February 12, 2022

11.02.2022: Російський флот вийшов із Новоросійська та Севастополя на навчання

Російський флот вийшов із Новоросійська та Севастополя на навчання

  • Російський флот вийшов із Новоросійська та Севастополя на навчання.
  • РНБО запровадила санкції проти телеканалу "НАШ".
  • ЄС погодив надання Україні кредиту ("макрофінансової допомоги") у розмірі €1,2 млрд.

В Україні

  • У Харкові відбулося виїзне засідання РНБО. Президент Зеленський негайно ввів у дію рішення Ради щодо санкцій проти телеканалу "НАШ", що належить проросійському політику Мураєву. Секретар РНБО Данилов анонсував проведення засідань у різних містах країни.
  • Офіс президента провів засідання Конгресу місцевої та регіональної влади, який створено на противагу Асоціації міст України, що очолює мер Києва Кличко.
  • Ситуація на валютному ринку змінюється дуже швидко через зростання загрози вторгнення. Зранку продавці виставили долар за ціною, вищою за 28 грн. Попит був невеликим і котирування впали нижче за психологічний рівень. Проте вже до обіду на торги вийшли великі покупці, і курс став зростати, навіть попри інтервенції Нацбанку. За оцінкою банкірів, регулятор продав приблизно $60 млн, проте це не заспокоїло ринок. Обсяг торгів за сесію склав $242 млн, курс на понеділок встановлено на позначці 28,03 ₴/$ (+0,16 грн), 31,98 ₴/€ (+0,10 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,02 грн.). Нафтогаз у співпраці з НБУ розпочав закупівлю валюти для імпорту газу. На ринок тисне інформація про зростання прибутковості українських єврооблігацій – за добу ставки зросли з 9,5–11,9 % до 10,1–15,9 %. Усі українські держзобов'язання знову подешевшали. ВВП-варранти впали до 71,7 % від номіналу.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в п'ятницю проведено 139 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 38,2 тис. осіб, одужали 19,9 тис. хворих, померло 0,27 тис. Вакциновано 74 тис. осіб, з них третьою дозою – орієнтовно 21 тис. У світі темпи поширення коронавірусу знижуються – за добу заразилися 2,331 млн осіб, померли 0,011 млн хворих. Уряд Бельгії дозволив роботу нічним клубам та скасував обов'язкове носіння масок дітьми в школах. Влада канадської провінції Онтаріо оголосила надзвичайний стан через безперервні двотижневі протести водіїв-далекобійників проти обмежень та сертифікатів вакцинації. Глава медичного підрозділу Всесвітньої організації охорони здоров'я Свамінатан стверджує, що пандемія ще не закінчилася, і вважає неминучою появу нових, ще агресивніших штамів коронавірусу.

Війна

  • Перестрілки та вогневі контакти на Донбасі йшли на приморській ділянці фронту – у Широкиному та Водяному, а також на околицях Донецька – у Невельському та Пісках. На позиції українських військ у Мар'їнці на околиці Донецька було скинуто гранату з квадрокоптера. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій поранено українського бійця.

Україна та світ

  • Росія вивела військові кораблі із Севастополя та Новоросійська "на навчання", термін проведення яких оголошено з 13 до 19 лютого. За інформацією Адміністрації морських портів, навчання з бойовою стріляниною проводяться на ділянках акваторії Чорного та Азовського морів у поблизу від українського берега. За твердженням секретаря РНБО Данилова, прохід суден до українських портів поки що відкрито. Росія оголосила про скасування блокади південної частини Азовського моря.
    З ініціативи американського президента Байдена 12 лютого відбудеться його розмова із президентом РФ Путіним для обговорення загострення ситуації навколо України. Байден вважає, що воєнні дії можуть розпочатися найближчими днями. Видання Spiegel із посиланням на джерела в ЦРУ назвало можливу дату вторгнення – 19 лютого. За твердженням журналістів, американська розвідка отримала конкретні плани кампанії, напрямки наступу тощо, проте не впевнена, чи є рішення про напад остаточним. Спецслужби союзників із НАТО повідомлено про російський наступ, який може розпочатися з повітряних ударів. Держсекретар США Блінкен не відкидає початку наступу навіть під час Олімпіади. За словами генерального секретаря НАТО Столтенберга, Росія, крім прямого вторгнення, розробила ще сценарій повалення влади в Україні, а також тиск за допомоги кібератак. Секретар РНБО Данилов заявив, що російська окупація Криму та війна на Донбасі стали наслідком "фінляндизації" України.
    "Глава" маріонеткової "ДНР" Пушилін оголосив, що "республіки" звернуться до Росії за військовою допомогою в разі "початку українського наступу на Донбасі за підтримки польських та американських інструкторів та найманців". Секретар РНБО Данилов назвав воєнний план деокупації Донбасу "нісенітницею". Російська Держдума 14 лютого може ухвалити звернення до Путіна про визнання донбаських "республік".
    Нідерланди, Нова Зеландія, Чорногорія, Північна Македонія, Ізраїль та Австралія запропонували громадянам своїх країн негайно покинути Україну через загрозу початку "гарячої" фази війни. Керівництво ООН не планує відкликати своїх працівників з України. Глава представництва ЄС Маасікас поки що залишиться в Києві. МЗС РФ заявило, що західні ЗМІ поширюють "відверту брехню" про підготовку вторгнення російських військ.
    США планують перекинути до Польщі ще 3 тис. військовослужбовців для посилення контингенту НАТО. До України прибув уже 15 транспортний літак зі США з боєприпасами для ПТРК Javelin.
    Міністр закордонних справ Кулеба після переговорів із держсекретарем Блінкеном та єврокомісаром Боррелем попередив російське керівництво про готовність України та її партнерів до рішучих кроків. Президент Зеленський обговорив ситуацію на кордоні та процес врегулювання на Донбасі з поточним головою ОБСЄ міністром закордонних справ Польщі Рау. Глава Офісу президента Єрмак оголосив про розблокування переговорів у "нормандському" форматі та повідомив, що зустрічі радників відбуватимуться набагато частіше, ніж раніше. Глава МЗС Німеччини Бербок назвала воєнною ескалацією російські навчання на українському кордоні, у Чорному та Азовському морях.
    За інформацією агентства Reuters, США та ЄС завершують роботу над пакетом санкцій проти РФ на випадок вторгнення. До нього не входить відключення Росії від системи міжнародних розрахунків SWIFT через активні заперечення Німеччини. Австрія виступила проти включення до санкційного списку юридичних та фізичних осіб, які пов'язані із російським газогоном "Північний потік-2".
    Україна, за країнами Балтії, активувала механізм зниження ризиків ОБСЄ у зв'язку з воєнною ескалацією на кордоні. Росія має відповісти протягом 48 год.
    Мер Києва Кличко заявив, що міська адміністрація готується до можливого початку воєнних дій та роботи в умовах воєнного стану. Головнокомандувач Збройних сил генерал Залужний оголосив, що військовий вишкіл резервістів та бійців територіальної оборони розпочнеться в березні. За словами секретаря РНБО Данилова, чисельність складу сил територіальної оборони зросте до 2 млн осіб.
  • Посли країн ЄС погодили надання Україні кредиту під низькі відсотки ("макрофінансової допомоги") на суму €1,2 млрд.

No comments:

Post a Comment