January 24, 2022

23.01.2022: США евакуюють дипломатів з України

 

США евакуюють дипломатів з України

  • США евакуюють дипломатів з України.
  • Дані, викрадені з українських сайтів, продаються через DarkNet.

В Україні

  • Інцидент із крадіжкою даних з українських державних ресурсів набирає обертів. Після заяви чиновників Міністерства цифрової трансформації, що витоку даних із порталу "Дія" не трапилося, подібну інформацію оприлюднив департамент кіберполіції МВС. На кількох ресурсах мережі DakrNet з'явилися оголошення про продаж усього масиву даних або певний файлів із різних відомств. Перевірені журналістами дані з файлу, розміщеного злочинцями в мережі, виявилися правдивими. На думку низки фахівців із кібербезпеки, масштаб зламу та різноманітність зламаних ресурсів свідчить про діяльність великої команди злочинців, під егідою спецслужби Росії чи Білорусі. Продаж даних може бути операцією прикриття для маскування кібератаки спецслужб під "комерційний злам". На думку постійного представника Польщі при ЄС Садося, українські сайти зламала та сама команда, яка причетна до кібератаки на Бундестаг та пошту польських чиновників.
  • Міністерство аграрної політики скоротило із 6,8 тис. до 6,5 тис. кількість підприємств – виробників "соціальних" продуктів, які можуть брати участь в аукціонах із продажу газу за спеціальними цінами.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу зроблено 50,5 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 12,9 тис. випадків інфікування, одужали 2,4 тис. хворих, померли – 63. У неділю темпи вакцинації були вкрай низькими – щеплено лише 22,5 тис. осіб, з них третьою та "бустерною" дозами – 5,6 тис. З понеділка особи старше 60 років зможуть заплатити за ліки засобами премії за вакцинацію з карток "єПідтримка", у тому числі в інтернет-аптеках. У світі в неділю зареєстровано 2,16 млн випадків зараження, померло 4,6 тис. хворих (0,2 % від кількості хворих). Директор європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я Клюге припускає, що епідемія в ЄС піде на спад після поширення штаму "омікрон". Міністри охорони здоров'я федеральних земель Німеччини ухвалили рішення про обмеження доступу населення до ПЛР-тестів та тестування лише медпрацівників, персоналу лікарень та пацієнтів із груп ризику. Усім іншим цілком достатньо результату тесту на антиген. У неділю в столиці Бельгії Брюсселі відбулася 50-тисячна маніфестація проти сертифікатів вакцинації та обмеження цивільних прав, яка закінчилася зіткненнями з поліцією. Поліція застосувала проти демонстрантів водомети та сльозогінний газ.

Війна

  • Бойові дії на Донеччині спалахнули з новою силою. Окупанти обстріляли з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї позиції українських військ на приморській ділянці фронту – у Водяному, а також на півночі Луганської обл. – у Попасній та її околицях – у Новозванівці та Катеринівці, на трасі Р-66 – у Причепилівці та в Золотому – поруч із КПВВ на окуповану територію та ділянкою розведення військ. Унаслідок обстрілу дістав поранення український боєць.

