January 27, 2022

26.01.2022: Переговори радників глав держав "нормандської четвірки" завершилися без результату

Переговори радників глав держав "нормандської четвірки" завершилися без результату

  • Переговори радників глав держав "нормандської четвірки" завершилися безрезультатно.
  • Кабмін планує дозволити оплату комунальних послуг із карток "єПідтримки".
  • На Південмаші нацгвардієць розстріляв 10 товаришів по службі.
  • Газпром зареєстрував компанію для керування газопроводом "Північний потік-2"

В Україні

  • Верховна Рада збільшила з 30 % до 50 % прожиткового мінімуму розмір аліментів на дитину, яку сплачують родичі або члени сім'ї в разі неможливості оплати батьками.
    За основу прийнято законопроєкт про прирівняння до паперового електронного квитка для проїзду в міському транспорті.
    Прийнято президентський закон про політв'язнів, який передбачає створення комісії щодо встановлення фактів позбавлення волі внаслідок агресії проти України та соціальних гарантій особам, яких було позбавлено волі внаслідок війни.
    Схвалено остаточний звіт тимчасової слідчої комісії з оцінки стану Укрзалізниці. За висновком комісії, компанію довели до кризи корупція керівництва та недостатній контроль із боку правоохоронних органів.
    Керівники всіх фракцій парламенту підтримали пропозицію про призупинення роботи в сесійній залі до 14 лютого через захворювання на коронавірус низки депутатів.
  • Офіційний сайт України атаковано, доступ до нього було відновлено лише за кілька годин. Пресслужба Держспецзв'язку повідомила, що для кібератаки на сайти державних структур України було використано дві програми, які руйнували інформацію. Злочинці, ймовірно, також набули адміністративний контроль над серверами. Чиновники й надалі заперечують витік даних, персональних даних громадян тощо.
  • Кабмін спростив порядок підготовки документів для підготовки держпідприємств до продажу. Збільшено розмір стипендії студентам та учням професійно-технічної освіти. З 1 січня на 10 % зменшено кількість студентів, які отримують стипендії, з одночасним зростанням виплат.
  • На дорогах країни з'явилися автівки "Фантом", які обладнані засобами відеофіксації порушень. За перший день їхньої роботи було винесено 990 постанов про штрафи за перевищення швидкісного режиму.
  • Міністерство цифрової трансформації оголосило про початок тестування функції зміни реєстрації місця проживання в програмі для смартфонів "Дія".
  • Підприємство "Гарантований покупець" повністю розрахувалося із виробниками "зеленої" електроенергії за 2020 р. Загальна сума виплат становила 2,94 млрд грн. Загальна сума виплат за "зеленим" тарифом у 2021 р. склала 70 млрд грн.
  • Генпрокурор Венедиктова оголосила, що її Офіс жодним чином не впливає на діяльність комісії з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вона так і не відповіла, чи надано відповідь на запит комісії про доступ кандидатів до держтаємниці. Вона закликала громадськість не тиснути на членів комісії та дочекатися остаточного рішення.
  • На території Південного машинобудівного заводу сталася трагедія. Військовослужбовець Нацгвардії розстріляв товаришів по службі з автомата та втік. Загинуло 6 бійців, 4 – поранено.
  • Попит на валюту на міжбанківській біржі дуже високий, за сесію обсяг торгів сягнув рекордного рівня – $499 млн. Нацбанк "точково" закривав заявки на купівлю долара, вищі за рівень 28,80 грн. На четвер офіційний курс гривні зафіксовано на позначці 28,80 ₴/$ (+0,13 грн), 32,48 ₴/€ (+0,18 грн), 3,64 ₴/10 руб. З початку року гривня вже знецінилася на 5 %.

Київ

  • Кабмін погодив звільнення голів Дарницької, Шевченківської та Дніпровської районних адміністрацій. З 24 січня змінено порядок призначення на ці посади – кандидатури пропонуватиме не голова Київської адміністрації, а прем’єр-міністр.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено рекордну кількість тестів на коронавірус – 164,7 тис. Підтверджено інфікування 32,4 тис. осіб, одужали 5,5 тис. хворих, померли – 145. Вакциновано 82,4 тис. громадян, з них "бустерною" дозою препаратів – 23,7 тис. Начальник управління Держспоживслужби в Києві Рубан заявив, що за темпами зростання кількості інфікованих осіб, уряд може знову оголосити столицю "червоною" карантинною зоною. Кабмін планує надати можливість оплати з картки "єПідтримки" комунальних та освітніх послуг. У світі зафіксовано 3,52 млн випадків зараження, померло 10,6 тис. хворих. Компанія Moderna оголосила про початок клінічних випробувань вакцини проти штаму "омікрон" Уряд Данії планує скасувати більшість коронавірусних обмежень до 1 лютого, а захворювання виключити зі списку "соціально критичних". Уряд Австрії має намір скасувати карантин для невакцинованих громадян із 31 січня.

