January 26, 2022

25.01.2022: Під Верховною Радою відбулися масові протести підприємців

 

Під Верховною Радою відбулися масові протести підприємців

  • Під Верховною Радою відбулися масові протести підприємців.
  • Гривня швидко дешевшає на валютній біржі.
  • Білорусь надала аварійну допомогу Україні електроенергією.
  • Депутати підвищили неоподатковувану вартість посилок до €150.
  • Розблоковано підписання закону про ідентифікацію абонентів мобільного зв'язку.
  • Хорватський президент назвав події на Майдані "держпереворотом" та заявив, що в Україні не місце в НАТО.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила закон про збільшення безмитної суми посилок з €100 до €150, та нарахування ПДВ лише із суми, вищої за €150. Заборонено пересилання тютюнових та алкогольних виробів. У першому читанні депутати схвалили закон про зобов'язання мешканців багатоквартирних будинків до 1 березня 2022 р. провести конкурс на призначення управителів, у будинках, де досі не створені ОСББ. Також за основу читання прийнято законопроєкти про спрощення порядку перевірки покупців невеликих земельних ділянок та про академічну відповідальність за плагіат наукових робіт. Ухвалено закон, що дає можливість вищим спеціалізованим судам розглядати справи про неповагу до суду та притягувати винних до адміністративної відповідальності. У першому читанні прийнято законопроєкт про підтримку книжкової галузі – субсидування оренди книгарням та надання сертифікатів на книги неповнолітнім громадянам. Розблоковано підписання закону про ідентифікацію абонентів мобільного зв'язку за паспортом.
  • У центрі Києва відбулася масова акція підприємців SaveФОП, які вимагали скасування фіскалізації. Було частково перекрито рух центральними вулицями столиці. Біля Верховної Ради протестувальники зламали паркан і намагалися увірватися до будівлі. Сталися сутички з поліцією, унаслідок яких постраждали приблизно 20 осіб, кілька десятків протестувальників було затримано. Депутати були змушені втекти із будівлі підземним ходом. Лідери підприємців оголосили, що акція триватиме безстроково.
  • Після оголошення Міністерством економіки нового граничного рівня цін на моторне паливо ціни на АЗС різко зросли. На деяких заправках ціна на бензин піднялася вище за 34 грн/л. Загалом пальне подорожчало на 0,47–0,55 грн/л упродовж доби.
  • Ситуація в енергетиці України – критична, попри запевнення чиновників та міністрів. На ремонт зупинено два блоки Запорізької та Хмельницької АЕС, 22 січня на 1 добу зупинявся на позаплановий ремонт блок Южноукраїнської АЕС. Міненерго Білорусі повідомило про надання аварійної допомоги Україні "у рамках двостороннього договору". У Європі ситуація з енергопостачанням також близька до критичної після різкого скорочення вітрової генерації через зменшення швидкості вітру. Найбільше це вплинуло на Велику Британію, яка була змушена запустити вугільні блоки ТЕС.
  • У свій день народження президент Зеленський записав відеозвернення, у якому закликав громадян не турбуватися щодо воєнної загрози та не панікувати. Міністр оборони Рєзніков заявив, що анонсована ним система оповіщення громадян про надзвичайні ситуації була створена ще за часів СРСР. Водночас він стверджує, що вторгнення не буде, усе буде гаразд. За його словами, він готовий зустрітися з російським міністром оборони Шойгу за посередництва міжнародних партнерів, якщо це допоможе розрядити ситуацію. До спокою та довіри до армії закликала населення заступник міністра оборони Маляр. Вона заявила, що керівництво країни має об'єктивні розвіддані, які не оприлюднюються, і на підставі яких приймаються рішення. СБУ оголосила про затримання в Черкасах студента, який розповсюджував через Інтернет за вказівкою російських кураторів брехливі повідомлення про мінування інфраструктурних об'єктів області. У Житомирі та Харкові контррозвідка СБУ знешкодила злочинне угруповання під управлінням із Росії, яке готувало розбійні напади на різні об'єкти в прикордонних областях.
  • Аукціон із розміщення ОВДП для Мінфіну знову виявився провальним. Вдалося продати облігації лише на 2,8 млрд грн, практично всі – короткотермінові 3-місячні. І навіть їх чиновникам вдалося розмістити, лише піднявши прибутковість до 11,5 %. На міжнародних ринках капіталу вартість українських державних та приватних облігацій і варантів упала до історичного мінімуму. Відповідно, різко зросла їхня прибутковість – для короткострокових бондів вона піднялася до понад 26 % річних. Нерезиденти і далі активно продавють ОВДП на вторинному ринку, з п'ятниці їхній портфель скоротився ще на 1 млрд грн, а за місяць – майже на 9 млрд грн і наразі становить 83,9 млрд грн. На валютному ринку відчувається суттєва нестача валюти. На продажі нерезидентів наклалася купівлі валюти імпортерами енергоресурсів та виплати відшкодування ПДВ. НБУ намагається гасити ажіотаж "точковими" продажами, проте така тактика поки що не заспокоює ринок. Обсяг угод у вівторок знову був рекордним – $435 млн. На середу курс встановлено на позначці 28,67 ₴/$ (+0,30 грн), 32,30 ₴/€ (+0,24 грн), 3,64 ₴/ 10 руб (+0,05 грн). Банкіри прогнозують ще один перегляд Нацбанком облікової ставки, яка може зрости до 11 %, що підтвердила й заступник голови регулятора Рожкова.

