупанти обстріляли українські війська та населені пункти всією лінією фронту.
  • Створено новий союз України, Великої Британії та Польщі.
  • Верховна Рада ухвалила скандальні поправки до закону про боротьбу з інфекційними хворобами.

В Україні

  • Верховна рада ухвалила скандальний закон про боротьбу з інфекційними хворобами, який дає право уряду нескінченно подовжувати карантин та легалізує усунення від роботи нещеплених громадян. На думку багатьох експертів та експертної ради Верховної Ради, закон суперечить Конституції України й низці законодавчих актів, а також суттєво звужує права громадян.
    Ухвалено закон про спрощене оформлення виділення земельних ділянок для розміщення веж мобільного зв'язку.
    Також ухвалено закон про віртуальні активи та криптовалюти з поправками президента Зеленського після накладання вето. Регуляторами операцій призначено Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку та НБУ.
    Днем раніше депутати ухвалили закон про скасування обмежень на розміри своїх зарплат та доплат.
  • Під будівлею Верховної Ради відбувся численний мітинг підприємців із вимогами до депутатів припинити податковий тиск та скасувати обов'язкове застосування фіскальних касових апаратів. Мітингувальники перекрили вулицю Грушевського, поліція затримала 5 осіб.
  • Верховний суд ухвалив рішення про визнання чинним розпорядження Нацагентства з питань запобігання корупції про розірвання контракту з головою Нафтогазу Вітренком. Прес Служба компанії повідомила про відмову наглядової ради звільнити Вітренка через звільнення колишньої глави ради Споттісвуд.
  • МВС презентувало Єдиний реєстр вогнепальної зброї. За твердженням чиновників, це дасть змогу поставити під контроль обіг зброї, боєприпасів та вибухових пристроїв, що потрапили до країни внаслідок воєнних дій на Донбасі. Заступник голови Нацполіції Фацевич назвав "неправдою" інформацію про те, що громадяни останніми роками збільшили купівлю зброї.
  • Укравтодор констатував зниження в 30 разів кількості порушень вагового режиму вантажівками після набуття чинності законом про збільшення штрафів. За словами чиновників, на дорогах уже функціонують 100 комплексів для зважування вантажів під час руху, ще 50 – буде встановлено в цьому році.
  • Збори акціонерів "Укрнафти" не змогли ухвалити рішення про розподіл активів компанії, а також про врегулювання спору з Нафтогазом про повернення газу, який було видобуто у 2007–2013 рр. Міноритарні акціонери – офшорні фірми, які належать олігархам Коломойському та Боголюбову – блокують усі спроби врегулювати спірні ситуації, попри те, що держава є власником 50 %+1 акції.
  • Вищий антикорупційний суд видав ухвалу про примусове доставлення на засідання депутата від "Слуги народу" Кузьміних, якого було спіймано на великому хабарі.
  • Загострення ситуації на Донбасі спричинило нове падіння гривні. Нерезиденти знову активно позбавляються гривневих ОВДП і купують валюту для виведення за кордон. НБУ спробував збити ажіотаж – продав понад $30 млн за максимальним курсом. Обсяг угод за сесію знову суттєво зріс і досягнув $335 млн. Курс на п'ятницю встановлено на позначці 28,30 ₴/$ (+0,21 грн), 32,20 ₴/€ (+-0,26 грн), 3,74 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 116 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 35 тис. чол., одужали – 29 тис. хворих, померли – 0,28 тис. Вакциновано 65 тис. осіб, з них третьою дозою – 20 тис. У світі зафіксовано 2,028 млн випадків інфікування, померли 0,011 млн хворих.

