February 09, 2022

02.08.2022: Зеленський має намір роздати пенсіонерам смартфони для проведення виборів

Зеленський має намір роздати пенсіонерам смартфони для проведення виборів

  • Зеленський має намір роздати пенсіонерам смартфони для проведення виборів.
  • Макрон передав Зеленському ультиматум Путіна щодо виконання мінських домовленостей.
  • З 11 лютого ще 3 області оголошено "червоною" карантинною зоною.

В Україні

  • Президент Зеленський узяв участь у презентації "Дія.Саміт", яку організувало Міністерство цифрової трансформації. Він анонсував, що вакциновані громадяни віком від 60 років отримають від держави смартфон та пільговий тариф для доступу до інтернету. Отже, підтверджено прогнози експертів щодо його підготовки до проведення "виборів у смартфоні", які суспільство не зможе проконтролювати, оскільки системою електронного голосування керуватиме Мінцифри.
    Міністр внутрішніх справ Монастирський оголосив про можливість реєстрації місця проживання через додаток "Дія". За його словами, третина українських громадян проживає не за місцем офіційної реєстрації, і ця функція допоможе навести лад. Він також анонсував, що громадяни можуть ділитися техпаспортом через додаток. Крім того, громадяни зможуть згенерувати в смартфоні довідку про несудимість. Тестуються послуги видавання через додаток пенсійних посвідчень та свідоцтв про укладання шлюбу.
    На думку експертів у галузі кібербезпеки, додаток є "діркою" в безпеці і зробив основні документи громадян, такі як посвідчення особи та водійські посвідчення – неунікальними. Це вже призвело до низки інцидентів. За умови втрати або зламування смартфону злочинці одержують "цифрову копію власника" й можуть здійснювати від його імені будь-які дії, зокрема, брати кредити. Мінцифри оголосило себе власником персональних даних громадян, якими вони діляться через додаток або портал.
    З 8 лютого запущено режим спеціального оподаткування для IT-галузі Дія.City. Про намір приєднатися до нього оголосили дві компанії. На думку низки експертів, цей режим невигідний українським стартапам та продуктовим компаніям і цікавий для фірм, які використовують аутсорсинг, переважно іноземним. Зеленський пообіцяв зростання частки IT-галузі після запровадження цього режиму оподаткування у ВВП країни з 4 % до 10 % – до $16,5 млрд.
  • За твердженням міністерки економіки Свириденко, ВВП України у 2021 р. зріс на 3,2 %. Держстат інформацію про зростання ВВП ще не публікував.
  • Мінфін знову вкрай невдало провів аукціон. Гривневі ОВДП продано лише на 1,8 млрд грн – переважним чином, 3-місячні короткотермінові, і валютні – на $12,3 млн. Водночас і виплати відсотків за облігаціями попередніх випусків у середу будуть невеликими – 0,93 млрд грн, тому цей чинник не вплинув на ринок. Котирування зранку були виставлені достатньо низько, але вже до обіду повернулися на рівень понеділка та зростали аж до кінця сесії. НБУ в торгах участі не брав, проте в понеділок купив майже $250 млн. Це, ймовірно, виснажило запаси валюти в імпортерів, і вони продають її вже не так активно. Курс на середу встановлено на позначці 27,96 ₴/$ (-0,04 грн), 31,93 ₴/€ (-0,15 грн), 3,72 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу зроблено 177 тис. тестів на коронавірус. Зі зведень МОЗ стає очевидним, що захворюваність падає. Зафіксовано 38,3 тис. випадків інфікування, одужали 17,1 тис. хворих, померли – 0,24 тис. Вакциновано 72 тис. осіб, з них третьою дозою – майже 20 тис. Проте уряд оголосив "червоний" карантинний. режим з 11 лютого в Закарпатській, Хмельницькій та Луганській областях, на додаток до 2 областей, де такий режим уже запроваджено – Івано-Франківській та Рівненській. Головний санлікар Кузін заявив, що за відмову від щеплення від роботи усунуто 7,5 тис. осіб. без збереження заробітної плати. У світі підтверджено тестами 2,615 млн випадків зараження, померло 0,012 млн хворих.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки в Пісках, на околиці Донецька, а також у Світлодарську в районі водосховища. На позиції українських військ у Невельському поруч із Пісками було скинуто гранату з безпілотника. Втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • Президент Франції Макрон після візиту до Москви прилетів до Києва. Він прямо заявив, що єдиним способом врегулювання на Донбасі є мінські домовленості. Макрон спростував, що будь-коли говорив про можливість "фінляндизації України", тобто. її відмови від членства в НАТО в обмін на певні гарантії безпеки з боку РФ, про що повідомили низка іноземних ЗМІ. Російський президент Путін наголошує на тому, що Україна мусить виконати домовленості дослівно й за пунктами, що є фактичною капітуляцією. Макрон підтвердив, що законопроєкт про основи державної політики в умовах перехідного періоду було відкликано із Верховної Ради на вимогу Путіна. Отже, з'ясувалося, що українські чиновники та депутати від президентської фракції брехали громадянам, приховуючи справжню причину зняття документа з розгляду. Схоже, що Макрон після переговорів у Москві з Путіним, привіз його ультиматум до Києва, а канцлер Шольц має привезти Путіну відповідь наступного тижня – після візиту до України. Усі лідери "нормандської четвірки" ретельно приховують від преси домовленості, яких досягнуто під час прямих переговорів, обмежуючись загальними фразами. 