February 15, 2022

14.12.2022: Канцлер Шольц підтвердив згоду України на "особливий статус" та вибори в ОРДЛО

Канцлер Шольц підтвердив згоду України на "особливий статус" та вибори в ОРДЛО

  • Канцлер Шольц підтвердив згоду України на "особливий статус" та вибори в ОРДЛО.
  • Шойгу оголосив про закінчення маневрів армії РФ.
  • Зеленський оголосив 16 лютого святом – "днем єднання".
  • Курс долара на міжбанку злетів на тлі зростання напруги на кордоні.

В Україні

  • Президент Зеленський оголосив про підвищення розміру грошового забезпечення військовослужбовцям на 30 % з 1 березня, і до кінця року – на 20 % – службовцям Нацгвардії та Держприкордонслужби. Він також доручив створити на базі наявних ресурсів інформаційну платформу UAразом для інформування населення. Зеленський оголосив 16 лютого державним святом – "днем єднання". Він звернувся до політиків та бізнесменів із закликом повернутися до України протягом 24 годин. За кордоном перебувають практично всі олігархи, крім Порошенка та Новинського, а також 20 депутатів, здебільшого – з фракції "Опозиційної платформи – За життя". Олігарх Ахметов оголосив, що повернеться до країни 16 лютого.
  • Верховна Рада погодила трирічний закритий план оборонних закупівель на 2022–2024 роки. Закупівлі озброєння є секретними, тому суспільство не має можливості контролю за ними.
  • У понеділок на валютному ринку панувала паніка на тлі інформації про можливе вторгнення російських військ. Котирування долара стрибали від 28,3 до 28,8 грн. Нацбанк активно продавав валюту – закривав найдорожчі заявки. Загалом, за оцінкою учасників торгів, регулятор продав $350-$400 млн. Загальний обсяг торгів досяг рекордної позначки $650 млн. Після обіду ситуація на ринку розрядилася, кількість продавців валюти зросла й котирування знизилися до рівня 28,5 ₴/$. На вівторок курс встановлено на позначці 28,54 ₴/$ (+0,50 грн), 32,33 ₴/€ (+0,35 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,01 грн). Минулого тижня НБУ купив $253,2 млн, продав $50,0 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу зроблено 111,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 29,7 тис. осіб. Одужали 22,3 тис. хворих, померли – 305. У світі зареєстровано 1,464 млн випадків зараження, померли 0,007 млн ​​хворих. Уряд Німеччини має намір скасувати в березні більшість коронавірусних обмежень. Влада Бельгії всіляко протидіє учасникам "Конвою свободи", які планували провести в столиці країни – Брюсселі маніфестації проти сертифікатів та карантину. Уряд Канади має намір застосувати положення закону про надзвичайну ситуацію для боротьби з громадянами та далекобійниками, які протестують проти обмежень, обов'язкової вакцинації та сертифікатів.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та вогневі контакти в Новотроїцькому поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, на околицях Донецька – у Пісках та в Трьохізбенці на лівому березі Сіверського Дінця на півночі Луганської обл. У Мар'їнці, на околиці Донецька, на позиції українських військ із безпілотника було скинуто гранату. Унаслідок бойових дій поранено двох українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Шольц прибув до Києва на переговори із президентом Зеленським. На підсумковій пресконференції він заявив, що Україна готова інтенсифікувати переговори в "нормандському" форматі, для чого готує нові законопроєкти про "особливий статус" донбаських "республік" та проведення місцевих виборів на цій території. За його словами, питання про вступ України до НАТО наразі не є актуальним, тому йому дивно, навіщо Росія включила його до порядку денного. Шольц оголосив, що Німеччина надасть Україні кредит на суму €150 млн, без уточнення, на які цілі буде використано кошти. Президент Зеленський заявив, що очікує на нові переговори радників глав держав "нормандського формату" і сподівається на організацію саміту на найвищому рівні. На початку лютого міністр закордонних справ Кулеба заявив, що "республіки" не отримають "особливий статус" за жодних умов, попри тиск Росії. Держдума РФ у вівторок розгляне проєкт звернення до президента Путіна про визнання "ДНР" та "ЛНР". Голова Верховної Ради Стефанчук оголосив про підготовку документа, який "наголосить на належності так званих "ЛНР" та "ДНР" до території України". На погоджувальній раді він закликав керівників фракцій забезпечити присутність своїх депутатів на робочому місці.