Війна

  • На тлі нарощування російського угруповання на кордоні України, на Донбасі сталося найбільше загострення ситуації з 2015 р. Штаб операції об'єднаних сил зафіксував 60 обстрілів позицій українських військ із важкої артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї всією лінією фронту від Чермалика на півдні до околиць Станиці Луганської – аж до кордону з РФ. Українські війська лише відстрілювалися зі зброї, яку дозволено мінськими домовленостями. Унаслідок обстрілів дістав поранення український боєць, ще одного – травмовано. Поранено 2 мирних жителів, ще кілька – контужено внаслідок попадання снарядів у житлові та громадські споруди. Снаряди влучили в будівлю ліцею у Врубівці на півночі Луганської обл. у момент занять, на щастя, ніхто не постраждав. Також снарядами та мінами зруйновано та пошкоджено кілька житлових будинків та дитячий садок у Станиці Луганській, де перебували діти. Вочевидь, обстріл дитячого садка в Станиці Луганській могло бути використано як привод для широкомасштабного вторгнення. Російські ЗМІ роздмухували істерію та звинуватили українські війська в обстрілі підконтрольної території. Українська влада негайно організувала приїзд до міста західних ЗМІ, яким було продемонстровано наслідки обстрілів. Вночі внаслідок обстрілу з важкої артилерії в Станиці Луганській спалахнув житловий будинок, місцеві жителі не постраждали.
    Секретар РНБО Данилов заявив, що не вбачає загрози повномасштабної російської військової операції на Донбасі, а констатував лише провокації для того, щоби викликати вогонь у відповідь.
    Українська делегація через масові обстріли та поранення мирних жителів зажадала скликання екстреного засідання тристоронньої контактної групи під егідою ОБСЄ.
    На тлі обстрілів у Донецькій та Луганській областях "упали" мережі мобільного зв'язку операторів Vodafone та Київстар.
    Командувач Збройних Сил генерал Залужний повідомив, що Генштаб не має наміру влаштувати наступ на Донбасі. За інформацією  розвідки, "влада ДНР" планує евакуацію населення з Донецька через можливе загострення бойової ситуації.