Київ

  • Столична прокуратура висунула підозру заступнику мера Поворознику в службовій недбалості під час оформлення забудови в сквері біля метро "Сирецька". Поворозник назвав дії прокуратури "політичним тиском".

Пандемія коронавірусу

  • В Україні рекордно виросли обсяги тестування. Упродовж доби проведено 158 тис. тестів, підтверджено інфікування 24,3 тис. осіб, одужали 5,5 тис. хворих, померли – 141. Вакциновано 82 тис. громадян, з яких 23 тис. – третьою чи "бустерною" дозами препаратів. Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила з 27 січня Рівненську обл. "червоною" карантинною зоною. Верховна Рада провалила законопроєкт про посилення відповідальності за підроблення документів про профілактичні щеплення.
    Темпи зараження коронавірусом у світі після вихідних повернулися до колишніх значень. Протягом доби заразилися 3,37 млн ​​осіб, померли 0,01 млн (2,9 % від зареєстрованих випадків). Компанії Pfizer та BioNTech розпочали клінічні випробування на людях препарату, який, начебто, протидіятиме зараженню штамом "омікрон". Уряд Нідерландів послабив обмеження на тлі швидкого зростання кількості заражень.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів на околицях Донецька – у Мар'їнці та Авдіївці, а також на приморській ділянці фронту – у Широкиному. У Пищовику поруч із КПВВ на окуповану територію, що не працює, на українські позиції було скинуто гранати з безпілотника. Унаслідок обстрілів та підриву боєприпасів дістали поранення 2 українських бійців.