    Попередній президент Порошенко на засіданні погоджувальної ради парламенту зажадав звільнити посла у Великій Британії Пристайка, який висловив сумнів у намірі України вступити до НАТО. Президент Зеленський заявив, що слова посла було вирвано з контексту, полье не дав однозначної відповіді на пряме запитання журналістів щодо відмови від курсу до НАТО. Стефанчук заявив, що керівництво країни наразі не обговорює питання щодо вилучення з Конституції положень про євроатлантичний курс країни.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що офіційна відмова України від вступу до НАТО стала би адекватною відповіддю на вимоги Росії щодо "гарантій безпеки". Водночас він звинуватив Україну в нарощуванні сил навколо "республік" та намірі звільнити території у військовий спосіб. У відповідь на вимоги України щодо надання пояснень підвищеної військової активності, Росія через ОБСЄ відповіла, що російська армія не веде незвичайної діяльності, тому положення Віденського документа можуть бути не застосовні до цієї ситуації. Також МЗС РФ звинуватив Україну в зосередженні 120-тисячного угруповання й назвав запит "відверненням уваги від силового розв'язання внутрішньоукраїнського конфлікту". МЗС України заявило, що в листі МЗС РФ немає відповіді на питання про зосередження військ та їхню кількість, тому було ініційовано обговорення в ОБСЄ.
    Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон заявив, що право України на вступ до НАТО продати не можна. Він запропонував країнам Європи шукати альтернативні джерела постачання енергоносіїв, оскільки газогони може бути перекрито в разі наступу російських військ. На його думку, плани Росії щодо вторгнення до України є очевидними, оскільки наявні ознаки серйозної підготовки до наступу. Джонсон закликав Путіна до відведення військ, а всіх партнерів – до єдності дій проти російської агресії. Міністр закордонних справ Франції ле Дріан заявив, що Франція не має наміру брати участь в українсько-російському збройному конфлікті, проте надасть фінансову підтримку Україні. За його словами, війна буде катастрофою для всіх, насамперед, для самої Росії.
    Держсекретар США Блінкен зателефонував міністру закордонних справ Кулебі та підтвердив підтримку України в разі наступу російських військ. Кулеба повідомив про рішення американської адміністрації щодо виділення Україні кредитних гарантій у розмірі $1 млрд для покриття дефіциту бюджету. Президент Байден та прем'єр-міністр Великобританії Джонсон уважають, що можливість запобігання конфлікту ще є. Генеральний секретар ООН Гутерріш провів переговори з міністрами закордонних справ Росії Лавровим та Україною – Кулебою. Пресслужба ООН оголосила, що у вівторок Гутерріш зробить заяву щодо ситуації навколо України. Міністри фінансів країн "великої сімки" та ЄС попередили, що готові до масштабних санкцій, які матимуть нищівні наслідки для російської економіки. За інформацією європейських ЗМІ, лідери країн ЄС планують провести цього тижня зустріч щодо ситуації в Україні на полях саміту в Брюсселі щодо співпраці з Африкою.
    Голова Мюнхенської конференції з безпеки Ішингер підтвердив участь у ній президента Зеленського. Захід відбудеться наприкінці тижня.
    Прем'єр-міністр Канади Трюдо оголосив про надання Україні зброї та боєприпасів на суму $6,1 млн, а також кредиту в розмірі майже $400 млн.
    США перекинули до Польщі ще 8 винищувачів F-15, також кілька сотень американських десантників розміщено поблизу українського кордону.