Війна

  • Доба на Донбасі завершилися без порушень режиму припинення вогню, втрат серед українських військовослужбовців немає.
    У Краматорську розгорнуто батальйон сил територіальної оборони.
    Відбулася відеоконференція тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі. Учасники констатували, що кількість обстрілів на Донбасі скоротилася на 75 %, проте вогневі контакти не припинилися. Унаслідок обстрілів українська армія зазнає втрат, руйнуються об'єкти інфраструктури. З більшості питань, що обговорюються, зокрема, про відкриття пунктів пропуску на окуповану територію – угоди не досягнуто. Глава російської делегації Гризлов заявив, що ухвалу про визнання "ЛНР" та "ДНР" внесли лише 11 депутатів від КПРФ, а російське керівництво дотримується мінських домовленостей "загалом". Туреччина запропонувала організувати очні зустрічі ТКГ у Стамбулі, проте проти подібного варіанту виступили представники "республік". У них нібито немає ні українських, ні російських паспортів, тому Туреччина мусить надати їм гарантії безпеки та визнати паспорти "ДНР" та "ЛНР".

Україна та світ

  • Зустріч радників глав держав "нормандської четвірки" в Парижі тривала понад 8 годин. Україну представляв голова Офісу президента Єрмак, Росію – заступник голови Адміністрації президента Козак. За результатами переговорів радники підписали спільне комюніке, у якому підтримали дотримання режиму припинення вогню на Донбасі. У документі констатовано, що єдиною основою процесу врегулювання є мінські домовленості. Козак заявив, що зустріч лідерів може відбутися лише за умови погодження "всіх аспектів правового статусу Донбасу". Єрмак повідомив, що наступні переговори відбудуться в Берліні за 2 тижні.
    Росія перекидає до Білорусі новітні винищувачі Су-35с на 6 аеродромів, 3 з яких розташовані в поруч з українським кордоном. Раніше до країни прибули 2 зенітно-ракетні комплекси С-400. Український міністр закордонних справ Кулеба і далі стверджує, що Росії не вистачить наявних сил для повномасштабного вторгнення. Українські чиновники вважають, що Росія почне наступ усією довжиною кордону, а не за стратегічними напрямками.
    Партія "Єдина Росія" запропонувала звернутися до президента Путіна з проханням про офіційне постачання зброї "республікам" Донбасу "для захисту від української агресії".
    Міністр юстиції Малюська на попередніх слуханнях за позовами проти Росії в Європейському суді з прав людини заявив, що російська влада зухвало заявляє про можливе вторгнення до України у відповідь на воєнні дії української армії проти "республік". Це свідчить про те, що РФ має ефективний контроль над "ДНР" та "ЛНР".
    На тлі повідомлень про можливе вторгнення російських військ посольство США в Україні закликало своїх громадян якнайшвидше покинути країну. Тим, кому не вистачає коштів, посольство готове надати субсидію. ОБСЄ та Словенія поки що не збирається евакуювати своїх дипломатів із Києва. МЗС України звернулося до посольств західних країн із закликом "не нагнітати інформаційне поле й не розхитувати суспільство".
    Німецький уряд надасть Україні 5 тис. касок як військову допомогу. Посол України Мельник назвав це постачання "символічним жестом", який нічого не вирішує. Кабмін Чехії ухвалив рішення про передачу Україні 4 тис. снарядів калібру 152 мм як військову допомогу. Прем'єр-міністр Канади Трюдо заявив, що термін перебування військово-тренувальної місії UNIFIER в Україні продовжено на 3 роки, а її склад збільшено до 400 військовослужбовців. Канада також передасть Україні нелетальні озброєння, поділиться розвідувальними та супутниковими даними та надасть допомогу у відбитті кібератак.
    США передали Росії відповідь щодо "гарантій безпеки". Держсекретар Блінкен заявив, що політика "відкритих дверей" НАТО залишиться непорушною, а США мають намір обговорювати з РФ лише питання скорочення ядерного арсеналу та військових навчань. Адміністрація Байдена готова й надалі вести діалог із Росією за умови деескалації та припинення агресії проти України. Блінкен планує найближчими днями обговорити з російським міністром закордонних справ Лавровим відповідь США після ознайомлення з ним російського керівництва. НАТО також надала свою відповідь – Альянс відмовив Росії у вимозі щодо неприйняття України. Генеральний секретар Столтенберг заявив, що НАТО не піде на компроміс за ключовими принципами. Він наголосив, що Росія, попри заклики Заходу, нарощує угруповання військ на