February 17, 2022

16.02.2022: Україна, США та Велика Британія не спостерігають відведення російських військ

Україна, США та Велика Британія не спостерігають відведення російських військ

  • Україна, США та Велика Британія не спостерігають відведення російських військ.
  • Україна опустилася на 130 місце в рейтингу економічних свобод Heritage Foundation.
  • На Донбасі поновилися бої.
  • Україна виборола першу медаль на Олімпіаді в Пекіні.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо затвердження стратегії забезпечення державної безпеки, у якій дії Росію визнано загрозою.
    Зеленський також посилив санкції щодо видання "Страна.UA" та його головного редактора Гужви, а також блогера Шарія та його дружини й ТОВ "Інформаційне агентство Шарій.NET".
  • Українські чиновники заперечують витік даних та фінансові втрати внаслідок потужної атаки на сервери банків, міністерств та відомств, яку було скоєно 15 лютого.
  • Кабмін змінив голову Держспоживслужби та призначив голову Держслужби з надзвичайних ситуацій.
  • Підприємства групи "Приват" олігарха Коломойського сплатили 1,33 млрд грн за нафту, яку поставила компанія Укрнафта у 2015 р. Загальна сума заборгованості разом із відсотками становить 3,01 млрд грн. Водночас Укрнафта надала розстрочку виплат на 3–6 років і відмовилася від відсотків та корекції боргу на рівень інфляції.
  • До режиму спеціального оподаткування для галузі IT-Дія.City під'єдналися 55 іноземних та українських компаній.
  • Українську енергосистему з 24 до 26 лютого буде від'єднано від енергосистем Росії, Білорусі та ЄС для підготовки до синхронізації із європейською системою ENTSO-E.
  • Оргкомітет національного відбору на пісенний конкурс Євробачення-2022 скасував участь у ньому співачки Паш, яка перемогла в конкурсі. Вона надала фальшиву довідку про перетин адмінкордону з окупованим Кримом. Співачка спробувала згладити скандал, відмовившись від участі самостійно.
  • За даними Держстату, виробництво яєць в Україні протягом року скоротилося на 8,0 %, молока – на 1,5 %.
  • Валютний ринок заспокоївся, попит та пропозиція збалансувалися. Загальний обсяг торгів знизився до 195 млн, НБУ в сесії участі не брав. На четвер курс встановлено на позначці 28,09 ₴/$ (-0,15 грн), 31,93 ₴/€ (-0,10 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в середу проведено 128,3 тис. тестів, підтверджено 33,3 тис. випадків зараження, одужали 27,4 тис. хворих, померли – 259. За добу вакциновано 66 тис. громадян, із них третьою дозою – майже 19 тис. У світі зафіксовано 2,102 млн випадків зараження, померло 0,011 млн хворих. Швейцарія скасовує всі обмеження через те, що штам "омікрон" практично зняв навантаження із системи охорони здоров'я. П'ятиденна самоізоляція тих, хто заразився, діятиме до кінця березня, як і вимога носіння масок у громадських місцях. Поліція канадської столиці Оттави закликала далекобійників, які протестують проти сертифікатів вакцинації та обмежень, розблокувати центр міста, інакше обіцяє розпочати арешти.

Війна

  • На Донбасі бойові дії із застосуванням мінометів, гранатометів та стрілецької зброї тривали всією лінією фронту – у Водяному на ділянці в районі азовського узбережжя, у Мар'їнці на околиці Донецька, у Луганському на Світлодарському водосховищі. У Луганській обл. – у Новозванівці та Катеринівці в районі Попасної, у Причепилівці на трасі Р-66, а також у Станиці Луганській та її околицях – у Сизому. У Водяному та Лобачевому на лівому березі Сіверського Дінця в Луганській обл. на позиції українських військ було скинуто гранати з безпілотників. Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що протягом доби втрат серед українських військовослужбовців не було.
    Слідчий комітет РФ порушив проти України кримінальну справу через начебто жорстоке поводження з цивільним населенням на Донбасі та застосування летальної зброї проти мирних мешканців. За повідомленнями російських ЗМІ, у Луганській обл. нібито виявлено 5 масових поховань, у якому знайдено останки 295 цивільних осіб.