Україна та світ

  • Російський представник на переговорах у Відні щодо контролю над озброєннями Гаврилов заявив, що РФ "відреагує" на "провокації України та Заходу" на Донбасі проти "російських громадян". Він стверджує, що Заходу не вдасться відключити Росію від системи міжнародних розрахунків SWIFT, оскільки через неї здійснюється оплата енергоносіїв для Європи.
    Після відставки командувача МВФ Німеччини Шенбаха посол України Мельник заявив, що цього замало для відновлення повної довіри між країнами. Він наполягає на скасуванні керівництвом Німеччини політики заборони постачання зброї. Міністр закордонних справ Кулеба висловив розчарування відмовою уряду Німеччини постачати зброю Україні та наголосив, що українці десятиліттями пам'ятатимуть цю позицію. Кулеба наголосив, що Росія є стороною конфлікту на Донбасі, а визнання "республік" російською Держдумою означатиме остаточний вихід із "мінського" переговорного процесу. У відповідь на пропозицію турецького президента Ердогана про організацію зустрічі лідерів Росії та України, Кулеба заявив, що українську владу влаштує будь-який формат переговорів. Міністр також спробував заспокоїти українців. За його словами, Росія постійно тримає великі військові з'єднання поруч із кордоном та лякає вторгненням в Україну. Міністр наголосив, що метою Путіна є розхитування ситуації в Україні через створення атмосфери тривожності, що дасть йому перевагу. Кулеба наполягає на тому, що міжнародна реакція не має залежати від масштабів вторгнення Росії, оскільки обмеження санкцій лише спонукатиме її до посилення агресії. Він не вбачає прив'язки міжнародної допомоги до результатів конкурсу на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
    Позицію Росії підтримав прем'єр-міністр німецької землі Баварія Зедер. Він заявив, що РФ не є ворогом Європи, а про вступ України до НАТО не може йтися. Він також наполягає, що санкції проти РФ неефективні, а, з іншого боку, вони б'ють по економіці Німеччини. Українське МЗС вважає виступ Зедера підривом міжнародних зусиль для запобігання агресії. Канцлер Шольц наголосив, що вступ до НАТО нових членів нараз, і навіть, не обговорюється, тому вимоги Росії є безпідставними.
    Німецька авіакомпанія Lufthansa змінила розклад авіарейсів та перенесла польоти з вечора та ночі на денний час через можливий початок воєнних дій.
    Видання The Financial Times повідомило про переговори американських дипломатів із владою Катару для забезпечення постачання зрідженого газу до Європи в разі початку російської агресії в Україні.
    Канадська телекомпанія CBC з посиланням на джерела в уряді повідомила, що міністри розглядають можливість постачання зброї та військового спорядження як військову допомогу для загонів української територіальної оборони. Міністр оборони Рєзніков заявив, що формування підрозділів територіальної оборони в Україні триває "цілодобово". Посол Естонії в Україні Кууск повідомив про відправлення до України найближчими тижнями "десятків" протитанкових ракетних комплексів Javelin. США відправили до України ще один транспортний літак зі зброєю та боєприпасами як частину пакету додаткової військової допомоги.
    Держсекретар США Блінкен виключив запровадження превентивних санкцій проти Росії, оскільки, за його словами, це підірве можливість колективного стримування російської агресії. Президент Байден провів нараду із найближчим оточенням. По її закінченні він заявив, що Росія зіткнеться зі швидкими та суворими наслідками з боку США та союзників із НАТО в разі відновлення агресії. Держдепартамент дав дозвіл на добровільний виїзд з України дипломатів посольства та консульств США та зобов'язав евакуюватися членів їхніх сімей. МЗС України назвало рішення про евакуацію "передчасним".
    Міністр оборони Румунії Дінку вважає відкрите вторгнення до України малоймовірним. Проте він зазначив, що уряд готується до надання допомоги біженцям.
    Папа Римський Франциск запропонував провести день молитви за мир в Україні.
    Міністр закордонних справ Австрії Шалленберг повідомив, що рішення ЄС щодо запровадження жорстких санкцій проти Росії після військової ескалації вже ухвалено, проте уряд країни виступає проти санкцій щодо російського газового сектору.
    Віцепрем'єр-міністр Великої Британії Рааб вважає "неймовірним" відправлення військових підрозділів до України для участі в бойових діях, проте пообіцяв розширити участь у програмах навчання українських військовослужбовців.
    Проросійський політик Мураєв назвав "дурістю" вказівку на нього як на можливого главу маріонеткового російського режиму в Україні, і заявив, що він уже чотири роки перебуває під російськими санкціями. Водночас він наполягає на повернення країні позаблокового статусу та перегляду або, навіть, повного скасування угоди про асоціацію з ЄС. Радник глави Офісу президента Подоляк стверджує, що в повідомленні британської розвідки про плани Росії посадити в Києві підконтрольний ній уряд "немає нічого нового" для українців.

Тренди

  • Попередній президент Порошенко заявив, що йому заборонили поїздку на засідання міжпарламентської ради Україна-НАТО як члену делегації Верховної Ради з особистої вказівки президента Зеленського.

No comments:

Post a Comment