January 23, 2022

22.01.2022: Командувач ВМС Німеччини заявив, що Україна втратила Крим назавжди

Командувач ВМС Німеччини заявив, що Україна втратила Крим назавжди

  • Командувач ВМС Німеччини заявив, що Україна втратила Крим назавжди.
  • Глава МЗС Великобританії анонсувала створення тристороннього союзу з Польщею та Україною.
  • Чиновники Мінцифри назвали "провокацією" інформацію про масовий витік персональних даних українців.

В Україні

  • У центрі Києва відбулася хода пам'яті на честь активістів, що загинули на Майдані. Держбюро розслідувань стверджує, що першим загиблим був не Нігоян, а вчений Вербицький. Його викрали з Олександрівської лікарні, де він лікувався після отриманої на Майдані травми ока. Захід пам'яті на честь активіста Нігояна відбувся в Дніпропетровській обл. у селі Березнуватівка, де він народився.
  • В Україні відбулися акції з нагоди Дня соборності. Президент Зеленський влаштував черговий піар-захід – урочисто відкрив першу чергу вантового мосту, що сполучає два береги Дніпра в Запоріжжі. Він пообіцяв, що Україна проголосить новий акт возз'єднання в Криму та Донецьку.
  • Чиновники міністерства цифрової трансформації заперечують факт масштабного витоку персональних даних громадян України внаслідок кібератаки, зокрема, паролів та сертифікатів. Величезні масиви персональних даних виставлені на продаж на спеціалізованих форумах. Чиновники назвали цю інформацію "провокацією" та "подовженням гібридної війни". Міністр Федоров оголосив, появу в скомпрометованому додатку для смартфонів "Дія" нової функції "єЗахист", яка нібито знайомитиме громадян із правилами кібербезпеки й дасть змогу отримати відомості про те, у яких реєстрах зберігаються їхні персональні дані. Федоров також повідомив, що в додатку з'явиться функція подання річних податкових декларацій фізособами-підприємцями.
  • Держпідприємство "Гарантований покупець" програло позови, які було подано компаніями альтернативної енергетики, що належать олігархові Ахметову, та повернуло їм 2,7 млрд грн заборгованості – різниці між "звичайним" та "зеленим" тарифами.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено майже 79 тис. тестів (не рахуючи тих, які громадяни купили та зробили самостійно). Підтверджено 15,4 тис. випадків інфікування, одужали 2,0 тис. хворих, померли – 86. Вакциновано 39 тис. осіб, з них третьою та "бустерною" дозами – 10,5 тис. У світі в суботу зафіксовано 2,83 млн випадків, померло 6,4 тис. чол. (0,2 % тих, хто заразився). Президент компанії Pfizer Бурла запропонував проводити щорічну вакцинацію від коронавірусної інфекції замість постійних ревакцинацій.

Війна

  • На Донеччині відновилися бойові дії. У Водяному – на приморській ділянці фронту – українські війська було обстріляно з гранатометів та мінометів, на позиції скинуто гранати з безпілотника. На околицях Горлівки – у Травневому – стався вогневий контакт зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї. Унаслідок скидання гранати український боєць дістав бойову травму.

Україна та світ

  • Командувач ВМС Німеччини Шенбах спровокував гучний міжнародний скандал. На безпековому форумі в Індії він заявив, що Крим не повернеться до складу України, оскільки Росія ніколи його не віддасть, а всі країни мусять визнати цей факт і "керуватися фактичним станом справ, а не емоціями". За його словами, військове втручання Росії унеможливило приймання Грузії та Росії до НАТО, а метою Путіна є розкол ЄС та отримання "поваги" іншими світовими лідерами за допомоги застосування сили. Незабаром Шенбах заявив, що його висловлювання було особистою думкою, а не офіційною позицією влади Німеччини. Після різкої реакції українського МЗС, яке викликало посла для надання пояснень, Шенбаха було звільнено з посади. Німецьке видання Bild повідомило про план МЗС країни евакуювати співробітників посольства в Україні. Міністерка оборони країни Ламбрехт підтвердила, що Німеччина не планує постачати зброю в Україну. Міністр закордонних справ України Кулеба в соцмережі Twitter закликав "німецьких партнерів" відмовитися від заохочення Путіна до нового нападу.
    За інформацією американського видання Fox News, рішення про евакуацію персоналу американського посольства в Києві вже ухвалено. Держдепартамент США спростував повідомлення ЗМІ про евакуацію, проте визнав існування цього плану. Американським громадянам рекомендовано залишити Україну звичайними комерційними рейсами. За інформацією інформагентства CNN, американська адміністрація повідомила МЗС України про можливу евакуацію частини співробітників посольства.
    На думку колишнього міністра внутрішніх справ Авакова, ймовірність повномасштабного вторгнення Росії навіть вища, ніж у 2014 р. Попередній президент Порошенко, проти якого порушено справу про держзраду, закликав президента Зеленського та всі патріотичні сили країни до об'єднання перед російською загрозою. Міністр Кулеба підтвердив, що влада країни обізнана про пакет санкцій, які США мають намір запровадити проти Росії в разі відновлення агресії.
    Російська влада й надалі  нагнітає ситуацію навколо України. Спікер МЗС РФ Захарова заявила, що в Україні російська мова повсюдно й системно замінюється українською, зокрема, в освіті. Після появи в ЗМІ інформації про те, що китайський лідер Сі Цзіньпін попросив російського президента Путіна не нападати на Україну під час проведення зимової Олімпіади в Пекіні, вона заявила про очікування "інформаційних та військових провокацій" із боку України та США.
    Міністерка закордонних справ Великої Британії Трасс оголосила про опрацювання можливості створення нового тристороннього військово-політичного союзу разом із Польщею та Україною. Вона також заявила, що Росія планує привести до влади в Україні одного з лідерів проросійської опозиції – Мураєва. Цю інформацію підтвердили і представники розвідки США. МЗС РФ назвало це повідомлення "дезінформацією" та звинуватило в ескалації англосаксонські країни, "які стоять на чолі НАТО". Український посол у Великій Британії Пристайко повідомив про готовність прийняти британські війська на своїй території в разі початку повномасштабного російського наступу.
    Глава офісу президента Єрмак оголосив про проведення 25 січня зустрічі політичних радників глав держав "нормандської четвірки" для обговорення врегулювання на Донбасі.


No comments:

Post a Comment