Україна та світ

  • Командування російської армії оголосило про "перевірку боєздатності" військ Південного військового округу – про масштабні навчання за участю Чорноморського флоту та Каспійської флотилії. Навчання проводяться в Ростовській обл., на Північному Кавказі та в окупованому Криму. У відповідь на заяву президента Чечні Кадирова, що на місці Путіна він "давно б забрав Україну", речник російського президента Пєсков заявив, що політику країни формує не Кадиров, а Путін.
    Ще одна країна – Канада – оголосила про евакуацію сімей співробітників посольства в Україні.
    Верховна Рада звернулася до урядів та парламентів держав-партнерів, а також до міжнародних організацій із закликом визнати неприйнятним російський шантаж із метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України.
    Глава Офісу президента Єрмак озвучив уже третю версію влади відкликання законопроєкту про "перехідний період" для ОРДЛО. Він стверджує, що відгук не пов'язаний з ультиматумом Росії, а стався "на вимогу українського суспільства". Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що законопроєкт нібито не узгоджується з "нормандським форматом". Єрмак спростував версію німецької телекомпанії Deutsche Welle про те, що в порядку денному зустрічі радників глав держав "нормандської четвірки", що відбудеться 26 січня, є обговорення організації прямих переговорів влади України з представниками донбаських "республік".
    Президент Хорватії Мілованович заявив. що Україні не місце в НАТО, а в разі початку активних бойових дій країна максимально дистанціюється від конфлікту. Він назвав події на Майдані взимку 2013–2014 р. "державним переворотом", як це постійно наголошує російська пропаганда. За конституцією країни 2011 р. президент виконує здебільшого церемоніальні функції, керує армією та зовнішньополітичним напрямом. МЗС України викликало посла Джаміч для надання пояснень та вручення ноти з вимогою спростування заяв Міловановича.
    До України прибув третій літак із військовою допомогою США – протитанковими комплексами Javelin та боєприпасами. Міністр оборони Рєзніков анонсував прибуття протягом кількох днів ще одного літака.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що влада України не дозволить нав'язати будь-які поступки за своєю спиною на користь Росії. Міністр оборони Латвії Пабрикс розкритикував заборону уряду Німеччини на постачання озброєнь в Україну, зокрема, іншими країнами. За його словами, відправлення шпиталю не замінить військову допомогу країні, яка зазнала агресії. Розчарований позицією німецької влади і прем'єр-міністр уряду Польщі Моравецький. Президент країни Дуда збирає в п'ятницю Раду національної безпеки для обговорення ситуації навколо України. 2/3 респондентів опитування поляків висловилися за надання військової допомоги Україні в разі російського вторгнення. Міністр закордонних справ Великої Британії Трас закликала Німеччину надати Україні військову допомогу. Трас відвідає Київ з офіційним візитом наступного тижня. Прем'єр-міністр країни Джонсон вважає російський наступ на Київ цілком можливим, попри заяви європейських урядів щодо відмови в евакуації персоналу посольств. У середу в німецькому Бундестазі відбудуться слухання на тему безпеки з урахуванням загострення ситуації навколо України.
    Група американських конгресменів від обох найбільших партій відвідає штаб-квартиру НАТО в Брюсселі та Київ цього тижня для обговорення нарощування російського військового угруповання поблизу кордонів України. Генеральний секретар НАТО Столтенберг оголосив, що Росії буде дано відповідь щодо "гарантій безпеки" цього тижня. Прессекретар Білого Дому Саакі оголосила, що президент Байден не має "ні інтересу, ні бажання" відправляти війська США до України, оскільки подібна операція може бути здійснена лише під егідою Альянсу. Сам Байден, за даними американських ЗМІ, не виключає запровадження санкцій проти президента РФ Путіна, а також санкції в технологічній сфері в разі відновлення агресії. Прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон підтвердив, що обговорює з американським президентом можливість відключення Росії від системи міжнародних розрахунків SWIFT. Спікер Держдепартаменту Прайс пригрозив владі Білорусі жорсткими санкціями в разі допомоги Росії та надання своєї території як плацдарму для агресії проти України.
  • У щорічному індексі сприйняття корупції, який публікує організація Transparency International, Україна опустилася на 5 пунктів та посіла 122 місце зі 180 країн. Експерти називають причиною падіння рейтингу затягування владою країни антикорупційних реформ та відмову від боротьби з топкорупцією.

Тренди

  • Колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Бурба заявив, що після того, як українська влада дізналася про спецоперацію із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнера", хтось із керівництва країни негайно повідомив про неї міністра закордонних справ Білорусі Макея. Бурба також стверджує, що між Офісом президента та Лукашенком було досягнуто домовленості про передання найманців Україні в обмін на вказівку їхнього місцеперебування, проте білоруський президент її проігнорував.
  • На думку міністра юстиції Малюськи, під критерії закону про олігархів наразі однозначно підпадають бізнесмени Ахметов та Коломойський.

No comments:

Post a Comment