February 03, 2022

02.02.2022: Кабмін затвердив угоду про зону вільної торгівлі із Туреччиною

 

Кабмін затвердив угоду про зону вільної торгівлі із Туреччиною

  • Кабмін затвердив угоду про зону вільної торгівлі із Туреччиною.
  • Партія "Слуга народу" виключила депутата Трухіна.
  • Колишнього депутата – журналіста Лещенка знову призначено до наглядової ради Укрзалізниці.
  • США запропонували Україні кандидатуру посла в Києві.

В Україні

  • Партія "Слуга народу" виключила депутата Трухіна після публікації відео з камери спостереження поліціянта, де він пропонував хабар та обіцяв зам'яти справу через міністра внутрішніх справ Монастирського. Президент Зеленський висловився за виключення Трухіна зі своєї партії. Генпрокурор Венедиктова відкрила кримінальне провадження за фактом пропозиції хабаря та доручила розслідування НАБУ. Сам депутат заявив, що готовий скласти мандат "якщо партія наполягатиме".
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг має намір перевірити 29 обласних та міських газозбутових компаній у зв'язку з масовим незаконним збільшенням рахунків споживачам та ігноруванням наданими ними показаннями лічильників.
  • Міністр оборони Рєзніков спробував роз'яснити указ президента про припинення обов'язкового призову. За його словами, на першому етапі призов буде збережено, водночас буде запроваджено альтернативну 3–4-місячну інтенсивний військовий вишкіл. Після 2024 р. призов буде повністю замінено на службу за контрактом, а військовослужбовці запасу підтримуватимуть навички на періодичних тренуваннях та зборах.
  • Наглядова рада Укрзалізниці обрала головою директора представництва Deutsche Bahn у Центральній та Східній Європі Хофера. Його заступником обрано колишнього депутата Лещенка, якого було звільнено з попереднього складу ради, але знову включено до нього як представника держави на пропозицію міністра інфраструктури Кубракова, попри вкрай негативну оцінку його діяльності тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради.
  • За твердженням міністра фінансів Марченка, пенсії в березні буде збільшено (проіндексовано) не менш, ніж на 14 %.
  • Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення про незаконність скасування у 2021 р. Кабміном мораторію на перевірки бізнесу під час карантину, оскільки воно суперечить положенням Податкового кодексу.
  • Міністр фінансів Марченко вважає подальшу співпрацю зі МВФ єдиним варіантом збереження фінансової стабільності. За його словами, для підписання нової угоди про кредитування треба успішно завершити поточну програму stand by.
  • Попри зростання попиту з боку нерезидентів, які позбавляються гривневих ОВДП, продавці валюти не готові віддавати її дешево. Обсяг торгів скоротився до $162 млн – найменшого значення за останні кілька тижнів. До кінця сесії котирування долара впали нижче за 29,3 грн, проте банкіри прогнозують зростання курсу долара до кінця тижня через відкладений попит нерезидентів. Курс на четвер встановлено на позначці 28,39 ₴/$ (+0,07 грн), 32,14 ₴/€ (+0,25 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу знову зроблено рекордну кількість тестів на коронавірус – 190 тис., підтверджено зараження 39,6 тис. осіб, одужали 9,4 тис. хворих, померли – 210. Вакциновано 73 тис. осіб, з них третьою дозою – 21 тис. Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив, що незабаром уряд ухвалюватиме рішення про оголошення "червоними" карантинними зонами ще 9 областей, у 2 цей режим уже запроваджено. Кабмін схвалив національний план вакцинації від коронавірусу, який передбачає охоплення щепленням 70 % дорослого населення країни та вакцинацію підлітків 12–16 років. Ляшко заявив, що країна забезпечена вакцинами на 100 %, а цього тижня в країну буде доставлено ​​першу партію ліків проти коронавірусу Molnupiravir. Уряд дозволив підліткам віком 14–18 років оплату освітніх курсів, шкільного приладдя та канцтоварів із премії за вакцинацію "єПідтримка".
    У світі зафіксовано 3,04 млн випадків інфікування коронавірусом, померло 0,012 млн хворих. У Канаді тривають багатотисячні протести проти сертифікатів та обов'язкової вакцинації. Лідери руху – далекобійники – перекрили столицю країни Оттаву. Прем'єр-міністр Трюдо оголосив себе хворим на коронавірус та ховається від маніфестантів.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з гранатометів у Талаківці на схід від Маріуполя, у Гнутовому на українські позиції з безпілотника було скинуто гранату. На околиці Донецька – у Пісках – українські військові були обстріляні з гранатометів, а неподалік – у Водяному – з мінометів та гранатометів. У Гнутовому бійця врятував від осколкового поранення особистий жетон. Втрат серед особового складу ЗСУ за добу немає.

