February 04, 2022

03.02.2022: Україна та Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі

Україна та Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі

  • Україна та Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі.
  • Нового главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури знову не оголошено.
  • У мережі оператора Київстар стався масштабний збій.

В Україні

  • Підконтрольні Офісу президента члени комісії з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вже втретє поспіль зірвали засідання, на якому мало бути оголошено переможця конкурсу. Меморандум про подовження кредитування МВФ зобов'язував українську владу завершити конкурс до грудня 2021 р.
  • Перший український міжнародний банк олігарха Ахметова купив Ідея Банк у польської компанії Getin Holding. Антимонопольний комітет схвалив угоду, яку буде закрито протягом I кварталу.
  • Спікер парламенту Стефанчук та прем'єр-міністр Шмигаль переконали міністра освіти та науки Шкарлета відкликати наказ про визнання недійсним конкурсу щодо обрання ректора Києво-Могилянської академії. Під час проведення конкурсу невідомими особами було здійснено спробу викрадення та псування бюлетенів, проте незабаром їх було знайдено неушкодженими.
  • Міністр внутрішніх справ ніяк не відреагував на звинувачення в покритті депутата від президентської партії Трухіна, який вчинив масштабну ДТП у стані алкогольного сп'яніння. У парламенті зареєстровано проєкти постанов про звільнення його та директора ДБР Сухачова через бездіяльність у розслідуванні злочину. Колишній глава МВС Аваков упевнений, що Монастирський був повністю в курсі того, що сталося.
  • У мережі мобільного оператора Київстар стався масштабний збій. Абоненти скаржилися на брак зв'язку та неправильне списання коштів.
  • За інформацією "Укртрансгазу", нерезиденти відкачали з українських підземних сховищ майже весь газ, що зберігався там у режимі митного складу. Це збільшило ризики для української ГТС через зниження тиску в системі.
  • Гривня зміцнилася на торгах у четвер. Основними покупцями валюти були імпортери енергоресурсів, проте вони діяли обережно, щоби не спровокувати зростання курсу долара. Торги пройшли досить спокійно, обсяг зріс до $255 млн, що в півтора раза більше, ніж у середу. На п'ятницю курс встановлено на позначці 28,27 ₴/$ (-0,11 грн), 31,92 ₴/€ (-0,22 грн), 3,71 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 174,2 тис. тестів, зафіксовано 43,8 тис. випадків зараження. Одужали 9,5 тис. хворих, померли – 174. Вакциновано 75 тис. осіб, з них третьою дозою – 23 тис. Начальник управління Держспоживслужби в Києві Рубан вважає, що протягом 2 тижнів столицю може бути оголошено червоною карантинною зоною через різке зростання кількості інфікованих.
  • У світі за добу зафіксовано 3,065 млн випадків зараження, померло 0,011 млн хворих. На думку директора європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я Клюге, ЄС має гарні шанси перемогти епідемію, оскільки інтенсивність заражень може знизитися через настання теплої пори року, ступінь тяжкості захворювання на штам "омікрон" набагато нижчий і набуто природний імунітет через широке охоплення щепленням. Він проігнорував той факт, що здебільшого нові випадки у Європі – серед вакцинованих осіб. Уряд Швеції оголосив про скасування з 9 лютого практично всіх обмежень, носіння масок у місцях великого скупчення людей тощо. У Канаді тривають масові протести проти обмежень та ковід-паспортів. Лідери протестів – водії-далекобійники – перекрили основні магістралі столиці країни Оттави. Уряд відмовився застосовувати проти них армію. Поліція не втручається після того, як у кількох випадках протестувальники побили поліціянтів, які намагалися розігнати протест. Прем'єр-міністр Трюдо, як і раніше, переховується від людей під приводом захворювання на коронавірус.

Війна

  • На Донеччині протягом доби було тихо, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Під час візиту в Україну турецького президента Ердогана було підписано угоду про зону вільної торгівлі та низку інших документів, зокрема, про будівництво в Україні заводу з виробництва турецьких безпілотників Bayraktar та угоду про протидію тероризму, наркозлочинності та кібератакам. Ердоган запропонував президенту Зеленському посередництво в організації переговорів із Росією, наголосив на підтримці суверенітету та територіальної цілісності України. На думку низки економістів, турецький лідер угодою про зону вільної торгівлі сподівається пожвавити економіку після рекордного падіння протягом останніх двох років. У країні споживчі ціни за рік зросли вдвічі, а національна валюта знецінилася у 2,5 раза.
  • Прессекретар Пентагону Кірбі оголосив розвіддані про підготовку вторгнення до України. За його словами, влада РФ виготовила постановче відео про "атаку" Збройних сил України на російськомовне населення, публікація якого могла стати приводом для початку наступу.
    Президент Франції Макрон провів телефонні переговори із російським президентом Путіним. Він запропонував "прискорити" переговори в "нормандському форматі" щодо врегулювання на Донбасі, де Росія "підтримує проросійських сепаратистів із 2014 р". Путін знову повторив, що українське керівництво робить провокаційні заяви та дії, що суперечать мінським домовленостям.
    Міністр оборони Рєзніков оцінив можливість військової ескалації з РФ як низьку. За його словами, розвідка не спостерігає формування на кордоні ударних угруповань російської армії.
    В Україну прибув ще один літак зі США із вантажем військової допомоги – 85 т боєприпасів для гранатометів.
    Наступного тижня Україну відвідає голова МЗС Польщі Рау. Під час слухань Гельсінської комісії в США він заявив, що ескалація на кордоні України може стати найбільшою кризою з Другої світової війни, оскільки ситуація може швидко вийти з-під контролю.
    Білоруська влада звинуватила Україну в перетині кордону безпілотником. Держприкордонслужба назвала це повідомлення провокацією, а її прессекретар Демченко пожартував, що головне в розслідуванні для Білорусі – "не вийти на себе".
  • Росія заборонила мовлення німецького каналу Deutsche Welle на своїй території у відповідь на заборону мовлення в Німеччині пропагандистського каналу Russia Today.
  • Уряд Естонії посилив санкції проти юридичних та фізичних осіб Білорусі та заборонив транзит нафтопродуктів через свою територію.

Тренди

  • За результатами опитування Центру Разумкова, понад половина респондентів заявили, що їхнє матеріальне становище за рік погіршилося, а трохи менш ніж 40 % – не змінилося. Також понад половина опитаних вважають, що президент та уряд не здатні розв'язати економічні проблеми країни. Головними причинами економічної кризи респонденти вважають некомпетентність влади та високий рівень корупції, і лише 12 % – війну на Донбасі та 6 % – епідемію коронавірусу. За даними платформи OpenDataBot, за 2021 р. кількість боргів громадян країни зросла майже на третину (29 %) і сягнула 6,58 млн. Переважним чином це заборгованість перед банками та мікрофінансовими організаціями, а також борги за комунальні послуги.

No comments:

Post a Comment