February 11, 2022

10.02.2022: Переговори радників глав держав "нормандської четвірки" знову завершились нічим

Переговори радників глав держав "нормандської четвірки" знову завершились нічим

  • Переговори радників глав держав "нормандської четвірки" знову завершились нічим.
  • Кортеж Ярославського скоїв наїзд на людину, олігарх виїхав з України.
  • Російський флот розпочав навчання з бойовими стрільбами поблизу українських портів.
  • Великобританія ухвалила закон про жорсткі антиросійські санкції.
  • Завершився період пільгового розмитнення "євроблях".

В Україні

  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг звинуватила компанії олігархів Коломойського та Ахметова, які обвалили ціни на ринку електроенергії поточної доби, використовуючи монопольне становище в галузі.
  • 8 лютого завершився період пільгового розмитнення автомобілів на єврономерах. Оформлено понад 88 тис. одиниць транспорту, до бюджету надійшло понад 3 млрд грн. Митники та поліція накладатимуть на власників неоформлених авто штрафи на велику суму, на майно та рахунки порушників може бути накладено арешт.
  • Кортеж олігарха Ярославського збив на смерть чоловіка на околицях Харкова. За інформацією журналістів, Ярославський сам керує автівкою, а одразу ж після аварії негайно покинув територію України. Олігарх заявив, що в момент скоєння ДТП спав удома, а дізнався про пригоду лише вранці. Слідчі запросили Ярославського на допит після повернення до України. Міністр внутрішніх справ Монастирський звільнив голову управління Нацполіції Харківської обл. через підозру у фальшуванні даних ДТП. Він заявив, що водій, якому було пред'явлено підозру, у момент події перебував в іншому місці.
  • НБУ повідомив про зменшення частки проблемних кредитів у портфелях банків до 30 %, що є найкращим результатом із 2017 р.
  • У першій половині сесії пропозиція валюти стійко перевищувала попит. За даними Мінфіну, нерезиденти незначно, але наростили портфель гривневих ОВДП. На п'ятницю курс встановлено на позначці 27,88 ₴/$ (-0,10 грн), 31,88 ₴/€ (-0,12 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,01 грн). Проте після завершення торгів із розрахунком "день на день", на ринок вийшов великий покупець, і котирування долара швидко пішли вгору й до кінця сесії перевищили 28 грн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протестовано на коронавірус 155 тис. осіб, підтверджено інфікування 41,2 тис., одужали – 20,8 тис. хворих, померли – 0,23 тис. Вакциновано 72,3 тис. громадян, з них третьою дозою – 20,3 тис. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що Україна перебуває на піку нової хвилі коронавірусу, а кількість шпиталізацій швидко зростає. У світі зареєстровано 2,488 млн випадків зараження, померло 0,011 млн осіб. Уряд Нідерландів планує намір скасувати більшість карантинних обмежень до кінця лютого, попри зростання кількості заражень.