Україна та світ

  • Білоруське міністерство оборони повідомило, що в безпосередній близькості від кордону з Україною російські війська навели понтонний міст через річку Прип'ять. Він значно скорочує відстань до Києва – зі 167 км до 96 км – дорогою через зону відчуження Чорнобильської АЕС. Представник російського міністерства оборони стверджує, що війська вже завершили навчання в Білорусі та повертаються на місця постійної дислокації. Міністр закордонних справ Білорусі Макей оголосив, що російські війська після навчань залишать територію країни.
    За інформацією групи розслідувачів CIT, ешелони з військами та технікою із Забайкалля та Сибіру й надалі прямують на захід. Спікер Держдепартаменту США Прайс заявив, що стурбованість американської адміністрації нарощуванням російського військового угруповання біля українського кордону не зменшилася – розвідка не спостерігає деескалації. Розвідувальні літаки армії США здійснили польоти над Україною – вздовж кордону та поряд з окупованою територією Донбасу, а також над Чорним морем поруч із Кримом. Адміністрація президента США стверджує, що Росія наростила свій контингент на кордоні з Україною ще на 7 тис. військовослужбовців останніми кількома днями, причому деякі підрозділи прибули на місце дислокації в середу. Прессекретар Білого Дому Саакі заявила, що вікно для вторгнення все ще відкрито. Цю інформацію підтверджує британська розвідка. Українська розвідка також не вбачає відведення російських військ від кордону, про що заявив президент Зеленський у Маріуполі. За його словами, Україна готова до відбиття вторгнення в будь-який час – у березні, квітні чи вересні. Він також висловив сподівання, що лідери країн Заходу не домовлятимуться з російським президентом Путіним щодо вирішення "українського питання" за спиною України, хоча "сигнали є різні".
    За оцінкою Служби зовнішньої розвідки Естонії, Росія може здійснити "обмежене" вторгнення на ключовому напрямку на сході України, але уникатиме захоплення міст із великим населенням, оскільки для цього потрібна значна кількість військ. Частина російського контингенту, ймовірно, залишиться в Білорусі після закінчення навчань, що є серйозною проблемою для країн Балтії та Польщі.
    За різними оцінками, російське угруповання на кордоні України сягнуло 170 тис. осіб.
    НАТО опрацьовує посилення підрозділів на східному фланзі поблизу кордону з РФ – у Румунії та країнах Балтії. Великобританія перекидає додаткові підрозділи з важкою технікою до Естонії для зміцнення контингенту НАТО. Британські винищувачі перекинуто на Кіпр для патрулювання повітряного простору на південному фланзі Альянсу на час проведення російських військових навчань у східній частині Середземного моря та Сирії.
    Уряд Великобританії наступного тижня збирається ухвалити рішення про заборону видавання "золотих" віз, задля припинення обігу російських "брудних" грошей у країні. Закон може бути застосовано для припинення роботи підставних компаній, які мільярдери з Росії, Китаю та Казахстану використовують для купівлі нерухомості у Великій Британії.
    Міністри оборони країн-членів НАТО на саміті прийняли заяву через нарощування російського військового угруповання на українському кордоні. Вони наголосили, що агресія проти України матиме для Росії серйозні наслідки та закликали її до відновлення діалогу. Обговорення ситуації навколо України відбулося й у Європарламенті. Депутати висловили підтримку Україні та схвалили надання їй кредиту під низькі відсотки ("макрофінансової допомоги") на суму €1,2 млрд. Перший транш у розмірі €0,6 млрд Україна може отримати вже на початку березня. Європарламент також попередив Росію щодо готовності пакету жорстких санкцій.
    Україна звернулася до Ради Безпеки ООН із проханням скликати позачергове засідання для обговорення постанови Держдуми РФ про звернення до президента Путіна про визнання донбаських "республік". Держсекретар Блінкен заявив, що визнання "ЛНР" та "ДНР" означатиме вихід Росії з мінського переговорного процесу й зустріне швидку та жорстку відповідь США.
    Відбулася телефонна розмова президента США Байдена та канцлера Німеччини Шольца після його поїздки до Москви та Києва. Лідери констатували брак відведення російських військ від кордонів України, погодилися з необхідністю координації дипломатичних зусиль у рамках НАТО та посилення східного флангу Альянсу в разі початку російського наступу. Шольц наполягає на виконанні мінських домовленостей та поновленні "нормандського" переговорного процесу за підтримки Німеччини. Він підтвердив, що ключ до деескалації перебуває в руках Путіна.
    Українська авіація опрацювала завдання ракетно-бомбових ударів по танкових колонах під час навчань "Метель-2022", а сухопутні війська провели навчання в прикордонній із Росією території із застосуванням протитанкових комплексів Javelin і бойових безпілотників Bayraktar.
    За наслідками опитування 2 тис. осіб групою "Рейтинг", понад 60 % респондентів уважають, що мінські домовленості мають бути переглянуті. Цей відсоток зростає щомісяця. Лише 11 % наполягають на повному виконанні домовленостей Україною. Понад половина опитаних назвали Росію винною в невиконанні домовленостей.
  • Український лижник-акробат Абраменко виборов срібну медаль на Олімпіаді в Пекіні, яка стала першою медаллю української команди.

Тренди

  • За даними звіту фонду Heritage Foundation, Україна у 2021 р. опустилася на три позиції в рейтингу економічних свобод Economic Freedom Index й посідає лише 130 місце серед 177 країн та територій між Гвінеєю та Індією, а серед країн Європи – 44 місце з 45. Причина низької оцінки – брак свободи інвестицій та верховенства права, корупція, хабарництво та політичний тиск на судову владу. Рейтинг очолюють Сінгапур, Швейцарія та Ірландія.
  • Оголошене президентом Зеленським нове свято "День єднання" відбулося практично непомітно для суспільства. Громадяни резонно запитують: "Навіщо потрібне це свято, якщо вже є День соборності?" і "З ким ми маємо об'єднуватися?"

No comments:

Post a Comment