February 08, 2022

07.02.2022: Криза навколо України – у центрі світової уваги

Криза навколо України – у центрі світової уваги.
Теми ЗМІ та соцмереж

  • Криза навколо України – у центрі світової уваги.
  • 2021 р трудові мігранти переказали в Україну $15 млрд.
  • Кабмін запустив опитування на порталі та в додатку "Дія".
  • Газпром скорочує постачання газу до Європи.

В Україні

  • Кабмін затвердив порядок проведення опитувань користувачів порталу та додатку для смартфонів "Дія", у якому зможуть брати участь громадяни віком від 14 років. У постанові наголошено, що опитування не є проведенням референдуму чи виборів, проте більшість експертів упевнені в тому, що "команда Зеленського" планує на наступних виборах використовувати цей інструмент – поза контролем суспільства.
  • Держагентство з питань кіно повідомило, що цього року держава профінансує виробництво українських фільмів та серіалів на суму понад 1 млрд грн.
  • Україна у 2021 р. поставила абсолютний рекорд експорту курятини. За кордон продано 459 тис. т курячого м'яса. За словами члена парламентського комітету з податкової, митної та фінансової політики Южаніної, дрібні та середні виробники м'яса птиці можуть збанкрутувати через податкові нововведення, що набрали чинності 1 січня.
  • Держаудитслужба провела аудит Енергоатому та виявила порушення на суму 13 млрд грн. 2/3 втрат бюджету – у сфері закупівель.
  • Детективи НАБУ затримали депутата Верховної Ради від президентської партії Кузьміних, якого було спіймано на великому хабарі за сприяння приватній компанії у виграші тендеру на постачання медобладнання Житомирській обласній лікарні.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив про переговори зі США щодо надання кредитних гарантій в умовах неможливості розміщення євробондів через зростання військово-політичної напруги навколо України. Він заявив, що розміщення єврооблігацій під гарантії США заспокоїло б ринок. Подібні гарантії адміністрація Обами надала у 2016 р. – в обмін на звільнення генпрокурора Шокіна.
  • Трудові мігранти у 2021 р. перевели в Україну $15 млрд – на 25 % більше, ніж у 2020 р.
  • Торги на міжбанківській біржі в понеділок повторили сценарій п'ятниці. Пропозиція помітно перевищувала попит через активний продаж валюти експортерами. Нерезиденти вже не так активно розпродують гривневі ОВДП, як у січні. Котирування долара наприкінці сесії опустилися нижче за психологічний рівень у 28 грн. Нацбанк активно скуповував валюту, за оцінками учасників торгів, він придбав $80–100 млн. На вівторок курс встановлено на позначці 28,00 ₴/$ (-0,15 грн), 32,07 ₴/€ (+0,20 грн), 3,71₴/10 руб (+0,01 грн). За інформацією регулятора, міжнародні резерви в січні скоротилися на 5,3 % через продажі на валютній біржі. Для регулювання курсу НБУ купив $0,198 млрд, продав – $1,5111 млрд. На обслуговування та погашення держборгу витрачено $0,417 млрд. На 1 лютого резерви становили $29,3 млрд.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом доби протестовано на коронавірус 131,8 тис. осіб, виявлено зараження 34,3 тис., одужали 15,2 тис. хворих, померли – 0,255 тис. Вакциновано 64 тис. громадян, з них третьою дозою – 15,5 тис. Кабмін має намір дозволити купівлю ліків інвалідам I та II груп із премії за вакцинацію "єПідтримка". У світі в понеділок, за підсумками неділі, зареєстровано 1,833 млн випадків зараження, померло 0,008 млн хворих. Уряд Польщі має намір скоротити термін самоізоляції в разі зараження з 10 до 7 діб. В Україні термін самоізоляції зменшено до 5 діб із моменту появи симптомів чи ствердного тесту. У Канаді тривають масові протести проти коронавірусних обмежень. Влада столиці країни – Оттави конфіскувала паливо, яке надійшло для водіїв-далекобійників, які очолили опір.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки в районі Донецька – у Невельському, Пісках та Водяному, а також на околицях Горлівки – у Південному (Чигирях). Під час бойових дій дістав поранення український боєць.