Україна та світ

  • У Нью-Йорку відбулося засідання Ради безпеки ООН, яке скликала Росії – для обговорення виконання мінських домовленостей. США пішли на безпрецедентний крок – у засіданні взяв участь голова зовнішньополітичного відомства Блінкен. Він заявив, що Росія не припиняє пошук приводів для вторгнення до України, а Захід не спостерігає відведення російських військ від українського кордону, про що оголосив міністр оборони РФ Шойгу. Блінкен озвучив кілька сценаріїв подібних провокацій і наголосив, що російські війська готові до наступу, а однією з цілей є Київ. Він заявив, що США готові до будь-якої критики, якщо прогнози не виправдаються, і РФ відмовиться від нападу на Україну. Російський представник відмовився прямо заявити про відмову від вторгнення, до чого закликав Блінкен. Російська делегація розіслала перед засіданням матеріали "спільного розслідування" Слідчого комітету РФ та телекомпанії Russia Today про нібито скоєні українською армією військові злочини проти "народу Донбасу". У документі бойові дії названі "внутрішньоукраїнським конфліктом". Представники Заходу однозначно висловилися за збереження територіальної цілісності України та суверенітету над окупованими територіями. Представник Китаю закликав врахувати вимоги Росії щодо нерозширення НАТО на схід.
    Перед засіданням Ради Безпеки ООН президент США Байден назвав "украй високою" загрозу російського вторгнення до України, проте висловив надію, що конфлікт усе ще може бути врегульований через переговори. Глава Пентагону Остін повідомив, що американська розвідка не спостерігає деескалації на російсько-українському кордоні, а російська армія перекидає до регіону авіацію та запаси крові. За його словами, Росія може використати обстріли на Донбасі як привід для вторгнення. За інформацією агентства CNN, Росія останніми днями перекинула до прикордонних районів велику кількість військ та техніки. За оцінкою американських експертів, вторгнення може розпочатися після 20 лютого – після завершення зимової Олімпіади в Пекіні.
    Президент Зеленський в інтерв'ю компанії BBC заявив, що Україна не має наміру відмовлятися від вступу до НАТО, який є для країни гарантією безпеки та незалежності. Він закликав Альянс надати систему гарантій членства та окреслити кроки щодо його отримання. За результатами опитування 1722 громадян, яку провела служба "Рейтинг", 62 % респондентів підтримують вступ України до Альянсу, не підтримують – 30 %. За вступ до ЄС висловилося 68 % опитаних, проти – 24 %. Це найвищий рівень підтримки впродовж останніх років. 55 % респондентів вважають, що Україна має вийти з мінських домовленостей у разі визнання донбаських "республік" Росією. 53 % респондентів опитування громадян Німеччини, проведеного на замовлення телекомпанії ARD, не підтримують вступу України до НАТО.
    Президент Зеленський висловив готовність до зустрічі із президентом РФ Путіним. У відповідь його прессекретар Пєсков заявив, що до того має бути отримано відповідь на запитання: "навіщо та з якою метою вона проводитиметься?" Росія наполягає на переговорах щодо врегулювання на Донбасі суто з представниками "республік".
    МЗС РФ відреагувало на відповідь США на ультиматум про "гарантії безпеки". Росія запропонувала виробити нове "рівняння безпеки", яке стосується ракет середньої та меншої дальності. Російське керівництво й надалі наполягає на виведенні військ НАТО з країн Східної Європи та Балтії, а також однозначну відповідь на вимогу про надання членства Україні та Грузії. У разі "неконструктивної" відповіді, РФ пригрозила США та Україні "заходами воєнно-технічного характеру". У листі оголошено, що РФ не планує вторгнення до України.
    Росія вислала із країни заступника посла США Гормана, Держдепартамент оголосив, що цей крок не залишиться без відповіді. На думку експертів, нею може стати обмеження штату російського посольства у Вашингтоні до кількох осіб. Блінкен підтвердив готовність зустрітися в Європі з міністром закордонних справ Лавровим наприкінці наступного тижня, "якщо не почнеться вторгнення".
    Сенат США ухвалив резолюцію про підтримку України, яка, однак, не може розглядатися як дозвіл на застосування військової сили проти РФ або на введення військ США до України.
    У проєкті декларації саміту міністрів фінансів "великої двадцятки" констатовано, що зростання інфляції та геополітичні ризики через наслідки пандемії та кризи на українсько-російському кордоні можуть створити загрозу нестійкому відновленню економік, що тільки-но проявилося.
    Президент Литви Науседа назвав загрозою для країн Балтії 45-тисячний російський контингент, який розміщено в Білорусі. Іспанські винищувачі, які перекинуто до Болгарії, піднято в повітря після виявлення порушення повітряного простору над Чорним морем.
    18 лютого ОБСЄ проведе спеціальне засідання щодо ситуації в Україні з ініціативи тимчасового голови, міністра закордонних справ Польщі Рау. Росія від участі відмовилася.
    МЗС Канади закликало РФ до деескалації на Донбасі та до поваги суверенітету та територіальної цілісності України. Уряд Великобританії попередив президента Путіна про тяжкі наслідки визнання донбаських "республік", що стане кінцем мінського переговорного процесу. Прем'єр-міністр Джонсон назвав обстріл дитячого садка в Станиці Луганській операцією, "яку сфабриковано для дискредитації української армії".
    Президент Білорусі Лукашенко у відповідь на питання про визнання "республік" ОРДЛО відповів, що спочатку мусить обговорити це питання із президентом РФ Путіним. Президент Зеленський не виключив визнання Росією "ДНР" та "ЛНР" уже незабаром. Він закликав ОБСЄ не залишати Донбас для того, щоби фіксувати обстріли контрольованої Україною території.
    Бійці Національної гвардії та президентського полку ЗСУ взяли під посилену охорону Київську ГЕС. Київська міська адміністрація оголосила, що транспорт столиці в разі вторгнення працюватиме відповідно до мобілізаційного плану, а метро – перевозити пасажирів та служити укриттям.
  • Міністри закордонних справ України, Польщі та Великої Британії оголосили про створення нового торгового та безпекового союзу. Новий союз не буде оборонним чи воєнним. Великобританія та Польща й надалі надаватимуть допомогу Україні для протидії російській агресії.
    Глава МЗС Великої Британії Трас оголосила про збільшення військової підтримки України до £100 млн.

No comments:

Post a Comment