February 01, 2022

31.01.2022: МВС та Нацполіція запобігли масовим заворушенням

МВС та Нацполіція запобігли масовим заворушенням

  • МВС та Нацполіція запобігли масовим заворушенням.
  • Відкликано законопроєкт про скасування штрафів за невстановлення підприємцями РРО.
  • З 1 січня знову зросте вартість пластикових пакетів у супермаркетах.

В Україні

  • Глава МВС Монастирський та начальник Нацполіції Клименко оголосили про розкриття провокації – організації масових заворушень у центрі Києва та великих містах країни під патріотичними гаслами. Затримано 2 організаторів, один із них – одіозний колишній співробітник Нацполіції Голубан. Чиновники повідомили, що проти правоохоронців планувалися акції насильства, під час яких нібито мали постраждати активісти. Для імітації поранень було запасено бутафорську кров, а також залучені "медики" для фіксації "поранень" та "травм" протестувальників.
  • Спікер парламенту Стефанчук повідомив про відкликання законопроєкту про скасування штрафів для підприємців, які не встановили фіскальні реєстратори. За словами Стефанчука, натомість буде внесено поправку до якогось законопроєкту, який підготовлено до 2 читання. Він також анонсував проведення найближчим часом засідання Верховної Ради для звільнення голови Фонду держмайна Сенниченка, якого депутати не змогли відправити у відставку в четвер.
  • Уряд підвищив з 1 лютого ціну пластикових пакетів для пакування та транспортування продуктів. Їхня вартість складе від 2 до 3 грн за штуку, залежно від конфігурації та товщини пластику.
  • Промислове виробництво в країні за рік зросло лише на 1,1 % проти рівня провального 2020 р. Водночас із вересня до грудня темпи навіть знизилися через запровадження урядом карантинних обмежень.
  • Генпрокурор Венедиктова підписала підозру депутату парламенту від партії "Слуга народу" Кузьміних, якого було спіймано 28 січня на одержанні хабаря в розмірі понад півмільйона гривень.
  • Попередній президент Порошенко прийшов на допит до Держбюро розслідувань разом з адвокатами та заявив, що не планує співпрацювати зі слідством.
  • Уряд погасив із бюджету 2,5 млрд грн боргу Державної продовольчо-зернової корпорації перед Ексімбанком Китаю, щоби не допустити банкрутства підприємства.
  • Останній день періоду сплати податків спричинив обвал котирувань на валютному ринку. Пропозиція значно перевищувала попит, що призвело до суттєвого зміцнення курсу гривні та дало можливість Нацбанку купити орієнтовно $150 млн. На вівторок курс встановлено на позначці 28,46 ₴/$ (-0,32 грн), 31,74 ₴/€ (-0,28 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,05 грн). Рада НБУ ухвалила рішення про підвищення облікової ставки до 10 % замість запропонованих Комітетом фінансової стабільності 11 % на підставі даних щодо стабілізації валютного ринку. На початку місяця курсовий тренд зазвичай змінюється – нерезиденти купують валюту для виведення дивідендів за кордон.

Київ

  • Прокуратура Києва повідомила підозру в недбалості заступника мера Пантелєєву. Його звинувачують у бездіяльності під час ліквідації наслідків ртутного забруднення на колишньому заводі "Радикал" біля метро "Чернігівська".

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 130 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 30,8 тис. осіб, одужали 8,8 тис. хворих, померли – 192. Темпи вакцинації залишаються на низькому рівні – за добу щеплено всього 65 тис. громадян, з них третьою дозою – менш ніж 17 тис. За інформацією міністра фінансів Марченка, у бюджеті не передбачено коштів на анонсовані президентом Зеленським виплати ще 500 грн за "бустерне" щеплення. У світі зафіксовано 2,2 млн випадків інфікування, померло 8 тис. хворих. Після швидкого відновлення в II та III кварталі, зростання економіки ЄС сповільнилося з 2,3 % до 0,3 % через запроваджені урядами обмеження в через нову хвилю епідемії.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли із гранатометів позиції українських військ у районі Пісок на околиці Донецька. Унаслідок обстрілу Світлодарська поранено місцевого жителя. Втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • За інформацією The Financial Times, американська адміністрація визначилася зі списком громадян РФ та членів їхніх сімей, проти яких буде запроваджено санкції в разі вторгнення до України. Серед них особи з найближчого оточення президента Путіна, найбільші олігархи тощо. Міністр закордонних справ Великобританії Трасс внесла до парламенту законопроєкт про жорсткі антиросійські санкції. Її візит до Києва скасовано через зараження на коронавірус.
    Західні ЗМІ повідомили про отримання керівництвом США відповіді РФ щодо "гарантій безпеки". Текст документа не розголошується.
    Відбулося засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації на українсько-російському кордоні. За словами представника США Томас-Грінфілд, Росія зосередила в цих районах найбільше за десятиріччя угруповання військ, а в Білорусі планує наростити свою присутність до 30 тис. військовослужбовців. Американська чиновниця закликала Росію вибрати шлях деескалації та відвести війська. Держдепартамент США зобов'язав евакуюватися членів сімей дипломатів посольства в Білорусі та рекомендував громадянам скасувати поїздку до країни на тлі зростання російського військового контингенту. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що російське угруповання навколо України зростає й надалі
    За словами секретаря РНБО Данилова, члени Ради не мають права залишати країну без дозволу президента Зеленського. Він також заявив, що в разі вторгнення влада готова мобілізувати до 2,5 млн осіб.
    До Києва прибув зі США ще один транспортний літак, який доставив 84 тонни боєприпасів для української армії. За словами міністра оборони Резнікова, найближчими днями прибуде ще один рейс із вантажем військової амуніції. Польський прем'єр-міністр Моравецький перед візитом до Києва оголосив про постачання в Україну ПЗРК "Гром" (аналог російського комплексу "Ігла-1"), безпілотників та боєприпасів. Депутати латвійського парламенту домовилися про відправлення до України інструкторів для підготовки українських військовослужбовців, які працюватимуть спільно з інструкторами канадської місії UNIFIER.
    Франція спрямовує до Чорного моря фрегат зі складу авіаносної групи, яку наразі розміщено в східній частині Середземного моря.
    Прем'єр-міністр Шмигаль на спільній пресконференції із віцепрезидентом Єврокомісії Домбровскісом визнав посилення негативного впливу російської агресії на українську економіку.
  • За інформацією американських ЗМІ, адміністрація США планує призначити послом у Києві кар'єрну дипломатку Брінк, яка працює послом у Словаччині.
  • Польський та український міністри інфраструктури домовилися про розблокування процесу видавання дозволів на міжнародні автомобільні перевезення та транзит вантажних вагонів.
  • Норвегія через карантин перенесла на 2 місяці запуск терміналу зрідженого газу, тому ЄС не отримає з цього джерела газ до травня. Потужність терміналу – до 30 млн м³ на добу. "Північним потоком-2" до Німеччини може постачатися до 150 млн м³ на добу.

No comments:

Post a Comment