February 14, 2022

13.12.2022: Низка країн евакуювали з Києва посольства та персонал місій

Низка країн евакуювали з Києва посольства та  персонал місій

  • Низка країн евакуювали з Києва посольства та персонал місій.
  • Олігархи масово залишають Україну.
  • Ціна нафти на світових ринках б'є рекорди.
  • До Борисполя прибула військова допомога з Литви та США.
  • Посол Пристайко заявив, що Україна може відмовитися від вступу до НАТО "щоби запобігти війні".

В Україні

  • За інформацією консалтингової групи "А-95", транзит нафтопродуктів Україною в січні 2022 р скоротився на 60 % проти січня торік.
  • В аеропорту Дніпра озброєна охорона бізнесмена Петровського (кримінального авторитета "Наріка") напала на знімальну групу журналістів видання "Українська правда". Генпрокурор Венедиктова відкрила 2 кримінальні провадження за фактом нападу та перешкоджання журналістській діяльності.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в неділю протестовано на коронавірус 60,4 тис. осіб, підтверджено інфікування 17,0 тис., одужали 9,3 тис. хворих, померли – 0,14 тис. За добу вакциновано лише 18,9 тис. громадян. У світі в неділю зареєстровано 1,496 млн випадків зараження, померло 0,005 млн хворих. Поліція Канади розігнала водіїв вантажівок, що протестують проти коронавірусних обмежень і сертифікатів вакцинації, і розблокувала рух на мосту, що з'єднує країну зі США. Щодня країни втрачали кілька десятків мільйонів доларів через зупинку товарних потоків.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Водяному на приморській ділянці фронту. Перестрілки та вогневі контакти сталися в передмісті Донецька – у Мар'їнці та Водяному, а також у Катеринівці на околицях Попасної в Луганській обл., окупаційні війська проводять повітряну розвідку безпілотниками російського виробництва. Втрат за добу серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • За інформацією журналістів-розслідувачів CIT, Росія перекинула великі танкові з'єднання та ракетні дивізіони до Білгородської області. Вони розташовані за 15 км від кордону з Україною та за 40 км від Харкова. Судноплавство в Чорному морі поблизу Одеси поки що не перекрито, попри попередження Росії про проведення навчань.
    США попередили ізраїльських офіційних осіб, що Росія може розпочати вторгнення вже у вівторок. МЗС Ізраїлю оголосило режим надзвичайної ситуації та прискорило евакуацію громадян, яких в Україні перебуває орієнтовно 15 тис. Ізраїльські чиновники очікують на збільшення міграційних запитів від єврейської громади України, яка налічує майже 200 тис. осіб.
    Уряди понад 30 країн закликали своїх громадян залишити територію України та утриматися від поїздок. Уряди Польщі, Угорщини та Румунії розглядають різні сценарії, наплив тисяч біженців з України. Співробітники посольства США, що залишилися в Україні, переїжджають до Львова – евакуація має завершитися в понеділок. Японія також евакуює співробітників посольства в Києві, посол залишається на місці. Місія ОБСЄ в Україні підтвердила відгук кількома державами своїх спостерігачів. Канада вивела до Європи військових інструкторів місії UNIFIER.
    Україну чартерними рейсами залишили десятки олігархів, великих бізнесменів та олігархів.
    За повідомленнями ЗМІ, 12 лютого страхові компанії попередили авіаперевізників про припинення страхування авіалайнерів, які перебувають у лізингу та здійснюють польоти в повітряному просторі України. Компанія Sky Up припинила продаж квитків на всі рейси з 14 до 16 лютого й очікує на рішення про можливість відновлення польотів. Аеропорт "Бориспіль" попередив пасажирів про необхідність стежити за зміною розкладу польотів, оскільки можуть статися скасування та затримки рейсів. Міністерство інфраструктури оголосило, що небо над Україною залишається відкритим, а уряд працює над зниженням ризиків перевізників. Кабмін виділяє 16,6 млрд грн із резервного фонду для компенсації ризиків та забезпечення безперебійних польотів над Україною.