10 лютого в Берліні відбудеться ще одна зустріч радників глав держав "нормандської четвірки", після якої президент Зеленський сподівається на проведення саміту на найвищому рівні. Макрон повідомив про обіцянку Путіна не нарощувати військову присутність довкола України. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін не давав Макрону такої обіцянки. Пєсков оголосив, що Путін візьме участь у саміті лише в разі підписання Україною значущих зобов'язань, а особиста зустріч із Зеленським цілком можлива "якщо буде зрозумілі конкретних цілі переговорів". Зеленський у відповідь на висловлювання Путіна про необхідність "терпіти", але виконувати мінські домовленості заявив, що терпіння України є "ознакою прояву мудрості".
    Після візиту Макрона заст. глави Офісу президента Шурма оголосив про надання Францією €1,2 млрд на "конкретні проєкти розвитку" через прямий кредит в €200 млн та фінансові гарантії на суму, що залишилася, для отримання кредитів у французьких банках на пільгових умовах.
    Президент Білорусі Лукашенко пригрозив припинити постачання до України нафтопродуктів та електроенергії, а також транзит палива з країн Балтії в разі ініціювання українською владою загострення з Росією та на Донбасі. Наразі Україна жорстко прив'язана до цих постачань, їхнє припинення може спровокувати енергетичну кризу та нестачу дизельного палива для армії. У відповідь Зеленський заявив, що від зупинення постачань постраждає насамперед сама Білорусь.
    Американський телеканал CNN повідомив про те, що відмова міністерки закордонних справ Німеччини Бербок зустрітися з президентом Зеленським була обумовлена ​​її неготовністю підтвердити зупинення проєкту "Північний потік-2" у разі російського вторгнення. Український міністр закордонних справ Кулеба назвав повідомлення CNN таким, "що не є дійсним" і заявив, що Україна "ніколи не перейде власних червоних ліній". Водночас канцлер Шольц на зустрічі з американськими сенаторами підтвердив, що газогін може бути зупинено. Прессекретар Білого Дому Саакі заявила, що Байден не підтримує ідею про превентивні санкції проти "Північного потоку-2" і вважає загрозу запровадження санкцій інструментом впливу на Путіна.
    За інформацією американських ЗМІ, посольство країни в Києві розглядає певні варіанти дій на випадок вторгнення, зокрема – переїзд на Західну Україну.
    Київська міська адміністрація виділила 11 млн грн на оновлення системи оповіщення населення в разі надзвичайних ситуацій. Частину функцій чиновники мають намір зробити цифровими. З 4 лютого в школах проводяться навчання дітей щодо їхніх дій у разі виникнення надзвичайної ситуації.
    Міністр оборони Рєзніков оголосив про проведення в лютому навчань із застосуванням протитанкових систем Javelin та NLAW, а також бойових безпілотників Bayraktar.
    Держсекретар США Блінкен погодив із міністром закордонних справ Туреччини Чавушоглу дії країн на випадок ескалації воєнних дій в Україні.
    До Білорусі прибув начальник Генштабу РФ Герасимов для контролю військових навчань "Союзна рішучість" за участю російської та білоруської армій. Три великі десантні кораблі Балтійського флоту РФ увійшли до Чорного моря, ще 3 кораблі Північного флоту пройдуть Босфор 9 лютого. Отже, у Чорному морі створено ударне угруповання російського флоту. Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомило про вербування новобранців для війни на Донбасі мережею центрів у Росії. На думку генерального секретаря НАТО Столтенберга, ризик російського вторгнення в Україну зростає щодня.
    До Польщі прибули 4 літаки з американськими військовослужбовцями для посилення контингенту НАТО. 100 військовослужбовців США прибули до Румунії, контингент у країні зріс до 900 осіб. Данія посилює готовність військ за умов зростання напруженості навколо України. 60 % респондентів опитування Європейської ради з міжнародної політики з різних країн ЄС вважають за необхідне виступ їхніх країн на захист України в разі початку конфлікту, однак лише поляки підтримують участь у ньому військ країни.
    Естонія передала Україні мобільний польовий шпиталь, який може бути розгорнуто та запущено в роботу протягом пів години.
    Президент Зеленський змінив посла в Польщі. Посол Дещиця працював у країні з 2014 р., а до того кілька місяців очолював МЗС.
    Особиста яхта президента Путіна залишила порт Гамбург, де вона перебувала кілька місяців.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель висловив думку, що Путін не зважиться на масштабну інтервенцію та повномасштабну війну, подібну до подій 1941 р. На думку багатьох експертів, це можливо в разі виконання Зеленським російського ультиматуму.
  • Міністерство інфраструктури оголосило про намір збудувати євроколію з Києва до кордону з Польщею для запуску прямого поїзда між столицями.
  • Херсонський обласний суд заочно заарештував 14 російських авіалайнерів компанії "Газпром-Авіа", які здійснювали польоти до окупованого Криму. Усього судами накладено заочний арешт на 263 авіалайнери, які порушили міжнародні правила повітряних перевезень у Криму

No comments:

Post a Comment