Україна та світ

  • Президент Франції Макрон відвідав Москву для переговорів із президентом Путіним. Розмова тривала понад 5 годин. По закінченні зустрічі Макрон висловив упевненість у можливості дипломатичного розв'язання конфлікту навколо України, "навіть якщо це буде нелегким завданням". Він вимагає від Путіна надання гарантій безпеки для ЄС, України та інших країн регіону, зокрема, для Грузії. На його думку, найближчими днями стануть вирішальними в деескалації конфлікту. Путін наполягає на тому, що українське керівництво мусить терпіти та дослівно виконати мінські домовленості – саме в тій послідовності, у якій їх було прописано в лютому 2015 р. Путін заявив, що Росія могла б надати попередньому президентові Порошенку політичний притулок через його переслідування в Україні. Держсекретар Блінкен вважає, що Україна могла б пом'якшити позицію в наданні особливого статусу "окремим районам" Донецької та Луганської областей, якщо буде погоджено послідовність виконання домовленостей. Він стверджує, що Україна, на відміну від Росії, виконує свою частину домовленостей та назвав їх єдиним способом урегулювання.
    Канцлер Німеччини Шольц зустрівся в США із президентом Байденом. Він заявив про готовність до запровадження санкцій у разі початку воєнних дій російською армією проти України, оскільки, за його словами, усі союзники з НАТО мають діяти узгоджено. Байден підтвердив, що вторгнення до України стане кінцем проєкту "Північний потік-2". Шольц і Байден погодили можливі заходи в разі вторгнення та протидію Росії у використанні газу як зброї. Лідер республіканців у Сенаті США Макконнелл закликав Шольца оголосити однозначне рішення про повне закриття проєкту газогону в разі поновлення агресії РФ.
    Уряд Росії минулого тижня провів нараду щодо протидії санкціям США та їхніх союзників.
    Київ з офіційним візитом відвідала міністр закордонних справ Німеччини Бербок. На підсумковій пресконференції глава МЗС України Кулеба заявив, що під час переговорів нібито було знайдено потенційне рішення щодо можливості надання зброї Україні. За його твердженням, українська влада підтвердить, що деескалація відбулася, лише за умови відведення російських військ із тимчасово окупованих територій та від кордону. Бербок заявила, що уряд Німеччини не має наміру надавати військову допомогу Україні, проте забезпечить фінансову та гуманітарну підтримку через інвестування в проєкти в країні. Вона відмовилася від зустрічі з президентом Зеленським, оскільки, за її словами, до Києва не приїхав французький міністр закордонних справ Ле Дріан, а вона планувала проведення тристоронньої зустрічі.
    Єврокомісар Боррель підтвердив, що Єврокомісія сподівається на дипломатичне розв'язання конфлікту навколо України, але готується до найгіршого варіанту.
    Держсекретар США Блінкен оголосив про плани адміністрації президента Байдена та Конгресу щодо збільшення військової допомоги Україні. Міністр оборони Рєзніков анонсував отримання "дуже цікавої" військової допомоги від країн Балтії. Минулого тижня їхні уряди оголосили про намір поставити Україні ракетні комплекси "Стінгер".
    Глава МЗС Австрії Шалленберг перед візитом до Києва заявив, що суверенітет України є безпековим питанням для країн Центральної Європи.
    Президент Польщі Дуда запропонував організувати переговори лідерів країн НАТО з президентами України та Грузії на саміті Альянсу в Мадриді для демонстрації солідарності та підтримки. Великобританія направляє до Польщі 350 військовослужбовців на підсилення контингенту НАТО на східному фланзі Альянсу та готова розмістити винищувачі та військові судна в Південно-Східній Європі.
    Польське МЗС спростувало дезінформаційні повідомлення російських ЗМІ, які спотворюють історію та створюють напруженість у відносинах з Україною.
    Міністр оборони Рєзніков назвав найімовірнішим сценарієм російської провокації "будь-яку спробу дестабілізації ситуації" всередині України.
    У безпосередній близькості до Одеси в акваторії Чорного моря виявлено військовий корабель Чорноморського флоту РФ. За інформацією берегової охорони Держприкордонслужби, російські військові судна постійно перебувають поблизу берегових вод України, але кордон не перетинають.
    Газпром відмовився від бронювання додаткових потужностей української газотранспортної системи й на II квартал, а також газогону "Ямал-Західна Європа" – на II та III квартали. За інформацією компанії "Оператор ГТС України", транзит російського газу Україною в січні скоротився на 25 % проти січня 2021 р. США та ЄС працюють над організацією реверсного постачання газу Молдові та Україні.

Тренди

  • За словами спікера парламенту Стефанчука, президент Зеленський поки що не планує виносити на РНБО пропозицію щодо санкцій проти телеканалу "Наш" проросійського політика Мураєва.


No comments:

Post a Comment