Війна

  • На Донбасі бойова ситуація знову загострилася. Перестрілки сталися усіє лінії фронту – у Гранітному на південний схід від Волновахи, у Пісках та Водяному на околицях Донецька, у Зайцевому на північній околиці Горлівки, а також у районі Попасної на півночі Луганської області. У Тарамчуку в районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь на південь від Донецька, на позиції українських військ було скинуто гранату з безпілотника. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • Російське МЗС направило листи всім 27 державам ЄС з ультиматумом про "гарантії безпеки". Міністр закордонних справ Лавров заявив, що спільна відповідь ЄС спричинить вихід Росії з процесу переговорів. Попри загрозу, ЄС відповів спільним листом від імені всіх членів Союзу. Єврокомісар із закордонних справ Боррель наголосив, що дії Росії спрямовано на розкол ЄС на тлі підготовки до запровадження санкцій. Відповідь не опубліковано, російське МЗС підтвердило отримання листа.
    Міністр закордонних справ Великої Британії Трас відвідала Москву. Вона особисто попередила міністра Лаврова про санкції, зажадала від Росії негайного відведення військ від українського кордону та повернення до дипломатичного обговорення конфлікту. Після багатогодинних переговорів на пресконференції міністри підтвердили, що взаєморозуміння досягнути не вдалося. Лавров назвав заяви Трас "гаслами, які вигукують із трибун". За даними англійської розвідки, які оголосив прем'єр-міністр Джонсон, небезпека вторгнення в наступні кілька днів буде максимальною. У п'ятницю до Москви на переговори з міністром оборони Шойгу прибуде міністр оборони Уоллес. Парламент Великобританії ухвалив закон про різке посилення санкцій та розширення списку російських громадян та юридичних осіб, які пов'язані з агресією проти України. Закон набрав чинності негайно. Джонсон зі штаб-квартири НАТО записав відео на підтримку України, де назвав російську агресію найбільшою загрозою для європейської безпеки з часів "холодної війни". Глава українського МЗС Кулеба підтвердив інформацію про нарощування російського військового угруповання в прикордонній зоні.
    Президент США Байден запропонував громадянам країни залишити Україну якнайшвидше. Міністр закордонних справ Лавров заявив, що Росія у відповідь на евакуацію співробітників посольств США та Великої Британії з Києва може дати розпорядження про виїзд з України неосновного персоналу дипломатичних місій. Лавров порівняв Кулебу з Геббельсом за відмову вести переговори із "представниками республік".
    У Берліні невдало завершилися 9-годинні переговори радників глав держав "нормандської четвірки". Український представник – голова Офісу президента Єрмак – по закінченні переговорів заявив, що сторони так і не змогли погодити спільну заяву. За його словами, ще одна зустріч може відбутися найближчими днями. Він підтвердив, що Україна не проти перенесення очних засідань тристоронньої контактної групи з Мінська до Туреччини – локація переговорів "не на першому місці", а головне – досягнення результату.
    У розмові президента Зеленського з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом обговорювалася ситуація навколо України та можливі варіанти участі України в саміті НАТО в Мадриді, який заплановано на червень.
    Канцлер Німеччини Шольц ще раз попередив Росію про запровадження спільних санкцій у разі вторгнення, водночас додав, що країна та її союзники прагнуть миру та відкриті до діалогу з РФ.
    До Польщі прибули ще 350 британських військовослужбовців та група американських винищувачів F-15 для посилення контингенту НАТО. Данія планує надати військам США безперешкодний доступ до країни. Фінляндія найближчими днями готова підписати договір про постачання 64 американських винищувачів 5-го покоління F-35 на суму $9,4 млрд.
    Глава МЗС Туреччини Чавушоглу назвав ситуацію на українсько-російському кордоні серйозною, проте не настільки жахливою, як її бачать країни Заходу. За його словами, ажіотаж навколо можливого вторгнення Росії завдає серйозного удару українській економіці.
    Росія прискореними темпами роздає паспорти "громадянам" донбаських "республік". За даними правозахисних організацій, новими громадянами Росії стали вже приблизно 900 тис. осіб.
    Україна на тлі зростання загрози вторгнення проводить на полігонах усією країною командно-штабні навчання "Завірюха-2022". До Києва прибули ще 2 великовантажні транспортні літаки з боєприпасами зі США. Найближчими днями Україна отримає з Литви партію ракетних комплексів "Stinger". НАТО планує, задля  запобігання конфлікту з РФ, довготермінове розміщення в чорноморському регіоні бойових груп, подібних до тих, що створені в країнах Балтії та Польщі.
    У СБУ надійшли повідомлення про замінування торговельно-розважальних центрів Києва та інших великих міст країни. Жодне із повідомлень не підтвердилося. Також пресслужба СБУ оголосила про затримання під час спроби підпалу автомобіля однієї із громадських організацій мешканця Києва, якого завербували білоруські спецслужби для проведення терактів. Служба також заявила про зривання спецоперації ФСБ РФ, яка збиралася використати українських "тітушок" для провокацій на території Росії. ФСБ заявило про затримання в різних регіонах країни групи з 14 осіб, яку нібито організував громадянин України для розповсюдження хибних повідомлень про мінування шкіл та ВНЗ.
    Морська охорона Держприкордонслужби повідомила, що російський військовий флот вийшов у море і проводить навчання з бойовою стріляниною в безпосередній близькості до українського узбережжя – на підступах до українських портів. Судноплавство поки що не заблоковано, але це може статися будь-якої миті. Міністр оборони Рєзніков заявив, що "ціною нахабства" російського флоту може стати заборона заходу судів РФ до "цивілізованих портів". Він уважає, що якщо світ не відреагує на спробу тиску Росії, вона може створити подібну ситуацію в усьому світі. Посольство США назвало "навчання" російського флоту в Чорному та Азовському морях економічною війною проти України.
    Міністри закордонних справ та культури України звернулися до іноземних журналістів із закликом покладатися на факти у висвітленні конфлікту. Вони заявили, що Україна воює на Донбасі не із "сепаратистами", а з російськими військами.
    Нацрада з телебачення та радіомовлення запропонувала внести російського пропагандиста Кисельова до списку осіб, які становлять загрозу для національної безпеки.
    За оцінкою британського Центру економічних та бізнес-досліджень, Україна внаслідок воєнного конфлікту з Росією та окупації Криму втратила майже $280 млрд.
  • Представник МВФ Райс повідомив, що місія Фонду може приїхати до України до кінця І кварталу для обговорення продовження кредитування в разі, якщо уряд та Нацбанк продемонструють прогрес у виконанні умов меморандуму щодо виділення другого траншу.

Тренди

  • Голова комітету з питань податкової, митної та фінансової політики Гетманцев вніс до парламенту законопроєкт про підвищення ренти за видобуток газу, з прив'язкою її до ринкової ціни. За його словами, різницю з поточними рентними платежами буде використано для виплати субсидій громадянам та підтримки компаній, які виробляють "соціальні продукти".
  • Колишній глава парламенту Разумков звинуватив СБУ в зриві зустрічі представників його партії в Харкові, а також пресконференції.
  • За інформацією програми "Наші гроші", будівництво першої ділянки великої об'їзної дороги Києва віддано на непрозорому конкурсі, оминаючи офіційний тендер "ПроЗорро", американської компанії із сумнівною репутацією Bechtel Overseas Corporation. Закон про виведення цього будівництва з-під державного регулювання закупівель було ініційовано та прийнято депутатами фракції "Слуга народу".

No comments:

Post a Comment