    На тлі посилення української кризи ціни на нафту марки Brent зросли до рекордних значень із жовтня 2014 р і сягнули $95 за барель. Це значно збільшує надходження валюти до Росії. Посол РФ у Швеції Татаринців заявив в інтерв'ю місцевому виданню Aftonbladet, що Росія "ср*ти хотіла на санкції Заходу", які "лише позитивно вплинули на російську економіку".
    Міністр оборони Великобританії Уоллес після відвідування Москви й переговорів із міністром оборони РФ Шойгу порівняв дипломатичні зусилля задля запобігання вторгнення з політикою умиротворення Гітлера в 1939 р. Він підкреслив, що угода, яку було підписано в Мюнхені, дала можливість Німеччині анексувати Судетську область Чехословаччини, проте запобігла початку світової війни. Британський уряд працює над пакетом військової та економічної допомоги Україні на тлі зростання російської загрози.
    Держсекретар США Блінкен назвав загрозу вторгнення високою. Водночас він вважає дипломатичне врегулювання все ще можливим – для цього Росія має відвести війська від українського кордону. Радник президента США з нацбезпеки Салліван заявив, що адміністрація Байдена публікує розвіддані для того, щоби зупинити війну, а не спровокувати її. Президент Байден зателефонував українському президентові Зеленському й пообіцяв швидку та рішучу реакцію США в разі наступу російських військ. Зеленський заявив, що безпека Європи не може бути відірвана від безпеки України. Він запросив Байдена відвідати Київ найближчими днями, як демонстрацію підтримки та сигналу для деескалації. За його словами, великі міста країни перебувають під надійною обороною. Зеленський також провів телефонні переговори із головою Ради Європи Мішелем.
    Посол у Великій Британії Пристайко в інтерв'ю BBC Radio 5 заявив, що Україна може проявити "гнучкість" і для запобігання війні "можливо, готова відмовитися від своїх амбіцій щодо вступу до НАТО", всупереч тому, що це є положенням Конституції.
    За даними німецького видання Welt am Sonntag, Німеччина у 2021 р. поставила до Росії товари подвійного призначення, які можна використовувати у воєнних цілях, на загальну суму €366 млн. У списку – хімічна продукція, верстати, авіаційні технології, й, можливо, збіднений уран, який може бути використаний для виробництва ядерних боєголовок. Німецький парламент переобрав на другий термін чинного президента Штайнмаєра – співавтора плану "врегулювання" на Донбасі, який передбачає втрату Україною суверенітету. Канцлер Шольц 14–15 лютого відвідає Москву, де, за інформацією ЗМІ, запропонує президенту Путіну подовжити діалог і намагатиметься дізнатися, що саме викликає невдоволення Росії. Після Москви Шольц планує приїхати до Києва на переговори із президентом Зеленським.
    Папа Римський та Вселенський патріарх Варфоломій провели молитви за мир в Україні.
    До України прибула військова допомога з Литви – зенітні комплекси Stinger та військове спорядження. Ще 2 транспортні літаки прибули зі США з вантажем боєприпасів та зарядів для гранатометів.
    Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що Росія не надала протягом 48 годин відповіді на запитання щодо зосередження військ на кордоні, тому Україна скликає термінову зустріч усіх держав-членів ОБСЄ для обговорення ситуації в рамках Віденського документа.
    Офіс президента та голова парламенту Стефанчук звернулися до депутатів із закликом повернутися до України до ночі 14 лютого для участі в екстрених засіданнях. Закриту нараду керівництва, голів фракцій та комітетів Верховної Ради перенесено на понеділок, 14 лютого. Вона відбудеться в приміщенні апарату РНБО під головуванням його секретаря Данилова.
    СБУ закликала громадян до спокою та критичного ставлення до проявів гібридної війни, зокрема, до поширення панічних чуток через ЗМІ та соцмережі.


No comments:

Post a Comment