кордонах України. Чиновник також наполягає на виведенні Росією військ із території України, Грузії та Молдови. Столтенберг повідомив про готовність обговорити відновлення дипломатичних відносин із РФ, які були перервані після депортування російських дипломатів зі штаб-квартири Альянсу за підозрою в шпигунстві. Глава МЗС України Кулеба заявив, що США у відповіді Росії врахували позицію України. Заступник держсекретаря Шерман заявила, що США підтримають заявку України про вступ до НАТО після виконання вимог щодо боротьби з корупцією та реалізації реформи системи судочинства та захисту демократії. Шерман підтвердила, що США не планують виводити наступальні озброєння з Європи й відмовляються виконати вимогу РФ про повернення НАТО до кордонів 1997 р., проте готові обговорювати всі інші безпекові питання, контроль за озброєннями тощо. Шерман не відкидає варіанту початку російського вторгнення до України до зимової Олімпіади в Пекіні, яка розпочнеться 4 лютого.
    За інформацією агентства CNN, США та Великобританія розглядають можливість перекидання нових підрозділів у країнах Східної Європи. Уряд Румунії оголосив про готовність прийняти додаткові підрозділи сил НАТО в разі загострення ситуації навколо України.
    Президент Туреччини Ердоган заявив, що країна виконає зобов'язання перед НАТО в разі вторгнення та беззаперечно підтримує територіальну цілісність та суверенітет України. За його словами, для Росії напад на Україну стане "дурістю".
    Глави МЗС Франції ле Дріан та Німеччини Бербок відвідають Київ за кілька днів.
    Німецькі ЗМІ оголосили, що 7 лютого у Вашингтоні канцлер Шольц проведе переговори з питань безпеки із президентом США Байденом.
    У відповідь на можливе запровадження Заходом персональних санкцій проти президента РФ, його прессекретар Пєсков заявив, що це не вплине на Путіна, оскільки він зберігає всі кошти в Росії, проте сам крок буде сприйнято як політично деструктивний.
  • Міністр оборони Молдови Попеску зажадав виведення російських військ із невизнаного Придністров'я та утилізації радянських боєприпасів, що знаходяться на території "республіки".
  • Віцеканцлер – міністр економіки та захисту клімату Німеччини Хабек заявив, що енергетика країни на 55 % залежить від постачання російського газу. Австралія розглядає можливість додаткового постачання зрідженого газу до Європи в разі дефіциту через російське вторгнення. Газпром оголосив про заснування дочірньої компанії для експлуатації німецької ділянки газогону "Північний потік-2", для виконання вимог Третього енергопакета про анбандлінг та для отримання сертифікату на експлуатацію.
    На тлі зростання напруженості навколо України ціни на нафту перевищили рівень 2014 р. й сягнули $90/барель.
  • Єврокомісар із розширення та сусідства Варгеї на зустрічі з президентом Зеленським пообіцяв залучити €6,5 млрд інвестицій для підтримки економіки України. Він стверджує, що інтеграція України є постійним питанням порядку денного ЄС. Прем'єр-міністр Шмигаль висловив надію на укладання угоди про "промисловий безвіз" із Євросоюзом до кінця цього року. Держсекретар США Блінкен заявив, що американська адміністрація вивчає можливість надання Україні додаткової економічної допомоги для подолання діяльності Росії, що дестабілізує країну.
  • Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтвердила повноваження російської делегації. За ухвалу проголосували 2/3 європейських депутатів. Водночас Асамблея підтримала поправку української делегації із закликом до РФ про відведення військ від кордонів України. Кандидатура глави делегації РФ Толстого не набрала голосів за його обрання віцепрезидентом ПАРЄ.
  • У рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower Index 2022 Україна піднялася на 3 позиції та посідає 22 місце між Тайванем та Канадою. Очолюють список США, РФ, Китай та Індія.
  • Услід за RyanAir, авіакомпанія WizzAir попередила про підвищення ціни квитків через зростання зарплат, ціни палива та інших виробничих витрат.

Тренди

  • Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев повідомив, що підприємці зареєстрували в Податковій службі вже понад 300 тис. апаратних та програмних реєстраторів розрахункових операцій. Спікер Верховної Ради Стефанчук оголосив про підготовку законопроєкту про відтермінування впровадження штрафів за невстановлення РРО до кінця цього року за умови їхнього встановлення підприємцями до кінця лютого.

No comments:

Post a Comment