February 13, 2022

12.02.2022: Путін вимагає від Заходу виконання Україною мінських домовленостей

Путін вимагає від Заходу виконання Україною мінських домовленостей

  • Путін вимагає від Заходу виконання Україною мінських домовленостей.
  • Кілька країн переносять посольства з Києва до Львова.
  • У всьому світу відбуваються маніфестації проти коронавірусних обмежень.

В Україні

  • Вищий антикорупційний суд заарештував депутата Київради від "Слуги народу" Трубіцина та 4 його спільників із правом внесення застави в кілька мільйонів гривень для кожного.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ повідомило про проведення протягом доби 87,4 тис. тестів на коронавірус. Підтверджено інфікування 24,5 тис. осіб, одужали 8,3 тис., померли – 0,14 тис. Вакциновано 35,5 тис. громадян, з них 3-ою дозою – майже 10 тис. У світі в суботу зафіксовано 1,883 млн випадків зараження, померли 0,008 млн хворих. Масові мітинги проти обмежень та сертифікатів вакцинації відбулися в Австралії та Новій Зеландії. Водії-далекобійники та громадяни, що їх підтримують, не планують припиняти протест у Канаді, на пунктах пропуску до США тощо. Маніфестації проти обмежень відбулися в столиці Франції Парижі. У них узяли участь понад 32 тис. осіб. Поліція розігнала мітингувальників сльозогінним газом та затримала понад 300 учасників акції.

Війна

  • Позиції українських військ було обстріляно з гранатометів у Пісках на околиці Донецька та в Новозванівці поруч із Попасною. На українські позиції було скинуто гранати з безпілотників у Лопаскиному та Лобачевому на Сіверському Дінці в Луганській обл. Втрат серед українських військовослужбовців та мирних мешканців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • 11 лютого відбулися переговори президента Байдена з лідерами країн ЄС, де він озвучив інформацію про дату можливого початку російського наступу – 16 лютого. Низка керівників країн ЄС заявила, що вони мають іншу інформацію. Вони заявили, що Росії війна коштуватиме дуже дорого, оскільки Україна боротиметься до останнього, а санкції вдарять по базових галузях російської економіки. На думку низки експертів, вкидання інформації через ЗМІ було спробою запобігти вторгненню. Заступник міністра оборони України Маляр заявила, що оприлюднення планів ворога є їхнім руйнуванням, тому українським громадянам боятися війни не треба. З її слів, армія готова до відбиття агресії. У відповідь на повідомлення донбаських "республік" про обстріл міст, командувачі ЗСУ та об'єднаних сил заявили, що армія на Донбасі не порушує режим припинення вогню й не здійснює обстріли непідконтрольних населених пунктів, проте готова до відбиття агресії. Військове керівництво наголосило, що повторення 2014 року не буде, а втрати агресора будуть величезними. Попередній президент Порошенко закликав депутатів Верховної Ради негайно зібратися для обговорення ситуації навколо України та вислухати звіт силового блоку, а президентові запропонував негайно провести засідання РНБО за участю голів фракцій. Нарада керівників фракцій та груп відбудеться 13 лютого. Голова парламенту Стефанчук оголосив, що Верховна Рада готова працювати безперервно.
  • Держсекретар США Блінкен зателефонував російському міністру закордонних справ Лаврову. Він закликав його до дипломатичного врегулювання неспровокованого Україною нарощування на кордоні російського військового угруповання. Блінкен попередив, що агресію буде зустрінуто рішучою, масовою і згуртованою трансатлантичною відповіддю.
  • Відбулися телефонні переговори президента Франції Макрона із президентом РФ Путіним. Розмова тривала протягом півтори години. Путін поскаржився, що країни Заходу так і не змогли примусити українську владу до виконання мінських домовленостей і заявив, що західні ЗМІ здійснюють "провокаційні спекуляції" на тему вторгнення російських військ до України. Макрон попросив Путіна "зупинитися" та повернутися до дипломатичного обговорення. Після переговорів із Путіним Макрон зателефонував президентові Зеленському. За інформацією пресслужби президента, вони обговорили ситуацію з безпекою та шляхи активізації процесу врегулювання на переговорах "нормандської четвірки" та тристоронньої контактної групи. Ще одну розмову Макрон провів із канцлером Німеччини Шольцем, який збирається відвідати Київ наступного тижня.
  • З Путіним упродовж години говорив і президент США Байден. Він попередив Путіна про високу ціну вторгнення, яке призведе до масових людських страждань та послабить авторитет РФ. Байден наголосив, що США готові до будь-яких сценаріїв розвитку подій.
  • За словами канадського міністра закордонних справ Жолі, Росія для підриву України "просуває помилковий наратив" і прагнути виставити її агресором, водночас як Україна сама є жертвою агресії. Жолі зажадала від російської влади припинити кампанію дезінформації, пропаганди та шкідливі дії в соцмережах.
  • Путін обговорив із білоруським президентом Лукашенком ситуацію навколо України та "гарантії безпеки" Росії.
  • НАТО планує провести термінову зустріч представників країн-учасниць у неділю.
  • Міністр закордонних справ Кулеба стверджує, що пакет санкцій ЄС та США є чинником стримування агресії.
  • Російський Тихоокеанський флот, який проводить навчання в районі Курильських островів, оголосив про виявлення американського підводного човна, який, начебто, був змушений швидко покинути територіальні води.
  • Посли ЄС та Великобританії оголосили, що залишаються в Києві. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що держави-члени ЄС не відкликатимуть послів із Києва, а посольства працюватимуть і надалі. Посольство Німеччини оголосило про скорочення персоналу посольства в Києві та перенесення генерального консульства з Дніпра до Львова. Великобританія та США відкликали з України військових інструкторів, які проводили навчання українських військовослужбовців. Австралія перебазує посольство до Львова.
  • Авіакомпанія Нідерландів KLM скасувала польоти до України через загострення ситуації навколо країни. Лізингодавець не дозволив літаку компанії Sky Up повернутися до України. Авіалайнер сів у Кишиневі, компанія повернула пасажирів до Києва окремим рейсом. Італія, Швеція та Чехія закликали своїх громадян залишити країну та відкласти неважливі поїздки до України.
  • Поруч з адмінкордоном з окупованим Кримом відбулися навчання підрозділів МВС, за якими спостерігав президент Зеленський. Міністр Монастирський заявив, що навчання продемонстрували злагодженість дій підрозділів поліції, Нацгвардії та Держприкордонслужби. Зеленський заявив, що найкращим сценарієм для ворога є паніка серед мешканців України. Прем'єр-міністр Шмигаль назвав дезінформацію та паніку найефективнішим елементом гібридної війни проти України.
  • У центрі Києва відбувся Марш єдності проти російської агресії, у якому взяли участь кілька тисяч людей. Маніфестанти пройшли Хрещатиком із транспарантами із закликами до опору та відмови Росії від вторгнення.

No comments:

Post a Comment