Україна та світ

  • Кабмін України затвердив текст угоди з Туреччиною про зону вільної торгівлі. Президент Зеленський планує його підписати 3 лютого під час візиту турецького президента Ердогана до Києва. Міністр економіки Свириденко заявила, що угоду обнулить мита на понад 10 тис. товарних позицій, мита, що залишилися, буде знижено. За її словами, це дасть змогу збільшити ВВП на 2 % на рік.
  • Іспанське видання El Pais опублікувало тексти відповідей США та НАТО Росії на вимоги "гарантій безпеки". У них наголошено, що прогрес в обговоренні можливий лише за деескалації навколо України. Також підтверджено, що Україна має право на вступ до Альянсу, який і надалі дотримуватиметься політики "відкритих дверей". Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що його повністю влаштовує відповідь НАТО та США, які запропонували відмовитися від розміщення військовослужбовців та озброєнь Альянсу в Україні у відповідь на відведення Росією своїх військ, що означає, що армія РФ має бути виведена із Криму та Донбасу. Кулеба стверджує, що українська влада ніколи не просила партнерів направити війська для участі в бойових діях. Він повідомив, що зустріч радників глав держав "нормандської четвірки" відбудеться наступного тижня. Міністр стверджує, що вторгнення в Україну може бути скасоване лише рішенням президента Путіна, тому дуже важливо й надалі підтримувати діалог із РФ. За його словами, можлива дата початку агресії українським можновладцям невідома. Він закликав ЄС конкретизувати санкції, які будуть запроваджено проти Росії в разі початку воєнних дій та довести їх до російського керівництва.
    Агентство CNN опублікувало супутникові знімки, що свідчать про появу нової військової техніки на полігонах поблизу українського кордону. Президент Байден після консультацій із союзниками схвалив відправлення американських військ до країн Східної Європи на тлі ескалації російської воєнної загрози. До Польщі буде перекинуто 2 тис. військовослужбовців, до Німеччини та Румунії – ще 1 тис. Спікер Білого Дому Саакі вже не називає вторгнення Росію в Україну "неминучим" після негативної реакції президента Зеленського та інших українських чиновників. Вона стверджує, що перекидання 3 тис. військовослужбовців до Європи не варто розглядати як ескалацію напруженості, а лише як спробу зберегти паритет.
    Уряд Польщі схвалив передавання Україні ПЗРК "Перун" та боєприпасів. Велика Британія, США, Швеція, Швейцарія та Канада створили міжнародний фонд із фінансуванням $47 млн ​​для ліквідації наслідків впливу Росії на півдні та сході України.
    Київ відвідав прем'єр-міністр Нідерландів Рютте. Він пообіцяв надати допомогу українській владі у відбитті кібератак та через розвиток двосторонніх економічних відносин.
    Після візиту до Києва прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон записав відео на підтримку України. Він зателефонував президентові Путіну для обговорення ситуації на українському кордоні. Перед цією розмовою пресслужба Кремля назвала зусилля британської дипломатії "абсолютно безладними" та "порожньою витратою часу".
    Глава МВФ Георгієва заявила, що Фонд готовий підтримати країни, які постраждають від відключення Росії від системи міжнародних розрахунків SWIFT.
    Президент РФ Путін має намір зустрітися з лідером Китаю Сі Цзіньпіном на церемонії відкриття Олімпійських ігор у Пекіні. Він планує обговорити нові газові угоди та фінансову співпрацю на тлі загроз Заходу щодо запровадження санкцій, зокрема, про відключення від SWIFT. Канцлер Німеччини Шольц має намір найближчим часом відвідати Москву для переговорів із Путіним. Основне питання – ситуація довкола України.
    Росія знову зупинила транзит газу до ЄС газогоном Ямал-Західна Європа та скоротила прокачування українською ГТС. Уряд Бельгії знизив ПДВ на електроенергію, щоби підтримати споживачів на тлі стрибка цін на енергоресурси. Інфляція в ЄС сягнула рекордного рівня – 4,1 % на рік через зростання цін на газ, нафтопродукти та електроенергію. Єврокомісія запропонувала вважати газ та атомну енергію "зеленими" ресурсами за дотримання певних умов. Країни ОПЕК+ з 1 лютого домовилися про збільшення видобутку нафти на 1 % – до 41,3 млн барелів на добу.
  • МЗС України отримало запит на призначення послом у Києві кар'єрного дипломата Брінк, яка очолює посольство в Словаччині.
  • Білорусь заборонила транзит до України литовських нафтопродуктів у відповідь на відмову в транспортуванні до портів залізницею білоруських добрив. В Україні частка споживання литовського палива становить орієнтовно 10 %.

No comments:

Post a Comment