    Уряд Греції закликав громадян залишити територію України через загрозу вторгнення. Штат посольства скорочено, проте збільшено чисельність консульства в Маріуполі. За інформацією агентства Reuters, Світовий банк та МВФ тимчасово евакуювали співробітників з України. ООН не планує відкликання співробітників представництва. Глава представництва ЄС Маасікас оголосив, що всі посольства країн Союзу не припиняють роботу в Києві. Німецька компанія Lufthansa не зупиняє польоти до України, її керівництво уважно слідкує за ситуацією. Авіакомпанія МАУ оголосила про виведення з України на вимогу страховиків 7 лайнерів, які взято в лізинг. Компанія Norwegian тимчасово припинила польоти над Україною через загрози безпеці. Компанія Sky Up відновила продаж квитків на всі рейси та працює у звичайному режимі. Аеропорти Київ та Жуляни оголосили, що всі рейси здійснюються за розкладом.
    Судна проклали маршрут в обхід району навчань Чорноморського флоту РФ, які проходять безпосередньо поблизу українських територіальних вод. Адміністрація морських портів повідомила, що вони працюють у штатному режимі.
    Росія з початку року прокачала в Європу газу Україною вдвічі менше, ніж торік, газогін Ямал – Західна Європа й надалі працює в режимі реверсу. Отже, Газпром тримає ЄС на голодному пайку, постачаючи лише мінімальні обсяги газу, тож ціни на нього на газових хабах знову максимальні. Запаси газу в українських підземних сховищах скоротилися до 10,7 млрд м³, що близько до мінімуму, достатнього для транзиту газотранспортною системою. Торік у ПСГ на цю дату запаси становили 19,7 млрд м³.
    Російський міністр закордонних справ Шойгу доповів президентові Путіну про досягнення поставлених ним цілей навчань усіх військових округів та флотів. Він заявив, що більшість навчань добігають кінця, решту буде завершено незабаром. Міністр закордонних справ Лавров повідомив Путіну, що вбачає шанс для дипломатичного діалогу із Заходом щодо "вимог безпеки" й рекомендує не припиняти переговори. Путін наголосив на неприпустимості спроб втягнути Росію в нескінченний переговорний процес.
    Глава Чеченської республіки Кадиров закликав Зеленського "виконати свій обов'язок" та мінські домовленості, "оскільки час клоунади минув". За його словами, президент Путін не хоче війни, тому Зеленський мусить зробити все для уникнення кровопролиття та встановлення миру.
    Міністр оборони Рєзніков "заради відновлення атмосфери діалогу" зателефонував білоруському міністрові оборони Хреніну, який заявив, що для України немає загроз і ризиків із боку Білорусі. Білоруського військового аташе запрошено на українські навчання "Завірюха-2022".
    У РНБО відбулася нарада за участю керівників парламенту, фракцій та груп, а також прем'єр-міністра та міністрів силового блоку. Секретар РНБО Данилов після наради заявив, що не вбачає загрози вторгнення й закликав ігнорувати наміри Держдуми РФ щодо легітимації донбаських "республік". Головнокомандувач Збройних сил Залужний підтвердив, що розвідка не фіксує різкого збільшення російських військ у районі кордону.
    За словами міністра Рєзнікова, підстав для запровадження воєнного стану немає. Нацполіція працюватиме в посиленому режимі до 19 лютого. Міністр внутрішніх справ Монастирський записав заспокійливе відео, у якому заявив, що влада тримає ситуацію під контролем. За його словами, уряд має план евакуації населення, однак найкращою відповіддю на загрозу буде вступ громадян до підрозділів територіальної оборони.
    Прибутковість українських євробондів та ВВП-варантів знову стрімко зросла, проте після оголошення Шойгу про завершення навчань почала поступово знижуватися.

Тренди

  • Патрульний поліціянт, що не взяв хабара від депутата від "Слуги народу" Трухіна, стверджує, що не бачив сумку з грошима в багажнику машини депутата, оскільки дивився в іншому напрямку. Він підтвердив, що його телефон розривався від дзвінків керівництва, а відео після зміни негайно було злито з камери. Він заявив, що міністра внутрішніх справ Монастирського могло бути повідомлено про ДТП за 7–10 хвилин після пригоди.

No comments:

Post a Comment